Ο πόλεμος των TOYOTA και η συντριπτική νίκη του Τσαντ εναντίον της Λιβύης

42
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εμπλοκή της Λιβύης στο Τσαντ χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καντάφι άρχισε να στηρίζει τους αντάρτες του Μετώπου για την Εθνική Απελευθέρωση του Τσαντ (FROLINAT).

Το 1975 η Λιβύη κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη Λωρίδα Αούζου, μια περιοχή 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του βόρειου Τσαντ, δίπλα στα νότια σύνορα της Λιβύης. Η κίνηση του Καντάφι ήταν υποκινούμενη από προσωπικές και εδαφικές φιλοδοξίες, φυλετικές και εθνοτικές συγγένειες μεταξύ του λαού του βόρειου Τσαντ και εκείνων της νότιας Λιβύης και, κυρίως, την παρουσία στην περιοχή των κοιτασμάτων ουρανίου που απαιτούνται για την ανάπτυξη ατομικής ενέργειας.

Η παρέμβαση της Λιβύης οδήγησε σε de facto έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας και κατόπιν σε 3 φάσεις εχθροπραξιών – το 1980-81, το 1983 και το τέλος το 1986 – όταν ξεκίνησαν οι εισβολές στα νότια του Τσαντ. Κατά την εισβολή του 1980, οι Λίβυοι διέσχισαν με επιτυχία εκατοντάδες χιλιόμετρα με τεθωρακισμένα οχήματα και πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιχειρήσεις υπό σκληρές κλιματολογικές συνθήκες. Απόκτησαν επίσης πολύτιμη εμπειρία στη διοίκηση και υποστήριξη σύγχρονων στρατιωτικών δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις από τη βάση τους.

Ο πόλεμος των Toyota είναι το όνομα που δόθηκε ανεπίσημα στην τελευταία φάση της σύγκρουσης Τσαντ-Λιβύης που έλαβε χώρα το 1987 στο Βόρειο Τσαντ και στα σύνορα Λιβύης-Τσαντ . Πήρε το όνομά του από τα φορτηγά Toyota που χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως το Toyota Hilux και το Toyota Land Cruiser, για να παρέχουν κινητικότητα στα στρατεύματα του Τσαντ, καθώς πολεμούσαν εναντίον των Λιβυκών. Αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε επισήμως, η Γαλλία ήταν η χώρα που προμήθευσε το Τσαντ με περίπου 400 οχήματα Toyota. Ο πόλεμος του 1987 είχε ως αποτέλεσμα τη συντριπτική ήττα της Λιβύης, η οποία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, έχασε το ένα δέκατο του στρατού της, με 7.500 νεκρούς άνδρες και απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σημείο καμπής της σύγκρουσης ήταν η μάχη της Fada. Στις 2 Ιανουαρίου 1987, ο Hassan Djamous, αρχηγός του στρατού του Τσαντ, ανέπτυξε 3.000 από τους άντρες του στη μάχη. Στην εμπλοκή που ακολούθησε με 1.200 στρατιώτες της Λιβύης και 400 μέλη της πολιτοφυλακής του Δημοκρατικού Επαναστατικού Συμβουλίου, ο στρατός του Τσαντ, χρησιμοποιώντας Toyota εξοπλισμένα με εκτοξευτές MILAN, διέλυσε κυριολεκτικά τον εχθρό, καταστρέφοντας 92 άρματα μάχης T-55 και 33 ΤΟΜΑ BMP-1.

Οι απώλειες του Τσαντ, από την άλλη πλευρά, ήταν ελάχιστες: 18 στρατιώτες και 3 φορτηγά Toyota. Στις 3 και 4 Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης προσπαθεί να εξοντώσει τους στρατιώτες του Τσαντ και τα φορτηγά τους, αλλά όλες οι προσπάθειες βομβαρδισμού απέτυχαν χάρη στην εξαιρετική κινητικότητα των Toyota, αλλά και της απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκε από τη Γαλλία. Ένα μήνα μετά από αυτή τη μάχη συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Ως αποτέλεσμα του πολέμου, το Διεθνές Δικαστήριο κήρυξε τη λήξη της λιβυκής απαίτησης στη Λωρίδα Aouzou και την απέδωσε στο Τσαντ.

 

Πρώτη δημοσίευση 9/10/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

42
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
25 Comment authors
ACHERONNikolaosMaximilian1979SpyrosNikolakiEfentis Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nikolas K
Guest
Nikolas K

Toyota ρε φιλε….δεν σπαει, δεν χαλαει σε οποιεσδηποτε συνθηκες!Και στα σαφαρι στο Ντουμπαι, Toyota εχουν!

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Πρόσφατα η ISIL έδειξε μεγάλη προτίμηση στα Toyota Hilux και Land Cruiser, το ίδιο και οι αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη. Σε παλαιότερους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όπως στον Ιράν – Ιράκ, τα ίδια αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, ως πρόχειροι φορείς αντιαρματικών, αντιαεροπορικών, όλμων, ακόμα και ελαφρών πυροβόλων. Πραγματικά είναι καταπληκτικά αυτοκίνητα και σ’αυτό θα προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στη Μέση Ανατολή, ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες: Αστυνομία, Στρατός, Υπηρεσίες σχεδόν στις περισσότερες χώρες τα χρησιμοποιούν ως το κύριο όχημα για οποιαδήποτε χρήση, το ίδιο και οι κατασκευαστικές εταιρείες, όχι λόγω κόστους, αλλά λόγω αξιοπιστίας… Read more »

perastikos2
Guest
perastikos2

Αν έβλεπες top gear, ο ένας παρουσιάστης έφτασε στο Βόρειο Πόλο ταξιδεύοντας με Hilux αν θυμάμαι καλά και τα κατάφεραν.

Iomar
Member
Iomar

Καλησπέρα,

Δεν ξέρω αν θυμάστε το Top Gear, αλλά κάποτε προσπάθησαν να καταστρέψουν ένα Hilux με πολλές και διάφορες μεθόδους, όπως καύση, πνιγμο, και άλλες παρόμοιες. Αφού δεν τα κατάφεραν, το ανέβασαν σε ένα πολυόροφο κτήριο που θα κατεδαφιζόταν με ελεγχόμενη έκρηξη. Και όμως, αφού υπέστη και αυτό, κατάφερε να ξεκινήσει ξανά. Τελικά του έφτιαξαν ένα βάθρο και το χρησιμοποιούσαν ως μέρος του σκηνικού.Το συμπέρασμα; Τι να του πουν του Hilux η έρημος και οι βόμβες;!

perastikos2
Guest
perastikos2

Είχαν και ένα επικό επεισόδιο που πήγανε οδικώς στο Βόρειο Πόλο με ένα Hilux.

observer
Guest
observer

τουότα!παρακαλώ!

Θοδωρής
Guest
Θοδωρής
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αυτό μάλιστα, είναι καραβάνι τεχνολογικά εξελιγμένο.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris
Πάρις
Guest
Πάρις

Από το ’77 έως το ’93 είχαμε ένα Toyota Corolla.
Είχαμε γυρίσει όλη την Ελλάδα και τα νησιά, με μεταθέσεις.
Δεν είχε κάνει κιχ.
Ο πατέρας μου το αποκαλούσε “Τίγρη”.
Αλλαγή λαδιών μόνο και πήγαινε.
Θηρίο!

Spyros
Member
Spyros

16 χρόνια μόνο; Καινούργιο ήταν ακόμα… η Corolla του πεθερού μου μετράει 25 χρόνια, μέχρι στιγμής. Αν δεν κάνω λάθος πέρυσι της άλλαξε έναν σένσορα θερμοκρασίας (λαδιού, νομίζω). 6€ κόστος το ανταλλακτικό, συν ένα 10ρικο στο παιδί που τον άλλαξε. Αυτό ήταν και το μόνο μη προγραμματισμένο της έξοδο όλ’ αυτά τα χρόνια!

Διογένης
Guest
Διογένης

Ερώτηση τα TOYOTA στην Συρία ποιος τα προμήθευσε ;

chikichiki
Member
chikichiki

Εσείς ποιος πιστεύετε ότι τα προμήθευσε;

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Λίγο δύσκολο το άρθρο να έχει δημοσιευτεί πρώτη φορά στις 9-10-18 ενώ τα πρώτα σχόλια να είναι από τον Σεπτέμβριο του 2017…

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Εχουμε και λεμε !
Λογω μεγαλης ευκινησιας και ταχυτητας δεν στοχοποιουνται καθολου ευκολα
Ακομα τα βληματα δεν κανουν μεγαλη ζημια γιατι περνανε … απεναντι και δεν γινονται τα οχηματα κινουμενα φερετρα
Σε περιπτωση που φορεθουν βαρεα οπλα το δογμα χτυπω και μετακινουμαι πριν με στοχοποιησουν παιρνει σαρκα και οστα πολυ ευκολα
Το μπλιτζκριεγκ για διασπαση γραμμων ειναι εγγυημενο
Ολα αυτα βεβαια σ ενα ανοικτο πεδιο
Αξιζει να το δουμε και να το μελετησουμε νομιζω

Spirit
Guest
Spirit

Και τα Mercedes 290 GD του ΕΣ, έβγαλαν τα χρήματα τους, έχω μια δεκαετία βεβεια που δεν ξέρω σε τι κατάσταση ειναι πια!

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Μηπως η πρωτη δημοσιευση ειναι απο τις αρχες του 90 απο ενα περιοδικο auto off 4χ4 ή καπως ετσι?

recce
Member
recce

Δηλαδή το διεθνές δικαστήριο περίμενε να τελειώσει ο πόλεμος για να ‘αποδώσει’ δικαιοσύνη!? Πολύ σημαντική η συμβολή του πραγματικά (not)…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Κάτι μου λέει ότι κάποιος από τους διαδίκους ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να πάρει δικηγόρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου smile ! Δύο τρεις αιτήσεις εξαίρεσης όλων των μελών για τον ένα ή τον άλλο λόγο, 25 αναβολές, μερικά μοιραία εμφράγματα δικαστών από τη διάρκεια της αγόρευσης της εκλεκτής και ικανότατης συναδέλφου, ε, τέλειωσε ο πόλεμος, λύθηκε το ζήτημα smile ….

Nikolaos
Member
Nikolaos

Στο πρώτο στάδιο, των μεγάλων επιτυχιών της Λιβύης, κύριο ρόλο έπαιξε αμερικάνος μισθοφόρος, βετεράνος του Ναμ, ο οποίος εκπαίδευσε τον σεβαστό στόλο των CH-47C Chinook της Λιβύης, κατασκευής Meridionali Ιταλίας όπως και τα τότε ελληνικά, σε παγκοσμίου κλάσεως τακτικές air assault. Στη συνέχεια ο υποεπανδρωμένος στρατός της Λιβύης έλαβε ό,τι καλύτερο είχε η ΕΣΣΔ, BMP-1, Mil Mi-24, SA-8 Gecko (OSA), ZSU-23/4 “Shilka” κλπ. Όταν άρχισε να χοντραίνει το πράγμα, δεν δίστασαν να ανταλλάξουν απευθείας πλήγματα με τη Γαλλία: Μετά από κάποια αποφασιστικά χτυπήματα των γαλλικών Jaguar (πραγματικό “σκυλί” των αφρικανικών πολέμων, ΤΟΥΟΤΑ του αέρος …), όπως καταστροφή λιβυκής αεροπορικής βάσης… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Να και κάτι που δεν ήξερα, κατάφερε η Κανταφική Λιβύη να αξιοποιήσει τα Σινούκ της στις επιχειρήσεις στο Τσαντ; Έδινε η άδεια της Boeing δικαίωμα πώλησης σε όποιον ήθελαν; Ανταλλακτικά από που προμηθευόταν; Από Ιταλία πάλι; Μου ακούγονται σουρεαλιστικά σχεδόν αυτά, απίστευτο!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

chikichiki Η Meridionali είχε, βάσει της συμφωνίας με τη Boeing-Vertol, το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής στις μεσογειακές χώρες και τη Μέση Ανατολή (Μαρόκκο, Λιβύη, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιράν). Η Λιβύη απέκτησε 20 ε/π, δεν είχε ακόμη εμπάργκο, αλλά και αφού επιβλήθηκε, η Ιταλία πάντα είχε, ως “παλαιά αποικιοκρατική δύναμη” τον τρόπο της να διατηρεί επιρροή στα λιβυκά πράγματα. Παραδόξως, αν και η Meridionali είχε την άδεια από το 1968, το 1972 η Ισπανία παρήγγειλε τα πρώτα 10 CΗ-47C της απευθείας στη Boeing-Vertol (μάλλον εξαιρείτο από την εδαφική περιοχή, είναι βέβαια και η περίοδος που επί της ουσίας δεν κυβερνά πλέον ο Franco,… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αμερικάνικα αεροπλάνα και ε/π, αγαπητέ μου φίλε! Τογιότα του αέρος! Εδώ το Ιράν ακόμη πετάει με τα F-4D της εποχής του Robin Olds …

Maximilian1979
Guest
Maximilian1979

Εχει λεχθει οτι το πληρωμα αποτελουταν απο ανατολικογερμανους, εχει λεχθει και οτι στην πραγματικοτητα ηταν ολοι Λιβυοι, να ηταν ανατολικογερμανοι δεν ακουγεται πολυ πιθανο με δεδομενο το οτι η αεροπορια της Ανατολικης Γερμανιας δεν διεθετε Tu-22, επομενως ανατολικογερμανοι πιλοτοι εκπαιδευμενοι στον συγκεκριμενο τυπο αεροσκαφους δεν φαινεται πολυ πιθανο, αν και οχι εντελως απιθανο.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Είναι όντως ένα ζήτημα … από την άλλη η ΛΓΔ ήταν από τους λίγους απόλυτα έμπιστους συμμάχους της ΕΣΣΔ, δεν είναι απίθανο σε ανταλλαγή μοιρών να μετεκπαιδεύθηκε κάποιος Γερμανός στην ΕΣΣΔ, όπως οι αντίστοιχοι της RAF στη SAC. Μη ξεχνούμε και την εμπλοκή της ΛΓΔ στη Μοζαμβίκη, με τα An-26 της! Το α/φ ήταν πολύ απαιτητικό ως προς τα πτητικά χαρακτηριστικά, έως άκρως επικίνδυνο, και οι Λίβυοι δεν είχαν δώσει ποτέ καλό δείγμα γραφής ακόμη και με πιο βατά αεροσκάφη …

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Δε ξέρω τι λέτε για το Hillux και τον ελληνικό στρατό αλλά στην Κρήτη οι δυνάμεις θα επιτάξουν Νavara!!!
Και καλάσνικοφ για οπλισμό…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πιο Navara, το παλιό, τετράγωνο, κλασσικό που σήκωνε 1100 κιλά στη καρότσα ή το καινούργιο, μοντέρνο, ψηλό και ψαρωτικό, που σηκώνει με το ζόρι 650 κιλά; cool

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εμάς ρωτάτε; Σε τέτοια θέματα από τα χείλη σας κρεμόμαστε όλοι! Κρης, τυφεκιοφόρος, rifle & small-arms expert, κανονικός υποψήφιος οπλαρχηγός! Δασκαλογιάννης εν αναμονή!

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ευχαριστώ αλλά ‘expert’ είμαι μόνο στο σκάκι, κι αυτό μόνο εντός κλειστής παρέας…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Άλλα εισπράττω εγώ από τις πολύτιμες συμβολές σας στη συζήτηση, αλλά τι να κάνουμε, είστε μετριόφρων …

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Το 1975 η Λιβύη κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη Λωρίδα Αούζου, μια περιοχή 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του βόρειου Τσαντ, δίπλα στα νότια σύνορα της Λιβύης. Η κίνηση του Καντάφι ήταν υποκινούμενη από προσωπικές και εδαφικές φιλοδοξίες, φυλετικές και εθνοτικές συγγένειες μεταξύ του λαού του βόρειου Τσαντ και εκείνων της νότιας Λιβύης και, κυρίως, την παρουσία στην περιοχή των κοιτασμάτων ουρανίου που απαιτούνται για την ανάπτυξη ατομικής ενέργειας.” Κάτι που μας είναι δυσκολοχώνευτο σε αυτή τη χώρα, είναι πως τελικά ο οποιοσδήποτε είναι εν δυνάμει “ιμπεριαλιστής”, με την τάση του να εξαρτάται καθαρά από το “πόσο τον παίρνει” να είναι… Read more »

d.b
Member
d.b

Και τώρα ο Χαφταρ έχει θωρακισμένα που βασίζονται στα landcruiser

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Να πούμε βέβαια και ότι γενικός διοικητής των Λιβυκών δυνάμεων στο Τσαντ ήταν ο – ακόμη παγκοσμίως άγνωστος – Χαλίφα Χάφταρ … Ο οποίος μετά την πτώση Καντάφι πήγε στις ΗΠΑ και “αναμορφώθηκε” από τη CIA. Μπορεί να μας φαίνεται κάπως αλαζονικό το ότι αποκαλεί εαυτόν “Στρατάρχη”, και βέβαια Ρόμμελ δεν είναι, αλλά πάντως έχει διοικήσει κανονική εκστρατεία δυνάμεως μεραρχίας ή μεραρχιών σε κατάληψη χώρας ασύλληπτου εμβαδού, με απίστευτου μήκους γραμμές ανεφοδιασμού, και με αντίπαλο μια από τις πιο “ψημένες” αεροπορίες στον κόσμο (Armee de l’ Air), υπό συνθήκες όπου κάθε ανατροπή είναι πιθανή και ο θρίαμβος απέχει από την… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Nikolaos Το γεγονός πως ο Khalifa Haftar, τότε ΑΓΕΕΘΑ του Λιβυκού Στρατού, συνελήφθη μαζί με πολλούς άνδρες της δύναμής του μετά τις μάχες-ενέδρες του B’ir Kora και Ouadi Doum από τον FANT με αποτέλεσμα η επέμβαση της Λιβύης στο Τσαντ να τερματιστεί βίαια και να αποκηρυχθεί δημοσίως (σε τηλεοπτικό διάγγελμα του Καντάφι) ο Στρατηγός, έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τις επίκαιρες εξελίξεις στην περιοχή και την αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας του. Η απόφασή του να συστρατευθεί με το αντικανταφικό NFSL και να αποτελέσει από τούδε το μακρύ χέρι της CIA, πάρθηκε από τον Στρατηγό ακριβώς κατά την περίοδο της αιχμαλωσίας του.… Read more »

SAAB
Member

Κι εμείς mercedes, με εργοστάσιο στην Τουρκία…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Επειδή το λέτε και το ξαναλέτε αυτό, έχετε κάποια πηγή;

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Πρέπει να τα ‘χουμε κατά νου τα “τουότα”… Επειδή ο ΕΣ έχει λέει επιφυλάξεις αν μπορεί νσ αξιοποιήσει τα Μ1117 Guardian (…), δεν βλέππω το επόμενο σκαλί να έιναι κάτι άλλο εκτός “τουότα”…

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

« Ως αποτέλεσμα του πολέμου, το Διεθνές Δικαστήριο κήρυξε τη λήξη της λιβυκής απαίτησης στη Λωρίδα Aouzou και την απέδωσε στο Τσαντ.»
Αντικειμενικό το Διεθνές Δικαστήριο.
Ἂμ πώς.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Επιμένεις να παραβλέπεις το ρόλο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, νομίζω smile … Το Τσαντ απλώς έβαλε το χέρι στην τσέπη και πήρε καλή δικηγόρο, η τσέπη της Λιβύης είχε τουναντίον καβούρια …

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON
ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

lol