Ο πόλεμος των TOYOTA

20
7933

Η εμπλοκή της Λιβύης στο Τσαντ χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καντάφι άρχισε να στηρίζει τους αντάρτες του Μετώπου για την Εθνική Απελευθέρωση του Τσαντ (FROLINAT).

Το 1975 η Λιβύη κατέλαβε και στη συνέχεια προσάρτησε τη Λωρίδα Αούζου, μια περιοχή 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του βόρειου Τσαντ, δίπλα στα νότια σύνορα της Λιβύης. Η κίνηση του Καντάφι ήταν υποκινούμενη από προσωπικές και εδαφικές φιλοδοξίες, φυλετικές και εθνοτικές συγγένειες μεταξύ του λαού του βόρειου Τσαντ και εκείνων της νότιας Λιβύης και, κυρίως, την παρουσία στην περιοχή των κοιτασμάτων ουρανίου που απαιτούνται για την ανάπτυξη ατομικής ενέργειας.

Η παρέμβαση της Λιβύης οδήγησε σε de facto έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας και οδήγησε σε 3 φάσεις εχθροπραξιών – το 1980-81, το 1983 και το τέλος το 1986 – όταν ξεκίνησαν οι εισβολές στα νότια του Τσαντ. Κατά την εισβολή του 1980, οι Λίβυοι διέσχισαν με επιτυχία εκατοντάδες χιλιόμετρα με τεθωρακισμένα οχήματα και πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιχειρήσεις υπό σκληρές κλιματολογικές συνθήκες. Απόκτησαν επίσης πολύτιμη εμπειρία στη διοίκηση και υποστήριξη σύγχρονων στρατιωτικών δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις από τη βάση τους.

Ο πόλεμος των Toyota είναι το όνομα που δόθηκε ανεπίσημα στην τελευταία φάση της σύγκρουσης Τσαντ-Λιβύης που έλαβε χώρα το 1987 στο Βόρειο Τσαντ και στα σύνορα Λιβύης-Τσαντ . Πήρε το όνομά του από τα φορτηγά Toyota που χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως το Toyota Hilux και το Toyota Land Cruiser, για να παρέχουν κινητικότητα στα στρατεύματα του Τσαντ, καθώς πολεμούσαν εναντίον των Λιβυκών. Αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε επισήμως, η Γαλλία ήταν η χώρα που προμήθευσε το Τσαντ με περίπου 400 οχήματα Toyota. Ο πόλεμος του 1987 είχε ως αποτέλεσμα τη συντριπτική ήττα της Λιβύης, η οποία, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, έχασε το ένα δέκατο του στρατού της, με 7.500 νεκρούς άνδρες και απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σημείο καμπής της σύγκρουσης ήταν η μάχη της Fada. Στις 2 Ιανουαρίου 1987, ο Hassan Djamous, αρχηγός του στρατού του Τσαντ, ανέπτυξε 3.000 από τους άντρες του στη μάχη. Στην εμπλοκή που ακολούθησε με 1.200 στρατιώτες της Λιβύης και 400 μέλη της πολιτοφυλακής του Δημοκρατικού Επαναστατικού Συμβουλίου, ο στρατός του Τσαντ, χρησιμοποιώντας Toyota εξοπλισμένα με εκτοξευτές MILAN, διέλυσε κυριολεκτικά τον εχθρό, καταστρέφοντας 92 άρματα μάχης T-55 και 33 ΤΟΜΑ BMP-1.

Οι απώλειες του Τσαντ, από την άλλη πλευρά, ήταν ελάχιστες: 18 στρατιώτες και 3 φορτηγά Toyota. Στις 3 και 4 Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης προσπαθεί να εξοντώσει τους στρατιώτες του Τσαντ και τα φορτηγά τους, αλλά όλες οι προσπάθειες βομβαρδισμού απέτυχαν χάρη στην εξαιρετική κινητικότητα των Toyota, αλλά και της απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκε από τη Γαλλία. Ένα μήνα μετά από αυτή τη μάχη συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός. Ως αποτέλεσμα του πολέμου, το Διεθνές Δικαστήριο κήρυξε τη λήξη της λιβυκής απαίτησης στη Λωρίδα Aouzou και την απέδωσε στο Τσαντ.

 

Πρώτη δημοσίευση 9/10/2018

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πρόσφατα η ISIL έδειξε μεγάλη προτίμηση στα Toyota Hilux και Land Cruiser, το ίδιο και οι αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη. Σε παλαιότερους πολέμους στη Μέση Ανατολή, όπως στον Ιράν – Ιράκ, τα ίδια αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, ως πρόχειροι φορείς αντιαρματικών, αντιαεροπορικών, όλμων, ακόμα και ελαφρών πυροβόλων. Πραγματικά είναι καταπληκτικά αυτοκίνητα και σ’αυτό θα προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, έχοντας ζήσει κάποια χρόνια στη Μέση Ανατολή, ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες: Αστυνομία, Στρατός, Υπηρεσίες σχεδόν στις περισσότερες χώρες τα χρησιμοποιούν ως το κύριο όχημα για οποιαδήποτε χρήση, το ίδιο και οι κατασκευαστικές εταιρείες, όχι λόγω κόστους, αλλά λόγω αξιοπιστίας και επειδή είναι «σκυλιά» και δεν καταλαβαίνουν τίποτα, όσο σκληρή χρήση ή κακοποίηση και αν υποστούν. Τα Hilux χρησιμοποιούνται για κάθε είδους μεταφορές και σαν φορείς οπλικών συστημάτων. Το ίδιο και τα Land Cruiser σε έκδοση με καρότσα. Τα Land Cruiser είναι το συνηθισμένο τζιπ στους στρατούς, όχημα διοίκησης, περιπολικό αστυνομίας, εθνοφυλακής ή πολιτοφυλακής, το προτιμούν οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας ή της Μυστικής Αστυνομίας, αλλά είναι πάρα πολύ διαδεδομένο και σε πολιτική χρήση, ακόμα για το λεγόμενο «σαφάρι¨στην έρημο (στα Η.Α.Ε.). Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων των κατασκευαστικών εταιρειών είναι Land Cruiser, με δεύτερο το Hilux και μετά το Land Rover Defender. Η Toyota κάνει χρυσές δουλειές σε αυτές τις χώρες.

 2. Καλησπέρα,

  Δεν ξέρω αν θυμάστε το Top Gear, αλλά κάποτε προσπάθησαν να καταστρέψουν ένα Hilux με πολλές και διάφορες μεθόδους, όπως καύση, πνιγμο, και άλλες παρόμοιες. Αφού δεν τα κατάφεραν, το ανέβασαν σε ένα πολυόροφο κτήριο που θα κατεδαφιζόταν με ελεγχόμενη έκρηξη. Και όμως, αφού υπέστη και αυτό, κατάφερε να ξεκινήσει ξανά. Τελικά του έφτιαξαν ένα βάθρο και το χρησιμοποιούσαν ως μέρος του σκηνικού.Το συμπέρασμα; Τι να του πουν του Hilux η έρημος και οι βόμβες;!

 3. Από το ’77 έως το ’93 είχαμε ένα Toyota Corolla.
  Είχαμε γυρίσει όλη την Ελλάδα και τα νησιά, με μεταθέσεις.
  Δεν είχε κάνει κιχ.
  Ο πατέρας μου το αποκαλούσε «Τίγρη».
  Αλλαγή λαδιών μόνο και πήγαινε.
  Θηρίο!

  • 16 χρόνια μόνο; Καινούργιο ήταν ακόμα… η Corolla του πεθερού μου μετράει 25 χρόνια, μέχρι στιγμής. Αν δεν κάνω λάθος πέρυσι της άλλαξε έναν σένσορα θερμοκρασίας (λαδιού, νομίζω). 6€ κόστος το ανταλλακτικό, συν ένα 10ρικο στο παιδί που τον άλλαξε. Αυτό ήταν και το μόνο μη προγραμματισμένο της έξοδο όλ’ αυτά τα χρόνια!

 4. Εχουμε και λεμε !
  Λογω μεγαλης ευκινησιας και ταχυτητας δεν στοχοποιουνται καθολου ευκολα
  Ακομα τα βληματα δεν κανουν μεγαλη ζημια γιατι περνανε … απεναντι και δεν γινονται τα οχηματα κινουμενα φερετρα
  Σε περιπτωση που φορεθουν βαρεα οπλα το δογμα χτυπω και μετακινουμαι πριν με στοχοποιησουν παιρνει σαρκα και οστα πολυ ευκολα
  Το μπλιτζκριεγκ για διασπαση γραμμων ειναι εγγυημενο
  Ολα αυτα βεβαια σ ενα ανοικτο πεδιο
  Αξιζει να το δουμε και να το μελετησουμε νομιζω

 5. Δηλαδή το διεθνές δικαστήριο περίμενε να τελειώσει ο πόλεμος για να ‘αποδώσει’ δικαιοσύνη!? Πολύ σημαντική η συμβολή του πραγματικά (not)…

 6. Στο πρώτο στάδιο, των μεγάλων επιτυχιών της Λιβύης, κύριο ρόλο έπαιξε αμερικάνος μισθοφόρος, βετεράνος του Ναμ, ο οποίος εκπαίδευσε τον σεβαστό στόλο των CH-47C Chinook της Λιβύης, κατασκευής Meridionali Ιταλίας όπως και τα τότε ελληνικά, σε παγκοσμίου κλάσεως τακτικές air assault.
  Στη συνέχεια ο υποεπανδρωμένος στρατός της Λιβύης έλαβε ό,τι καλύτερο είχε η ΕΣΣΔ, BMP-1, Mil Mi-24, SA-8 Gecko (OSA), ZSU-23/4 «Shilka» κλπ. Όταν άρχισε να χοντραίνει το πράγμα, δεν δίστασαν να ανταλλάξουν απευθείας πλήγματα με τη Γαλλία: Μετά από κάποια αποφασιστικά χτυπήματα των γαλλικών Jaguar (πραγματικό «σκυλί» των αφρικανικών πολέμων, ΤΟΥΟΤΑ του αέρος …), όπως καταστροφή λιβυκής αεροπορικής βάσης στη Λωρίδα Αούζου με ΒΑΡ-100 και λιβυκού ραντάρ με AS.37 Martel, οι Λίβυοι αποφάσισαν να χτυπήσουν την Armee de l’ Air στη φωλιά της! Λιβυκό Tu-22 Blinder βομβάρδισε εύστοχα με συμβατικές (τεράστιες) βόμβες το διεθνές αεροδρόμιο της Ν’Τζαμένα του Τσαντ, με βαρύτατες ζημίες, με τις δυνάμεις της Γαλλικής Αεροπορίας να το κοιτάνε κυριολεκτικά όπως η αγελάδα το τρένο και τα Κροτάλ ανήμπορα για το παραμικρό … χρειάστηκε να φέρουν ΜΙΜ-23Β I-HAWK από τη μητροπολιτική Γαλλία για να επιτύχουν κατάρριψη Tu-22 στην επόμενη αποστολή του … o πιλότος ήταν ανατολικογερμανός «εθελοντής» …).
  Αλλά τον πόλεμο τον κέρδισαν τα ΤΟΥΟΤΑ … Τα λάφυρα ήταν άπειρα, εκτός οχημάτων και πολλά Mi-24 & MiG-23, που φυσικά αμέσως προωθήθηκαν αρμοδίως στην USAF Systems Command/Foreign Technology Division (οι ΗΠΑ παρείχαν υποστήριξη εφοδιαστικής αλυσίδας με C-5 στις γαλλικές δυνάμεις στο Τσαντ) …

 7. Δε ξέρω τι λέτε για το Hillux και τον ελληνικό στρατό αλλά στην Κρήτη οι δυνάμεις θα επιτάξουν Νavara!!!
  Και καλάσνικοφ για οπλισμό…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here