Τουρκικά F-16 πέταξαν πάλι πάνω από το Φαρμακονήσι – Γιατί πετάνε «ψηλά και γρήγορα»

24
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σαν κλέφτες συνεχίζουν να μπαίνουν στο FIR Αθηνών οι χειριστές της Τουρκικής Αεροπορίας.

Το νέο μπαράζ με παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά που είχαμε σήμερα στο Αιγάιο αφορούσε ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που  εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών στις 12:01 μ.μ. χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δυο λεπτά αργότερα το ένα από τα F-16 του σχηματισμού, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Κουνελονήσι, που βρίσκεται νοτίως του Αγαθονησίου, πετώντας στα 20.000 πόδια. Ακολούθως ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών.

Στη συνέχεια ένας νέος σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16 εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών στις 12:42 και ένα λεπτό αργότερα, στις 12:43, πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, πετώντας στα 18.000 πόδια. Στη συνέχεια, ο ίδιος σχηματισμός, στις 12:44 εξήλθε του FIR Αθηνών.

Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελούσε αποστολή SAR για έρευνα εντοπισμού ναυαγών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε. Η συνολική εικόνα των τουρκικών παραβιάσεων σήμερα διαμορφώθηκε ως εξής:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 18η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :    1 (2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :    –

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :    2

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :    2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :    4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :    20

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :    1

ΠΕΡΙΟΧΗ               :   ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

1. Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ο ανωτέρω σχηματισμός την 12:03 άνωθεν ν Κουνελονησίου (1 αφος) στα 20.000 ft και την 12:43 άνωθεν ν. Φαρμακονησίου στα 18.000 ft.

2. Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τακτική προκλήσεων … «εκ του ασφαλούς»

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΠΑ, η τακτική των υπερπτήσεων που συνεχίζονται από την Τουρκική Αεροπορία (THK) εδώ και αρκετό καιρό με αυτήν την μορφή, περιλαμβάνει κατ αρχήν είσοδο στο FIR Αθηνών, σε μεγάλο ύψος και ταχύτητα από τα μαχητικά αεροσκάφη που την πραγματοποιούν.

Στόχος είναι – αφενός – να σημειωθεί η παραβίαση – ειδικά  στην συγκεκριμένη περιοχή – συντηρώντας κατ αυτόν το τρόπο τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της Άγκυράς εις βάρος της Αθήνας.

Αφετέρου «εξασφαλίζεται» από τη μεριά των Τούρκων η κινητοποίηση της ΠΑ η οποία διατηρεί πάντοτε ύψιστη ετοιμότητα αλλά με ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να εμπλακούν οι Τούρκοι χειριστές με τα μαχητικά της ΠΑ – λόγω του μικρού χρόνου παραμονής στο FIR Αθηνών.  

Παράγοντας που συνηγορεί σε αυτήν την τακτική είναι κατά πάσα πιθανότητα η έλλειψη αυτοπεποίθησης από πλευράς των Τούρκων χειριστών αλλά και ενδεχομένως η επιλογή να μην εφοδιάζονται τα Τουρκικά αεροσκάφη με πλήρες φορτίο καυσίμων προς αποτροπή της πιθανότητας κάποιος χειριστής να αυτομολήσει στην Ελλάδα ή κάποια άλλη γειτονική χώρα.

Η πληροφορία αυτή έγινε προσφάτως γνωστή έπειτα από τη διαπίστωση οτι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκε η ανεξήγητη έλλειψη μεταφοράς εξωτερικών δεξαμενών (που κατά κανόνα μεταφέρονται σε όλες τις αποστολές) από Τουρκικά μαχητικά F-16 που πραγματοποιούν παραβιάσεις.

Φυσικά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται αυτή η τακτική. Πάντως είναι προφανές οτι η Τουρκική Αεροπορία εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη από πλευράς διαθεσιμότητας ικανού αριθμού ιπταμένων με επαρκή εμπειρία έπειτα από τις εκτεταμένες διώξεις που έχουν υποστεί από τη κυβέρνηση Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι σε κάθε της εξόρμηση στο Αιγαίο, η Τουρκική Αεροπορία δείχνει με όλους τους τρόπους οτι εισέρχεται σε έναν χώρο που νιώθει διαρκώς άβολα, μένει για λίγο χρόνο και δεν μπορεί να ελέγξει σε καμία περίπτωση – αντιθέτως με την ΠΑ η οποία “παίζει εντός έδρας”! 

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό ο νέος ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στην Κύπρο, σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό προκειμένου η Άγκυρα να λάβει το μήνυμα οτι η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου διατηρείται ισχυρή.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η διαχρονική δέσμευση της Αθήνας για την προστασία της Μεγαλονήσου από οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια.  


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Όχι τόσο άσχετο. Μιας και μιλάμε για νησιά αιγαίου, με εκείνα τα rm 70 τι γίνεται; Πιστεύω σε μια εγχώρια αναβάθμιση που θα δώσει πολλές λύσεις.

Ioannis
Guest
Ioannis

Ότι γίνεται και με όλα τα άλλα σχεδόν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων….

kosmo76
Member
kosmo76

Μισό λεπτό βρε παιδιά, εσείς στην Πτήση δεν μας μάθατε πως τα πολεμικά αεροσκάφη δεν έχουν υποχρέωση να καταθέτουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR, οποιασδήποτε χώρας? Άλλο FIR, άλλο εθνικός εναέριος χώρος, έτσι δεν μας έχετε μάθει (και να μην τρώμε το σανό των ΜΜΕ)? Γιατί επαναλαμβάνετε λοιπόν το “παράνομα εισήλθαν στο FIR Αθηνών”… Είμαι παλιός αναγνώστης και θα ήθελα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει – αν συμβαίνει κάτι.

Panagiotis
Member
Panagiotis

O εθνικός εναέριος χώρος δεν ταυτίζεται πάντα με το FIR η ελληνιστί “Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων”. Tαυτίζεται με την γεωγραφική έκταση της χώρας ΚΑΙ το εύρος των εθνικών χωρικών της υδάτων πχ 6νμ, 10νμ, 12νμ. Όταν κάποιος ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ τον ΕΕΧ τότε ουσιαστικά είναι σαν να έχει περάσει τα σύνορα χωρίς άδεια, όταν όμως διαπράτει ΠΑΡΑΒΑΣΗ των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας πρακτικά δεν έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης (μπορεί να είναι και άλλη παράβαση) όπως ο ICAO επιβάλει για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων. Παραδείγματα: Μπορεί να έχεις καταθέσει σχέδιο πτήσης αλλά επειδή το ίχνος πτήσης περνά εντός ΕΕΧ να σου απαγορευτεί… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Το αν τα πολεμικά αεροσκάφη έχουν υποχρέωση να καταθέσουν σχέδιο πτήσης είναι θέμα που χωράει πολύ κουβέντα καθώς δεν υπάρχουν συνθήκες που το καθιστούν υποχρεωτικό. Η σύμβαση του ICAO δεν κάνει ευθεία αναφορά σε πολεμικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα πολλές χώρες να θεωρούν ότι δεν ισχύει για πολεμικά αεροσκάφη. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ζήτημα η RAF. Όταν υπάρχει ίχνος που δεν έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης (συνήθως Ρωσσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και η συνοδεία τους) σηκώνουν μαχητικά για αναγνώριση. Αφού γίνει η οπτική επαφή και τα αεροσκάφη αναγνωριστούν τα μαχητικά της RAF τα συνοδεύουν εκτός του… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Σκέψου όμως το εξής : κάποιος παρείσακτος πετάει μέσα το FIR Αθηνών,αλλά όχι στον ΕΕΧ,και ακολουθώντας πορεία ανάμεσα από νησιά,όπου βρεί διάδρομο,φτάνει 10 μίλια από την Αλεξανδρούπολη,Ηράκλειο,Σαλαμίνα,Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Καβάλα,Βόλο.
Και ξαφνικά,κάνει ένα “break”,μπουκάρει μέσα στον ΕΕΧ σου,και σου φιλοδωρεί κάποιο μπουκέτο όπλων αέρος-εδάφους.
Είναι αυτό «ελαφριά» παραβίαση,για να την πάρεις ελαφρά τη καρδία;

Thomas
Member
Thomas

Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε το FIR. Αυτό που λέω είναι ότι από νομική και τυπική σκοπιά οι παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες. Οι παραβιάσεις του FIR είναι νομικά περίπλοκες. Αυτό εννοώ όταν αναφέρομαι σε “ελαφριές” παραβιάσεις.

Το στρατηγικό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε μεγάλη επικάλυψη του εναέριου χώρου με το FIR και αυτό μπορεί να δημιουργήσει τα προβλήματα που αναφέρετε.

ACHERON
Member
ACHERON

Πώς εννοείτε την μεγάλη επικάλυψη;
Εγώ πάντως νομίζω ότι το πρόβλημα έγκειται στην μερική επικάλυψη.
Εάν ο ΕΕΧ ήταν στα 12 μίλια,θα ήταν σχεδόν ενιαίος χωρίς διαδρόμους ΔΕΧ να οδηγούν μέχρι τον Σαρωνικό και τον Θερμαϊκό,και ότι έμενε απ΄έξω,θα ήταν κάποια λίγα μικρά νησιά.
Ίσως και η Κρήτη.
Αλλά το πράγμα θα ήταν πολύ απλούστερο απ΄ότι σήμερα.

Thomas
Member
Thomas

Συμφωνώ με αυτό που λέτε. Ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε ένα FIR το οποίο καλύπτει πολύ περισσότερο χώρο από τον εναέριο ώστε να μπορούμε να έχουμε σχετικά μεγαλύτερους χρόνους αντίδρασης (για αυτό ανέφερα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου προηγουμένως). Από την στιγμή που η γεωγραφία όμως είναι αυτή που είναι η πλήρης επικάλυψη του εναερίου χώρου με το FIR είναι ίσως η μοναδική λύση. Το πως μπορεί να γίνει αυτό βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση

rooster
Member
rooster

Άλλο φυσικά FIR και άλλο εθνικός εναέριος χώρος, και βέβαια κάθε χώρα έχει δικαίωμα για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικής διεξαγωγής πτήσεων να ζητά ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της από όσα αεροσκάφη (πολιτικά ή στρατιωτικά) εισέρχονται στο FIR ευθύνης τους, και φυσικά κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται στο FIR κάποιας χώρας υποχρεούται να ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Είτε πολιτικά είτε στρατιωτικά, τα αεροσκάφη πρέπει να ειδοποιήσουν την εκάστοτε αρχή, σε εμάς πρέπει να καταθέτουν σχέδιο πτήσης στην ΥΠΑ, οι τούρκοι δεν το κάνουν, γι’ αυτό η αεροπορία μας τους υπενθυμίζει την νομιμότητα εδώ και 4 περίπου δεκαετίες που ξεκίνησαν αυτόν τον χαβά.… Read more »

Kimon
Member
Kimon

Το τελευταίο με την Κύπρο πως θα το κάνουμε πράξη χωρίς αναγκαία μέσα; Λόγια χωρίς αντίκρισμα…

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Γιατι τOSA μπορούν να κάνουν!

Andreas
Member
Andreas

Γυρίσαμε στη δεκαετία του 80;
Μόνο που τώρα έχει AMRAAM.

ACHERON
Member
ACHERON

Δηλαδή,πάλι θριαμβεύουμε…
Εκείνοι οι ναυαγοί,που ανατράπηκε η βάρκα τους,διευκρινίστηκε τί ακριβώς μέρος του λόγου ήταν;

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Σ’υμφωνα με τον πρώην αρμόδιο υπουργό, άνω του 80% των δύστυχων αλλοδαπών που εισέρχονται στην ελλαδική επικράτεια, είναι μη πρόσφυγες και προέρχονται από δεκάδες χώρες. Πάντα φυσικά κατά δήλωσή τους, για΄τι εισέρχονται ΠΑΝΤΑ δίχως έγγραφα αλλά πάντα με IPHONE, ΦΟΡΤΙΣΤΗ και ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ. Όπως έχω ξαναπεί 200-300 Τούρκοι κομάντος μεταμφιεσμένοι σε λαθρομετανάστες, πολύ εύκολα μπορούν να παραλύσουν το σύνολο της άμυνας ενός μεγάλου νησιού και να σκορπίσουν το χάος. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να παίζουμε… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.

Andreas
Member
Andreas

Πρεσβευτές πολυπολιτισμικότητος φίλτατε Αχέροντα. Απλά εμείς είμαστε κάπως επαρχιώτες και επιμένουμε στα διαβατήρια.

ACHERON
Member
ACHERON

Eκεί ήθελα να φτάσω,παίδες : οι απέναντι μας καψωνάρουν συμμετρικά,αλλά και ασύμμετρα.
Αλλά προφανώς το απολαμβάνουμε.

Andreas
Member
Andreas

Τιακανςακατσςνμαλνεις;
(πόσες φορές το έχεις ακούσει φίλε μου;)

ACHERON
Member
ACHERON

Μέχρι σήμερα,χιλιάδες φορές.
Από σήμερα,χιλιάδες+μία.

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Αλήθεια αυτοί έτσι θα πάνε στον πόλεμο??
Θα τους φάνε λάχανο οι Κούρδοι!!!
Για να μην πω για τα γεράκια μας..αν τους φωτίσει ο Θεός θα τους φάμε..! Ζωντανούς!!!!

George74
Member
George74

Εντάξι, ήμαστε αναγκασμένοι να ήμαστε πάντα στον αέρα και να κινδυνεύουν με κάθε πτήση ψυχές. Πρέπει να πάμε σε πιο οικονομικότερες λύσεις όπως UAV, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.
Κάτι άλλο βρε παιδιά: ο πορθητής και το barbaros του γείτονα, στα σημεία που πηγαίνουν, τι κάνουν; Μπορεί εμείς να ήμαστε όλλοι μας θολωμένοι από το πολιτικό σκηνικό, την οικονομία, τις Πρέσπες κτλ. αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που σχεδιάζουν κάποια πράγματα. Σκέφτηκε κανείς οτί εκεί που είναι μπορεί να στήνουν στο βάθος ομπρέλα για να εντοπίζουν τα υποβρύχεια μας;

TangoMama
Guest
TangoMama

Κάπως έτσι ξεκινούν τα μαθήματα,
δώσε τους χρόνο και σε λίγο καιρό θα ξέρουν να κάνουν την δουλειά τους καλύτερα.
Έτσι έμαθαν και οι προηγούμενοι που τώρα κάνουν διακοπές σε κάποιο φιλόξενο κελί
του Σουλτανάτου

Επαμεινώνδας
Guest
Επαμεινώνδας

Σε άλλη ιστοσελίδα γράφουν τελείως διαφορετικά πράγματα. Οτι κατέβηκαν στο ύψος που πετούσε το ελικόπτερο, το παρενόχλησαν με καυσαέρια, μπήκε και drone στο παιχνίδι κλπ.
Τι συνέβη τελικά;

Kalchas
Member
Kalchas

Από τους αείμνηστους Νίκο Σιαλμά και Κώστα Ηλιάκη μέχρι τα παλικάρια του 212 του Π.Ν. την νύχτα των Ιμίων, το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν αντίπαλο με προσωπικό υποδεέστερο πόσο μάλλον με μέσα υποδεέστερα των δικών μας. Αντί να είμαστε ρεαλιστές απέναντι στο γεγονός ότι άνθρωποι που εκπαιδεύονται με τα ίδια πρότυπα (made in USA, όπως και να το κάνουμε) δεν μπορεί παρά να έχουν παραπλήσιες δυνατότητες, ιδιαιτέρως δε όταν οι διατιθέμενοι πόροι και η υλικοτεχνική υποδομή για εκπαίδευση είναι ασύγκριτα περισσότεροι, εμείς κοκορευόμαστε για το υψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων των ανθρώπων μας. Ναι, να είμαστε… Read more »