30.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία… ετοιμάζεται για τον «τυφώνα Τραμπ»

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία… ετοιμάζεται για τον «τυφώνα Τραμπ»

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Θα τους πω στο ΝΑΤΟ: να αρχίσετε να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να φροντίζουν για όλα» είπε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Μοντάνα, μια εβδομάδα πριν την θυελλώδη, όπως αναμένεται, Σύνοδο της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος δεν κρύβει τι πιστεύει για τους υπόλοιπους εταίρους και συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Αλλά και να ήθελαν (σύμμαχοι και εταίροι) να το ξεχάσουν, δεν μπορούν.

Με μια σειρά tweets που θύμιζαν περισσότερο… προπαρασκευαστικές βολές πυροβολικού, ο Πρόεδρος φρόντισε να καταστήσει σαφές εν όψει της Συνόδου πως δεν έχει σκοπό να αφήσει το θέμα της οικονομικής συνεισφοράς των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο (προβλεπόμενο) 2% του ΑΕΠ να ξεχαστεί. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν πολύ περισσότερα για το ΝΑΤΟ από κάθε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε αποδεκτό» τουίταρε με το γνωστό τακτ οδοστρωτήρα που τον διακρίνει.

«Ενώ αυτές οι χώρες έχουν αυξήσει την συνεισφορά τους από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα» προειδοποίησε υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ «ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ότι τις ΗΠΑ». Όπως επισημαίνει «η Γερμανία είναι στο 1% (του ΑΕΠ), οι ΗΠΑ στο 4%… Βάσει υπολογισμών, οι ΗΠΑ πληρώνουν για το 90% του ΝΑΤΟ με πολλές χώρες ούτε καν να πλησιάζουν στο 2% που υποχρεούνται. Και επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπορικό πλεόνασμα 151 εκατ. δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικούς εμπορικούς φραγμούς στα αμερικανικά προϊόντα. ΟΧΙ!» άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος από το Tweeter.

 

Τί ξοδεύουν οι άλλοι

Το προηγούμενο έτος οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 685,9 δις. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 51,1% των συνολικών δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την άμυνα και στο 71,7% των συνολικών αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνείσφεραν περισσότερα χρήματα απ’ ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία , το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς μαζί.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, πέρυσι μόλις έξι χώρες της Συμμαχίας ήταν εντάξει με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Ρουμανία –η συνεισφορά των δύο τελευταίων μάλιστα ανήλθε στο 2,1% και 2,2% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Κατά την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kέυ Μπέιλυ Χάτσισον, από τα 29 κράτη-μέλη μόνο 16 βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την εκπλήρωση του στόχου του 2% που είχε συμφωνηθεί το 2014 στην Σύνοδο της Ουαλίας.

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά στο συγκεκριμένο θέμα δεν διαμαρτύρεται χωρίς λόγο. Όταν χώρες σαν την Ελλάδα αλλά και νέα μέλη της Συμμαχίας, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, εκπληρώνουν με το παραπάνω τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ, η απροθυμία της οικονομικά ισχυρής Γερμανίας να κάνει το ίδιο αποτελεί για τον Αμερικανό Πρόεδρο «κόκκινο πανί». Ιδίως όταν η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει το ΝΑΤΟ «ασπίδα» απέναντι στην «ρωσική απειλή». Κατά προτίμηση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για την Γερμανία.

Σε πρόσφατη ομιλία της η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι οι προκλήσεις για την Συμμαχία έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εστιάσει εκ νέου στην απειλή της Ρωσίας. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία παρουσίας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας για να αμυνθεί από πιθανή ρωσική επιθετικότητα» υποστήριξε. Όμως αυτό, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος Τραμπ, δεν είναι δωρεάν.

 

(Trumps) Target for Today: Berlin

 

«Είπα, ξέρεις Άνγκελα, δεν μπορώ να το εγγυηθώ, αλλά σας προστατεύουμε και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα για σας από το να μας προστατεύετε εσείς διότι δεν ξέρω πόσο πολλή προστασία έχουμε προστατεύοντάς σας» δήλωσε ενώπιον οπαδών του ο Τραμπ στην Μοντάνα. «Θέλουν (οι Γερμανοί) να προστατευτούν από την Ρωσία κι όμως πληρώνουν δισεκατομμύρια στην Ρωσία και εμείς είμαστε οι ηλίθιοι που πληρώνουμε τα πάντα» είπε καταχειροκροτούμενος.

Η Γερμανία δαπανά μόλις το 1,24% του ΑΕΠ της για την άμυνα και για να γλυτώσει ενδεχομένως το σκληρό pressing του Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 1,31% το επόμενο έτος. Η Καγκελάριος δεσμεύθηκε στην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν για αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, με προοπτική να φθάσει τον στόχο του 2% κάποια στιγμή… αργότερα.

Αν η ανακοίνωση αυτή έγινε από την Άνγκελα Μέρκελ (και) για να μετριάσει τις αναμενόμενες επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου, θα φανεί στην Σύνοδο των Βρυξελλών –αν και δύσκολα θα πεισθεί ο Τραμπ καθώς ξέρει από νούμερα. Σίγουρα πάντως δεν ικανοποίησε πλήρως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας που βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπο με πιεστικά προβλήματα διαθεσιμότητας υλικού λόγω παλαιότητας και συντήρησης ένεκα του ισχύοντος συστήματος προμηθειών.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου θεωρούν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού για την άμυνα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «ανεπαρκές» αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο σχετική επιστολή που εξασφάλισε. Μπορεί η υποσχεθείσα αύξηση ύψους 650 εκατ. ευρώ να είναι μια καλή αρχή, ωστόσο το διάστημα που θα ισχύσει (2020-2022) δεν θα πληροί τις επαυξημένες τότε ανάγκες της Bundeswehr, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις να πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου –προς τα άνω.

Έκθεση του υπουργείου Άμυνας την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας επιχειρούν ήδη «στα όρια των δυνατοτήτων τους», υποφέροντας από ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στις νέες αποστολές τις οποίες καλούνται να αναλάβουν αλλά επηρεάζουν και την εκπαίδευση. Από πλευράς υπουργείου δεν υπήρξε σχόλιο στο δημοσίευμα.

Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Καγκελάριο Μέρκελ ελέγχουν το υπουργείο Οικονομικών και δεν είναι τόσο ευνοϊκά διακείμενοι στις αυξήσεις που σχεδιάζονται. Προς το παρόν, το γερμανικό Ναυτικό παραμένει ακόμη χωρίς υποβρύχια εν ενεργεία, από τα 179 άρματα μάχης Leopard 2 μόνο 90 είναι επιχειρησιακά ενώ στην Luftwaffe η εκπαίδευση περιορίζεται εξαιτίας ελλείψεων σε χειριστές και τεχνικό προσωπικό, υποστηρίζει η Bild.

Στο πεδίο του κυβερνοπολέμου, οι ελλείψεις απειλούν την δυνατότητα εκτέλεσης των υφισταμένων αποστολών και οι μελλοντικές θα μπορούν να διεξαχθούν μόνο με «εκπτώσεις στην ποιότητα» τονίζει η εφημερίδα. Με τον «τυφώνα Τραμπ» έτοιμο να χτυπήσει την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι πάντες προετοιμάζονται για το… χειρότερο. Αυτή η Σύνοδος της Συμμαχίας προμηνύεται ενδιαφέρουσα.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolakiEfentis

Εθεάθη φορτηγάκι έξω από Μαξίμου να ξεφορτώνει κιβώτια με πάνες…

Δημήτρης Κ

Αχ αυτολι οι Γερμανοί, χρόνια μπροστά!! Δεν τους ποιάνει κανένας, όλοι ανάγκοι τους έχουμε και εκείνοι κάνουν ό’τι θέλουν. Θα μας κουνηθούν οι Γερμανοί επειδή θα πάρουμε Γαλλικές φρεγάτες; Κοίτα τα έξοδα σου στο ΝΑΤΟ. Μας κουνήθηκαν για το έλλειμα μας, κοίτα την μόχλευση στους μισθούς σε συνεργασία με τα συνδικάτα σου. Προφανώς τα Γερμανικά συνδικάτα είναι πατριωτικά πάνω απο όλα. Ευτυχώς το μόνο καλό που κάναν οι Γερμανοί είναι που άκουσαν τους Γάλλους και δημιουργήσαν αυτό που σήμερα λέγετε Ευρωπαική Ένωση. Μέχρι τότε βέβαια….ποτάμια το αίμα. Μπάρμπα Σαμ, εμείς που δεν έχουμε…δεν μας δίνεις τίποτα κοψοχρονιά γιατί θα γίνει… Read more »

Spyros

Ναι…

Όπως έχουμε ξαναπεί, το ότι εμείς «πιάνουμε» το όριο του 2% του ΑΕΠ δεν έχει να κάνει τόσο με τις δαπάνες για εξοπλιστικά (που είναι μάξιμουμ μισό δις το χρόνο) αλλά με τις υπόλοιπες λειτουργικές, μισθολογικές και άλλες δαπάνες των ενόπλων δυνάμεων.

Με άλλα λόγια, είμαστε «εντάξει» με τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ όχι γιατί ξοδεύουμε για να έχουμε καλές και ικανές ένοπλες δυνάμεις, αλλά γιατί έχουμε σπάταλες ένοπλες δυνάμεις…

ananasf16

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει διαχωρισμός της ανάπτυξης (αναβαθμίσεις, νέο υλικό, έρευνα και εξοπλιστικά) από την συντήρηση (μισθοί, συντάξεις, ανταλλακτικά, αναλώσιμα, καύσιμα, επισκευές βλαβών, συντήρηση συστημάτων) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Ντόναλντ -και ο κάθε Ντόναλντ- θα έπρεπε αν πραγματικά γνώριζε το αντικείμενο για το οποίο βγάζει δηλώσεις, να μιλούσε ξεχωριστά για την αμυντική ανάπτυξη, ενώ η συντήρηση θα έπρεπε να είναι απαράβατα οριοθετημένη οικονομικά προϋπόθεση για κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με την έννοια ότι αν κάποιος αδυνατεί να συντηρηθεί ας αποχωρεί από τη συμμαχία. Επιτέλους δεν γίνεται να μπαίνει όποιος θέλει μέσα για να λάβει όλα τα πλεονεκτήματα χωρίς να έχει… Read more »

Shadowfax

H Αμερικη του Τραμπ μια χαρα καταλαβαινει το Ελληνικο 2%, και μια χαρα καταλαβαινει το αντικειμενο, οπως και τα γερακια που εχει γυρω του… Εχει δηλωσει επανειλημμένως πως καταλαβαινει τις ελληνικες αλχημιες και κανει τα στραβα ματια λογω της 8χρονης κρισης που μας δερνει, σε αντιθεση με αλλα μελη του ΝΑΤΟ… Αναφορικα με το public opinion και τα εξοπλιστικα… Πως περιμενεις να δει θετικα και αναπτυξιακα κατι τετοιο ο μεσος πολιτης, οταν εχει ξοδευτει πακτωλος χρηματων που κάποιοι έβαλαν στην τσέπη τους, μιζες, διασπαθιση δημοσιου χρηματος, οφ σορ λογαριασμοι, διαφθορα, οταν στο Υπ. Αμυνας εγιναν τα μύρια όσα, σκανδαλα επι… Read more »

G-164g ag-cat

Επιβάλλεται πρώτα να γίνει νοικοκύρεμα γιατί τα λεφτά είναι του πολίτη.

Γιάννης Μ.

Πες τα Πρόεδρε!

Apostolis

Εγω δεν καταλαβαινω πως ειναι δυνατον να μετρουνται στι αμυντικες δαπανες οι συνταξεις των στρατιωτικων.Αυτες
δεν επρεπε να ειναι στο υπ.οικονομικων;

Monkey Μπίζνες

Μ’αρέσει το δάγκωμα της αγωνίας της Άνγκελα σε παραπάνω φωτογραφία.

Diogenis

Και δεν μας λεει ο μπαρμπα Τραμπ απο ποιον εχθρο προσταστατευει το ΝΑΤΟ την Ελλαδα ειπαμε ; μια και εμεις ξοδεθουμε 2% για την αμυνα. Αν μας επιτεθουν οι Τουρκοι τι ακριβως θα κανει το ΝΑΤΟ ;

Scalp_eg

Δεδομενου οτι ο τραμπ ειχε και εχει την πληρη στηριξη της αμυντικης βιομηχανιας (εμπορων οπλων) για να εκλεγει, (βλεπε και οπλοκατοχη) το (και καλα) ενδιαφερον του ωστε να μην ξοδεουν τοσα πολλα λεφτα στο νατο οι ΗΠΑ, “μεταφραζετε” σε “ευρωπαιοι αγοραστε αμερικανικα οπλα για την αμυνα σας” να κονομησουν οι αμερικανικες βιομηχανιες, “αυτοι με στηριζουν” Επι της ουσιας δεν ειναι κακο να αυξησουν τις αμυντικες δαπανες οι ευρωπαιοι, αλλα θα ηταν προτιμοτερο και ειναι ευκαιρεια λογω του εμπορικου πολεμου να επιλεξουν ευρωπαικα οπλα, και ασε τον τραμπ να λεει (κατι αλλο θα βρει να φωναζει τοτε) Βελγιο, πολωνια, ελλαδα, βουλγαρια,… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

5
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99 $

Related News

Η τουρκική βιομηχανία παραμένει στο πρόγραμμα F-35 μέχρι το 2022;

Το Πεντάγωνο θα συνεχίσει τη συνεργασία με την τουρκική βιομηχανία στο πρόγραμμα παραγωγής του «αόρατου» μαχητικού F-35 μέχρι το 2022, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.Η...

Firm fixed price: Απευθείας ανάθεση του κινητήρα των F-15EX στην General Electric

Συμβόλαιο ύψους 101.3 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε η εταιρεία General Electric (GE) πριν ακόμα η Αμερικανική Αεροπορία ανοίξει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της...

H Γερμανία διαλύει την επίλεκτη KSK για υποψίες ακροδεξιών στοιχείων και ανεξήγητη απώλεια πυρομαχικών

Το υπουργείο Αμύνης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως διαλύει μερικώς την επίλεκτη Διοίκηση Ειδικών Αποστολών ( Kommando Spezialkräfte - KSK) της Bundeswehr...

Δένδιας: Συμφωνήσαμε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη

Την κοινή πεποίθηση πως η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη και πως η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει...

Η Νότια Κορέα έτοιμη να προμηθευτεί περισσότερα «ιπτάμενα ραντάρ»

Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να επενδύσει $2 δις για να αποκτήσει περισσότερα αεροσκάφη επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, καθώς στοχεύει να ενισχύσει τις ικανότητές της...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x