ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου 1854: Η Ιαπωνία εγκαταλείπει τον απομονωτισμό της

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Υπογράφεται στις 31 Μαρτίου του 1854 η Συνθήκη της Καναγκάβα, με την οποία η Ιαπωνία συμφωνεί (=αναγκάζεται) να ανοίξει τους λιμένες της στον έξω κόσμο.

Ουσιαστικά απομονωμένη από δική της θέληση στο μεσαιωνικό φεουδαρχικό σύστημα, η Ιαπωνία αρνείτο να ανοίξει τα σύνορά της σε οτιδήποτε ξένο για αιώνες, αρνούμενη να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στις ιδέες όσο και να εξάγει ιαπωνικά προϊόντα.

Έτσι, όταν τον Ιούλιο του 1853, ο πλοίαρχος Μάθιου Πέρρυ του Αμερικανικού Ναυτικού εισήλθε με έναν στολίσκο 4 πλοίων στο λιμάνι του Έντο και άνοιξε πυρ απειλώντας να ισοπεδώσει την πόλη αν το Σογκουνάτο δεν άνοιγε τα λιμάνια στο αμερικανικό εμπόριο, οι Ιάπωνες δεν είχαν να αντιπαρατάξουν παρά ξίφη, δόρατα, μερικά αντίγραφα πορτογαλικών αρκεβουζίων και αυτοσχέδια ξύλινα ολμοβόλα με φτωχές επιδόσεις.

Ξεκινά, λοιπόν, με μια πράξη ταπείνωσης μια νέα εποχή για την Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να αφήσει το παρελθόν της πίσω και να τρέξει να προλάβει 6 αιώνες ιστορίας και τεχνολογίας.

Μια τραγική ειρωνία της ιστορίας, για όσους γνωρίζουν τί επακολούθησε λιγότερο από έναν αιώνα αργότερα, είναι πως ο υπεύθυνος της αφύπνισης της Ιαπωνίας από τον λήθαργό της ήταν οι ίδιες οι ΗΠΑ. Σαν κλωτσιά στα δίχτυα μετά την νοερή εικόνα του Περλ Χάρμπορ το 1941 κατατίθεται το πρώτο άρθρο της Συνθήκης:

“Απόλυτη, διαρκής και καθολική ειρήνη και ειλικρινής και εγκάρδια φιλία θα υφίστανται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφενός και της αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας, αφετέρου και μεταξύ των λαών τους, αντιστοίχως, χωρίς εξαίρεση ανθρώπων ή περιοχών”

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of