4 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων Trident IID5

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αμερικανικό Ναυτικό ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων Trident II D5 για να επιβεβαιώσουν την απόδοσή τους έπειτα από πρόγραμμα επέκτασης ζωής που ειχαν υποβληθεί.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από το USS Nebraska (SSBN-739) στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας αυτή την εβδομάδα (από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου), ενώ εκτοξεύτηκαν συνολικά τέσσερεις πύραυλοι Trident IID5 χωρίς πυρηνικές κεφαλές.

Το στρατηγικό όπλο Trident II (D5), αρχικά ήταν σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με διάρκεια ζωής έως το 2024, υποβλήθηκε όμως πρόσφατα σε μια επέκταση ζωής που θα το διατηρήσει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2040, αφού δεν υπήρχε στον ορίζοντα βιώσιμο πρόγραμμα σχεδίασης και παραγωγής νέου τύπου υποβρυχίως εκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων.

Οι πύραυλοι του τύπου αυτού είναι το βασικό όπλο των στρατηγικών υποβρυχίων των κλάσεων Ohio και Vanguard του αμερικανικού και βασιλικού Ναυτικού αντίστοιχα, ενώ θα είναι παράλληλα το βασικό όπλο και των διάδοχων  κλάσεων Columbia και Dreadnought αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα επέκτασης της ζωής αφορούσε πιθανά ζητήματα «γήρανσης» και τεχνολογικής απαξίωσης. Οι υποβρυχίως εκτοξευόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι (SLBM) αποτελούν ένα σκέλος της στρατηγικής πυρηνικής αποτρεπτικής τριάδας των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και τους επίγειους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι SLBM όμως αποτελούν περίπου το 70% της αναπτυγμένης στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 176 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων Trident IID5, όλες επιτυχείς.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

“Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 176 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων Trident IID5, όλες επιτυχείς.” Δεν είναι και λίγο! Με τέτοια ποσοστά επιτυχίας στις ΗΠΑ είναι να ανησυχούμε για το ποιοι κατέχουν τα πυρηνικά σήμερα….

Kostas
Member
Kostas

176 όλες επιτυχείς

Πόσες (ανεπιτυχείς) έχουν κάνει οι Ρώσοι με ουσία bulava?

Μήπως υπάρχει μια ποιοτική διαφορά?