24.2 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Καταδίκη της Τουρκίας από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για τις προκλητικές ενέργειές...

Καταδίκη της Τουρκίας από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για τις προκλητικές ενέργειές της στην ευρύτερη περιοχή

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς και την εισβολή της στην Συρία, καταδίκασαν οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Μωχάμεντ Αχμεντ Ζακί και Σάββας Αγγελίδης, με κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Παράλληλα, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής επίλυσης των προβλημάτων στη Λιβύη.

Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας των τριών χωρών, εξέφρασαν την βούληση και αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εδραιωθείσας συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα.

«Κοινό όραμά μας και επιδίωξη, αποτελεί η δημιουργία περιβάλλοντος και εδραίωση συνθηκών ειρήνης σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος της ειρήνης και των λαών μας», επισήμανε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές όπως η κυβερνοασφάλεια, η διαχείριση κρίσεων και η συνεργασία στον αμυντικό τεχνικό τομέα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Όπως αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση της τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στην Συρία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε λέγοντας πως «όπως εκτιμούμε, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή, επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα για την περιοχή μας, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, και με αποκλειστικό γνώμονα την συνεργασία, ευημερία και πρόοδο των λαών μας, προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας».

Ο κ. Ζακί εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών, για τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η τριμερής συνεργασία, πρόσθεσε, αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας για την ειρήνη τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε την αναγκαιότητα συνέχισης αυτής της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και την εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων.

Περαιτέρω, δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε απόλυτα σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή», ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αμυντικής συνεργασίας.

Ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στη διαχρονική και σταθερή σχέση των τριών χωρών που δίνουν αγώνα επιβίωσης, αγώνα για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Παράλληλα, σχολίασε ότι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στη θαλάσσια περιοχή της Μεγαλονήσου, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο «για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα μας».

Για την τουρκική εισβολή στη Συρία, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε ότι θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και θα δημιουργήσει νέα ανθρωπιστική κρίση με αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ για την κατάσταση στη Λιβύη δήλωσε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, Η δημιουργία περιβάλλοντος ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί εμπόδιο εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας και αύξησης των μεταναστών σε άλλη χώρα, τόνισε περαιτέρω, εκτιμώντας ότι η τριμερής συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός του 2020, οπότε θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος των υπουργών Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο.

«Προσβλέπουμε στην επόμενη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στην Κύπρο, σε ένα νέο ορόσημο στην συνεργασία μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αύριο, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, θα μεταβούν στην Κρήτη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα.

Πριν από τη σύνοδο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

23 ΣΧΟΛΙΑ

23 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MUSTAFA

İsrael ?
Πού είναι το Ισραήλ;
που λείπει στην ομάδα :)))

My_name_is_Nobody

Πρόσεξε Μουστάφα, γιατί υπάρχει και άλλος Μουστάφα, που θέλει να γίνει Μουστάφα στην θέση του Μουστάφα.

MUSTAFA

Φυσικά …
αποφύγετε απομιμήσεις …

My_name_is_Nobody

Αστέρι Μουστάφα ποιός μπορεί να σε αντιγράψει;
Ούτε καν ο εαυτός σου.

Captain_Kal

Ά, ρε μπαγάσα mustafa!! Έγραψες με το παραπάνω!!!!!! 😆

montif74

Σαν να έχει ένα δίκιο ο μουσταφάς. Λείπει η μόνη χώρα που υπερτερεί της Τουρκίας σε εξοπλισμο αλλά και ικανότητα απο το κάδρο. Μηπώς οι Ισραιλινοί πάψανε να ασχολούνται μαζί μας γιατί κατλάβανε ότι είμαστε μόνο στα λόγια και θέλουμε να αποφύγουμε την σύγκρουση με την Τουρκία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων? Μήπως εμείς αποκλείσαμε το Ισραήλ, γιατί φοβόμασταν πώς θα απαιτούσε μα θπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγου και πράξεων. Φοβηθήκαμε μήπως οι Ισραιλιοί πιέζανε για ανάληψη στρατιώτικής δράσης κατα της Τουρκίας σε ενδεχόμενη νέα παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου και της περιοχής στην οποία θα περνάει ο… Read more »

zap

Σαν καλα να τα λες μου φαινεται.

Thras

Υπάρχουν τριμερείς Ελλάδα – Κύπρος και εναλλάξ Αίγυπτος ή Ισραήλ.
Αυτοί οι δύο στη θεωρία δεν έχουν καλές σχέσεις, στην ουσία μετά τις ανακαλύψεις αερίου, έχουν βρεί ένα modus viventi…

Spyros

Το Ισραήλ ησύχασε γιατί δεν παίρνει φου 35 η Τουρκία. Κατά βάση αυτό τους ενδιέφερε.

Θα ξανακούσουμε κάτι από δαύτους όταν/αν μπει μπροστά ο αγωγός φυσικού αερίου.

AvoMelkonian

Γράφεις θεωρίες συνομωσίας χωρίς να τις υποστηρίζεις με στοιχεία. Οι ισραηλινοί περνούν περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις πρόσφατες εκλογές που δεν ανέδειξαν κυβέρνηση και τηρούν στάση αναμονής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο δεν νιώθουν άμεσα απειλούμενοι. Απόδειξη πως ούτε στην τουρκική εισβολή στη Συρία αντέδρασαν, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνοισραηλινές σχέσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Ελλάδα ο ΥΠΕΞ τους και στο Ισραήλ ο ΑΓΕΕΘΑ μας, ενώ κυκλοφορούν σενάρια για ενδιαφέρον της Rafael για τα ΕΑΣ κ της ΙΑΙ για την ΕΑΒ. Τί ακριβώς έπρεπε να κάνουν για να ασχολούνται; Πιστεύεις πραγματικά ότι οι Ισραηλινοί… Read more »

MPAMPIS

Ισραήλ ανατολικά της Κύπρου…
Ελλάδα και Αίγυπτος δυτικά της Κύπρου…..
Ελλάδα Αίγυπτος Ισραήλ νότια της Κύπρου…..
Τουρκία βόρεια της Κύπρου…..

Apostolis

Αγυπτος και Ισραηλ δεν καθονται ποτε στο ιδιο τραπεζι, η ο ενας η ο αλλος, μην κανεις τσαμπα χαρουλες….

My_name_is_Nobody

Σκέψου η Τουρκία να είχε υποχείριό της την Αίγυπτο, μέσω της μουσουλμανικής αδελφότητας.

TurkO

Actually you are right. If democracy is restore in Egypt somehow and if junta removed from Egypt, Greece’s gamble with Junta administration in Egypt may payoff badly. Risky game Greece is playing.

My_name_is_Nobody

Και εξαγωγή δημοκρατίας από την Τουρκία;
Τα ύστερα του Κόσμου!¹

Captain_Kal

Lesser of two evils, I think!!!

TGD

Καμιά ανακήρυξη AOZ και οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο θα κάνουμε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ευτυχώς που δουλεύω στην Bic, να μας προμηθεύσω καλσόν με το κιλό. Και έχουμε κάτι μοντέλα, σούπερ, όχι απ’ αυτά που διανέμονται στην Ψοροκώστενα!

Christos

Προσοχή τα καλσόν.

Tango.Alpha

Ναι αλλά να δείτε τι ωραία αρώματα θα φέρουμε από το duty free του Καΐρου και της Λάρνακας. Γιατί μέχρι εκεί είμαστε ο TGD έθεσε ένα σωστό ερώτημα κι ο Γιάννης Παυλίδης έκανε εύστοχα σχόλια με μια μόνο επισήμανση από μέρους μου: για να σταθείς δίπλα στο Ισραήλ όπως περιγράφει το παραπάνω σχόλιο θέλει πολύ δουλειά που φοβάμαι ότι ξεπερνά τη δεκαετία.

Steve

https://www.youtube.com/watch?v=Xj616wyJJI0

Πολύ καλά τα λέει και ο Menendez

putt

They gather at a certain date and drink fruit juice and return to their countries. Oh, I forgot and they condemn vigorously . When’s the next meet?? 😀 😀

My_name_is_Nobody

Ε τότε “putt δε κοτ ντάουν” δεν υπάρχει λόγος να ενοχλείται η Τουρκία.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

8
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS, θα είναι ικανά για ATACMS BlockIVA και Deepstrike!

 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...

Το HMS Queen Elizabeth σαλπάρει με αριθμό ρεκόρ μαχητικών 5ης γενιάς F-35Β (βίντεο)

Η εποχή των μεγάλων αεροπλανοφόρων επιστρέφει για το Βασιλικό Ναυτικό. Μετά από αναβολές λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κοροναϊού στο πλήρωμα, το HMS Queen Elizabeth απέπλευσε...

Συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί τη Δευτέρα, στις 10:00 το πρωί, στη Θεσσαλόνικη, ο υπουργός Εξωτερικών...

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ: Η έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

ΑΠΕ-ΜΠΕΓια τις προκλήσεις που όπως είπε «απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο» αλλά και για το ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία «είμαστε όλο και...

Ο Αμερικανός και ο Γερμανός πρέσβης διαψεύδουν μέσω Twitter τις φήμες για εκβιασμούς με σκοπό τη «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος»

Δημοφιλής γίνεται η χρήση του Twitter για τη διάψευση φημών / δημοσιευμάτων από διπλωμάτες, αυτή τη φορά τόσο ο Αμερικανός όσο ο Γερμανός πρέσβης...
- Advertisement -