Ο Γαλλικός Στρατός… τρολλάρει τον πρόεδρο Τραμπ –όχι πως άλλοι του χαρίστηκαν

22
3445

«Βρέχει λιγάκι αλλά δεν είναι και τίποτα φοβερό. Εμείς παραμένουμε ενθουσιώδεις» (Il y a de la pluie, mais c’est pas grave. On reste motive) Με αυτό το tweet και την φωτογραφία ενός στρατιώτη που περνά συρματοπλέγματα υπό βροχή ο Γαλλικός Στρατός έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Πρόεδρο Τραμπ ο οποίος 100 χρόνια μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ματαίωσε την επίσκεψή του σε αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο επειδή… έβρεχε!

Έτσι, έστειλε αντιπροσωπεία στο Aisne-Marne κι αυτός προτίμησε να επισκεφτεί το πιο κοντινό στρατιωτικό κοιμητήριο στο Suresnes, στο Παρίσι. Το κοιμητήριο όμως στο Aisne-Marne έχει συνδεθεί με την μάχη του δάσους Μπελλώ όπου το 1918 περίπου 1.800 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε τρείς εβδομάδες, πολεμώντας μαζί με τους Γάλλους και τους Βρετανούς για την απόκρουση της γερμανικής Εαρινής Επίθεσης κοντά στον Μάρνη.

Η μάχη αυτή κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αμερικανική ιστορία και δη στην παράδοση του Σώματος Πεζοναυτών. Μάλιστα δύο πολεμικά πλοία έχουν πάρει το όνομά της –το αεροπλανοφόρο συνοδείας USS Belleau Wood (CVL-24) κατά την διάρκεια του Β΄ ΠΠ και το πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Belleau Wood (LHA-3) το οποίο αποσύρθηκε το 2005.

Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε βροχή σχολίων και αντιδράσεων, σε σημείο το tweet του Γαλλικού Στρατού να μοιάζει σχεδόν με… φιλικό πείραγμα. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ματαίωση της επίσκεψης του Προέδρου λόγω καιρικών συνθηκών που δημιουργούσαν «πρόβλημα υποστήριξης» δημιούργησε μέγα πολιτικό θέμα και τα αμερικανικά ΜΜΕ άστραψαν και βρόντηξαν.

«Εάν ο καιρός ήταν πρόβλημα για την μετάβαση με ελικόπτερο, υπήρχε η εναλλακτική της αυτοκινητοπομπής. Από το κέντρο του Παρισιού ως το μνημείο η απόσταση δεν είναι ούτε 90 χλμ. Σε μια ώρα η προεδρική αυτοκινητοπομπή θα ήταν εκεί…». «Θα μπορούσε να στηθεί μια τέντα στο σημείο για να προστατεύσει τους επισήμους (και την προεδρική κόμμωση) από τον ανηλεή καιρό…». «Εκατομμύρια πέθαναν κατά την διάρκεια του Α΄ ΠΠ για να προστατεύσουν τον ελεύθερο κόσμο και ο Τραμπ δεν ξεβολεύτηκε για να τιμήσει την μνήμη τους. Αντ’ αυτού, επέλεξε να καθίσει σ’ ένα ξενοδοχείο και να στέλνει tweet στο Fox News…» ήταν μερικές ενδεικτικές αντιδράσεις.

Ούτε και άλλοι του χαρίστηκαν. Πολλοί επεσήμαναν ότι ο προκάτοχός του, Μπάρακ Ομπάμα, ποτέ δεν ανέβαλε παρόμοιες θεσμικές υποχρεώσεις. Κάποιοι ανήρτησαν βίντεο με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ να μιλά υπό καταρρακτώδη βροχή στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Απόβασης στην Διέπη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εγγονός του Ουίνστων Τσώρτσιλ και βουλευτής των Συντηρητικών Nicholas Soames έστειλε ένα πραγματικά βιτριολικό tweet για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την προγραμματισμένη του επίσκεψη. «Πέθαναν αντικρίζοντας τον εχθρό και αυτός ο αξιοθρήνητος, ανεπαρκής @realDonaldTrump δεν μπορούσε να αψηφήσει τον καιρό για να υποβάλει τα σέβη του στους Πεσόντες».

Η δουλειά μας δεν είναι να εκφράζουμε προσωπικά σχόλια. Πιστεύουμε ότι ο καθένας έχει το μυαλό να το κάνει από μόνος του, χωρίς βοήθεια. Η καλύτερη απάντηση στην αδυναμία ενός ηγέτη να τιμήσει αυτούς που έδωσαν τα πάντα είναι μερικές φωτογραφίες από τα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου. Και τότε έβρεχε…

 

Αλέξανδρος Θεολόγου 

 

 

 

 

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ακριβώς δεν είναι η δουλειά μας να εκφράζουμε προσωπικά σχόλια ενάντια στον όποιο ηγέτη ,πόσο μάλλον των ΗΠΑ, συμμετέχοντας με τον τρόπο μας σε μία κόντρα που παρά την πρώτη εντύπωση πως μας αφορά ως μέλη της ενωμένης Ευρώπης , στην ουσία μας είναι απολύτως αδιάφορη.
  Η έπαρση ενός λαού δημιουργείται όταν η περηφάνια του ,χτισμένη από τα επιτεύγματα του στην ιστορία, ξεπερνά το όριο της παρακαταθήκης τιμής, θεμέλιο για να χτίσει και είναι ουσιαστικά το μόνο που μπορεί να προβάλει σε σχέση με το σήμερα.
  Δεν εννοώ φυσικά ούτε τον τραμπ ούτε τον μακρόν ούτε κτλ.
  Η δική τους έπαρση πηγάζει από αλλού και ίσως δικαιολογημένα σε μεγάλο μικρό βαθμό.
  Εννοώ εμάς.
  Η έπαρση να εκφράζουμε γνώμη σε ιδιωτικό ή δημόσιο λόγο.
  Συχνά ο δημόσιος λόγος έχει ρίζες στον ιδιωτικό και τρέφεται από αυτόν.
  Η έπαρση λοιπόν να γίνομαι μέρος του θέματος.
  Να παίρνω θέση.
  Η ανάγκη να αντλώ σημασία από μία κατάσταση όχι επειδή με αφορά ή έχω το ειδικό βάρος αλλά επειδή απλά χωνομαι σε αυτή έτσι για να μην βαριέμαι και τρομάζω με το απόλυτο τίποτα που είμαι.
  Σε συνάρτηση με το άλλο ανάλογο θέμα και τα σχόλια θα πω πως καλύτερα σε δουλειές που μόνο ζημιά θα μας κάνουν ας είμαστε αποστασιοποιημένοι.
  Προσοχή θέλει σε συνάρτηση με το άλλο θέμα σας για τον εκσυγχρονισμό των μεκο.
  Ευχαριστώ και συγνώμη για το σχόλιο εκ των προτέρων

  • Είναι πειστική η θέση σας ότι ως ΧΩΡΑ, συλλογικά, σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχουμε κανένα λόγο να λάβουμε θέση σε φτηνιάρικες έριδες, που απευθύνονται σε εσωτερικά ακροατήρια και έχουν μικροπολιτική στόχευση (εννοώ τα σχόλια Μακρόν περί άμυνας Ευρώπης από ΗΠΑ και τα αντίστοιχα τουϊτ Τραμπ). Η ΕΕ είναι οι εταίροι και ο χώρος μας, αλλά μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να μας παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας και είναι προμηθευτές προσιτού και αξιόπιστου αμυντικού υλικού.
   Από κει και πέρα, ως πολίτες, τόσο το περιοδικό όσο και οι αναγνώστες μπορούν να έχουν γνώμη για τη ΔΗΜΟΣΙΑ στάση (δεν μιλάμε για κρεβατοκάμαρα κλπ) των δημοσίων προσώπων, για την οποία αυτά τα πρόσωπα κρίνονται. Οι προσωπικότητες αυτές ασκούν επιρροή πολύ πέραν της επικρατείας των χωρών των οποίων ηγούνται, εύλογο άρα το δημόσιο ενδιαφέρον του σύμπαντος κόσμου για τη δημόσια στάση τους. Η οποία, αν υποδηλοί ότι στερούνται της αίσθησης του καθήκοντος και ότι ενεργούν κατά πώς βολεύονται ανά πάσα στιγμή ή κατά την παρόρμησή τους, εκπέμπει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα προς τον κόσμο ..

 2. Η γνώμη μου είναι ότι ένα περιοδικό του κύρους της «πτήσης» με συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένη πληροφόρηση δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικές τοποθετήσεις! Ακόμα και μια αναδημοσίευσης χωρίς αναφορά της γνώμης της άλλης πλευράς είναι, πολιτική τοποθέτηση!!!
  Η ανακοίνωση του γαλλικού στρατού ίσως να είναι ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας (;) που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτό βέβαια στους κόλπους της ΕΕ θα πρέπει να το «αποκλείσουμε» (;)
  Ότι και να είναι ο τραμπ στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, το γνωστό σε όλους Secret Service δεν επέτρεψε την μετάβαση οδικώς για λόγους ασφαλείας και καθώς το ελικόπτερο του δεν μπορούσε σε καμμία περίπτωση να πετάξει, λόγω των καιρικών συνθηκών.
  Η ανακοίνωση υπάρχει, δεν δημοσιεύθηκε ποτέ από τα ΜΜΕ! Ποιος ο λόγος;

 3. Η Ιστορία έδειξε πάντως ότι η Αμερική ειδικά και Αγγλία έσωσε και στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους την Ευρώπη και από τον ψυχρό πόλεμο,από εκεί και πέρα ναι λάθος του Τράμπ αλλά μην μας την λέει και ο μακρόν το παιδαρέλι που τον έχει η πρώην κομμουνίστρια η μέρκελ σκυλάκιμε λουράκι και ας κάνει τον τζάμπα μάγκα.

 4. Με όλο τον σεβασμό στο περιοδικό που με μεγάλωσε, έχω την αίσθηση ότι οι μικροπολιτικές αναρτήσεις και μάλιστα σε πικρόχολο κουτσομπολίστικο ύφος δεν του ταιριάζουν καθόλου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε συντάκτη να έχει άποψη και συμπάθειες στην διεθνή πολιτική σκηνή αλλά το να τις εκφράζει μέσω του περιοδικού ή του ιστοχώρου για τον οποίο δουλεύει, ειδικά όταν αυτό (το περιοδικό) δεν είναι πολιτικής ύλης αλλά απόλυτα εξειδικευμένο, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό μιας και αφήνει την εντύπωση ότι αυτές είναι οι θέσεις του μέσου. Ο Τράμπ μπορεί ενδεχομένως να κατηγορηθεί για πολλά όπως επίσης μπορούν να του πιστωθούν και πολλά. Μέχρι τώρα όμως δεν έχει δείξει να είναι ασεβής ούτε προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ούτε και στην ιστορία της. Το αντίθετο θα έλεγα. Ίσως κάποιοι από το περιοδικό να είναι οπαδοί της ιδέας του Ευρωστρατού , μιας και αυτή είναι τελικά η αιτία της αντιπαράθεσης, καλό θα ήταν όμως αντί να αναλώνονται σε κουτσομπολίστικα σχόλια να αναδείξουν το θέμα με επιχειρήματα. Ίσως δεν θα ήταν κακή ιδέα μια συζήτηση επ’ αυτού.

  • Με όλο τον σεβασμό σε εσάς, το περιοδικό έχει άποψη και την λέει. Ποτέ δεν κάνουμε απλή παράθεση γεγονότων. Το θέμα του Ευρωστρατού θα το πιάσουμε άμεσα. Φυσικά η άποψή σας έχει αξία για εμάς και θα την λάβουμε υπόψη.

   • Ηδη ο Μακρον αναδιπλωθηκε (το γραφω ευγενικα, για να μην το πω αλλοιως) και ονομαζει τις ΗΠΑ, συμμαχο χωρα, η οποια δεν πρεπει να συμπεριφερεται στη Γαλλια ως υποτελη. Αλλαξε δηλαδη εντελως τη βαση αντιπαραθεσης. Τωρα εγινε υπερασπιστης του υπερηφανου Γαλλικου εθνους που δεν ανεχεται την υποτελεια, ενω πριν απο λιγες μερες μιλουσε για ευροστρατο που θα προστατευσει εναντι των ΗΠΑ.
    Αναμενομενο διοτι οπως δειχνουν τα πραγματα, περισσοτερο κοινα εχει η Γαλλια με Ηπα, παρα η υποτελης σημερινη Γαλλια με την Γερμανια. Η Γαλλια πρεπει να προισταται, οχι η Γερμανια, διαφορετικα πηγαινουμε σε νεα καταστροφη.
    Οι Γαλλοι ηγετες δειχνουν ανημποροι, μεχρι στιγμης, για το ρολο αυτο, εκτος και να στηριχθουν απο ΗΠΑ. Θελουμε ευρωστρατο που να εξυπηρετει τα Ελληνικα εθνικα συμφεροντα, ενω η ηγετιδα Γερμανια εχει ανεκαθεν προσανατολισμενα τα συμφεροντα της εναντια στα Ελληνικα, τοσο στη χερσονησο του Αιμου, οσο και στη Μικρα Ασια/Κυπρο/Μεση Ανατολη.

 5. Εδώ τον τρολάρει ο Νιγηριανός Στρατός, δεν θα τον τρολάρει ο Γαλλικός?
  Υπάρχει ένα προχθεσινό άρθρο στην Washington Post με τίτλο: «Foreign countries are increasingly using Trump as a foil — or a punchline», ως ένα γραφικό potpourri, για την εμβέλεια του «παγκόσμιου» ηγέτη…
  https://www.washingtonpost.com/politics/2018/11/12/foreign-countries-are-increasingly-using-trump-foil-or-punchline/?noredirect=on&utm_term=.41a907a4e64a

  Για όσους όμως πραγματικά θέλουν να ευθυμήσουν, προτείνω το «A closer look», τη βραδινή σατυρική εκπομπή του κορυφαίου Seth Mayers στο NBC…
  https://www.youtube.com/watch?v=VCH8Mg0WFaw

 6. Είναι δικαίωμα του κ. Τράμπ να ενεργεί κατά το δοκούν, δικαίωμα των υπολοίπων να τον κρινούν και υποχρέωση των ΜΜΕ να μεταδίδουν τη στάση όλων αυτών ,με κριτική διάθεση ή όχι.

 7. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την κριτική ορισμένων για το συγκεκριμένο άρθρο της Πτήσης.
  Η Γεωπολιτική έχει πολλές διαστάσεις.
  Η ΔΗΜΟΣΙΑ συμπεριφορά ενός ηγέτη φυσικά και αποτελεί μέρος αυτών.

 8. Για να μην λέμε πολλές κουβέντες και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους…

  Τρολλάρισμα = τσάμπα μαγκιά
  Τρόλλ = Τσάμπα μάγκας

  ΥΓ Καλά κάνεις Πτήση και έχεις τις πολιτικές σου απόψεις αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τις δεχόμαστε αμάσητα.

 9. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να στείλω αυτό το σχόλιο ως διευκρίνιση του πρώτου μου στο συγκεκριμένο θέμα (απολογούμενος σημειώστε πως ζητώ προκαταβολικά συγνωμη στο τέλος του) γιατί πρώτα από όλα δεν συνηθίζω να είμαι αγενής στον χώρο που με φιλοξενεί.
  Έτσι λοιπόν ,αν έχει κάποια σημασία και για όποιον, λέω πως η προσωπική και εκφρασμένη πεποίθηση μου είναι πως και το μπλοκ αλλά και το περιοδικό επιβάλλεται να έχει και να εκφράζει πολιτική άποψη με την ίδια ζέση που ορθώς αποκλείει την κομματική.
  Όχι μόνο να έχει δηλαδή αλλά επιβάλλεται.
  Στο συγκεκριμένο θέμα σε καμία περίπτωση δεν έχω πρόθεση να μειώσω τον αρθρογράφο με κανένα τρόπο.
  Το άρθρο το διάβασα όπως και τα σχόλια των φίλων και διαβάζω προσεκτικά παντα όσα επιλέγω να ανοίξω πόσο μάλλον αυτά που σχολιάζω.
  Η ένσταση μου αφορά την τελευταία παράγραφο που την θεωρώ τουλάχιστον άσκοπο πλεονασμό .
  Η πολιτική θέση γίνεται απλά και μόνο με την επιλογή προβολής θέματος πολλές φορές.
  Η σφαιρική ενημέρωση το ίδιο.
  Αρκούσε και στεκόταν το άρθρο και χωρίς την προσθήκη του τέλους.
  Πάλι θα μπορούσαν και οι φίλοι και εγώ να σχολιάσουμε επί των γεγονότων.
  Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του αρθρογράφου να πάρει θέση ,καταλαβαίνω όμως απολύτως και του φίλους που εξέφρασαν αντίρρηση ή τους ξένισε.
  Αστειευόμενος ,αυτά εννοώ πως δεν χρειαζόμαστε και δεν μας αφορούν, ειδικά σε έναν παθιασμένο λαό όπως ο δικός μας.
  Και πάλι συγγνώμη για την αναστάτωση ,πάντα με καλή πρόθεση , (είναι μεγάλη τιμή για εμένα ξεκαθαρίζω κάποιος να μπει στον κόπο να απαντήσει σε σχόλιο μου ,θετικά ή αρνητικά, που αφιερώνει χρόνο τον πολύτιμο χρόνο του και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους μας).

Comments are closed.