ΑΠΟΨΗ: Όταν το Ισραήλ “ξεφτιλίζει” αυτά που θεωρούμε “υπερόπλα”, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να “σφυρίζουμε αδιάφορα” (ή Kornet vs Trophy σημειώσατε 2)

39
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 281
  •  
  •  

 

Η αγορά σύγχρονων και “ακριβών” οπλικών συστημάτων από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πολλές φορές συνοδεύεται και από ένα μύθο. Μεγαλώνοντας, όλοι μας πιστέψαμε σε κάποιο μύθο. Δίνουμε μερικά απλά παραδείγματα… Ο ΜΜ38 Exocet, όταν πρωτοήρθε, ήταν ανίκητος. Μέχρι και σήμερα που αποσύρθηκε, ενώ το το Τουρκικό Ναυτικό έχει αρκετά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά όπλα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον “ανίκητο” Exocet, τον “φονέα των πλοίων”.

Φυσικά το ίδιο πιστεύουμε και για τον ΑΜ39. Όπως το ίδιο πιστεύαμε και για τα F-4E Phantom (πολλοί θα έχουν χάσει απίθανα ρεπορτάζ που τα πάντα όλα ήταν “Φάνδομ”). Πολλοί το ίδιο πιστεύουν για τους -μερικώς λειτουργικούς- S300 αλλά και για τους τουρκικούς S400. Στον Στρατό Ξηράς, κάποτε θεωρούσαν κάποιοι ανίκητα τα ΑΜΧ-30 (ναι, αυτά με την ελαφριά τους θωράκιση) μετά τα Leopard 1GR. Σήμερα θεωρούμε πως στον Έβρο ανίκητα είναι τα Kornet (9M133 Kornet). Εντάξει, κάποια στιγμή μεγαλώνουμε, και πρέπει να ξεπεράσουμε τους μύθους μας.

Σύστημα ενεργητικής προστασίας Pulat για τα M60T της Τουρκίας

Θα ομολογήσουμε πως αφορμή για το άρθρο ήταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο twitter, που δείχνει ένα ισραηλινό APC, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς (ή μάλλον η Ισλαμική Τζιχάντ) εκτοξεύει πύραυλο Kornet (το πιθανότερο) εναντίον ενός APC, προφανώς κάποιο Achzarit (ένα από τα μετασκευασμένα σε APC T-54/55 που έχει το Ισραήλ, λάφυρα από τους πολέμους με τις αραβικές χώρες).

Το Achzarit προφανώς κινείται με ενεργοποιημένο το Trophy APS, ενώ κάποια ομάδα της Χαμάς, καλά κρυμμένη, έχει στήσει ενέδρα στην διαδρομή περιπολίας, και μετά την βολή εξαφανίζεται σε κάποιο τούνελ. Το Trophy ΄πάντως μάλλον δεν έχει πρόβλημα με την υψηλή ταχύτητα του οχήματος, εντοπίζει τον πύραυλο και τον καταρρίπτει. End of Story.

Πρέπει να πούμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Trophy αντιμετωπίζει επιτυχώς αντιαρματικούς πυραύλους στην Παλαιστίνη ή το Λίβανο. Το έχει κάνει πολλές φορές, και μάλλον θα το ξανακάνει.

IDEF 2019: Η FNSS εμφανίζει για 1η φορά το άρμα Kaplan εφοδιασμένο με σύστημα PULAT APS

Τώρα, γιατί το κάνουμε όλα αυτό θέμα; διότι, μεγάλο μέρος των επιχειρησιακών σχέδιων του ΕΣ στον Έβρο και τα Νησιά βασίζονται στους μεγάλους αριθμούς αντιαματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Kornet και TOW II. Τα Kornet, πάνω σε HUMVEE αλλά και οι TOW, σε Μ-901 ITV θα παίξουν (hopefully) ένα μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις στον Έβρο. Θα κλείσουν κενά, θα δημιουργήσουν ενέδρες, θα απομειώσουν εχθρικές δυνάμεις πριν καταφτάσουν οι αρματικές ενισχύσεις. Καλά τα λέμε;

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, το Ισραήλ κατέρριψε άλλον ένα μύθο. Το Kornet, παρά το γεγονός της ρωσικής του προέλευσης (που του δίνει στην ελληνική λαϊκή παράδοση δυνατότητες υπερόπλου), συστήματα προστασίας αρμάτων σαν το Trophy το έχουν για πρωινό. Τώρα, γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Γιατί ίσως η παραπάνω παράγραφος ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Επιτυχημένες δοκιμές του τουρκικού APS Pulat εναντίον RPG, Kornet, TOW και Konkurs

Διότι αρκετές ειδήσεις που είχαμε δημοσιεύσει για τα νέα τουρκικά συστήματα αυτοπροστασίας αρμάτων μάλλον έχουν περάσει στα “ψιλά”. Η τουρκική εμπειρία από την Συρία, και μετά από το Κουρδιστάν, μάλλον δίδαξε αρκετά στους καλούς μας γείτονες. Μετά λοιπόν τις ατιμωτικές ήττες στο Αλ-Μπαμπ, οι Τούρκοι αξιωματικοί του Στρατού, με περίσσια διορατικότητα (εκ των υστέρων), φρόντισαν και εξόπλισαν τα άρματα που θα εμπλακούν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων με συστήματα APS Pulat.

Πρώτη φωτογραφία του συστήματος αυτοπροστασίας Pulat σε τουρκικό M60T

Μα καλά, μπορούν να συστήματα Pulat να προστατεύσουν τόσο καλά όσο πχ το Trophy; Προφανώς μπορούν να προστατεύσουν πολύ καλύτερα από το τίποτα. Πολλές φορές έχουμε δει αναγνώστες μας να υποτιμούν τις τουρκικές δυνατότητες, για παράδειγμα λέμε Altay και πέρνουμε απάντηση Kornet, λέμε Anadolu και μας λένε τορπίλες (που δεν έχουμε). Συγχωρέστε μας, είπαμε, να μην υπερτιμούμε τον αντίπαλο, αλλά στην δική μας περίπτωση η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!

H Τουρκία, επενδύοντας πολύ λιγότερα χρήματα από όσα εμείς για άρματα μάχης, έχει τελικά πολύ πιο επίφοβο αρματικό δυναμικό. Ο λόγος είναι πως τα άρματα πρώτης γραμμής, ακόμη κι αν αυτά είναι M60A3, προστατεύονται επαρκώς από ATGM και μπορούν ουσιαστικά να αντιμετωπιστούν μόνο από άλλα άρματα. Καθώς όμως, σε όλα τα σενάρια η Τουρκία θα έχει την πρωτοβουλία κινήσεων, και θα επιλέξει που θα επιτεθεί (καθώς εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα), θα χτυπήσει κάπου μακρυά από τα Leo2HEL/2A4. Επίσης έχει λάβει τα μέτρα της, ή προσπαθεί να τα πάρει για να δημιουργήσει προβλήματα. Δηλαδή, παράγγειλε πρόσθετους Kornet, ενώ αναμένει και αμερικανικούς Javelin (ίσως τελικά να μην τους πάρει).

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό (Leo2HEL) και αγοράζει πυραύλους Kornet και Javelin

Φυσικά οι γείτονές μας καλά κάνουν, και μπράβο τους. Το θέμα είναι το τι κάνουμε εμείς. Δυστυχώς, τίποτα. Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν προβλέπουμε να κάνουμε και κάτι στο εγγύς μέλλον.

Η Τουρκία αγοράζει Javelin – Θανάσιμος κίνδυνος για τα LEO2HEL


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 281
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Όλα αυτά τα συμπεράσματα από ένα βίντεο στο youtube? Δηλαδή αν αύριο βγει ένα άλλο βίντεο που ένα αντιαρματικό νικάει ένα σύστημα APS θα πάμε να πούμε.οτι τα συστήματα αυτοπροστασίας είναι άχρηστα; Τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο ειδικά σε επιχηρησιακα θέματα, κανένα σύστημα δεν είναι πανάκεια κανένα δεν είναι ανικητο και.κανενα δεν είναι μαγικό….από το kornet μέχρι το..f-117 Φυσικά και χρειάζονται υψηλής ποιότητας αντιαρματικά στον ΕΣ γιατί δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο άρματα.μαχης αλλά πάντως τύπου θωρακισμένα η μη τροχοφόρα η θωρακισμένες θέσεις. Και φυσικά ο ΕΣ πρέπει να ανεταξει συστήματα αυτοπροστασίας στα.αρματα του για να δώσει ένα επίπεδο… Read more »

SpaceMan
Member
Noble Member
SpaceMan

Νομίζω ότι το νόημα του άρθρου είναι ευρύτερο και δεν υποστηρίζει πως η λύση όλων των προβλημάτων μας θα είναι το Trophy. Θεωρώ πως η Πτήση αναφέρεται στην παντελή έλλειψη σχεδιασμού στον ΕΣ (και όχι μόνο).

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Κατ’ αρχάς ας μη συγκρίνουμε το Pulat με το Trophy.
Επίσης η προμήθεια ΤΟΜΑ (M2 Bradley) ίσως να είναι καλύτερη λύση, όπως αναφέρει και ο flashgflashg παρακάτω.

ivychris
Guest
ivychris

Είπατε παλαιότερα να ξεκινήσετε τη διαπαιδαγώγηση με συμβατικούς τρόπους και καταλήξατε ότι “φωνή βοώντος…”
Μετά, αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διάλογο με απαντήσειε, μήπως και…
Τελικά αρχίσατε να τους τρολάρετε, κάνοντας το δικό τους παιχνίδι και περιμένετε αποτελέσματα?
Ακόμη δεν έχετε αντιληφθεί, ότι είναι lost case?

nikos
Guest
nikos

Πτήση θυμίζουμε την ιστορία των ελληνικών αποικιών στην κάτω Ιταλία που όταν δημιουργήθηκε η Ρώμαικη αυτοκρατορία κ απειλουσε έμας επειδή σερνομασταν ζητήσαμε βοήθεια απο την μητρικη Ελλάδα κ τν βασιλεία πυρο συγκεκριμένα. Κάτι μου θυμίζει…εεε;

CKfurious
Member
CKfurious

to the point…
Εξαιρετική ανάλυση

Κατά τα αλλα παρα πολλοί εντός και εκτος στρατεύματος ονειρεύονται 400 M1A και οροφές….1300 αρμάτων

Μην χάσουμε δηλαδή καμια μονάδα σχηματισμό στρατόπεδο θεσούλα καρεκλα και κάνα παράσημο στο στήθος!!

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Συμπληρωματικα…
Πάνω απο 1600 στρατόπεδα στην Ελλάδα, τα περισσότερα φαντάσματα πλέον…
Κάθε πόλη και στρατόπεδο, κάθε χωριό και φυλάκιο (θα μπορούσε να γίνει και τραγούδι)…
44δις τα χρήματα του Αμύνης την δεκαετία 2009-2019 (μέσα στην κρίση δλδ μην ξεχνιόμαστε)…και δεν υπάρχουν 100εκ για τορπίλες και 400 για τις ΜΕΚΟ…

bill76
Guest
bill76

Τζάμπα τα γράφετε. Τώρα ασχολούμαστε με το άνοιγμα των κααυ,κεδα,κλπ κλπ.δεν υπάρχει σωτηρία.

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Ελληνική εταιρία είχε αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής του LEDS-150 της SAAB (Avitronics) και νομίζω πως το είχε προτείνει στις ΕΔ, αλλά δεν έγινε τίποτα.

https://www.youtube.com/watch?v=OZKM0Ve8PiI

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Το Ισραήλ έχει ανίκητο όπλο τον σωβινισμό του και την αποφασιστικότητα του να νικήσει τον εχθρό ακόμα και με σφεντόνα. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία για την Ελλάδα (αποκλειστικά για την Ελλάδα ισχύει αυτό) τι οπλικά συστήματα διαθέτει. Τα όπλα της λείπουν για να δώσει ένα τέλος στον αλβανικό και σλαβοσκοπιανό ανθελληνισμό και στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στα βόρεια σύνορα μας; Κάτι ανάλογο με τους παλαιστίνιους. Ας αγοράσουμε Trophy αλλά να προσέχουμε μην τα χρησιμοποιήσουμε και γίνουμε φασίστες μιλιταριστές -σφαγείς των λαών. Αν έχει σημασία τι οπλικά συστήματα διαθέτουμε, τότε ας μάθουμε πόσοι AM39 χρησιμοποιήθηκαν εναντίων τουρκικών φρεγατών που έφτασαν… Read more »

nikos01
Member
nikos01

Η “επιλογή Σαμσών” δηλαδή η χρήση ακόμα και πυρηνικών για να εξασφαλιση την επιβιωση του είναι η  πεμπτουσία  της εθνικής στρατηγικής του Ισραήλ και την ακολουθεί από το 1967 με αποφασιστικότητα
Το μήνυμα της ηγεσίας του Ισραήλ, είναι ότι όσες χώρες επιλέγουν να μην κατέχουν πυρηνικά όπλα επιλέγουν να λειτουργούν ως δευτεροκλασάτα κράτη.
Εμείς με ηγεσία που οι επιλογές της είναι στα όρια της προδοσίας, τι μπορούμε να περιμένουμε.
Η χτεσινή συζήτηση στη βουλή ήταν διδακτική για την ηγεσία που έχουμε.

flashg
Member
flashg

Παρένθεση : Η Τουρκία στην β. Συρία πολέμησε και είχε φυσιολογικές απώλειες, ενώ πέτυχε τους αντικειμενικούς της σκοπούς. Επίσης μπράβο στους επιτελείς τους που κινήθηκαν γρήγορα και υιοθέτησαν σύγχρονες λύσεις, που τουλάχιστον οι Αμερικανοί με τόσα χρόνια αντιμέτωπη με ανταρτοπόλεμο δεν έχουν υιοθετήσει. Ενώ και εμείς θεωρούμε πως τα Μ113 προστατεύουν ικανοποιητικά τους στρατιώτες μας. Η λύση για το πρόβλημα της ενεργής άμυνας ενός άρματος μάχης που μπορώ να φανταστώ εγώ είναι εισαγωγή ΤΟΜΑ, μάλλον Μεταχειρισμένων Bradley. Αν είναι εφικτό τοποθέτηση πυροβόλου 40mm έτσι ώστε πριν την βολή αντιαρματικού να προηγείται ένα σύννεφο από εκρηκτικά βλήματα που θα κάνουν ζημιά… Read more »

TurkO
Guest
TurkO

I do not believe in Turkey arming to attack Greece. I think that is kind of paranoia. 20-25 years ago Turkey could do it when Greece goverments supports PKK openly. I believe, Turkey arming for her sovereignty. If I would have done a survey about Which country Turkey may enter to war , Here the result would be; 1- USA 2- Israel 3- Saudi Arabia 4- Egypt (depends) Even the most fasist nationalists never mention about taking Greek island on agean. They mostly grumbling that how west cheated us and took Kirkuk and Mousul from our hands. In my opinion,… Read more »

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Πολύ σωστά τα λέτε. Τα συστήματα αυτοπροστασίας είναι απαραίτητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το κακό με εμάς είναι ότι έχουμε πλέον τόσες πολλές άμεσες ανάγκες που είναι πρακτικά αδύνατο να τις καλύψουμε σε μικρό χρονικό διάστημα.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Χωρίς αμφιβολία ενα σύγχρονο άρμα χρειάζεται ενα σύστημα ενεργητικής προστασίας……αλλα υπαρχει πιθανότητα άραγε να επιχειρήσουμε έντος του τουρκικού εδάφους και να αντιμετωπίσουμε μονάδες πεζικού με αντιαρματικά;;;
……βέβαια υπάρχουν ελικοπτερα και ucav……

Nikoss
Member
Nikoss

Τα Ελληνικα Leo2 στον Εβρο δεν μπορει να ειναι “γυμνα”..οι απειλες που θα εχουν να αντιμετωπισουν ειναι πολλες,δεν χρειαζεται να τις απαριθμισουμε..Και για να μην ξεχνιομαστε,εκτος του trophy,απαραιτητη ειναι η ενισχυση της αντιπυραυλικης αμυνας των κρισιμων στρατιωτικων εγκαταστασεων,συμπεριλαμβανομενων των στρ αεροδρομιων,οπου θα πρεπει να υπαρχει και η δυνατοτητα αντιμετωπισης επιθεσεων κορεσμου..τελος,η Ελλαδα πρεπει να αποκτησει εναν βαλλιστικο πυραυλο μεγαλου βεληνεκους ωστε να μπορει να εκπεμψει αμμεσα μεγαλη ισχυ πυρος δινοντας νοημα στη λεξη”αποτροπη”..

montif74
Member
montif74

Καλά με τα βιντεάκια και το μυαλό τους στο γιουτιούμπ οι Τουρκαλάδες έχουν railguns και laser.

Απο εκεί και πέρα, εννοείται πως θα πρέπει να γίνετε ανανέωση των αντιαρματικών όπλων κάθε 10 με 15 χρόνια.

Τα Κόρνετ και τα ΤΟW θα συνεχίσουν να υπηρετούν ως αντιαρματικά δευτερης γραμμής αλλα και στα νησιά. Ειδικά ως αντιαποβατικά όπλα θα διαλύσουν και τα σκάφη και τα οχήματα που πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές.

GK_
Member
GK_

Βασικη ριζα του λεγομενου «κακου» σε οτι αφορα τις αγορες οπλικων συστηματων απο το ΥΠΕΘΑ εχει να κανει με την «ατελή» μορφη που τα οπλικα συστηματα αποκτουνται. Υπαρχουν πολλοι λογοι. Συνηθως ο οικονομικος παραγοντας οδηγει σε «περικοπες» οι οποιες με την σειρα τους μετατιθενται για το μελλον και εγγραφονται στις λεγομενες «Βυζαντινες καλενδες». Δυστυχως δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι σε μια ή δυο περιπτωσεις αυτο δεν ειναι απολυτως ακριβες! Για παραδειγμα με την διασημη συμβαση αγορας των Leo2A6Hell προτιμηθηκε η αγορα ενος παρα πολυ περιορισμενου αριθμου απο συστηματα «Ηνιοχος» της Siemens τα οποια σε τελικη αναλυση αποκτηθηκαν σε βαρος… Read more »

Kanenas
Member
Kanenas

Είπαμε, το μυαλό είναι απαραίτητο!!!! Αλλά σε αυτήν την χώρα είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Καλά περιμένατε το σωτήριο έτος 2019 να μας πείτε για την μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης που φέρνουν τα συστημάτα αυτά και την ανάγκη να τα έχει ο ΕΣ; Συγγνώμη αλλά αργήσατε αρκετά, όχι πολύ, πάνω από μια δεκαετία…Εντάξει στα αεροπορικά θέματα αλλά στο στρατό ξηράς είσαστε λίγο πίσω. Υποθέτω η αφορμή σας είναι η εσπευσμένη και κατεπείγουσα υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων από την Τουρκία λόγων των πικρών εμπειριών στην Συρία. Γεγονός που θα ανατρέψει και το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Αλλά αυτό είναι μια δικαιολογία για το ότι αργήσατε. Συστήματα που οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί έχουν πρωτοπορήσει εδώ και δεκαετίες… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

καπου $300-350,000 ανα άρμα…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δεν το λες και φτηνό.

Με έναν γρήγορο υπολογισμό δηλαδή θα χρειαστούν περίπου €50-100m για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων και κάποιων βοηθητικών οχημάτων.

Στην σημερινή οικονομική κατάσταση τέτοια ποσά θα σημάνουν την επιμήκυνση ή αναβολή άλλων προγραμμάτων.

Δύσκολα τα πράγματα

zap
Member
zap

Εαν δεν κανω λαθος, και σας παρακαλω διορθωστε με αν οντως κανω, τα διαφορα αντιαρματικα βληματα οπως το Javelin και το Kornet αποτελουν θανασιμες απειλες για αρματα χωρις ενεργητικη προστασια και για αυτον ακριβως τον λογο αναπτυχθηκαν αυτα τα αντιμετρα.
Ειναι σαν να λεμε οτι το RAM ‘ξεφτιλισε’ ολους τους αντιπλοικους πυραυλους.
Το εξελικτικο παιχνιδι μεταξυ αμυνας και επιθεσης συνεχιζεται απο τοτε που ο πρωτος τροφοσυλλεκτης σηκωσε μια πετρα εναντιον ενος αλλου τροφοσυλλεκτη και δεν θα σταθει στα trophy  και τα Κορνετ.

Αλλωστε και οι Ρωσοι ειναι εκ των πρωτοπορων της ενεργητικης θωρακισης ασχετα με το αν καποια αλλα συστηματα ειναι ισως ανωτερα.

zipo's
Guest
zipo's

Μου θυμίζει την περίπτωση όπου για πολλάααα χρόνια υπήρχε η θεωρία (υπάρχει;) ότι με 20 mirage και 20 exocet θα βυθίζαμε τον τουρκικό στόλο ή το μεγαλύτερο μέρος του. Τώρα, το πώς 20 βλήματα θα αχρήστευαν π.χ. 10 σκάφη μεγέθους φρεγάτας είναι ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες…

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Εξαιρετικό σχόλιο ως προς το πνεύμα του… Κανένα όπλο / οπλικό σύστημα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό βάσει των τεχνικών του χαρακτηριστικών ή του κόστους του. Υπάρχουν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) παράγοντες που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά ή αρνητικά μερικοί εκ των οποίων είναι συγκυριακοί ή / και αστάθμητοι. Σε κάθε περίπτωση οι ΕΔ θα έπρεπε να βρίσκονται σε συνεχή κινητικότητα και να βελτιώνουν ότι μπορούν ανάλογα με τους πόρους που διαθέτουν ή μπορούν να διατεθούν πρόσθετα κάθε φορά. Η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν σε υψηλή τεχνολογία και να έχουν στενή συνεργασία με τις ΕΔ… Read more »

Nick
Member
Famed Member
Nick

Τους τελευταίους μήνες βλέπω το εξής φαινόμενο. Κάποια άρθρα είναι πολύ καλά, καλογραμμένα κλπ και κάποια άλλα όπως αυτό, είναι γραμμένα για τα clicks και μόνο.

Δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοια, όλα τα χρόνια που είμαι αναγνώστης σας.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Να πω την αλήθεια, δεν με ενοχλεί να υπάρχει ένα άρθρο ανά δύο μέρες που να είναι πιασάρικο (δεν θα το έλεγα για κλικς μόνο, θα το ονόμαζα ιντριγκαδόρικο). Πιστεύω ότι όλοι χαιρόμαστε και τα απόλυτα και στεγνά τεχνικά άρθρα, αλλά πότε πότε ας μπαίνει και ένα που ιντριγκάρει. Άλλο ένα άρθρο τεχνικό και άλλο ένα άρθρο γνώμης. Τώρα αν η διαφωνία είναι στο τεχνικό σκέλος, ότι θα μπορούσε να είναι πιο τεκμηριωμένο ή πιο αναλυτικό στο τεχνικό σκέλος, ή να μην ήταν απόλυτο, ΟΚ, αλλά ο αριθμός των σχολίων (και όχι των κλικς) δείχνει ότι εντάξει, δεν είναι κακό… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

κοινως πρεπει να αναβαθμιζωμαστε και να μην κοιταμε τον ουρανο σφυριζουμε αδιαφορα κλπ, πρεπει να αναβαθμισουμε τα αρματα μας κ κυριως τα συστηματα προστασιας τωρα θα ειναι το τροφι η κατι αλλο πρεπει να το δουμε,καλο ειναι απλα κ με βαση το αρθρο να μην πιστευουμε σε μαγικες λυσεις κ οπλα πχ σκαλπ ναβαλ για πασα νοσο η κορνετ και τελος τα λεο των απεναντι κ αλλα γραφικα και ορθως και οι απεναντι το φτιαχνουν αφου φαγανε τα μουτρα τους κ οχι απο οργανωμενο στρατευμα οποτε βλεπωντας ολα αυτα θα πρεπε να ξεκινουσαμε την τοποθετηση καπιου συστηματος εξαλου κανενα οπλο… Read more »

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Επειδή οι ανάγκες είναι πολλές και οι οικονομικές συνθήκες της χώρας δύσκολες, έχουμε κάποια ενδεικτική τιμή του πόσο θα κόστιζε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των οχημάτων μας με συστήματα αυτοπροστασίας; Για παράδειγμα πόσο θα μας κόστιζε να αναβαθμίσουμε τα Leopard;

Νίκος
Guest
Νίκος

Να ρωτήσω ξέρει κανείς άν ο ελληνικός στρατός θέλει να αγοράση αυτό το σύστημα προστασίας των αρμάτων ή άν σχεδιάζει να αναπτύξη κάποιο αντίστοιχο δικό του;

zap
Member
zap

Αντιστοιχο δικο του; Φιλε Νικο θα αστειευεσαι φανταζομαι.

KSR
Guest
KSR

Μα καλά, μπορούν να συστήματα Pulat να προστατεύσουν τόσο καλά όσο πχ το Trophy; Προφανώς μπορούν να προστατεύσουν πολύ καλύτερα από το τίποτα.ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ .

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Που να δουν και την ναυτοσυνη μας … κανει θαυματα και νεκρους αναστενει ,οπως ο θεος τον λαζαρο … Δεν το σηζηταμε για τα πλοια μας , τα μετατρέπει σε battelships …

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Εν τω μεταξύ αν είχαμε αγοράσει τα BMP3 εφοδιασμένα με ΑΤ10 (5 χλμ βεληνεκές) ;
Κάτι ήξεραν που έκαναν τα πάντα για να μην προχωρήσει αυτή η αγορά. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ήταν και ρωσικά, θα τα είχε μετατρέψει η λαϊκή παράδοση σε υπερόπλα razz

Michael
Member
Michael

Ξέρουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα αυτά εναντίων όπλων καμπύλης τροχιάς που πλήττουν τα άρματα στην οροφή πχ Javelin/Spice;