Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Συρία, αλλά με σημαντικά μικρότερη δύναμη

0
x-default
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καταλήξει υπέρ ενός νέου σχεδίου του Πενταγώνου για τη διατήρηση μιας μικρής δύναμης στρατιωτών στην Ανατολική Συρία, η οποία θα πολεμήσει το ISIS και θα εμποδίσει τη ρωσοσυριακή προέλαση για την κατάληψη των πετρελαιοπηγών.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα «New York Times», ο Τραμπ θα ενημερωθεί για το εγχείρημα μέσα στην εβδομάδα και, αν συμφωνήσει, θα πει στους επικριτές του πως τηρεί την υπόσχεσή του για σταδιακή απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία και πως προνοεί για την ασφάλεια των ΗΠΑ πολεμώντας το ISIS. Ο Τραμπ έχει δεχθεί έντονη κριτική, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 6 Οκτωβρίου, με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» στην Άγκυρα να εισβάλει στη ΒΑ Συρία.

Το σχέδιο του Πενταγώνου κάνει λόγο για την παραμονή περίπου 200 μελών των Ειδικών Δυνάμεων σε βάσεις της Ανατολικής Συρίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Τις αποστολές θα βοηθήσουν όσοι Αμερικανοί στρατιώτες φύγουν από τη Συρία, για να καταλήξουν σε βάσεις στο Δυτικό Ιράκ. Στη Συρία θα παραμείνουν, τέλος, γύρω στους 150 στρατιώτες, στη βάση Al-Tanf, στη Νότια Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η παρουσία των Αμερικανών θα επηρεάσει τους Κούρδους να μην μεταβιβάσουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στη Δαμασκό, είχε δε αναφερθεί στο θέμα, γράφοντας στο Twitter την Κυριακή ότι «έχουμε εξασφαλίσει το πετρέλαιο».

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •