24.8 C
Athens
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ "Κυρώσεις στην Τουρκία άμεσα" εισηγούνται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στον Ντ. Τραμπ

“Κυρώσεις στην Τουρκία άμεσα” εισηγούνται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στον Ντ. Τραμπ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την ανάγκη να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 υπογραμμίζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ειδικότερα, η ομάδα των Δημοκρατικών γερουσιαστών ζητά από τον πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας που θα έχει το όπλο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να δει και να συζητήσει «την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη» μόνο με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους.

Όπως επισημαίνουν, «η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

«Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: ‘Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο’», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Τέλος, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την ελπίδα ότι Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολίσει των εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

Τους Δημοκρατικούς όμως, στο ίδιο θέμα, συμπληρώνουν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, καθώς σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του Πρόεδρου Τραμπ την Τρίτη 23/7 στο Λευκό Οίκο, με κορυφαίο Ρεπουμπλικανικό Γερουσιαστή, σχετικά με το πόσο σοβαρά θα τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού S-400, o Τραμπ – σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με το θέμα – πίεσε τους γερουσιαστές που υποστηρίζουν πλήρη ισχύ κυρώσεων κατά του συμμάχου του ΝΑΤΟ, να το ξανασκεφτούν…

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, υπό την ηγεσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, James E. Risch, προέτρεψαν τον Trump να μην παραιτηθεί από τις υποχρεωτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει την αγορά της Τουρκίας για 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά απέκλεισε την επιβολή περαιτέρω ποινών κατά της Τουρκίας για επιχειρηματική δραστηριότητα με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Αντ ‘αυτού, σύμφωνα με τους ανθρώπους της συνάντησης, ο Trump φαίνεται να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί σκληρών κυρώσεων – οδηγώντας σε μια «ισχυρή συζήτηση» και “ανοιχτή διαμάχη” μεταξύ Γερουσιαστή Risch και του Προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τι “παίχτηκε” στην συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πολλούς Ρεπουμπλικάνους που συμμετείχαν στη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στο “πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τον Ερντογάν” – όπως το έθεσε ο γερουσιαστής John Hoeven – αντί να επικεντρωθούν στο πώς θα μπορούσαν να “τιμωρήσουν” οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τουρκία.

“Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος είναι μια πολύ ευρύτερη προσέγγιση σε αυτό το θέμα”, δήλωσε ο Γερουσιαστής David Perdue (σύμμαχος του Trump) μετά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου.

“Αν κοιτάξετε μόνο τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία τώρα και εξετάσετε τα ευρύτερα θέματα ολόκληρης της περιοχής και, στη συνέχεια, τι συμβαίνει με άλλες μεγάλες χώρες, μπορεί να έχετε μια διαφορετική εικόνα για την κατάσταση”, συνέχισε ο Perdue. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε συμμαχίες στον κόσμο».

Αντί για κυρώσεις, ο Perdue είπε ότι “μπορεί να υπάρχουν πράγματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες που συζητούνται”, σημειώνοντας ότι μια τέτοια οικονομική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική για την Τουρκία. “Υπάρχει μια πιθανότητα ότι πρέπει να φέρουμε τη Ρωσία σε κάποια συζήτηση σχετικά με το ποια είναι η θέση τους στη Μέση Ανατολή – θέλουν το εμπόριο, θέλουν κάποιο είδος εμπορίου και συναλλαγών μαζί μας”, δήλωσε ο Perdue.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MUSTAFA

Ελπίζω ότι θα επιβληθεί κυρώσεις …
γινόμαστε ισχυρότεροι …
δεν μας σκοτώνει … μας ενισχύει ..

MisCo

Οπως ηταν αναμενομενο, ο Τραμπ εχει αλλη γνώμη και οπως εκανε με την Σαουδικη Αραβια, ετσι νομιζω θα κανει στο τελος και με την Τουρκια. Θα ασκήσει βέτο και θα περάσει το δικο του. Business are business after all.

Giannis

Ο Τραμπ δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για λόγους που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορεί να υποψιαζόμαστε. Το γεγονός ότι η Γερουσία το Πεντάγωνο το State Department σύμπαν δλδ το σκέλος της αμερικής που έχει την εξουσία τις δομές την ισχύ θέλει να επιβάλλει σκληρή ισχύ επάνω στην Τουρκία….αλλά υπάρχει ένας Πρόεδρος ο οποίος ΑΡΝΕΙΤΑΙ να το ΠΡΑΞΕΙ και πηγαίνει ΕΝΑΝΤΙΑ όχι μόνο σ αυτές τις δομές εξουσίας αλλά και στην Δικαιοσύνη….όπως επίσης και το γεγονός ότι οι Τούρκοι είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι δεν θα τους επιβάλλουν στο τέλος οι Αμερικανοί κυρώσεις ΛΟΓΩ Τράμπ….τότε…..αυτό κάτι σημαίνει. https://www.rferl.org/a/partner-of-ex-trump-adviser-convicted-of-secretly-lobbying-for-turkey/30072268.html https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-russia-rafiekian/trial-begins-with-high-stakes-for-u-s-turkey-ties-ex-trump-adviser-flynn-idUSKCN1UA1ZT https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2flocal%2flegal-issues%2fmichael-flynn-deepens-rift-with-prosecutors-on-eve-of-business-partners-trial%2f2019%2f07%2f12%2fa02badee-a426-11e9-b8c8-75dae2607e60_story.html%3f&utm_term=.01f9de7350ed εδώ… Read more »

Theofanis

Για να δούμε κυρώσεις από τον πρόεδρο της ΗΠΑ πολύ χλομό έως και αδύνατο ,ο λόγος είναι ο εξής……… (Ο κ. Trump συνεργάζεται με τον Όμιλο Ντογάν και τα εγκαίνια των διδύμων πύργων Trump Towers Mall έγιναν από τον ίδιο και την κόρη του, Ιβάνκα, τον πρόεδρο του Ομίλου Ντογάν, Αϊντίν Ντογάν και τη σύζυγό του, καθώς και από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σύζυγό του. 24/04/2012) Ο εκβιάζετε , θα πρότεινα στους ομογενείς να διαφημίσουν το Trump Towers Mall instambul χωρίς κανένα σχόλιο , απλά για να αρχίσουν να στοφαρουν τα Αμερικανάκια. Και για τελευταίο ο… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

51
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

Ζ. Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο – Η Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση – Τα πρώτα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ...

ΥΠΕΞ Αυστρίας: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους, η ΕΕ να επιδείξει «πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο»

ΑΠΕ-ΜΠΕΤη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει "πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Τζιμ Ρις (Jim Risch) είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Μ. Πομπέο μετά από συνάντηση με Ν. Δένδια: Επιτακτική η ανάγκη μείωσης της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επισήμανε μέσω Twitter την επιτακτική ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική...

Τουρκικά υποβρύχια στην Αττική και άλλες αστειότητες

 Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από το ΓΕΝ, κανένα τουρκικό υποβρύχιο δεν έχει τολμήσει να πλησιάσει στην ελληνική ενδοχώρα. Επίσης, κανένα τουρκικό υποβρύχιο σε ανάπτυξη,...
- Advertisement -