Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αναδεικνύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μήνυμα που έστειλε για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς την επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement), ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία σε θέματα εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, απέναντι στη ναυτική μας παρουσία στον κόλπο της Σούδας, στο νησί της Κρήτης», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν καταφέρει μέσα από τις συγκεκριμένες συνέργειες να σφυρηλατήσουν μια εταιρική σχέση, η οποία είναι σε θέση να προωθεί τα στρατηγικά τους συμφέροντα με γνώμονα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφορικά με τους πολιτισμικούς δεσμούς, ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε ότι η 25η Μαρτίου αναδεικνύει την πλούσια ιστορία που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι οι πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας άντλησαν την έμπνευση του από τις ιδέες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα.

«Οι μεγάλοι στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας έδωσαν πνοή στην αμερικανική αναζήτηση για ελευθερία και μια δημοκρατία που θα στηριζόταν στη θεμελιώδη αλήθεια ότι οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα, τα οποία δεν μπορεί να τους αρνηθεί κανείς. Δεκαετίες αργότερα, οι ίδιες αξίες που θεμελίωσαν την Επανάστασή μας ενέπνευσαν τον λαό της Ελλάδας να αναζητήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για την ίδρυση μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και του δικού τους, πολλοί Αμερικανοί υποστήριζαν την ελληνική ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας έναν άθραυστο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μήνυμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται και στους κοινωνικούς δεσμούς, υπενθυμίζοντας ότι έχουν παρθεί πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

«Όπως σημειώθηκε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, εκτιμάται ότι 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ελληνική καταγωγή. Επομένως, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για να οικοδομήσουμε σταθερά θεσμικά θεμέλια που να ενθαρρύνουν την βαθιά εκτίμηση των κοινών μας δεσμών. Για το σκοπό αυτό, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω την εκπαιδευτική, πολιτιστική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα αρχείου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

11
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
sotbakGK21Scalp_egrrrrrrrFlight and Space Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

μπράβο Δόναλδ!!! να περάσουμε όμως και από τα λόγια στη πράξη κάποια στιγμή καλό θα ήταν……

Scalp_eg
Member
Noble Member
Scalp_eg

Τον συμπαθείς βλέπω τον Τ-ράμπο αν και φιλαράκι του ερντογάν και με μεγάλα συμφέροντα η οικογένεια του στην τουρκία.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εγώ συμπαθώ εσένα, εμένα, όσους γράφουν εδώ μέσα και αγαπώ την Ελλάδα….πάνω από όλα….την πατρίδα μου, ……αλλά προσπαθώ να δω και την πραγματικότητα στα μάτια……το αν ο Τραμπ έχει συμφέροντα στην Τουρκία προσωπικά/ατομικά/επιχειρηματικά αφορά τον ίδιο. Οι ΗΠΑ και το σύστημα εξουσίας τους να είσαι σίγουρος είναι πολυπολικό, δηλαδή συνδιαμορφώνονται οι αποφάσεις από εκτίμηση δεδομένων πολυστρωματικά/πολυεπίπεδα, δεν είναι one man’s call.

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι και απαραίτητοι για τις συμμαχίες μας και όχι επαίτες.

G...
Member
Famed Member
G...

Ναι ολα ωραια και ομορφα.

δεν εχουμε δει ομως κανενα ανταλαγμα μέχρι τώρα για αυτη την συμφωνια

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Κανένα πλοίο θα δούμε; Γιατί από λόγια χορτάσαμε …

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αμήν!

Chris
Member
Famed Member
Chris

Και μεις είμαστε ευγνόμωνες για τα 2 Tico, 1200 Μ1117, 1000 MRAP, 200 M2, 300 Μ1, 24 MLRS που θα μας παραχωρήσετε, ως αντάλλαγμα. Τι, όχι; Και είμαστε επίσης ευγνόμωνες για τα μέτρα που παίρνεται εναντίον της Τουρκίας που απειλεί την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Ελλάδας που εσείς συν-εορτάζετε μαζί μας. Τι, όχι; Έρχονται αμερικανικές εκλογές και οι ψήφοι της Ομογένειας είναι πολίτιμοι για τους πολιτικούς ανταγωνιστές. Οι δηλώσεις και οι κολακείες είναι δωρεάν. “Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών” και οι Γερμανοί έχουν ένα τέτοιο ψάχνουν να στρατολογήσουν χαρισματικούς νέους, από μαθητές, επενδύοντας στην εκπαίδευση τους και την “προνομιακή” σχέση… Read more »

rrrrrrr
Member
Member
rrrrrrr

Η βυθοκόρος έγινε meme, το κοροιδεύαμε, γελάγαμε με όσους έλεγαν ότι εκεί θα μείνουμε…αρκετούς μήνες μετά, τελικά ακόμα με τη βυθοκόρο είμαστε και κυριολεκτικά δεν ακούγεται τίποτα χειροπιαστό…

GK21
Member
Noble Member
GK21

Τωρα μεταξυ μας,και εμενα αν μου εδιναν λιμανια,ελικοδρομια και ναυσταθμους για αποκλειστικη χρηση και σαν ανταλλαγμα εδινα μονο αγαπη και συνεκπαιδευση ευγνωμων θα μουνα.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

σωστός