32.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Ορυχεία στο Φεγγάρι! Ο Τραμπ το είπε και θα το κάνει

- Advertisement -

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η εξόρυξη μετάλλων από τη Σελήνη και αστεροειδείς. Η απόφαση είναι ιστορική στην αμερικανική ιστορία επιβεβαιώνοντας ένα πάγιο αίτημα στις ΗΠΑ για την εξεύρεση νέων μορφών και πηγών μεταλλευμάτων. Δεδομένης, μάλιστα, της ανακοίνωσης των ΗΠΑ πως θα επιστρέψουν με επανδρωμένες πτήσεις στη Σελήνη από το 2024, η παραπάνω εντολή λαμβάνει περισσότερη ουσία.

Αναβλήθηκε λόγω και του κορονοϊού για το 2022 η αποστολή στον Άρη του ρόβερ της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars


Αντίστοιχα, ζωηρό ενδιαφέρον για την εξόρυξη μεταλλευμάτων από τον δορυφόρο της Γης έχει δείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (E.S.A.).
To ενδιαφέρον πολλών χωρών να βρουν νέες πηγές μεταλλευμάτων για τις επιχειρήσεις τους έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά διεθνών συνθηκών. Από τη δεκαετία του 1960 πολλές χώρες προώθησαν την ιδέα του Διαστήματος ως χώρο ανταγωνσιμών.
Το 1967 η “συνθήκη των Αξιών που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών περί της εξερεύνησης και χρήσης του Εξω-Διαστήματος”, περιλαμβάνουσα τη Σελήνη κι άλλα αστρικά σώματα, έθεσε τις βασικές αρχές συμπεριφοράς των κρατών στο Διάστημα, που πλέον γινόταν χώρος όπου η ανθρωπότητα είχε πρόσβαση. Σε γενικές γραμμές, όλα τα κράτη της εποχής συμφώνησαν πως οι άνθρωποι πρέπει να συμπεριφέρονται ειρηνικά, ως εκπρόσωποι του ανθρωπίνου είδους στο συμπαντικό στερέωμα και να αποφύγουν την αποικιοποίηση και διεκδίκηση κτήματος περιοχών του Διαστήματος. Έκτοτε, νεώτερες συνθήκες και συμφωνίες υπογράφηκαν σχετικά με τη συμπεριφορά και δικαιώματα στο Διάστημα.

Η μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση ενός κράτους για να επιτύχει έναν σκοπό κάνει δύσκολη την απεμπόληση κάθε δικαιώματος μετά σε αυτό υπερ ενός πανανθρώπινου, ανιδιοτελούς ιδανικού. Οι εθνικές σημαίες που μπήχτηκαν από ανθρώπινο χέρι (ΗΠΑ) ή με άλλο μέσο (ΕΣΣΔ, Κίνα) είναι χαρακτηριστικές αυτού του ανθρώπινου αντανακλαστικού (φωτογραφία: Richard Nixon Foundation)

Η συνθήκη του 1967 προσπάθησε να θέσει κάποια όρια στις διεκδικήσεις των εθνικών κρατών πριν η κατάκτηση του Διαστήματος γίνει πραγματικότητα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της Ανταρκτικής. Η τελευταία ήπειρος της Γης που εξερευνήθηκε, έγινε στόχος εθνικών ανταγωνισμών μεταξύ πολλών κρατών και ήδη 12 χώρες διατηρούν ακόμα αιτήματα εδαφικών διεκδικήσεων και οικονομικής εκμετάλλευσης του Νοτίου Πολού. Το 1959, η Συνθήκη της Ανταρκτικής έθεσε την ήπειρο σε ένα καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και χώρας χωρίς κυριαρχία αλλά κοινό τόπο επιστημονικών ερευνών και διεθνούς συνεργασίας. Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες εξακολουθούν να έχουν διεκδικήσεις στο έδαφος της Ανταρκτικής.
Καθώς ήταν η τελευταία ανεξερεύνητη ήπειρος στον κόσμο, η Ανταρκτική έγινε χώρος ανταγωνισμού μεταξύ 12 τουλάχιστον χωρών για εδάφη, υπέδαφος και επιρροή. Σειρά από Διεθνείς Συνθήκες που υπογράφηκαν από το 1967 ως το 1979 προσπάθησαν να αποτρέψουν ένα παρόμοιο ανταγωνισμό για την κυριαρχία στο Διάστημα

Προς τί, τώρα, το ενδιαφέρον των χωρών για τη Σελήνη; Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ενδιαφέρεται για την εξόρυξη Ρηγολίθου, ενός πετρώματος από σκόνη αστεροειδών και άλλων ετερογενών κοιτασμάτων που βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης, του Άρεως κι άλλων πλανητών. Το Αμερικανικό ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πιο μακροπρόθεσμο και περιλαμβάνει την οργάνωση εγκαταστάσεων μόνιμης διαμονής στην επιφάνεια του δορυφόρου. Το πρόγραμμα Artemis προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή οικιστικών εγκαταστάσεων και την έρευνα για νερό και ορυκτά.

Ο τεράστιος πύραυλος ARTEMIS της NASA αφήνει την γραμμή συναρμολόγησης για δοκιμές


Το Artemis αναμένεται να γίνει πραγματικότητα ως το τέλος της δεκαετίας του 2020 και συνεχίζει με την οργάνωση επανδρωμένων ταξιδιών στον Άρη. Πώς θα γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά σε τόσο μικρό χρόνο; Οι ΗΠΑ βασίζουν πολλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, θεωρώντας πως εταιρίες όπως η SpaceX θα βρουν λύσεις και χρηματοδότηση.

Καλλιστεχνική απεικόνιση μόνιμων εγκαταστάσεων διαβίωσης στη Σελήνη. Αν και όνειρο της ανθρωπότητος ήδη από τον 19ο αιώνα, οι νέες τεχνολογίες και η εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ίσως κάνουν την εικόνα αυτή πραγματικότητα πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε (εικόνα: ESA)

Η αδειοδότηση εξορύξεων διαστημικών υλών για το εμπόριο και για την κατασκευή εγκαταστάσεων ικανών να συντηρήσουν ζωή σε άλλους πλανήτες, να βρουν νερό και να εξασφαλίσουν καύσιμα και ενέργεια είναι μέσα στα σχέδια για αυτό και όλες οι χώρες που εμπλέκονται σε διαστημικά ταξίδια (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν υπογράφουν την νεώτερη συνθήκη του 1979 που θέλει να καταστήσει τα διαστημικά σώματα εκτός εκμετάλλευσης και συναγωνισμού, όπως την Ανταρκτική.

Ο Ίλον Μασκ παρουσίασε το «Αστρόπλοιο» που θα ταξιδέψει σε Σελήνη και Άρη


Αυτή τη στιγμή, πολλές ιδιωτικές εταιρίες και κρατικοί οργανισμοί επενδύουν πολλά στην διαστημική προσπάθεια και οι προσδοκίες είναι εξίσου μεγάλες -αν όχι μεγαλύτερες- των επενδύσεων. Μόλις το διαστημικό ταξίδι γίνει ξανά πραγματικότητα, θα αφοσιωθούν στο να το κάνουν περισσότερο οικονομικό και λιγότερο επικίνδυνο. Όταν αυτό γίνει πραγματικότητα, και από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει, τότε η διαστημική πολιτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων για να αποφύγουμε μία ακόμη κλασσική κούρσα ανταγωνισμών. Όλα δείχνουν πως είμαστε ακόμα στην αρχή μερικών πολύ ενδιαφερουσών εξελίξεων.
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
skylos

” ως εκπρόσωποι του ανθρωπίνου είδους στο συμπαντικό στερέωμα”
Εδώ δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ιατρικές δομές για το ανθρώπινο είδος και η μια χώρα κλέβει τις ιατρικές μάσκες της άλλης και θέλουν και διαπλανητικά ορυχεία…..

My_name_is_Nobody

comment image

kakaouskia

“Το 1967 η “συνθήκη των Αξιών που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών περί της εξερεύνησης και χρήσης του Εξω-Διαστήματος”, περιλαμβάνουσα τη Σελήνη κι άλλα αστρικά σώματα, έθεσε τις βασικές αρχές συμπεριφοράς των κρατών στο Διάστημα, που πλέον γινόταν χώρος όπου η ανθρωπότητα είχε πρόσβαση. ”
Αν δεν απατώμαι, η εν λόγω συνθήκη απαγορεύει την εμπορική εκμετάλλευση ή τέλος πάτων δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε καμία μεμονομένη χώρα να αδειοδοτεί κατά το δοκούν.
Πώς ακριβώς θα βγάλει κέρδος μια ιδιωτική εταιρεία χωρίς αποκλειστικότητα ή κάτι τέλος πάντων;
Παρ’ ότι ο εξερευνητής μέσα μου θέλει να δει βάσεις στη Σελήνη κτλ και είναι καιρός να βγούμε από την όμορφη μλέ σφαίρα μας, εν τούτις βλέπω για ακόμα μια φορά τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν τη πρόθεση τους να αποχωρήσουν από μια συμφωνία χωρίς να συζητήσουν για εξέλιξη της.
Και αυτό στη διεθνή διπλωματία έχει κόστος. Διότι αν χάσεις τη φερεγγυότητα σου ως χώρα, σου μένει μόνο η ωμή βία για να διεκδικήσεις αυτά που νομίζεις ότι είναι πρέπον. Τι γίνεται αν άλλη χώρα δεν υποκύψει στις απειλές; Ξεκινάμε πόλεμο και όπου μας βγάλει;

Chris

Σεληνιάστηκε ο Πρόεδρος.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-16C/D Block 50, γιατί δεν “πέρασαν” χτες από την Επιτροπή της Βουλής;

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν χτες σχετικά με τη μη "έγκριση" του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16C/D Block 50  σε Block 50+Adv από την αρμόδια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Γιατί το Αμερικανικό Ναυτικό κόπτεται να αποσύρει καταδρομικά Ticonderoga

Η μεγάλη ηλικία των πλοίων, το κόστος χρήσης και το ολοένα και μεγαλύτερο ποσό που απαιτεί το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είναι οι βασικές αιτίες...

Τελικά πόσες τουρκικές κορβέτες Ada έχει παραγγείλει η Ουκρανία;

Από τη στιγμή που η Ουκρανία παρήγγειλε κορβέτες κλάσης Ada από την Τουρκία, υπήρχε μια διχογνωμία για τον αριθμό των σκαφών που αγόρασε, με...

Ν. Δένδιας σε Τουρκία: Θεμελιώδης αρχή για τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας

Το μήνυμα πως «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμαστε στον 18ο ή στον 19ο αιώνα»,...