ΑΠΟΨΗ: Οι κινήσεις Τραμπ έχουν ενισχύσει τη… Ρωσία περισσότερο παρά ποτέ

37
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι τελευταίες κινήσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ, πρέπει όλοι να ομολογήσουμε πως μας έχουν εκπλήξει. Με κινήσεις τελείως ακατανόητες ακόμη και από τους καλύτερους αναλυτές, έχει καταφέρει να καταρρακώσει την αξιοπιστία της υπερδύναμης, και να ενισχύσει την πολιτική του μεγάλου αντιπάλου των ΗΠΑ, της Ρωσίας.

Με μια τελείως ακατανόητη ανακοίνωση, άναψε το “πράσινο φως” για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Μέχρι τότε, οι Κούρδοι “προστατεύανε” τα νώτα τους χάρη στην παρουσία Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Έτσι, οι SDF, που ουσιαστικά κυριαρχούν οι Κούρδοι και το YPG, μπορούσαν αναπόσπαστοι να κυνηγήσουν το ISIS στις εσχατιές της συριακής ερήμου, και να τους περιορίσουν σε μικρούς θύλακες στο πουθενά.

Τραμπ σε Ερντογάν: Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη Συρία

Οι Κούρδοι ταυτόχρονα, φυλάκισαν τα απομεινάρια του ISIS, και έτσι είχαν “περιορίσει” την τρομοκρατική απειλή που κάποια στιγμή θα ξεχυνόταν στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι βέβαια είχαν μια τελείως διαφορετική άποψη, και θεωρούσαν το YPG μια τρομοκρατική οργάνωση, με σχέσεις με το ΡΚΚ. Οι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια “άκουγαν” στωϊκα τις βλακώδεις τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έδιναν περαιτέρω σημασία.

Το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Τραμπ στους Κούρδους άφησε άφωνους όλους στην περιοχή. Η αποχώρηση των αμερικανικών SOF από την περιοχή άφησε απροστάτευτα τα κουρδικά νώτα, με αποτέλεσμα η τουρκική εισβολή να εκδηλωθεί εντός ολίγων ωρών. Στην Ουάσιγκτον κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το τι είχε συμβεί. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας: Πενταήμερη εκεχειρία στη βόρεια Συρία για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων

Καταρχάς, οι Τούρκοι είχαν στοχοποιήσει προσεκτικά τις κουρδικές θέσεις, τα βαρέα όπλα και τις αποθήκες πυρομαχικών. Όλοι οι στόχοι επλήγησαν με βολές ακριβείας από SOM, Bora, με UCAV ANKA/Baykar, αλλά και ανελέητους βομβαρδισμούς πυροβολικού. Ακολούθησαν οι περίφημοι proxies των Τούρκων, Σύριοι που εκπαίδευαν και “τάιζαν” για χρόνια, και μπήκαν πλέον να καταλάβουν το μελλοντικό σπίτι τους. Καλού κακού είχαν και μια εικόνα του Σουλτάνου να κρεμάσουν στο σαλόνι, να την λιβανίζουν. Φυσικά τα σπίτια που θα έμεναν ή δεν θα ήταν δικά τους, ή θα τους τα έχτιζαν οι Τούρκοι.

Οι Κούρδοι λογικά είχαν προβλέψει την κατάσταση. Οι απώλειές τους όμως ήταν σημαντικές, αν και δεν έχουν αναφερθεί απώλειες κύριου στρατιωτικού υλικού. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να απευθυνθούν στην άλλη μεγάλη δύναμη της περιοχής. Στη Ρωσία. Η τελευταία φυσικά υποστηρίζει αναφανδόν το Σύρο δικτάτορα Άσσαντ (θα εκτιμήσουμε αν δεν σχολιάσει κάποιος πως ο Άσσαντ είναι ο νόμιμος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, γιατί δεν είναι τίποτα από αυτά, είναι απλά ο επικεφαλής του Μπάαθ στη Συρία).

Μάικ Πενς: Η Τουρκία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι της Συρίας

Σε μια άλλη πραγματικότητα, οι πανίσχυροι Κούρδοι θα ζητούσαν μια ημιαυτονομία, όπως έχουν οι Κούρδοι του Ιράκ, εντός της Συρίας, αλλά πλέον χωρίς το όποιο καθεστώς της Δαμασκού να κατάφερνε να τους ελέγχει. Θα είχαν λοιπόν ένα Κουρδιστάν εντός Συρίας, μια αυτονομία που κερδήθηκε με πολύ αίμα. Ένα Κουρδιστάν που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και η Δύση (κυρίως η ΕΕ). Ένα Κουρδιστάν ανάχωμα στην Χεζμπολάχ, και φραγμό στην εξάπλωση του Ιράν προς το Ισραήλ.

Τώρα όμως, οι Κούρδοι παρέδωσαν από μόνοι τους την αυτονομία τους στον Άσσαντ, και στους Ρώσους, αρκεί οι δυο τελευταίοι να τους προστατεύσουν από την “ειρηνική” Τουρκία. Οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ κατέλαβαν μέσα σε ώρες στρατηγικά σημεία που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τα έπαιρναν από τους Κούρδους ούτε με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες και η “ατυχής” σύγκριση της Ελλάδας με τους Κούρδους της Συρίας

Κομπάνι στα χέρια του Άσσαντ και της Ρωσίας; που ακούστηκε, η πόλη που οι Κούρδοι έδωσαν των υπέρ πάντων αγώνα, με τα F-15E, A-10C των ΗΠΑ να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, με τα Rafale να χτυπούν αλύπητα το ISIS. Μια Δύση κάποτε έδωσε τα πάντα για να μείνει το Κομπάνι κουρδικό και ελεύθερο. Και χάρη στον Τραμπ, η ρωσοσυριακή συμμαχία το πήρε χωρίς να ρίξει σφαίρα, απλά με κάποια τζιπ που έφεραν τεράστιες ρωσικές σημαίες.

Η Τουρκία ποσώς την ενδιαφέρει αν η Βόρεια Συρία ανήκει ή όχι στους Σύριους, ας πάει στον Άσσαντ ή ακόμη και το ISIS, αρκεί να μην την έχουν οι Κούρδοι και το YPG. Από εκεί θα μπορούσε να ξεκινήσει η επανάσταση των Κούρδων της Συρίας, μια εισβολή κάτι. Αν η Τουρκία “έμπλεκε” σε μια περιπέτεια στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο με τους Έλληνες, Κυπρίους, Ισραηλινούς, Αιγυπτίους, και έχανε, τότε το Τουρκικό Κουρδιστάν θα αναφλεγόταν σαν πευκοδάσος σε καύσωνα.

Ο συριακός στρατός εισέρχεται στην πόλη Μάνμπιτζ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ

Το θέμα είναι πως οι μόνοι που στηρίχτηκαν πάνω στις ΗΠΑ στην περιοχή είναι οι Κούρδοι. Και οι Κούρδοι “πουλήθηκαν” από τον Τραμπ, όχι τις ΗΠΑ. Αλλά ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι Κούρδοι πλέον “δένονται” ακόμη περισσότερο στους Ρώσους, καθώς οι τελευταίοι είναι οι μόνοι αξιόπιστοι στην περιοχή. Πήγαν και στήριξαν τον Άσσαντ λίγο πριν αυτός καταρρεύσει, και τελικά ο Άσσαντ είναι επιζών, και κυρίαρχος της μεταπολεμικής Συρίας. Οι Κούρδοι τώρα υποχωρούν προς τον άνυδρο και “άχρηστο” οικονομικά νότο, και συνεχίζουν να στηρίζουν τις ΗΠΑ στην Αλ Τανφ. 

Οι δε ΗΠΑ, συνεχίζουν να ζητούν από τους Κούρδους να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ISIS, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι τελείως ανίκανοι να κινηθούν κατά της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός του για να πλήξει την Ελλάδα και την EE.

Συμφωνία του Άσαντ με τους Κούρδους. Συριακά στρατεύματα στο βορειοανατολικό τμήμα

O Τραμπ ικανοποιεί (;) το εσωτερικό του ακροατήριο επιστρέφοντας τις ελάχιστες δυνάμεις των ΗΠΑ πίσω στην πατρίδα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, ενόψει μια επιχείρησης καταιγίδας κατά του Ιράν. Θέλει να δείξει πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην “εσωστρέφεια” που ίσχυε πριν τον Α’ και Β’ ΠΠ, ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφει επιτεύγματα της διπλωματίας και των ΕΔ των ΗΠΑ, για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει ακριβά με αίμα και ατελείωτο χρήμα.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει χάσει και τους τελευταίους υποστηρικτές του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και να κινδυνεύει τελικά να παραπεμφθεί λόγω της υπόθεσης Biden. Ακόμη και η χτεσινή του ομιλία ήταν μια ομιλία απίστευτου “λιβανίσματος” του Ερντογάν, ενός ανθρώπου για τον οποίο η υπόλοιπη Ουάσινγκτον βγάζει “καντήλες” μόνο στο άκουσμα του ονόματός του.

ΗΠΑ: Ελιγμοί και έντονες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για τη Συρία

Πρέπει όμως να σημειώσουμε, κάτι το αξιοπερίεργο. Η συμφωνία που έκανε ο Πενς με τον Ερντογάν (και τις ευλογίες Τραμπ), βρήκε σύμφωνους τους Κούρδους. Αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, γιατί όλοι στην Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά “τσατισμένοι” με την συμφωνία, που στην πραγματικότητα δίνει τα πάντα στην Τουρκία και ωφελεί εξαιρετικά Δαμασκό και Μόσχα. Ομολογούμε πως αυτό η λεπτομέρεια, αν και αδιευκρίνιστη, είναι ενδιαφέρουσα…

Το μέλλον θα είναι ενδιαφέρον. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρωσία με τη στάση της έχει κερδίσει τεράστια ερείσματα στην Μέση Ανατολή. Η “διαφήμισή” της είναι η ίδια η Συρία και η Τουρκία. “Όποιους στηρίζουμε κερδίζουν” είναι προφανώς το μότο της Ρωσίας, “δεν είμαστε πλούσιοι αλλά είμαστε αποτελεσματικοί” το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, λίαν συντόμως, αν συνεχίσει έτσι, θα πρέπει να ανακηρύξουν τον πρόεδρο Τραμπ επίτιμο Πρέσβη της Μόσχας. Θα το αξίζει με το παραπάνω…

Οι Κούρδοι της Συρίας, από την μακρόχρονη περιθωριοποίηση στην εύθραυστη αυτονομία στον βορρά


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

”Trump’s behavior this week has been so bizarre that psychologists, Republicans and ex-staffers are telling me they’re worried”

https://www.independent.co.uk/voices/trump-pelosi-psychologists-syria-erdogan-bizarre-behavior-republicans-a9162396.html

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Kürdistane the ende :)))
siga siga

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μουστάφα μην τους ακούς τι λένε.
Σιγά σιγά και με υπομονή θα μάθεις να γράφεις.

Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

@ mustafa,

Мε σαגio кαi uпoμovn, θα σou ‘pθει vα εvα Кoupδiкo кααα…. кαגnσпεpα кαi кαגn ßрαδiα vα εxouμε

recce
Member
Noble Member
recce

“…βρήκε σύμφωνους τους Κούρδους. Αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση…”
Ναι όντως. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι αμερικάνοι μιλάνε με κάποιον ηγέτη των κούρδων ο οποίος εκπροσωπεί… τον εαυτό του, ή οι κούρδοι άρπαξαν την ευκαιρία για τις λίγες αυτές ημέρες παύσης (στην ουσία μείωσης) των εχθροπραξιών προς ανασύνταξη και ανεφοδιασμό.

Captain_Kal
Member
Trusted Member
Captain_Kal

Ή ο κύριος με το πορτοκαλί περουκίνι, έχει κάψει φλάντζα κατά το κοινώς λέγόμενον, ή το πιο πιθανό είναι πλέον, όντως να ισχύει ότι είναι με κάποιο τρόπο δέσμιος των Ρώσων. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά την λήξη της θητείας του, δεν τον βλέπω καλά!!

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

O λόγος που οι Κούρδοι δέχθηκαν την συμφωνία ήταν ότι οι τούρκοι ξεκίνησαν εθνοκάθαρση, και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι σημαίνει τουρκική εθνοκάθαρση. Λίγες μέρες μέτρησε η εισβολή και άρχισαν εκτελέσεις.
Δεν υπήρχε τρόπος να την αντιμετωπίσουν οπότε παράτησαν την αυτονομία για τις ζωές του άμαχου πληθυσμού.

stepa
Guest

Ειναι αραγε ετσι, η μηπως ο Τραμπ ειναι η βιτρινα μιας καλα μελετημενης “τρελλης” πολιτικης που επιδιωκει να φερει σε τρομερα αδιεξοδα τις σχεσεις των υπολοιπων εμπλεκομενων ….? Ποια θα ειναι η σταση της Ρωσσιας απο εδω και στο εξης απεναντι σε αντιμαχομενες δυναμεις που η καθε μια για λογαριασμο της θα αποβλεπει στην στηριξη της? ……σεναριογραφοι του Games of thrones….απολυεστε εχετε ξεπεραστει πλεον

John 2019
Guest
John 2019

Δεν νομίζω πως θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρωσία η πολιτική Τραμπ…στη Συρία αποδεικνύεται στα πράγματα πως ο Ρώσος είναι ο “γενικός κουμανταδόρος” αρέσει δεν αρέσει! Οι Ρώσοι πετυχαίνουν το σκοπό τους με την προσφυγή των Κούρδων στην προστασία του καθεστώτος Άσαντ (τώρα προστασία συζητιέται κατά πόσο, αλλά τέλος πάντων) τον οποίο ισχυροποιούν για την επόμενη μέρα στη Συρία. Απλά η πολιτική των Αμερικανών και γενικώς των δυτικών είναι που ηττήθηκαν, αφού βέβαια σώριασαν μια ολόκληρη χώρα σε ερείπια…

stepa
Guest

Ειλικρινα δεν διαφωνω με το πνευμα της απαντησης σου.Επετρεψε μου ομως να εχω τις αμφιβολιες μου περι “κουμανταδορου”.Ακομα και μετα το αδειασμα των Κουρδων απο τους Αμερικανους ,και την αποχωρηση τους ,βλεπουμε εξελιξεις που εχουν την σφραγιδα τους.Το ερωτημα μου ομως ειναι πως θα διαχειριστουν πλεον οι Ρωσσοι τις πολλες και αντιθετων συμφεροντων δυναμεις που αναμετρωνται στο εδαφος της πολυπαθης αυτης χωρας, και που με τον ενα η τον αλλο τροπο στηριζαν ως σημερα.Πως θα κρατησουν και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο.Αφηνω σε σενα την επιλογη του ποιοι αποτελουν την πιτα και ποιοι τον σκυλο.Παντως αν κατι εμαθα… Read more »

flashg
Member
flashg

Ο Τραμπ έληξε κάτι που από την αρχή ήταν στραβό. Αντί η Αμερική να κρατήσει το καθεστώς του Χουσεΐν(εξοντώνοντας μόνο των Χουσεΐν) στο Ιράκ έφερε πλήρη αναρχία και χάος.Χωρίς λόγω εξόπλιζε τζιχαντιστές στην Συρία τάχα γιατί τους έπιασε ο πόνος για τον λαό που υποφέρει από τον Άσαντ. Η τρελή πολιτική δεν είναι του Τραμπ αλλά του Μπους τζούνιορ και του Ομπάμα. Καταστρέψανε ολόκληρους λαούς στο όνομα της Δημοκρατίας. Η Δύση έχει τελειώσει. Οι χώρες είναι καταχρεωμένες. Νέες δυνάμεις έρχονται. Η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους χαμένους των αλλαγών. Ακόμη και τώρα έχουμε έναν λαό που δεν θέλει να… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Όντως ανεξήγητο. Μήπως όμως πήρε ανταλλάγματα μη ανάμιξης της; Ρωσίας σε άλλο μέρος της υφηλίου;;; (λέω τώρα για να παρηγορηθώ….)

gg50
Guest
gg50

ο Τραμπ βρεθηκε σε μια κατασταση που η Ρωσια ειχε σε ολα το πανω χερι. Εκοψε τις απωλειες του και τραβηξε για Κινα οπου νικαει στον εμπορικο πολεμο.

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω αγαπητέ. Στις Κουρδικες περιοχές όπως σε όλη τη Συριακη επικράτεια δυτικά του Ευφράτη υπήρξε απόλυτη Αμερικανική κυριαρχία τα τελευταία χρόνια. Στη μοναδική περίπτωση αμφισβήτησης της, οι 500 περίπου Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ κομματιαστηκαν από τα AC-130 (με εντολή Ματτις), όταν κινήθηκαν για να καταλάβουν πλούσια σε υδρογονανθρακες περιοχή. Και όλα αυτά σε Χώρα της απόλυτης επιρροής της Ρωσίας. Σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο ορατός κίνδυνος μεταστροφής του εκλογικού σώματος στις Μεσοδυτικες Πολιτείες λόγω δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, τον ανάγκασε να κάνει πίσω. Όλες οι αναλύσεις των Οικονομικών Πανεπιστημιων στις… Read more »

nick
Guest
nick

απο που προκύπτει οτι νικάει τον εμπορικό πόλεμο (που ξεκίνησε);
Απο πουθενά, θα συμβιβαστεί πριν τις εκλογές και θα το παρουσιάσει σα νίκη.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Δεν είχε απώλειες. Με μόλις 1.000 ranger κρατούσε όλη την Β Συρία μέσω των Κούρδων. Αυτοκτονία κανονική…. όσο για την Κίνα, δεν το λες και θρίαμβο.

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Το διεθνές περιβάλλον είναι αυτό που είναι. Εμείς τι κάνουμε;

Υ.Γ. Πουλάμε λέει τα F-16Block30 στη Κροατία; Πόσο τα πουλάμε; Και μόνο τα F-16D Block 30; Και μάλιστα εκσυγχρονισμένα με απάρτια από τα Μπλοκ 50… Ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά;

https://www.kathimerini.gr/1047780/article/epikairothta/politikh/proteraiothta-a8hnas-oi-sxeseis-me-valkania

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Μπορει και ολα αυτα τελικα να ειναι ενα …reality game.Ο Τραμπ τα ξερει.Ηταν παντα ο κριτης.Πιστευει πως ως προεδρος ο κοσμος ειναι το δικο του reality.Τι συμβαινει ομως αν τελικα οι αντιπαλοι του του εστησαν το reality ετσι ωστε να ειναι αυτος ο κρινομενος;

Ενα ακομα Χ και ο Προεδρος…δεν περναει στην επομενη φαση.

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

“Η τελευταία φυσικά υποστηρίζει αναφανδόν το Σύρο δικτάτορα Άσσαντ (θα εκτιμήσουμε αν δεν σχολιάσει κάποιος πως ο Άσσαντ είναι ο νόμιμος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, γιατί δεν είναι τίποτα από αυτά, είναι απλά ο επικεφαλής του Μπάαθ στη Συρία). ” … Που κολλάει η αναφορά στη μη δημοκρατικότητα του Άσσαντ; αν δεν τον αγαπάτε λυπάμε. η ελλειψη δημοκρατικότητας δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο για να συνεργαστουμε με κάποια χώρα. η μηπως ο Ασσαντ ειναι λιγότερο μη δημοκρατικός απο άλλους μη δημοκράτες που καναμε μπιζνες και ημασταν φρέντς ; Πιά η διαφορά με δεκάδες ηγέτες που χτυπαγαν 99% στις εκλογές; Ο… Read more »

John 2019
Guest
John 2019

Σωστός, εκτός κι αν πιστέψουμε ότι τους πήρε ο πόνος τους Αμερικανούς για την Συρία την οποία θέλησαν να εκδημοκρατίσουν από τον “κακό” Άσαντ και δημιούργησαν αυτά τα…”ωραία ερείπια” και πάντως τώρα πλέον οι Σύροι χόρτασαν εκδημοκρατισμό. Η υποκρισία των Αμερικανών και Ευρωπαίων εμετική πάντα, δεν έχει τελειωμό.

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Εξαιρετικό άρθρο που φωτίζει όλες τις πτυχές της κατάστασης. Οι δικές μου (ταπεινες) παρατηρήσεις-απόψεις. 1. Καμία απορία για την αποδοχή της συμφωνίας από τους Κουρδους. Ποια άλλη επιλογή είχαν? Πείστηκαν για τα αντανακλαστικα της Δύσης με τις χλιαρές έως ανύπαρκτες κυρώσεις, είδαν με τα μάτια τους την αποχώρηση των τελευταίων 1.000 Αμερικανών στρατιωτών (όπως και των Βρετανών), απέμενε μόνο η συνέχιση της επιχείρησης με τους σφαγεις να σκοτώνουν κατά εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Απλώς μέσα στην απελπισία τους, ελπίζουν για το μικρότερο κακό, βιώνοντας το μεγαλύτερο. 2. Τεράστιες οι ευθύνες ΚΑΙ της ΕΕ. Η παρουσία Ευρωπαίων στρατιωτικών από διάφορες Χώρες… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Όπου υπάρχει καπνός έχει και φωτιά.
Ο πράκτορας του βλαδίμηρου έκανε απλά τη δουλειά του.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Γιατί ο τίτλος λέει ΑΠΟΨΗ? Αφού αυτό είναι ένα γεγονός. Άποψη θα ήταν η ερμηνεία του γιατί το έκανε, κατά λάθος, επίτηδες, παρορμητισμός, κυνισμός στην εξουσία, υποχείριο, νομίζω ότι το γεγονός είναι το τι έγινε, άποψη περιμένουμε να ακούσουμε στο θέμα της ερμηνείας γιατί έγιναν όλα αυτά, κάτι που δεν έχει απαντήσει κανένας και θα είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια του πλανήτη, μαζί με την πτήση που χάθηκε, το τρίγωνο των βερμουδων κτλ κτλ

Andris Ioannis
Guest
Andris Ioannis

Φοβάμαι ότι το άρθρο απλά προδίδει μια αντίληψη άλλης εποχής όπου οι ΗΠΑ φάνταζαν ως υπερ-υπερδύναμη (hyperpower που έλεγε και εκείνο το αρθράκι στους NYT αρχές δεκαετίας του 90) οι οποίες ορίζουν τις τύχες του κόσμου κατά το δοκούν. Αυτή η αντίληψη βέβαια είναι κυρίαρχη ακόμη και σήμερα στις ελληνικές πολιτικές ελίτ.. Στα..δεδομένα τώρα. Ποιος πίστεψε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτόνομο ή ημιαυτόνομο Κουρδιστάν όταν όλες οι χώρες με τις οποίες θα συνόρευε θα έβλεπαν την ίδια την πράξη ίδρυσης του ως υπαρξιακή απειλή? Για τους Τούρκους ανάθεμα και κατάρα, για τους Σύρους και Ιρακινούς απώλεια 20-30% των εδαφών… Read more »

megisteas
Member
Active Member
megisteas

Έχω ένα μεγάλο φόβο ότι είμαστε η επόμενη. Οι Αμερικάνοι θα τιμήσουν την Αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε, με το να μας σύρουν για το καλό μας σε μοίρασμα του Αιγαίου.

Flanker
Member
Noble Member
Flanker

Καλησπερα σε ολους. Διαφωνω με το αρθρο ,οχι τοσο εαν εχει ενισχυθει η Ρωσια η οχι,αλλα απο την εμμεση παραδοχη των παγκοσμιων συνθηκων που παιρνει ως βαση το αρθρο. Πιο συγκεκριμενα το αρθρο αντιμετωπιζει τις ΗΠΑ εως υπερδυναμη η οποια μπορει να οριζει τις τυχες του κοσμου ,να επιβαλλεται ευκολα σε ολους τους αντιπαλους και φιλους,και να μπορει να χρησιμοποιει την στατιωτικη ισχυ της κατα το δοκουν. Με αλλα λογια η ΗΠΑ περιγραφονται σαν να ειμαστε στο 1992 αμεσως μετα την ληξη του πρωτου πολεμου του κολπου.Αυτο ειναι συνηθες μοτιβο στην ελληνικη πολιτικη ,κοινωνια και δημοσιογραφια.Η πραγματικοτητα ειναι ομως οτι… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Οι ΗΠΑ σήμερα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα μπορούν να διαλύσουν όποιο κράτος του κόσμου θέλουν, εκτός της Β Κορέας, για τους γνωστούς λόγους. Γονατίζουν την τουρκία με 3 tweet. Για την Ρωσία θα τους πάρει περισσότερο, αρκεί το πετρέλαιο να μείνει κάτω από τα 30 δολάρια. Δεν θέλουν την Ρωσία διαλυμένη γιατί η διασπορά των πυρηνικών της δεν είναι καλή ιδέα για τους ίδιους και τον πλανήτη. Για την Κίνα ούτε λέξη, φτερνίζονται και οι Κινέζοι παθαίνουν πνευμονία. Δες ποιοι κρατούν το χρέος των ΗΠΑ, δες τα παγκόσμια αποθέματα σε χρυσό και την επάρκια… Read more »

Flanker
Member
Noble Member
Flanker

Καλημερα σας. Εκτος της Β Κορεας λετε για τους γνωστους λογους.Δεν τους γνωριζω,ποιοι ειναι αυτοι?Μηπως ειναι το 1κ στρατος,100χιλ ειδικες δυναμεις,και πλεον διηπειρωτικα πυρηνικα οπλα που μπρουν να χτυπησουν τις “πανισχυρες” ΗΠΑ? Γιατι οι ΗΠΑ αφου ειναι τοσο πανισχυρες δεν κανουν μια προελαση προς τον Βορρα? Αφου ειναι ετη φωτος.Ετσι ειπατε. να δουμε στην πραξη την ετη φωτος τεχνολογια τους.Υπερπροηγμενες ταξιαρχιες Στραικερ με τα κατασκευασμενα κατοπιν αδειας 40χρονων σχεδιαση Piranha της MOWAG,και με την υπερβαρη πλεον δομη τους ,με τα μη σταθεροποιημενα πυροβολα των 105μμ να αντιμετωπιζουν τα Chogma-Ho και τα Pukpong -Ho των Β.Κορεατων. Επελασεις των αφροαμερικανων και μεξεικανων… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Λυπάμαι μα δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Εγώ σας δείχνω κάτι και εσείς κοιτάτε το χέρι μου. Η Β Κορέα με την κλειστή οικονομία δεν εξαρτάται από το παγκόσμιο οικονομικό παίγνιο. Ο πληθυσμός της αγνοεί τι συμβαίνει στο κόσμο και είναι στην σφαίρα του. Κάποιος είπε πως δεν χρειάζετε να κάνουν πόλεμο. Τους πετάς 1 εκατομμύριο κινητά με πρόσβαση σε δορυφορικό ιντερνετ. Όλα τα άλλα θα γίνουν μόνα τους.

epampapas
Member
epampapas

Δηλαδή η άποψη σας είναι ότι ο Τραμπ ενώ είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τις εκπροσωπεί γιατί η πολιτική του δεν σας είναι αρεστή; Πρώτα από όλα δεν σας πέφτει λόγος γιατί δεν είστε αμερικανοί πολίτες, δεν ψηφίζετε εκεί, τα συμφέροντα σας δεν είναι εκεί, και το μέσο αυτό δεν δραστηροποιείται στις ΗΠΑ, αλλά χάριν κουβεντούλας να σας πω και εγώ τη δική μου άποψη. Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική Τραμπ σας χάλασε το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και ότι αυτό θα οφελήσει την Ελλάδα. Όσο ο Τραμπ μιλούσε για… Read more »

Χρήστος
Guest
Χρήστος

Ε, να μάθετε εσείς τον Τραμπ εξωτερική πολιτική. Θα άφηνε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την πιο σημαντική χώρα της ΝΑ Μεσογείου γις τις ΗΠΑ με τόσες επενδύσεις για να στηρίξει τους Κούρδους και να την σπρώξει ακόμα πιο κοντά στους Ρώσους; Αν οι ΗΠΑ δεν στήριζαν την αγαπημένη τους διαχρονικά Τουρκία αυτή θα αποχωρούσε οριστικά απο το ΝΑΤΟ. Απλώς ο Ερντογάν δεν ήταν πειθήνιο όργανο όπως οι πολιτικοί άλλων χωρών κ´αντέδρασε στα σχέδια που είχαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ οι οποίοι εκτός των άλλων είχαν υποτιμήσει κ τους Ρώσους κ τώρα τρέχει να μαζέψει τα πράγματα. Στα χρόνια τους… Read more »

FTS
Member
FTS

Δεν μπορούμε να πούμε όπως λένε κάποιοι ότι ο Τραμπ είναι άνθρωπος των Ρώσων. Είναι εντελώς συνομωσιολογικό/συκοφαντία και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για κάτι τέτοιο. Το FBI έχει ασχοληθεί και δεν έχει βρεθεί τίποτα. O Τραμπ θεωρεί ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και το λέει ξεκάθαρα μάλιστα. Πιστεύει πως οι αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι εκεί. Πιστεύει πως οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ πιο σημαντικές από το να ελέγχει κοτέτσια και βοσκοτόπια. Του “αρέσουν” οι Κούρδοι αλλά δεν πολέμησαν μαζί στην Νορμανδία άλλωστε (κάνανε μαζί μια αρπαχτή και αυτό ήταν). Βλέπει τα αμερικανικά… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Οι κουρδοι δεχτηκαν την καταπαυση του πυρος σε συμφωνία με τον Ασσαντ. Η συνεργασία προυποθέτει περιοχές ελεγχομενες απο τον καθε εναν απο τους δύο και περιοχες ελεγχομενες και απο τους δυο μαζί. Ενωμενοι και συντονισμένοι εχουν μεγαλητερη δυνατότητα να εμποδισουν τον Τουρκο και να τον υποχρεωσουν σε απώλειες γιατι με την πάροδο των 120 ωρών η επιχείρηση θα συνεχιστει. Οι Τουρκοι υπέγραψαν την εκεχειρία αλλα αποσκοπουν σε ζωνη 450χλμ × 30χλμ βάθος. τωρα εχουν 100-120 χλμ. × 30χλμ. βάθος. Συριοι και κουρδοι τους κλεινουν τον δρόμο. Συγκρουση με τους Συριους στοιχιοθετει εισβολή. Το τι θα πραξουν οι Ρωσοι σε ενα… Read more »

ΝΑΤΟ η συμμαχία του δυτικού πολιτισμού
Guest
ΝΑΤΟ η συμμαχία του δυτικού πολιτισμού

Πολύ καλή ανάλυση ιδιαίτερα στο σημείο που εξηγεί ότι όλοι οι Ρώσοι και δυνάμεις του Άσαντ ούτε με τακτικά πυρηνικά δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τις θέσεις των Κούρδων. Αντίθετα για τον τουρκικό όμως στρατό αυτό είναι παιχνιδάκι και για αυτό οι Κούρδοι αποχώρησαν ατάκτως χωρις καν μάχη αναγνωρίζοντας ορθά την καθολική ανωτερότητα του τουρκικού στρατού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο τουρκικό στρατός είναι πιο καταστροφικός και ισοπεδωτικός και από την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Η αναγνώριση αυτή αποδεικνύει την πίστη στη συμμαχία κατά του ΑΣΑΝΤ και των Ρώσων παρά τις ελληνοτουρκικές διάφορες που οδηγούν σχεδόν πάντα στη μη αντικειμενική… Read more »

Morgen
Guest
Morgen

Τι σχέση έχει η Τουρκία με τον δυτικό και τον πολιτισμό, γενικότερα;
Επίσης, μην βιάζεστε, πολύ σύντομα θα δείτε πόσο “ισοπεδωτικός” είναι ο δειλός “τουρκικό στρατός”.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Να μην ξεχνάμε τα βασικά γιατί δεν μας συμφέρει. Δεν υπάρχει Κουρδικό κράτος. Υπάρχει Κουρδικό αντάρτικο που κυρίαρχα και αναγνωρισμένα κράτη το χαρακτηρίζουν σαν τρομοκρατικό (τουρκία, Συρία, Ιράκ). Αν μας αρέσει η αναρχία γιατί μας συμφέρει σε αυτή την περίπτωση τότε δεν κάνουμε συζήτηση. Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Κούρδους περισσότερο από όσο μπορούν, τους προετοίμασαν τους εξοπλισαν, τους έπλεξαν το εγκώμιο, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους βάλουν στην ίδια θέση με ένα σύμμαχο, όσο και αν είναι τεταμένες οι σχέσεις αυτή την περίοδο. Αν οι Κούρδοι πίστευαν πως έχουν μεγαλύτερη σημασία από την τουρκία συγνώμη αλλά δεν… Read more »

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ένα εμπεριστατωμένο άρθρο από την Πτήση για τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις στην ηπειρωτική χώρα και τα υποτιθέμενα ανταλλάγματα από τους Αμερικάνους. Η αλήθεια είναι πως δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες από όλους μας και δεν ήταν αυθαίρετες αυτό σε αυτές συνέβαλαν όλα τα αμυντικά σαιτ μεταξύ αυτών και η Πτήση. Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι πως αρχές του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τη συμφωνία μόνο για τη Σούδα είχε πάρει τα εξής ανταλλάγματα σε οπλικά συστήματα: 4 Adams 60 Α7 Corsair 30 F4E Εκατοντάδες άρματα M60 και M48 Τροχαίο υλικό και διάφορα… Read more »