16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Οι κινήσεις Τραμπ έχουν ενισχύσει τη… Ρωσία περισσότερο παρά ποτέ

- Advertisement -

 
Οι τελευταίες κινήσεις του αμερικανού προέδρου Τραμπ, πρέπει όλοι να ομολογήσουμε πως μας έχουν εκπλήξει. Με κινήσεις τελείως ακατανόητες ακόμη και από τους καλύτερους αναλυτές, έχει καταφέρει να καταρρακώσει την αξιοπιστία της υπερδύναμης, και να ενισχύσει την πολιτική του μεγάλου αντιπάλου των ΗΠΑ, της Ρωσίας.
Με μια τελείως ακατανόητη ανακοίνωση, άναψε το “πράσινο φως” για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Μέχρι τότε, οι Κούρδοι “προστατεύανε” τα νώτα τους χάρη στην παρουσία Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Έτσι, οι SDF, που ουσιαστικά κυριαρχούν οι Κούρδοι και το YPG, μπορούσαν αναπόσπαστοι να κυνηγήσουν το ISIS στις εσχατιές της συριακής ερήμου, και να τους περιορίσουν σε μικρούς θύλακες στο πουθενά.

Τραμπ σε Ερντογάν: Να τερματιστεί άμεσα η τουρκική εισβολή στη Συρία


Οι Κούρδοι ταυτόχρονα, φυλάκισαν τα απομεινάρια του ISIS, και έτσι είχαν “περιορίσει” την τρομοκρατική απειλή που κάποια στιγμή θα ξεχυνόταν στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι βέβαια είχαν μια τελείως διαφορετική άποψη, και θεωρούσαν το YPG μια τρομοκρατική οργάνωση, με σχέσεις με το ΡΚΚ. Οι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια “άκουγαν” στωϊκα τις βλακώδεις τουρκικές ανησυχίες, αλλά δεν έδιναν περαιτέρω σημασία.
Το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Τραμπ στους Κούρδους άφησε άφωνους όλους στην περιοχή. Η αποχώρηση των αμερικανικών SOF από την περιοχή άφησε απροστάτευτα τα κουρδικά νώτα, με αποτέλεσμα η τουρκική εισβολή να εκδηλωθεί εντός ολίγων ωρών. Στην Ουάσιγκτον κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει το τι είχε συμβεί. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές.

Συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας: Πενταήμερη εκεχειρία στη βόρεια Συρία για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων


Καταρχάς, οι Τούρκοι είχαν στοχοποιήσει προσεκτικά τις κουρδικές θέσεις, τα βαρέα όπλα και τις αποθήκες πυρομαχικών. Όλοι οι στόχοι επλήγησαν με βολές ακριβείας από SOM, Bora, με UCAV ANKA/Baykar, αλλά και ανελέητους βομβαρδισμούς πυροβολικού. Ακολούθησαν οι περίφημοι proxies των Τούρκων, Σύριοι που εκπαίδευαν και “τάιζαν” για χρόνια, και μπήκαν πλέον να καταλάβουν το μελλοντικό σπίτι τους. Καλού κακού είχαν και μια εικόνα του Σουλτάνου να κρεμάσουν στο σαλόνι, να την λιβανίζουν. Φυσικά τα σπίτια που θα έμεναν ή δεν θα ήταν δικά τους, ή θα τους τα έχτιζαν οι Τούρκοι.
Οι Κούρδοι λογικά είχαν προβλέψει την κατάσταση. Οι απώλειές τους όμως ήταν σημαντικές, αν και δεν έχουν αναφερθεί απώλειες κύριου στρατιωτικού υλικού. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να απευθυνθούν στην άλλη μεγάλη δύναμη της περιοχής. Στη Ρωσία. Η τελευταία φυσικά υποστηρίζει αναφανδόν το Σύρο δικτάτορα Άσσαντ (θα εκτιμήσουμε αν δεν σχολιάσει κάποιος πως ο Άσσαντ είναι ο νόμιμος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, γιατί δεν είναι τίποτα από αυτά, είναι απλά ο επικεφαλής του Μπάαθ στη Συρία).

Μάικ Πενς: Η Τουρκία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι της Συρίας


Σε μια άλλη πραγματικότητα, οι πανίσχυροι Κούρδοι θα ζητούσαν μια ημιαυτονομία, όπως έχουν οι Κούρδοι του Ιράκ, εντός της Συρίας, αλλά πλέον χωρίς το όποιο καθεστώς της Δαμασκού να κατάφερνε να τους ελέγχει. Θα είχαν λοιπόν ένα Κουρδιστάν εντός Συρίας, μια αυτονομία που κερδήθηκε με πολύ αίμα. Ένα Κουρδιστάν που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και η Δύση (κυρίως η ΕΕ). Ένα Κουρδιστάν ανάχωμα στην Χεζμπολάχ, και φραγμό στην εξάπλωση του Ιράν προς το Ισραήλ.
Τώρα όμως, οι Κούρδοι παρέδωσαν από μόνοι τους την αυτονομία τους στον Άσσαντ, και στους Ρώσους, αρκεί οι δυο τελευταίοι να τους προστατεύσουν από την “ειρηνική” Τουρκία. Οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσσαντ κατέλαβαν μέσα σε ώρες στρατηγικά σημεία που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τα έπαιρναν από τους Κούρδους ούτε με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες και η “ατυχής” σύγκριση της Ελλάδας με τους Κούρδους της Συρίας


Κομπάνι στα χέρια του Άσσαντ και της Ρωσίας; που ακούστηκε, η πόλη που οι Κούρδοι έδωσαν των υπέρ πάντων αγώνα, με τα F-15E, A-10C των ΗΠΑ να υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, με τα Rafale να χτυπούν αλύπητα το ISIS. Μια Δύση κάποτε έδωσε τα πάντα για να μείνει το Κομπάνι κουρδικό και ελεύθερο. Και χάρη στον Τραμπ, η ρωσοσυριακή συμμαχία το πήρε χωρίς να ρίξει σφαίρα, απλά με κάποια τζιπ που έφεραν τεράστιες ρωσικές σημαίες.
Η Τουρκία ποσώς την ενδιαφέρει αν η Βόρεια Συρία ανήκει ή όχι στους Σύριους, ας πάει στον Άσσαντ ή ακόμη και το ISIS, αρκεί να μην την έχουν οι Κούρδοι και το YPG. Από εκεί θα μπορούσε να ξεκινήσει η επανάσταση των Κούρδων της Συρίας, μια εισβολή κάτι. Αν η Τουρκία “έμπλεκε” σε μια περιπέτεια στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο με τους Έλληνες, Κυπρίους, Ισραηλινούς, Αιγυπτίους, και έχανε, τότε το Τουρκικό Κουρδιστάν θα αναφλεγόταν σαν πευκοδάσος σε καύσωνα.

Ο συριακός στρατός εισέρχεται στην πόλη Μάνμπιτζ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ


Το θέμα είναι πως οι μόνοι που στηρίχτηκαν πάνω στις ΗΠΑ στην περιοχή είναι οι Κούρδοι. Και οι Κούρδοι “πουλήθηκαν” από τον Τραμπ, όχι τις ΗΠΑ. Αλλά ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι Κούρδοι πλέον “δένονται” ακόμη περισσότερο στους Ρώσους, καθώς οι τελευταίοι είναι οι μόνοι αξιόπιστοι στην περιοχή. Πήγαν και στήριξαν τον Άσσαντ λίγο πριν αυτός καταρρεύσει, και τελικά ο Άσσαντ είναι επιζών, και κυρίαρχος της μεταπολεμικής Συρίας. Οι Κούρδοι τώρα υποχωρούν προς τον άνυδρο και “άχρηστο” οικονομικά νότο, και συνεχίζουν να στηρίζουν τις ΗΠΑ στην Αλ Τανφ. 
Οι δε ΗΠΑ, συνεχίζουν να ζητούν από τους Κούρδους να συνεχίσουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του ISIS, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι τελείως ανίκανοι να κινηθούν κατά της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός του για να πλήξει την Ελλάδα και την EE.

Συμφωνία του Άσαντ με τους Κούρδους. Συριακά στρατεύματα στο βορειοανατολικό τμήμα


O Τραμπ ικανοποιεί (;) το εσωτερικό του ακροατήριο επιστρέφοντας τις ελάχιστες δυνάμεις των ΗΠΑ πίσω στην πατρίδα, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, ενόψει μια επιχείρησης καταιγίδας κατά του Ιράν. Θέλει να δείξει πως οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην “εσωστρέφεια” που ίσχυε πριν τον Α’ και Β’ ΠΠ, ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφει επιτεύγματα της διπλωματίας και των ΕΔ των ΗΠΑ, για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει ακριβά με αίμα και ατελείωτο χρήμα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει χάσει και τους τελευταίους υποστηρικτές του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και να κινδυνεύει τελικά να παραπεμφθεί λόγω της υπόθεσης Biden. Ακόμη και η χτεσινή του ομιλία ήταν μια ομιλία απίστευτου “λιβανίσματος” του Ερντογάν, ενός ανθρώπου για τον οποίο η υπόλοιπη Ουάσινγκτον βγάζει “καντήλες” μόνο στο άκουσμα του ονόματός του.

ΗΠΑ: Ελιγμοί και έντονες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για τη Συρία


Πρέπει όμως να σημειώσουμε, κάτι το αξιοπερίεργο. Η συμφωνία που έκανε ο Πενς με τον Ερντογάν (και τις ευλογίες Τραμπ), βρήκε σύμφωνους τους Κούρδους. Αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση, γιατί όλοι στην Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά “τσατισμένοι” με την συμφωνία, που στην πραγματικότητα δίνει τα πάντα στην Τουρκία και ωφελεί εξαιρετικά Δαμασκό και Μόσχα. Ομολογούμε πως αυτό η λεπτομέρεια, αν και αδιευκρίνιστη, είναι ενδιαφέρουσα…
Το μέλλον θα είναι ενδιαφέρον. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρωσία με τη στάση της έχει κερδίσει τεράστια ερείσματα στην Μέση Ανατολή. Η “διαφήμισή” της είναι η ίδια η Συρία και η Τουρκία. “Όποιους στηρίζουμε κερδίζουν” είναι προφανώς το μότο της Ρωσίας, “δεν είμαστε πλούσιοι αλλά είμαστε αποτελεσματικοί” το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, λίαν συντόμως, αν συνεχίσει έτσι, θα πρέπει να ανακηρύξουν τον πρόεδρο Τραμπ επίτιμο Πρέσβη της Μόσχας. Θα το αξίζει με το παραπάνω…

Οι Κούρδοι της Συρίας, από την μακρόχρονη περιθωριοποίηση στην εύθραυστη αυτονομία στον βορρά

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 year ago

”Trump’s behavior this week has been so bizarre that psychologists, Republicans and ex-staffers are telling me they’re worried”
https://www.independent.co.uk/voices/trump-pelosi-psychologists-syria-erdogan-bizarre-behavior-republicans-a9162396.html

MUSTAFA
MUSTAFA (@mustafa)
1 year ago

Kürdistane the ende :)))
siga siga

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 year ago
Reply to  mustafa

Μουστάφα μην τους ακούς τι λένε.
Σιγά σιγά και με υπομονή θα μάθεις να γράφεις.

Jolly_Roger
Active Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
1 year ago
Reply to  mustafa

@ mustafa,
Мε σαגio кαi uпoμovn, θα σou ‘pθει vα εvα Кoupδiкo кααα…. кαגnσпεpα кαi кαגn ßрαδiα vα εxouμε

recce
recce (@recce)
1 year ago

“…βρήκε σύμφωνους τους Κούρδους. Αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση…”
Ναι όντως. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι αμερικάνοι μιλάνε με κάποιον ηγέτη των κούρδων ο οποίος εκπροσωπεί… τον εαυτό του, ή οι κούρδοι άρπαξαν την ευκαιρία για τις λίγες αυτές ημέρες παύσης (στην ουσία μείωσης) των εχθροπραξιών προς ανασύνταξη και ανεφοδιασμό.

Captain_Kal
Captain_Kal (@captain_kal)
1 year ago

Ή ο κύριος με το πορτοκαλί περουκίνι, έχει κάψει φλάντζα κατά το κοινώς λέγόμενον, ή το πιο πιθανό είναι πλέον, όντως να ισχύει ότι είναι με κάποιο τρόπο δέσμιος των Ρώσων. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά την λήξη της θητείας του, δεν τον βλέπω καλά!!

Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
1 year ago

O λόγος που οι Κούρδοι δέχθηκαν την συμφωνία ήταν ότι οι τούρκοι ξεκίνησαν εθνοκάθαρση, και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τι σημαίνει τουρκική εθνοκάθαρση. Λίγες μέρες μέτρησε η εισβολή και άρχισαν εκτελέσεις.
Δεν υπήρχε τρόπος να την αντιμετωπίσουν οπότε παράτησαν την αυτονομία για τις ζωές του άμαχου πληθυσμού.

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 year ago

Ειναι αραγε ετσι, η μηπως ο Τραμπ ειναι η βιτρινα μιας καλα μελετημενης “τρελλης” πολιτικης που επιδιωκει να φερει σε τρομερα αδιεξοδα τις σχεσεις των υπολοιπων εμπλεκομενων ….? Ποια θα ειναι η σταση της Ρωσσιας απο εδω και στο εξης απεναντι σε αντιμαχομενες δυναμεις που η καθε μια για λογαριασμο της θα αποβλεπει στην στηριξη της?
……σεναριογραφοι του Games of thrones….απολυεστε εχετε ξεπεραστει πλεον

John 2019
John 2019
1 year ago
Reply to  stepa

Δεν νομίζω πως θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρωσία η πολιτική Τραμπ…στη Συρία αποδεικνύεται στα πράγματα πως ο Ρώσος είναι ο “γενικός κουμανταδόρος” αρέσει δεν αρέσει! Οι Ρώσοι πετυχαίνουν το σκοπό τους με την προσφυγή των Κούρδων στην προστασία του καθεστώτος Άσαντ (τώρα προστασία συζητιέται κατά πόσο, αλλά τέλος πάντων) τον οποίο ισχυροποιούν για την επόμενη μέρα στη Συρία. Απλά η πολιτική των Αμερικανών και γενικώς των δυτικών είναι που ηττήθηκαν, αφού βέβαια σώριασαν μια ολόκληρη χώρα σε ερείπια…

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 year ago
Reply to  John 2019

Ειλικρινα δεν διαφωνω με το πνευμα της απαντησης σου.Επετρεψε μου ομως να εχω τις αμφιβολιες μου περι “κουμανταδορου”.Ακομα και μετα το αδειασμα των Κουρδων απο τους Αμερικανους ,και την αποχωρηση τους ,βλεπουμε εξελιξεις που εχουν την σφραγιδα τους.Το ερωτημα μου ομως ειναι πως θα διαχειριστουν πλεον οι Ρωσσοι τις πολλες και αντιθετων συμφεροντων δυναμεις που αναμετρωνται στο εδαφος της πολυπαθης αυτης χωρας, και που με τον ενα η τον αλλο τροπο στηριζαν ως σημερα.Πως θα κρατησουν και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο.Αφηνω σε σενα την επιλογη του ποιοι αποτελουν την πιτα και ποιοι τον σκυλο.Παντως αν κατι εμαθα απο αυτην την ιστορια που κρατα απο το 2011, ειναι οτι καθε προβλεψη ειναι παρακινδυνευμενη ,και καθε ανατροπη καταστασεων κανονας

flashg
Member
flashg (@flashg)
1 year ago

Ο Τραμπ έληξε κάτι που από την αρχή ήταν στραβό. Αντί η Αμερική να κρατήσει το καθεστώς του Χουσεΐν(εξοντώνοντας μόνο των Χουσεΐν) στο Ιράκ έφερε πλήρη αναρχία και χάος.Χωρίς λόγω εξόπλιζε τζιχαντιστές στην Συρία τάχα γιατί τους έπιασε ο πόνος για τον λαό που υποφέρει από τον Άσαντ. Η τρελή πολιτική δεν είναι του Τραμπ αλλά του Μπους τζούνιορ και του Ομπάμα. Καταστρέψανε ολόκληρους λαούς στο όνομα της Δημοκρατίας. Η Δύση έχει τελειώσει. Οι χώρες είναι καταχρεωμένες. Νέες δυνάμεις έρχονται. Η Ελλάδα θα είναι από τους μεγάλους χαμένους των αλλαγών. Ακόμη και τώρα έχουμε έναν λαό που δεν θέλει να ακούσει για εξοπλισμούς. Ο υπουργός Άμυνας αποδεικνύεται πιο λαϊκιστής από τους λαϊκιστες.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

Όντως ανεξήγητο. Μήπως όμως πήρε ανταλλάγματα μη ανάμιξης της; Ρωσίας σε άλλο μέρος της υφηλίου;;; (λέω τώρα για να παρηγορηθώ….)

gg50
gg50
1 year ago

ο Τραμπ βρεθηκε σε μια κατασταση που η Ρωσια ειχε σε ολα το πανω χερι. Εκοψε τις απωλειες του και τραβηξε για Κινα οπου νικαει στον εμπορικο πολεμο.

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
1 year ago
Reply to  gg50

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω αγαπητέ. Στις Κουρδικες περιοχές όπως σε όλη τη Συριακη επικράτεια δυτικά του Ευφράτη υπήρξε απόλυτη Αμερικανική κυριαρχία τα τελευταία χρόνια. Στη μοναδική περίπτωση αμφισβήτησης της, οι 500 περίπου Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ κομματιαστηκαν από τα AC-130 (με εντολή Ματτις), όταν κινήθηκαν για να καταλάβουν πλούσια σε υδρογονανθρακες περιοχή. Και όλα αυτά σε Χώρα της απόλυτης επιρροής της Ρωσίας.
Σε ότι αφορά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ο ορατός κίνδυνος μεταστροφής του εκλογικού σώματος στις Μεσοδυτικες Πολιτείες λόγω δραματικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, τον ανάγκασε να κάνει πίσω. Όλες οι αναλύσεις των Οικονομικών Πανεπιστημιων στις ΗΠΑ αποδεικνύουν την δραματικά μεγαλύτερη ζημιά (σε σχέση με την Κίνα), που υφίστανται οι ΗΠΑ από τον εμπορικό πόλεμο.
Ο άνθρωπος έχει πρόβλημα ψυχισμου και εγκέφαλο σε τρικυμία. Τόσο απλά.

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
1 year ago
Reply to  gg50

απο που προκύπτει οτι νικάει τον εμπορικό πόλεμο (που ξεκίνησε);
Απο πουθενά, θα συμβιβαστεί πριν τις εκλογές και θα το παρουσιάσει σα νίκη.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
1 year ago
Reply to  gg50

Δεν είχε απώλειες. Με μόλις 1.000 ranger κρατούσε όλη την Β Συρία μέσω των Κούρδων. Αυτοκτονία κανονική…. όσο για την Κίνα, δεν το λες και θρίαμβο.

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
1 year ago

Το διεθνές περιβάλλον είναι αυτό που είναι. Εμείς τι κάνουμε;
Υ.Γ. Πουλάμε λέει τα F-16Block30 στη Κροατία; Πόσο τα πουλάμε; Και μόνο τα F-16D Block 30; Και μάλιστα εκσυγχρονισμένα με απάρτια από τα Μπλοκ 50… Ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά;
https://www.kathimerini.gr/1047780/article/epikairothta/politikh/proteraiothta-a8hnas-oi-sxeseis-me-valkania

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
1 year ago

Μπορει και ολα αυτα τελικα να ειναι ενα …reality game.Ο Τραμπ τα ξερει.Ηταν παντα ο κριτης.Πιστευει πως ως προεδρος ο κοσμος ειναι το δικο του reality.Τι συμβαινει ομως αν τελικα οι αντιπαλοι του του εστησαν το reality ετσι ωστε να ειναι αυτος ο κρινομενος;
Ενα ακομα Χ και ο Προεδρος…δεν περναει στην επομενη φαση.

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago

“Η τελευταία φυσικά υποστηρίζει αναφανδόν το Σύρο δικτάτορα Άσσαντ (θα εκτιμήσουμε αν δεν σχολιάσει κάποιος πως ο Άσσαντ είναι ο νόμιμος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, γιατί δεν είναι τίποτα από αυτά, είναι απλά ο επικεφαλής του Μπάαθ στη Συρία). ”

Που κολλάει η αναφορά στη μη δημοκρατικότητα του Άσσαντ; αν δεν τον αγαπάτε λυπάμε. η ελλειψη δημοκρατικότητας δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο για να συνεργαστουμε με κάποια χώρα. η μηπως ο Ασσαντ ειναι λιγότερο μη δημοκρατικός απο άλλους μη δημοκράτες που καναμε μπιζνες και ημασταν φρέντς ; Πιά η διαφορά με δεκάδες ηγέτες που χτυπαγαν 99% στις εκλογές;
Ο πρόεδρος Μουμπαρακ πχ τον αποκαλεσε ποτε κανεις “δικτάτορα”;
Αλλά ήταν. Μηπως έχουμε κανενα προβλημα με το Ιράν; μια χαρα δεν αγοράζαμε το πετρέλαιο τους; η με τους σαουδαραβες; Αμ την κινα; με τους αγαπητους επενδυτάς; για γραψτε ένα αρθρο γι αυτο το δικτάτορα τον πρόεδρο τους.

John 2019
John 2019
1 year ago

Σωστός, εκτός κι αν πιστέψουμε ότι τους πήρε ο πόνος τους Αμερικανούς για την Συρία την οποία θέλησαν να εκδημοκρατίσουν από τον “κακό” Άσαντ και δημιούργησαν αυτά τα…”ωραία ερείπια” και πάντως τώρα πλέον οι Σύροι χόρτασαν εκδημοκρατισμό. Η υποκρισία των Αμερικανών και Ευρωπαίων εμετική πάντα, δεν έχει τελειωμό.

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
1 year ago

Εξαιρετικό άρθρο που φωτίζει όλες τις πτυχές της κατάστασης. Οι δικές μου (ταπεινες) παρατηρήσεις-απόψεις.
1. Καμία απορία για την αποδοχή της συμφωνίας από τους Κουρδους. Ποια άλλη επιλογή είχαν? Πείστηκαν για τα αντανακλαστικα της Δύσης με τις χλιαρές έως ανύπαρκτες κυρώσεις, είδαν με τα μάτια τους την αποχώρηση των τελευταίων 1.000 Αμερικανών στρατιωτών (όπως και των Βρετανών), απέμενε μόνο η συνέχιση της επιχείρησης με τους σφαγεις να σκοτώνουν κατά εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Απλώς μέσα στην απελπισία τους, ελπίζουν για το μικρότερο κακό, βιώνοντας το μεγαλύτερο.
2. Τεράστιες οι ευθύνες ΚΑΙ της ΕΕ. Η παρουσία Ευρωπαίων στρατιωτικών από διάφορες Χώρες θα καθιστουσε αδιάφορη την αποχώρηση των ΗΠΑ και αδύνατη την Τουρκική εισβολή. Μην ξεχνάμε ότι για ευνόητους λόγους, πιθανή αναβίωση του ISIS θα πλήξει πρωτίστως την Ευρώπη. Εξωτερική Πολιτική μόνο από το Ευρώ κοινοβούλιο ΔΕΝ γίνεται.
3. Απαιτούνταν το 1/3 των Ρεπουμπλικανων βουλευτών, ώστε να ψηφίσουν ισχυροτατες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ώστε να μην μπορούν να ανατραπούν με βέτο από τον Τραμπ. Ακόμα τις περιμένουμε, μαζί με αυτές για τους S-400!!!!!
4. Η Ρωσία δεν θα προστατέψει τους Κουρδους, διότι σύμμαχος της είναι ο σφαγέας της Δαμασκου. Απλώς οι Κουρδοι επέλεξαν το μικρότερο κακό.
5. Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον ψυχασθενη ανισορροπο προδοτη, το κόστος για τις ΗΠΑ μάλλον δεν είναι τόσο μεγάλο όσο εμφανίζεται κατά την άποψή μου. Αποχωρούν από μια περιοχή μάλλον όχι υψηλού γεωπολιτικό-οικονομικού ενδιαφέροντος (γι αυτούς), ο ισχυρότερος τους σύμμαχος στη περιοχή, το Ισραήλ κάνει πάρτυ κατά το δοκούν στους ουρανούς της Συρίας (αλήθεια ή αξιοπιστία της Ρωσίας ως συμμαχου της Συρίας και ως μεγάλη δύναμη πήγε περίπατο?) και γενικά αποχωρούν από ένα χάος, η διαχείριση του οποίου μπορεί μα αποδειχθεί πιο δύσκολη στην μετεμφυλιακη εποχή. Να υπενθυμίσω ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Συρίας υπολογίζεται σε 400 δις δολάρια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Scalp_eg
tagg
1 year ago

Όπου υπάρχει καπνός έχει και φωτιά.
Ο πράκτορας του βλαδίμηρου έκανε απλά τη δουλειά του.

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Γιατί ο τίτλος λέει ΑΠΟΨΗ? Αφού αυτό είναι ένα γεγονός. Άποψη θα ήταν η ερμηνεία του γιατί το έκανε, κατά λάθος, επίτηδες, παρορμητισμός, κυνισμός στην εξουσία, υποχείριο, νομίζω ότι το γεγονός είναι το τι έγινε, άποψη περιμένουμε να ακούσουμε στο θέμα της ερμηνείας γιατί έγιναν όλα αυτά, κάτι που δεν έχει απαντήσει κανένας και θα είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια του πλανήτη, μαζί με την πτήση που χάθηκε, το τρίγωνο των βερμουδων κτλ κτλ

Andris Ioannis
Andris Ioannis
1 year ago

Φοβάμαι ότι το άρθρο απλά προδίδει μια αντίληψη άλλης εποχής όπου οι ΗΠΑ φάνταζαν ως υπερ-υπερδύναμη (hyperpower που έλεγε και εκείνο το αρθράκι στους NYT αρχές δεκαετίας του 90) οι οποίες ορίζουν τις τύχες του κόσμου κατά το δοκούν. Αυτή η αντίληψη βέβαια είναι κυρίαρχη ακόμη και σήμερα στις ελληνικές πολιτικές ελίτ.. Στα..δεδομένα τώρα. Ποιος πίστεψε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτόνομο ή ημιαυτόνομο Κουρδιστάν όταν όλες οι χώρες με τις οποίες θα συνόρευε θα έβλεπαν την ίδια την πράξη ίδρυσης του ως υπαρξιακή απειλή? Για τους Τούρκους ανάθεμα και κατάρα, για τους Σύρους και Ιρακινούς απώλεια 20-30% των εδαφών τους. Για το Ιράν, αν και το Κουρδικό στοιχείο εκεί είναι πολύ μικρότερο, πάλι θα ήταν πρόβλημα. Τι θα έκαναν δηλαδή οι ΗΠΑ, θα παρέμεναν ες αεί σε τέτοιες συνθήκες? Όχι, θα πείτε, απλά θα χρησιμοποιούσαν τους Κούρδους για να αποδυναμώσουν την Δαμασκό και να επιβάλουν κάποιας μορφής ευνοική διευθέτηση στην “νέα” Συρία. Ίσως αυτή να ήταν η βέλτιστη λύση, δεν σημαίνει όμως ότι θα ήταν ρεαλιστικά επιτεύξιμη. Οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με ότι αυτιστικά πιστεύουμε στην Ελλάδα, έχουν από καιρό εισέλθει σε φάση αποδυνάμωσης και ενδοσκόπησης, βασική παράμετρος/αποτέλεσμα της οποίας είναι η “απεμπλοκή”. Ο Τράμπ δεν την εγκαινίασε, αλλά εκλέχθηκε επειδή-έστω με τον παντελώς άκομψο αλλά για αυτό ακριβώς αρεστό τρόπο του-την ασπάστηκε. Με 23 τρις χρέος και πολεμική μηχανή αν και εξαιρετικά ισχυρή, σίγουρα κουρασμένη από το έργο “οικοδόμησης κρατών” και αντιαντάρτικων επιχιερήσεων με το οποίο επιφορτίστηκε επί 20+ χρόνια και μια κοινωνία τρομερά πολωμένη, απλά δεν γίνεται να συνεχίσουν στον ίδιο ρόλο.. Και φυσικά με τους αντιπάλους, Κίνα και Ρωσία να έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά, ανεξάρτητα από τις αστοχίες των ΗΠΑ..

megisteas
Member
megisteas (@megisteas)
1 year ago

Έχω ένα μεγάλο φόβο ότι είμαστε η επόμενη. Οι Αμερικάνοι θα τιμήσουν την Αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε, με το να μας σύρουν για το καλό μας σε μοίρασμα του Αιγαίου.

Flanker
Flanker (@flanker)
1 year ago

Καλησπερα σε ολους.
Διαφωνω με το αρθρο ,οχι τοσο εαν εχει ενισχυθει η Ρωσια η οχι,αλλα απο την εμμεση παραδοχη των παγκοσμιων συνθηκων που παιρνει ως βαση το αρθρο.
Πιο συγκεκριμενα το αρθρο αντιμετωπιζει τις ΗΠΑ εως υπερδυναμη η οποια μπορει να οριζει τις τυχες του κοσμου ,να επιβαλλεται ευκολα σε ολους τους αντιπαλους και φιλους,και να μπορει να χρησιμοποιει την στατιωτικη ισχυ της κατα το δοκουν.
Με αλλα λογια η ΗΠΑ περιγραφονται σαν να ειμαστε στο 1992 αμεσως μετα την ληξη του πρωτου πολεμου του κολπου.Αυτο ειναι συνηθες μοτιβο στην ελληνικη πολιτικη ,κοινωνια και δημοσιογραφια.Η πραγματικοτητα ειναι ομως οτι δεν ισχυει πλεον σε κανενα τομεα,στρατιωτικο ,οικονομικο,πολιτιστικο και πολιτισμικο.Ο τραμπ το γνωριζει ,οι κινησεις του πρεπει να ερμηνευονται μεσα απο αυτο το χρισμα,οσο χονδροειδες και να ειναι.Παραγοντεςοι οποιοι επηρεαζουν τις αποφασεις του τραμπ ,του καθε τραμπ και του mindset της υποστηριξης του ειναι:
1.Οι ΗΠΑ ειναι καταχρεωμενες σε απιστευτο βαθμο,ενα τρις χρεος και με ελλειμα καθε χρονο.Το ελλειμα καλυπτεται απο την εκδοση δολαριων.Οσο το δολαριο ειναι το θεμελιο του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος αυτο δεν ειναι τοσο τραγικο οσο ακουγεται,την στιγμη ομως που η θεση του θα αδυνατισει,αυτο θα σημανει αποτομη και πληρη χρεωκοπια των ΗΠΑ.
Κανεις δεν μπορει να γνωριζει την οικονομικη κατασταση ,η ενδειξη ειναι ομως οτι το 2008 με αφορμη και μονο της χρεωκοπιας ενος κερδοσκοπικου οργανισμου,οι ΗΠΑ βρεθηκαν σε πολλη δυσκολη θεση.Απο τοτε δεν εχει αλλαξει επι της ουσιας τιποτα,υπαρχουν δεκαδες πιθανοι για χρεωκοπια,και η οικονομικη κατασταση εχει χειροτερεψει δραματικα.
2.Στις ΗΠΑ εχει γιγαντωθει πλεον η αντισταση εναντιον της πολιτισμικης πλευρας της παγκοσμιοποιησης.Η βαναυση επιβολη των LGBT προτυπων απο την πλευρα των δημοκρατικων,η κουλτουρα της τηλεορασης,η προβολη σεξιστικα ως κυριαρχου του μαυρου φυλετικα πληθυσμου,η ανεξελεγκτη μεταναστευση ,εχουν διαρρηξει πληρως και απολυτα την συνοχη του πληθυσμου των ΗΠΑ.Απο την μια ειναι ο πληθυσμος των μεγαλων πολεων,Ν Υορκης και αλλων που θελει να ζει οπωςοριζει αυτος το φιλελευθιερο τροπο ζωης,ο μαυρος πληθυσμος ,το Χολυγουντ και η πολιτικη ελιτ των Δηνοκρατων,αλλα και η ανωτατη ηγεσια των αμερικανικων ΕΔ.
Απο την αλλη ειναι ο γεωργικος και καποτε βιομηχανικος λευκος πληθυσμος των κεντρικων και νοτιων πολιτειων ,κατα πλειοψηφια λευκος και μεξικανικος.Τον ενοχλει η εξάνωθεν επιβολη προτυπων ,τον ανησυχει η αθροα προσελευση νεων μεταναστων.Συναρπαζεται απο θεωριες συνομωσιας εχει μηδαμινη εμπιστοσυνη στα κυρια ΜΜΕ και απορριπτει συλληβδην οποιαδηποτε πληροφορια δεοχετευται απο αυτα προς αυτον.
Η διασταση μεταξυ αυτων των πληθυσμων στις ΗΠΑ ειναι πλεον απολυτη και μη επανορθωσιμη.
Θα ψηφιζουν τραμπ για παντα ,γιατι θεωρουν τον μονο που μπορει να τους διασφαλισει την θεση του λιγο πριν την απολυτη φτωχοποιηση και περιθωροποιηση.Ο πληθυσμος αυτος ειναι πλεον οπλισμενος,τυχον ηττα του τραμπ και επιβολη περαιτερω πολιτισμικης υποτελειας θα ωθησει πλεον στοιχεια του πληθυσμου σε ανοικτη αποστασια.
3.Στρατιωτικα οι ΗΠΑ τοσο λογο της δεινης οικονομικης καταστασης,συν του τρομερα δυσβατακτων πολεμων μετα το 1991,εχουν οδηγηθει σε παρακμη.
Την παρακμη γιγαντωσε η πραγματικα απολυτη διαφθορα του συστηματος προμηθειων,η ανοικτη και χωρις περιστροφες οσμωση του εν ενεργεια ανωτατου στρατιωτικου προσωπικου με τα ολιγοπωλια της στρατιωτικης βιομηχανιας.
Η δε βιομηχανια ειναι πλεον ολιγοπωλιο,με ελαχιστες σε αριθμο τεραστιες εταιριες να οριζουν τα προγραμαματα εξοπλισμου των ΗΠΑ.Ενω η παρακμη του αμερικανικου εκπαιδευτιου συστηματος εχει οδηγησει σε ενδεια νεων ιδεων και ανακαλυψεων.
Το πιο μεγαλο στοιχειο της παρακμης των ΗΠΑ,ειναι η βαθια ριζωμενη αντιληψη τους οτι ειμαστε ακομα στο 91:Εχουν απολυτη υποεκτιμηση των αντιπαλων και θεωρουν οτι οπως πολεμησαν το 91 θα πολεμουν εσσαει.
Καμια πραγματικη καινοτομια δεν εχει γινει απο το 91 εως τωρα στο οπλοσταισο των ΗΠΑ ,περα των αποτυχημεων στην πραξη V22 και ,των αμφιλεγομενων αεροσκαφν στελθ.
Ο κυριος εκφραστης του αμερικανικου τροπου πολεμου ,η αεροπορικη ισχυς εξακολουθει ακομη και σημερα να ειναι ακριβως η ιδια οπως και το 91,μονο που πλεον τα μεσα και οι τακτικες ειναι 30 ετων.Η αεροπορια ειναι υπεργηρη με μεσο ορο ηλικιας 28 ετη,τα δε αεροσκαφη υποστηριξης με μεσο ορο 50+.
Καθε μηνα σχεδον στον αμερικανικο αμυντικο ηλεκτρονικο τυπο θα δημοσιευτει αρθρο που θα ασχολειται εαν ειναι πλεον τα αεροπλανοφορα ξεπερασμενα η οχι.Υποκρυπτει τον εχεμυθο φοβο οτι εχουν πλεον ξεπεραστει και οτι πλεον η ισχυς τους ειναι παρωχημενη.
το 91 σε καθε τομεα στρατιωτικου υλικου,αναμφισβητητα η κορυφη ανηκε σε αμερικανικο.30 χρονια μετα αυτο δεν συμβαινει πλεον,η αμφισβητισημο.
——————————————
Μεσα σε αυτο το πλαισιο,οι ΗΠΑ με 1000 πεζικο δεν θα μπορουσαν να σταματησουν καμια τουρκια ,απο την εισβολη.Απλα το απεδεχθηκαν με ορους αδυναμιας και μετα πρωτο μελημα ηταν να καλυψουν την πραγματικοτητα.Απλα οι ΗΠΑ υποταχθηκαν τα συμφεροντα τους σε μια τοπικη δυναμη.
Βενεζουελα,Ιραν,Β.κορεα,Ρωσια εχουν επανειλλημετα τα τελευταια 10 χρονια προκαλεσει τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ εχουν πλεον μεινει σε απειλες.Οι αντιπαλοι των ΗΠΑ πλεον ξερουν την πραγματικοτητα,πρωτο μελημα πλεον των ΗΠΑ ειναι πλεον να μην το μαθουν και οι συμμαχοι τους.
Και προσπαθουν να καλυψουν την αδυναμια τους με ορους πολιτικης και συμφεροντων.Καναμε αυτο γιατι στην ουσια και στο βαυθος θελαμε αυτο,και αυτο εγινε.Αυτο λενε ,απλα βαφτιζουν την ηττα νικη και το κρεας ψαρι.
Οι ΗΠΑ δεν μορουσαν πλεον να σταματησουν την τουρκια και εκαναν πισω.Τοσο απλα.Απο κει και περα εμεινε ο πολιτικος χειρισμος ωραιοποιησης του γεγονοτος.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  Flanker

Οι ΗΠΑ σήμερα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα μπορούν να διαλύσουν όποιο κράτος του κόσμου θέλουν, εκτός της Β Κορέας, για τους γνωστούς λόγους. Γονατίζουν την τουρκία με 3 tweet. Για την Ρωσία θα τους πάρει περισσότερο, αρκεί το πετρέλαιο να μείνει κάτω από τα 30 δολάρια. Δεν θέλουν την Ρωσία διαλυμένη γιατί η διασπορά των πυρηνικών της δεν είναι καλή ιδέα για τους ίδιους και τον πλανήτη. Για την Κίνα ούτε λέξη, φτερνίζονται και οι Κινέζοι παθαίνουν πνευμονία. Δες ποιοι κρατούν το χρέος των ΗΠΑ, δες τα παγκόσμια αποθέματα σε χρυσό και την επάρκια σε πετρέλαιο, και αναρωτήσου ποιος θα επικρατήσει αν πάνε την οικονομία στο 0. Στρατιωτικά και μόνο είναι έτη φωτός μπροστά από τον δεύτερο. Όλα τα άλλα είναι απλά για να λέμε. Μας αρέσει η όχι επέβαλαν την παγκοσμοιοποίηση γιατί την ελέγχουν πλήρως και τους συμφέρει. Όποιος δεν παίζει με τους όρους τους απλά χάνει. Τώρα ο Τραμπ είναι απλά μια παρένθεση που ενισχύει το δόγμα τους πως η δημοκρατία τους είναι πάντα νικητής. Σε ποια δημοκρατία επικρατεί ο χαμένος στους ψήφους …. αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουν .

Flanker
Flanker (@flanker)
1 year ago
Reply to  AESA

Καλημερα σας.
Εκτος της Β Κορεας λετε για τους γνωστους λογους.Δεν τους γνωριζω,ποιοι ειναι αυτοι?Μηπως ειναι το 1κ στρατος,100χιλ ειδικες δυναμεις,και πλεον διηπειρωτικα πυρηνικα οπλα που μπρουν να χτυπησουν τις “πανισχυρες” ΗΠΑ?
Γιατι οι ΗΠΑ αφου ειναι τοσο πανισχυρες δεν κανουν μια προελαση προς τον Βορρα?
Αφου ειναι ετη φωτος.Ετσι ειπατε.
να δουμε στην πραξη την ετη φωτος τεχνολογια τους.Υπερπροηγμενες ταξιαρχιες Στραικερ με τα κατασκευασμενα κατοπιν αδειας 40χρονων σχεδιαση Piranha της MOWAG,και με την υπερβαρη πλεον δομη τους ,με τα μη σταθεροποιημενα πυροβολα των 105μμ να αντιμετωπιζουν τα Chogma-Ho και τα Pukpong -Ho των Β.Κορεατων.
Επελασεις των αφροαμερικανων και μεξεικανων ρειντζερ του αμερικανικου στρατου εναντια στους 100χ φανατισμενους ειδικοδυναμιτες των Βορειων.
Α-10 με το φοβερο Βρττ οπως λενε οι ρεντνεκς στα αμερικανικα φορα,εναντιων των αχρηστων Σ300.
Πανισχυρα Σουπερ Φ18 με τα εκπληκτικα αεροδυναμικα χαρακτηριστικα (εβαζαν μετακαυση γυμνοι ,γιανα ακολουθησουν Φ18Α με πτερυγικες δεξαμενες),τις ανελεητες δυνατοτητες στοχοποιησης του υπερπροηγμενου IRST( υπο αντικαντασταση μετα απο 10 χρονια υπηρεσιας) να τσακιζουν τα Σ300 παραδειγματικα.
Και εαν το αμερικανικο ναυτικο δεν μπορει τα Φ3 θα δωσουν την λυση.Μολις καταφερουν οι τεχνικοι και τα πεταξουν και μολις φθασουν καμια 200αρια στιςβασεις ωστε να πετανε τα 10 (επισημος αριθμος ετοιμοτητας 5%) θα πεταξουν με 2 βομβουλες το καθενα ,36 ωρεςεξυπηρετηση μετα,για ναεξοντωσουν 10χιλιαδες πυροβολα,2,5χιλαδες τανκς και 1κ πεζικαριους.
Δεν αμφιβαλλω η επιτυχια των ΗΠΑ θα ειναι αδιαμφισβητητη!
Οπως ηταν και εναντι σε αλλους υπερπροηγμενους αντιπαλους με απιστευτρα ισχυρες ενοπλες δυναμεις οπως το βαναυσο Αφγανισταν.
Η οπως η Βενεζουελα,εχμ συγνωμη δεν πηγαν τελικα παρολες τιςσημειωσεις του Μπολτον μπροστα στις καμερες.(20χ στρατευματα στην βενεζουελα)
Το κακο Ιραν πηρε ενα μαθημα..συγνωμη φοβηθηκαν και εκει οι αμερικανοοι.Τοσο ωστε τα αεροπλανοφορα εμειναν εκτος περσικου.
Η κακια Συρια περασε τιςκοκκινες γραμμες του Ομπαμα του 2012 και..και..και..και τιποτα.
Η ρωσια ενιωσε την οργη της πανισχυρης αμερικης το 2008 ,οταν οι κακοι ρωσοι προστατευσαν την Οσετια απο την Γεωργιανη εισβολη!!Χιλιαδες αμερικανοι..συγνωμη δεν πηγαν τελικα.
Μπορει η ρωσιανα την γλιτωσε στην γεωργια αλλα στην ουκρανια ομως…ομως τιποτα και εκει.
Εαν η Τουρκαι γονατισε,οι αμερικανοι με τοσαπαρακαλια μετα απο τοσες τουρκιες σφαλαρες θα επρεπε να ειχαν πεσει για υπνο.Τετοιος εξευτελισμος επι τοσο μακρυ χρονικο διαστημαδεν εχει γινει στα διπλωματικα χρονικα.
Οι κινεζοι εχουν παθει πνευμονια απο τα γελια μολις ειδαν τις αντιδρασεις πανικου των αμερικανων μετα πο την προσφατη παρελαση.Δυο ομοωματα πυραυλων DF26 εδειξαν οι ανθρωποι,50 συνατησεις στο πενταγωνο εκαναν οι αμερικανοι.
Εας πανε οι αμερικανοι να αμφισβητησουν την κινεζικη κυριαρχια….γιατι δεν πανε…
Ο μονος που εχασε απο την παγκοσμιοποιηση ειναι η Δυση κανεις αλλος.Η Ρωσιακλειστηκε στον εαυτο της,ανεπτυξε την παιδεια και πλεον απο κρατος εισαγωγεας τροφιμων εχει γινει εξαγωγεας.Οι αμερικανοι υποφερουν απο αποβιομηχανιση,φτωχεια και εγκληματικοτητα.δεκαδες εκατομυυρια στις ΗΠΑ εξαρτουν την διατροφη του ς απο κουπονια,απολυτη εξαθλιωση.Μια Ινδια του δυτικου κοσμου.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  Flanker

Λυπάμαι μα δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Εγώ σας δείχνω κάτι και εσείς κοιτάτε το χέρι μου. Η Β Κορέα με την κλειστή οικονομία δεν εξαρτάται από το παγκόσμιο οικονομικό παίγνιο. Ο πληθυσμός της αγνοεί τι συμβαίνει στο κόσμο και είναι στην σφαίρα του. Κάποιος είπε πως δεν χρειάζετε να κάνουν πόλεμο. Τους πετάς 1 εκατομμύριο κινητά με πρόσβαση σε δορυφορικό ιντερνετ. Όλα τα άλλα θα γίνουν μόνα τους.

epampapas
Epam Papas
1 year ago

Δηλαδή η άποψη σας είναι ότι ο Τραμπ ενώ είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τις εκπροσωπεί γιατί η πολιτική του δεν σας είναι αρεστή;
Πρώτα από όλα δεν σας πέφτει λόγος γιατί δεν είστε αμερικανοί πολίτες, δεν ψηφίζετε εκεί, τα συμφέροντα σας δεν είναι εκεί, και το μέσο αυτό δεν δραστηροποιείται στις ΗΠΑ, αλλά χάριν κουβεντούλας να σας πω και εγώ τη δική μου άποψη.
Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική Τραμπ σας χάλασε το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και ότι αυτό θα οφελήσει την Ελλάδα. Όσο ο Τραμπ μιλούσε για εμπάργκο και για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 όλα ήταν μια χαρά. Παρασυρθήκατε ίσως και από την προσέγγιση με την Κύπρο και την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ. Κατανοητό η παγίδα είχε τυράκι.
Η γεωπολιτική αλήθεια όμως είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν ποτέ την Τουρκία να πέσει στα χέρια άλλων συμμάχων. Είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Και η Ελλάδα αν και σύμμαχος και αυτή αν χρειαστεί σε μια στιγμή κρίσης να γίνει επιλογή, η επιλογή μεταξύ των δύο θα είναι Τουρκία. Αυτό έχει γίνει σε όλες τις αντιπαραθέσεις Ελλάδος Τουρκίας. Αυτό το ξέρει και το καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας πολίτης για αυτό υπάρχει ο αντιαμερικανισμός στην ελληνική κοινωνία. Εδώ στο θέμα με τα αδύναμα Σκόπια οι ΗΠΑ επέλεξαν Σκόπια και μας επέβαλαν μια κακή συμφωνία που δε μαρτυρά τη διαφορά δυνάμεων μεταξύ των δύο συμβαλόμενων χωρών.
Πόσο μάλλον στην περίπτωση της Τουρκίας η οποία γεωγραφικά και μόνο καταλαμβάνει μια τόσο σημαντική θέση με δυνατότητα ελέγχου βασικών αντιπάλων των ΗΠΑ. Συνεπώς τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν προβλέπεται να αλλάξει με Τραμπ ή χωρίς.
Και η μοίρα των Κούρδων είναι ανάλογη. Σύμμαχοι και εκείνοι αλλά όταν οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας την κρίσιμη στιγμή πρόδωσαν τους Κούρδους και στήριξαν την Τουρκία. Τώρα αν η Ρωσία έρθει να υπερασπιστεί τον προδωμένο αδύναμο όπως έκανε και με την Κύπρο είναι άσχετο θέμα και δευτερεύων. Προφανώς όταν θες να κερδίσεις κάπου θα χάσεις κάπου αλλού.
Το πραγματικό ερώτημα είναι εμείς τι θέλουμε να κάνουμε. Να προασπίσουμε εγωιστικά μια άποψη ακόμα και αν αποδεικνύεται λάθος, να βλέπουμε ψυχροπολεμικά φαντάσματα, να στηρίξουμε ιδεολογικά κάποιες δυνάμεις ακόμα και αν δεν είναι οφέλιμες για την πατρίδα μας ή να κοιτάξουμε με κύριο γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας πως θα ελιχθούμε δεξιοτεχνικά με πάσα αίσθηση ρεαλισμού ώστε να βγούμε νικητές παρόλο που είμαστε σε αδύναμη θέση;

Χρήστος
Χρήστος
1 year ago

Ε, να μάθετε εσείς τον Τραμπ εξωτερική πολιτική. Θα άφηνε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την πιο σημαντική χώρα της ΝΑ Μεσογείου γις τις ΗΠΑ με τόσες επενδύσεις για να στηρίξει τους Κούρδους και να την σπρώξει ακόμα πιο κοντά στους Ρώσους; Αν οι ΗΠΑ δεν στήριζαν την αγαπημένη τους διαχρονικά Τουρκία αυτή θα αποχωρούσε οριστικά απο το ΝΑΤΟ.
Απλώς ο Ερντογάν δεν ήταν πειθήνιο όργανο όπως οι πολιτικοί άλλων χωρών κ´αντέδρασε στα σχέδια που είχαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ οι οποίοι εκτός των άλλων είχαν υποτιμήσει κ τους Ρώσους κ τώρα τρέχει να μαζέψει τα πράγματα. Στα χρόνια τους γιγαντώθηκαν και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι.
Η Πτήση και η Χίλαρυ τι θα έκαναν; Επίθεση στην Τουρκία; Δεν είναι βλάκας ο Τραμπ να πατήσει τέτοια μπανανόφλουδα. Οι Ευρωπαίοι αλήθεια τι κάνουν; Επενδύσεις στην Τουρκία κ´ χρηματοδοτούν τον Ερντοαν για τους… πρόσφυγες κ η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς εξοπλισμούς κ’ με μνημόνια.

FTS
Z10V
1 year ago

Δεν μπορούμε να πούμε όπως λένε κάποιοι ότι ο Τραμπ είναι άνθρωπος των Ρώσων. Είναι εντελώς συνομωσιολογικό/συκοφαντία και δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη για κάτι τέτοιο. Το FBI έχει ασχοληθεί και δεν έχει βρεθεί τίποτα.
O Τραμπ θεωρεί ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Και το λέει ξεκάθαρα μάλιστα. Πιστεύει πως οι αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν κανένα λόγο να είναι εκεί. Πιστεύει πως οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ πιο σημαντικές από το να ελέγχει κοτέτσια και βοσκοτόπια. Του “αρέσουν” οι Κούρδοι αλλά δεν πολέμησαν μαζί στην Νορμανδία άλλωστε (κάνανε μαζί μια αρπαχτή και αυτό ήταν).
Βλέπει τα αμερικανικά συμφέροντα εντελώς διαφορετικά. Δεν θέλει πια την Αμερική στη Μέση Ανατολή και είναι διατεθειμένος να την χαρίσει στην Ρωσία. Η Αμερική δεν θα έχει ξανά λόγο σε ότι συμβαίνει εκεί ή θα έχει τον δεύτερο λόγο δεν τον νοιάζει.
Δεν τον νοιάζουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ρωσία. Ας είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι. Δεν τον νοιάζουν οι συμβολισμοί της αμερικανικής αποχώρησης. Ίσως πιστεύει ότι οι μελλοντικοί πιθανοί σύμμαχοι των αμερικανών θα το έχουν ξεχάσει.
Από εκεί και πέρα όντως αυτή η κοντόφθαλμη στρατιγική του τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση και είναι πια ανίσχυρος. Για παράδειγμα γιατί να τον πάρει σοβαρά ο Ερντογκάν όταν γνωρίζει πως ο Τραμπ δεν μπορεί να ελέγξει το Κογκρέσο ή να έχει επιρροή στους Κούρδους?

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 year ago

Οι κουρδοι δεχτηκαν την καταπαυση του πυρος σε συμφωνία με τον Ασσαντ. Η συνεργασία προυποθέτει περιοχές ελεγχομενες απο τον καθε εναν απο τους δύο και περιοχες ελεγχομενες και απο τους δυο μαζί. Ενωμενοι και συντονισμένοι εχουν μεγαλητερη δυνατότητα να εμποδισουν τον Τουρκο και να τον υποχρεωσουν σε απώλειες γιατι με την πάροδο των 120 ωρών η επιχείρηση θα συνεχιστει. Οι Τουρκοι υπέγραψαν την εκεχειρία αλλα αποσκοπουν σε ζωνη 450χλμ × 30χλμ βάθος. τωρα εχουν 100-120 χλμ. × 30χλμ. βάθος. Συριοι και κουρδοι τους κλεινουν τον δρόμο. Συγκρουση με τους Συριους στοιχιοθετει εισβολή. Το τι θα πραξουν οι Ρωσοι σε ενα τετοιο ενδεχόμενο ειναι το μεγαλο πρόβλημα. Δεν εχουν στην περιοχή ουτε τις δυνάμεις ουτε την θεληση να σταματήσουν βίαια τους Τουρκους. Απο την άλλη οι προξυ συμμαχοι των Τουρκων δεν ειναι ανταξιοι αντίπαλοι των Κουρδων- Συριων χωρίς την πληρη υποστηριξη της Αγκυρας και οι αριθμοι τους δεν ειναι ατελείωτοι. θα μπει η Αγκυρα με τον τακτικό στρατό της; θα συγκρουστει με τον Ασσαντ; εχουμε μελλον μπροστά μας.

ΝΑΤΟ η συμμαχία του δυτικού πολιτισμού
ΝΑΤΟ η συμμαχία του δυτικού πολιτισμού
1 year ago

Πολύ καλή ανάλυση ιδιαίτερα στο σημείο που εξηγεί ότι όλοι οι Ρώσοι και δυνάμεις του Άσαντ ούτε με τακτικά πυρηνικά δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τις θέσεις των Κούρδων. Αντίθετα για τον τουρκικό όμως στρατό αυτό είναι παιχνιδάκι και για αυτό οι Κούρδοι αποχώρησαν ατάκτως χωρις καν μάχη αναγνωρίζοντας ορθά την καθολική ανωτερότητα του τουρκικού στρατού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο τουρκικό στρατός είναι πιο καταστροφικός και ισοπεδωτικός και από την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Η αναγνώριση αυτή αποδεικνύει την πίστη στη συμμαχία κατά του ΑΣΑΝΤ και των Ρώσων παρά τις ελληνοτουρκικές διάφορες που οδηγούν σχεδόν πάντα στη μη αντικειμενική κρίση για τις τεράστιες δυνατότητες που πραγματικά έχει ο τουρκικός στρατός.

Morgen
Morgen
1 year ago

Τι σχέση έχει η Τουρκία με τον δυτικό και τον πολιτισμό, γενικότερα;
Επίσης, μην βιάζεστε, πολύ σύντομα θα δείτε πόσο “ισοπεδωτικός” είναι ο δειλός “τουρκικό στρατός”.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago

Να μην ξεχνάμε τα βασικά γιατί δεν μας συμφέρει. Δεν υπάρχει Κουρδικό κράτος. Υπάρχει Κουρδικό αντάρτικο που κυρίαρχα και αναγνωρισμένα κράτη το χαρακτηρίζουν σαν τρομοκρατικό (τουρκία, Συρία, Ιράκ). Αν μας αρέσει η αναρχία γιατί μας συμφέρει σε αυτή την περίπτωση τότε δεν κάνουμε συζήτηση.
Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Κούρδους περισσότερο από όσο μπορούν, τους προετοίμασαν τους εξοπλισαν, τους έπλεξαν το εγκώμιο, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους βάλουν στην ίδια θέση με ένα σύμμαχο, όσο και αν είναι τεταμένες οι σχέσεις αυτή την περίοδο.
Αν οι Κούρδοι πίστευαν πως έχουν μεγαλύτερη σημασία από την τουρκία συγνώμη αλλά δεν ζουν στην πραγματικότητα. Στον ρουν της ιστορίας οι επαναστάσεις που μπορεί να κυριαρχήςαν είναι ελάχιστες, αλλά όλες συνοδεύονταν από ποτάμια αίματος και εμείς το γνωρίζουμε καλά. Κανένα κυρίαρχο κράτος δεν θα υποστηρίξει τον επαναστάτη έναντι ενός άλλου κυρίαρχου κράτους, ακόμα και αν έχει την ιστορία με το μέρος του, δείτε το 21 και πολλές προηγούμενες επαναστάσεις που πνίγηκαν στο αίμα και την προδοσία.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΗΠΑ έχασαν στην Συρία ! Ήταν πάντα οικόπεδο των Ρώσων, και δεν τους νοιάζει μιας και έχουν εκατοντάδες βάσεις γύρω της. Εισέβαλαν με την άδεια των Ρώσων για να βοηθήσουν ενάντια του ΙΚ. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσουν μια ώρα περισσότερη από την αποστολή τους. Συνεργάστηκαν με τους υποτιθέμενους τρομοκράτες Κούρδους, τους εξόπλισαν, τους εκπαίδευσαν, άνοιξαν δίαυλους επικοινωνίας, τους επαίνεσαν, και όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις της συμμάχου τουρκίας και Ιράκ. Ο αντικειμενικός τους σκοπός που ήταν η νίκη του ΙΚ τον πέτυχαν και φεύγουν. Ο μόνος κερδισμένος στην ουσία είναι οι Κούρδοι. Το μέλλον τους είναι στα χέρια τους, αλλά δεν θα είναι εύκολο.
Το Ισραήλ στα πρώτα του χρόνια πόλεμησε με όπλα που είχαν φτιάξει οι Ναζί, γιατί είχαν εμπάρκο από τις ΗΠΑ, παρόλο που το Εβραικό στοιχείο ήταν πολύ ανεπτυγμένο στις ΗΠΑ.
Οι Κούρδοι θα πρέπει να διαβάσουν καλά την ιστορία, και να είναι έτοιμοι να θυσιάσουν πολλά για να πετύχουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν πως βαδίζουν ενάντια στις πιθανότητες. Τα βάζουν με πολύ ισχυρά κράτη που βασίζουν την ύπαρξη τους στην ήττα τους. Όλοι παίζουν χωρίς αύριο και αυτό κάνει το εγχείρημα πολύ βίαιο.

Μιχάλης
Μιχάλης
1 year ago

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ένα εμπεριστατωμένο άρθρο από την Πτήση για τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις στην ηπειρωτική χώρα και τα υποτιθέμενα ανταλλάγματα από τους Αμερικάνους.
Η αλήθεια είναι πως δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες από όλους μας και δεν ήταν αυθαίρετες αυτό σε αυτές συνέβαλαν όλα τα αμυντικά σαιτ μεταξύ αυτών και η Πτήση.
Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι πως αρχές του 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τη συμφωνία μόνο για τη Σούδα είχε πάρει τα εξής ανταλλάγματα σε οπλικά συστήματα:
4 Adams
60 Α7 Corsair
30 F4E
Εκατοντάδες άρματα M60 και M48
Τροχαίο υλικό και διάφορα πυρομαχικά.
Όλα αυτά μόνο για τη Σούδα.
Εν αντιθέσει με τη νέα συμφωνία τώρα που εκτός από τη Σούδα περιλαμβάνει βάσεις σε Αλεξανδρούπολη Βόλο Λάρισα κτλ.
Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για πρόταση των Αμερικανών για παραχώρηση δύο Arleigh Burke flight 1 την οποία η κυβέρνηση σκέπτεται και να κλείνει προς την μη αποδοχή τους.
Ισχύει κάτι τέτοιο;
Ακόμα και αν δεν ισχύει το παραπάνω σενάριο υπάρχουν και τα Ticonderoga υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τη μεριά μας ή θα συνεχίσουμε με βάρκα την ελπίδα;
Εκτός από τα Arleigh Burke ή Tico υπάρχουν Abrams Bradley MLRS και ένα σωρό άλλα καλούδια που μια χαρά θα κάλυπταν τις ανάγκες μας με μικρό κόστος στα πλαίσια της νέας συμφωνίας.
Υπάρχει ενδιαφέρον γενικότερα από την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ή περιμένουν να βελτιωθεί η οικονομία αν όταν και εφόσον για να γίνει ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα;
Νομίζω πως η ευκαιρία για ανταλλάγματα οπλικών συστημάτων με τη νέα συμφωνία για Σούδα και βάσεις δεν πρέπει να χαθεί και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευνοική συγκυρία.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

28
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καταφέρεται κατά του προέδρου Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της...

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καταδίκασε τις δηλώσεις Μακρόν για τα σκίτσα του Μωάμεθ

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ τουρκική Εθνοσυνέλευση επέδειξε σπάνια ενότητα σήμερα καταδικάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας...

Τσαβούσογλου και Λαβρόφ συζήτησαν για την κατάσταση στο Καραμπάχ, τη Λιβύη και τη Συρία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Άγκυρα...