Τη σημασία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB τόνισαν σε κοινή τους δήλωση Τραμπ και Μπορίσοφ

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ στο Λευκό Οίκο την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράστηκε η θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ στις ενεργειακές εξελίξεις σε Βουλγαρία και Ελλάδα, με έμφαση στον ελληνοβουλγαρικό αγωγος φυσικού αερίου (IGB).

Στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, τονίστηκε:

Καλωσορίζουμε τις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας να καταστεί περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), αναλαμβάνοντας ένα μερίδιο του έργου, και μέρος της δυναμικότητας της πλωτής μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, απελευθερώνοντας την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, αυξάνοντας τη δυναμικότητα πρόσβασης και αποθήκευσης αερίου, δουλεύοντας με τη Σερβία για την υλοποίησης ενός νέου διασυνδετήριου αγωγού, και επενδύοντας στην αντίστροφη ροή του αγωγού Trans Balkan ώστε να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές αερίου στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά τα βήματα μαζί θα ενδυναμώσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των Βουλγάρων καταναλωτών και θα καταστήσουν τη Βουλγαρία ένα ενεργειακό ηγέτη στην περιοχή”.

Ο μήκους 182 χιλιομέτρων ελληνοβουλγαρικός αγωγος φυσικού αερίου, θεωρείται έργο- κλειδί για την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου. Θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας. Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι θα παρέχει στη Βουλγαρία αρχικά και στην ευρύτερη περιοχή στη συνέχεια, πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία αλλά και σε Υγροποιημένο Αέριο. Πρόκειται για ένα ακόμη έργο υψίστης γεωπολιτικής σημασίας, που αποσκοπεί στην ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Toυ Μπορίσοφ ο φραπέ στο τραπεζάκι του λείπει .