Τοποθέτηση Ντόναλντ Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν κι η άποψη των Ευρωπαίων

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τσακ Τοντ του NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για άμεσες συνομιλίες με το Ιράν χωρίς όρους. Παράλληλα, διέψευσε κι απέρριψε την ευρωπαϊκή άποψη ότι η Τεχεράνη στην πραγματικότητα συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέροντα της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν, εφόσον θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Διευκρίνισε δε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα αν η συμφωνία θα είναι διμερής ή πολυμερής. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Ιράν θα πρέπει να περιορίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 3,67% για 15 χρόνια, μόλις όμως θα είχε λήξει η συμφωνία, η Τεχεράνη θα είχε «ελεύθερο πέρασμα» για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Όταν ο Τοντ του επισήμανε ότι το Ιράν έχει σταθερά τηρήσει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από την JCPOA, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν μη καταχωρημένες τοποθεσίες στο Ιράν στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι διεθνείς επιθεωρητές, υποστηρίζοντας έτσι την καχυποψία του ότι το Ιράν συνέχιζε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Σε σχέση με την Ευρώπη ήταν πολύ καυστικός δηλώνοντας τα εξής: «Δεν με νοιάζει για τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν έξω και κάνουν πολλά χρήματα […] Στη Γαλλία, πωλούν αυτοκίνητα στο Ιράν. Κάνουν άλλα πράγματα.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτεί με το Ιράν εάν οι συνομιλίες δεν έχουν «καμία προϋπόθεση». Ωστόσο, δημιούργησε μια δική του προϋπόθεση: το Ιράν «δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα». Ισχυρίστηκε δε ότι η ιρανική οικονομία είναι «απολύτως κατεστραμμένη» και ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλού πληθωρισμού λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να έχει συνομιλίες αντί να πάει σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά υποσχέθηκε ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας πόλεμος, θα οδηγούσε σε «εξολόθρευση»: «Δεν ψάχνω για πόλεμο», είπε ο Τραμπ. «Και αν συμβεί, θα είναι τόσο θανατηφόρος όπως ποτέ πριν. Αλλά δεν ψάχνω για κάτι τέτοιο».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Για την ακρίβεια αυτή είναι η άποψη του Τραμπ για την άποψη των Ευρωπαίων… Και κάτι άσχετο. Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν/αναιρούν την υπογράφη τους από διεθνείς συμφωνίες. Το έχουν κάνει πολλές φορές. Έτσι πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό εκτός από τη συμφωνία με το Ιράν η Συνθήκη αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) και η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (IMF). Συνεπώς δεν είναι παράδοξο διεθνείς συμφωνίες να αναιρούνται. Εμείς γιατί πρέπει να τηρήσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών; Γιατί όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι τώρα που υπογράφηκε η συμφωνία οφείλει η… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ναι οι ΗΠΑ μπορούν και αποχωρούν από συμφωνίες,αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς τομείς, πανίσχυρη χώρα και στρατιωτικα και οικονομικά και όλοι οι υπόλοιποι ισχυροί την αναγνωρίζουν ως ηγέτη και την χρειάζονται.
Εμείς;

Z10V
Guest
Z10V

To καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που είχε η Αθήνα απέναντι στα Σκόπια ήταν η απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτό που ήθελαν τα Σκόπια ήταν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Με τις Πρέσπες το πήραν. Τώρα εσυ σαν Ελλάδα αν φύγεις απλώς θα έχεις δώσει στους Σκοπιανούς αυτό που πάντα ήθελαν από την Αθήνα, και καθώς δεν θα δεσμέυονται από τις Πρέσπες θα ονομαστούν και πάλι Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα αναγνωριστούν έτσι από όλους. Επομένως αν η Αθήνα αποχωρήσει από την συμφωνία θα είναι για τα Σκόπια δώρο χριστουγέννων, γενεθλίων και πρωτοχρονιάς μαζί. Τώρα η περίπτωση ΗΠΑ-Ιράν είναι τελείως διαφορετική από… Read more »