- Advertisement -

Τοποθέτηση Ντόναλντ Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν κι η άποψη των Ευρωπαίων

- Advertisement -

Σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τσακ Τοντ του NBC, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για άμεσες συνομιλίες με το Ιράν χωρίς όρους. Παράλληλα, διέψευσε κι απέρριψε την ευρωπαϊκή άποψη ότι η Τεχεράνη στην πραγματικότητα συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέροντα της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι θα δεχόταν οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν, εφόσον θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Διευκρίνισε δε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα αν η συμφωνία θα είναι διμερής ή πολυμερής. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, το Ιράν θα πρέπει να περιορίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στο 3,67% για 15 χρόνια, μόλις όμως θα είχε λήξει η συμφωνία, η Τεχεράνη θα είχε «ελεύθερο πέρασμα» για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Όταν ο Τοντ του επισήμανε ότι το Ιράν έχει σταθερά τηρήσει τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από την JCPOA, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν μη καταχωρημένες τοποθεσίες στο Ιράν στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι διεθνείς επιθεωρητές, υποστηρίζοντας έτσι την καχυποψία του ότι το Ιράν συνέχιζε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Σε σχέση με την Ευρώπη ήταν πολύ καυστικός δηλώνοντας τα εξής: «Δεν με νοιάζει για τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν έξω και κάνουν πολλά χρήματα […] Στη Γαλλία, πωλούν αυτοκίνητα στο Ιράν. Κάνουν άλλα πράγματα.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτεί με το Ιράν εάν οι συνομιλίες δεν έχουν «καμία προϋπόθεση». Ωστόσο, δημιούργησε μια δική του προϋπόθεση: το Ιράν «δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα». Ισχυρίστηκε δε ότι η ιρανική οικονομία είναι «απολύτως κατεστραμμένη» και ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ρεκόρ υψηλού πληθωρισμού λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να έχει συνομιλίες αντί να πάει σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά υποσχέθηκε ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας πόλεμος, θα οδηγούσε σε «εξολόθρευση»: «Δεν ψάχνω για πόλεμο», είπε ο Τραμπ. «Και αν συμβεί, θα είναι τόσο θανατηφόρος όπως ποτέ πριν. Αλλά δεν ψάχνω για κάτι τέτοιο».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Epam Papas

Για την ακρίβεια αυτή είναι η άποψη του Τραμπ για την άποψη των Ευρωπαίων…
Και κάτι άσχετο. Οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν/αναιρούν την υπογράφη τους από διεθνείς συμφωνίες. Το έχουν κάνει πολλές φορές. Έτσι πρόχειρα μου έρχονται στο μυαλό εκτός από τη συμφωνία με το Ιράν η Συνθήκη αντιβαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) και η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (IMF).
Συνεπώς δεν είναι παράδοξο διεθνείς συμφωνίες να αναιρούνται. Εμείς γιατί πρέπει να τηρήσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών; Γιατί όλα τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα μας πιπιλίζουν το μυαλό ότι τώρα που υπογράφηκε η συμφωνία οφείλει η επόμενη κυβέρνηση να την τηρήσει;
Και αν δε το κάνει δηλαδή τι θα γίνει; Θα πληγεί η αξιοπιστία της χώρας; Δηλαδή οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστη;
Χωρίς να μπαίνω σε νομικές λεπτομέρειες περί εγγυρότητας ή όχι. Ο Τραμπ λέει ωμά και ξεκάθαρα πως τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούνται από τη συμφωνία και αποσύρει την υπογραφή του. Το ίδιο δεν θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς;

Kimon

Ναι οι ΗΠΑ μπορούν και αποχωρούν από συμφωνίες,αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς τομείς, πανίσχυρη χώρα και στρατιωτικα και οικονομικά και όλοι οι υπόλοιποι ισχυροί την αναγνωρίζουν ως ηγέτη και την χρειάζονται.
Εμείς;

FTS

To καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που είχε η Αθήνα απέναντι στα Σκόπια ήταν η απόφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτό που ήθελαν τα Σκόπια ήταν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Με τις Πρέσπες το πήραν. Τώρα εσυ σαν Ελλάδα αν φύγεις απλώς θα έχεις δώσει στους Σκοπιανούς αυτό που πάντα ήθελαν από την Αθήνα, και καθώς δεν θα δεσμέυονται από τις Πρέσπες θα ονομαστούν και πάλι Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα αναγνωριστούν έτσι από όλους. Επομένως αν η Αθήνα αποχωρήσει από την συμφωνία θα είναι για τα Σκόπια δώρο χριστουγέννων, γενεθλίων και πρωτοχρονιάς μαζί.
Τώρα η περίπτωση ΗΠΑ-Ιράν είναι τελείως διαφορετική από τις Πρέσπες όπως καταλαβαίνεις. Οι ΗΠΑ βγήκαν από την κάκιστη συμφωνία του απαράδεκτου Ομπάμα -ο οποίος διπλωμάτης του γλυκού νερού ουσιαστικά υποχώρησε σε όλα και άφησε το Ιράν ανενόχλητο να συνεχίσει το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αποτελέσει στο μέλλον απειλή και για το Ισραήλ φυσικά αλλά και την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αλλά ο Τραμπ με την αποχώρηση από την συμφωνία δεν έχασε και τίποτα.
Και σημείωση: Ο Τραμπ έχει μεγάλο δίκιο για τους Ευρωπαίους. Για άλλη μια φορά έχουν βάλει τις μπίζνες πάνω από την παγκόσμια ασφάλεια. Τελείως λάθος προτεραιότητες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν...

26
Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΜε αφορμή ερώτηση αναγνωστών, χρήσιμο είναι να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα δίκτυα επικοινωνιών γενικότερα και σε σχέση με το...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ προωθούν την πώληση οπλισμένων drones στα ΗΑΕ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει το Κογκρέσο σχετικά με την πιθανή πώληση 18 οπλισμένων drones MQ-9B στα ΗΑΕ, σε μια συμφωνία που θα...

Παράταση ενός έτους στις κυρώσεις κατά δύο προσώπων, εμπλεκομένων στις παράνομες γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕYπέρ της παράτασης για ένα χρόνο, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021, «του υφιστάμενου πλαισίου περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της...

National Defence College of Israel Visits INTRACOM DEFENSE

 Koropi, November 4th, 2020: Officers of the National Defence College of Israel visited INTRACOM DEFENSE (IDE). The Officers were accompanied by the Israel Defense...