Τελικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνδέσει το όνομά του με το F-35. Σε συνέντευξη τύπου πριν λίγες ώρες, ανέφερε πως σκοπεύει «να κάνει μεγάλα (!) πράγματα για το πρόγραμμα του F-35 και ίσως για το πρόγραμμα του F-18 (!!!). Θα μειώσουμε τα κόστη, θα κάνουμε το αεροπλάνο καλύτερο και θα έχουμε και ανταγωνισμό, κι αυτό είναι υπέροχο». Μετά συνέχισε λέγοντας πως έχει «συζητήσει πάρα πολύ με τους στρατηγούς και τους ναυάρχους. Και είναι πολύ, πολύ εκτός χρονοδιαγράμματος και πολλά δις δολλάρια εκτός προϋπολογισμού (το F-35). Αυτό δεν μου αρέσει», για να συνεχίσει όμως λέγοντας πως οι επιτελείς είναι «φανταστικοί».

Είναι προφανές πως σκοπεύει να προωθήσει το F/A-18 ASH έστω και σαν πιθανότητα ανταγωνισμού. Το εύρος της παρέμβασής του δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς, αλλά ο νέος πρόεδρος συνεχίζει να μιλάει για το F-35. Μόνο ο χρόνος θα μας δείξει τι σκοπεύει να κάνει ο Trump, πάντως το μόνο που έκανε μέχρι τώρα ήταν να ρίξει την μετοχή της Lockheed Martin από τα 255,78 δολάρια στα 252.

Σε μια άσχετη εξέλιξη, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου, έχει σενάρια για περικοπές στο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 29 δις δολλαρίων, που περιλαμβάνει την ακύρωση παραγγελιών F-35 για το οικονομικό έτος 2018, και την προμήθεια αναβαθμισμένων F-16 και F-18.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΟΤΑΝ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙΣ ΛΟΚΧΗΝΤ/ΜΑΡΤΙΝ ΜΕ ΜΠΙΖΝΑ Φ35 300ΔΙΣ ΣΚΑΝΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΡΩΣΙΔΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ

  2. Το άσχετη μάλλον έπρεπε να το βάλετε σε εισαγωγικά, γιατί μόνο άσχετη δεν είναι η εξέλιξη ή σύντομα θα αποκτήσει κάποια συσχέτιση με τον Trump. Εκτός αυτού, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κονγκρέσου ίσως να θέλει να τα έχει καλά με τη νέα ηγεσία και κάπως «στρώνει το χαλί». Δεν λέω ότι έχει άδικο για το ποσό και την ανάγκη μείωσης δαπανών, αλλά για τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη που έχει σενάρια, ίσως με την κατάλληλη πολιτική παρέμβαση η αναβάθμιση των F-18 και των F-16 αντικατασταθεί με προμήθεια και «ολίγων» εξελιγμένων F-18 (βλ. ASH). Μα καλά τί ποσά «έχωσε» η Boeing στην προεκλογική εκστρατεία του Trump;

  3. Αμ καλά τα έλεγα εγώ …………… τις προηγούμενες ημέρες ….. τέτοια κάψα ο Ντόναλντ δεν την έχει τυχαία ……

Comments are closed.