Στην Τσεχία αποκαλύφθηκε ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Τσεχίας (BIS), Μιχάλ Κουντέλκα, μιλώντας σήμερα στην κάτω βουλή του τσεχικού κοινοβουλίου, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία του ανακάλυψε δίκτυο πρακτόρων που δρούσε για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών οι οποίοι είχαν σχέση με την ρωσική πρεσβεία στην Πράγα η οποία και χρηματοδοτούσε τις δραστηριότητές τους.

«Το δίκτυο αποκαλύφθηκε πλήρως και διαλύθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος» γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα της Πράγας Mlada fronta DNES, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται». «Το δίκτυο» –γράφει η εφημερίδα– «ήταν μέρος μιας μακριάς αλυσίδας, την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν (στην Τσεχία) και την οποία ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Ο Κουντέλκα ανέφερε ότι η ρωσική FSB ήταν αυτή που δημιούργησε το  δίκτυο το οποίο «αποτελούνταν από άτομα που είχαν σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και «χρηματοδοτείτο από την Ρωσία και τη ρωσική πρεσβεία».

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα Respekt, το κατασκοπευτικό δίκτυο πραγματοποιούσε κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους στόχους στην Τσεχία και αποτελούνταν από μερικούς Ρώσους πολίτες και άτομα ρωσικής καταγωγής που είχαν αποκτήσει την ρωσική υπηκοότητα. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το δίκτυο λειτουργούσε υπό την κάλυψη δύο εμπορικών εταιρειών που λειτουργούσαν στην Πράγα οι οποίες πουλούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προγράμματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ρώσοι και κατάσκοποι? Πέφτω από τα σύννεφα!
Πέρα από πλάκα στη Ρωσία του Πούτιν είναι η πιο σίγουρη δουλειά να σπουδάσεις, με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μπράβο στους Τσέχους που ενώ είναι μικρή χώρα ξέρουν τι τους γίνεται.

epampapas
Member
epampapas

Tουλάχιστον εκεί τους πιάνουν. Εδώ…ειδικά τους συμμάχους τους αφήνουμε να αλωνίζουν.

Chriskgr
Member
Chriskgr

Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία όπως και όλες οι χώρες που έχουν δυνατότητες cyberespionage τις χρησιμοποιούν μια που είναι πιο stealth και χωρίς δυνατότητα ταυτοποίησης του επιτιθέμενου (attribution) άσχετα με το τι βγαίνει και λέει ο καθένας για την προέλευση της επίθεσης. Το περίεργο όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τον προηγούμενο μήνα η Τσεχία κατηγόρησε τους Κινέζους και τώρα κατηγορεί τους Ρώσους για κατασκοπεία και ξανά πάλι τους Κινέζους για την επίθεση στην AVAST. Περίεργα πράγματα. Θέλω να δω την συνεχεία του μυθιστορήματος.

https://www.reuters.com/article/us-avast-cyber/avast-target-of-cyber-security-attack-company-and-czech-counterintelligence-say-idUSKBN1X01KS

https://www.zdnet.com/article/czech-authorities-dismantle-alleged-russian-cyber-espionage-network/

https://www.channelnewsasia.com/news/asia/czech-intelligence-blames-china-for-major-cyber-attack-11942762