22.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΠόση "άμυνα" θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;

Πόση “άμυνα” θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;

- Advertisement -

 

O Έλληνας πρωθυπουργός, που τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ, έχει φιλοξενηθεί αρκετές φορές σε αεροσκάφος της ΠΑ, αν συμπεριλάβουμε και τις πτήσεις με τα αεροσκάφη VIP.  Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά την τελευταία πτήση με μαχητικό αεροσκάφος F 16, ο πρωθυπουργός μας είναι πλέον πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της Πολεμικής μας Αεροπορίας ειδικότερα και των Ενόπλων μας Δυνάμεων γενικότερα. Και να τις έχει ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ Θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε ένα εξαιρετικό κλίμα.Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να βελτιώνει συνεχώς τις σχέσεις με την υπερατλαντική υπερδύναμη, αρπάζοντας από τα “μαλλιά” τις ευκαιρίες που δίνει σε αυτό τον τομέα η Τουρκία. Ας εξηγηθούμε…
Η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια όλα όσα πρέπει να κάνει ένας καλός σύμμαχος σε ότι αφορά τις ΗΠΑ. Θα λέγαμε ότι έχει κάνει σχεδόν τα πάντα, πλην του να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μετά από ένα “ασαφές” 8μηνο στις αρχές του 2015, η Ελλάδα είναι προσδεδεμένη στην Δύση, και συμμερίζεται τις αρχές και τις αξίες της τελευταίας. Αν και ακούγεται το προηγούμενο σαν φράση “κλισέ”, είναι όσα κάνουμε εμείς σαν χώρα, και δεν κάνει ούτε για πλάκα η Τουρκία.

Ελληνικά CL-415 στο Ισραήλ

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις από την άλλη πλευρά πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η Τουρκία έχει κάνει μαζεμένα όσα λάθη δεν είχε κάνει από το τέλος του Β’ ΠΠ. Έχει προσβάλει τους Αμερικανούς λέγοντας πως στηρίζουν τρομοκράτες, έχει βομβαρδίσει τους συμμάχους της, πράκτορές της έδειραν Αμερικανούς πολίτες μέσα στις ΗΠΑ (!!!), έχει συλλάβει υπαλλήλους των ΗΠΑ, έχει αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας (σαν να μην είναι χώρα του ΝΑΤΟ), έχει “τσαμπουκαλευτεί” άσχημα με το Ισραήλ, έχει φτάσει τις σχέσεις με την Ευρώπη στο ναδίρ, έχει συνεργαστεί με το Ιράν για “σπάσιμο” του εμπάργκο, έχει δείξει πλέον σαφή δείγματα δυσανεξίας στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ιδεώδη της δημοκρατίας, θεμέλιους λίθους των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Δύσης. Και προφανώς δεν τα έχουμε απαριθμήσει όλα. Κοινώς έχουν κάνει κι άλλα!
Ισπανικό υποβρύχιο ενώ μπαίνει στον Κόλπο της Σούδας

Η Ελλάδα αντίθετα, παρά την δύσκολη θέση της παραμένει πυλώνας σταθερότητας και υπόδειγμα νατοϊκού συμμάχου. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δημοσίευμα του defence-point.gr, “...Μόνο για το 2016, στις εγκαταστάσεις της Σούδας φιλοξενήθηκαν 122 πλοία του αμερικανικού Ναυτικού. 7.041 αμερικανικά αεροσκάφη, καθώς επίσης και 21.802 άτομα – στελεχιακό δυναμικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Τον δε περασμένο Φεβρουάριο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush επιδιορθώθηκε στη Σούδα και απέφυγε να επιστρέψει στο Νόρφολκ (Βιρτζίνια), με αποτέλεσμα να γλιτώσει ο Αμερικανός φορολογούμενος τεράστια ποσά που θα είχε διαφορετικά δαπανήσει.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι παρά την οικονομική κρίση, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ανέρχονται στο 2,38% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τηρώντας και με το παραπάνω τη δέσμευση του 2% απέναντι στο ΝΑΤΟ κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αγωνίζεται να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για έναν στόχο που η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί απόλυτα μετριοπαθή και ανεπαρκή!
Το USS Monterey στην Σούδα

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς την σημασία της Ελλάδας στην προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αλλά η σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ δεν σταματά εδώ.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και μια μεγάλη επένδυση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η επένδυση εκεί θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η πύλη εισόδου αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που θα μεταφέρεται με πλοία. Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ παράγουν φυσικό αέριο με την μέθοδο του fracking. Φανταστείτε πως η Ανατολική Ευρώπη βασίζεται για δεκαετίες στην παραγωγή και διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία ήταν ανέκαθεν το ύστατο μέσο ρωσικής πίεσης προς της Ανατολική -κι όχι μόνο- Ευρώπη. Η δυνατότητα των ΗΠΑ να δώσει στους Ανατολικοευρωπαίους αυτό που αν τους κόψει η Ρωσία θα “παγώσουν” (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ισοδυναμεί με πανίσχυρο όπλο για τους Αμερικανούς. Δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει για την Ελλάδα και την άμυνά της η ύπαρξη μιας τέτοιας μεγέθους αμερικανικής υποδομής στα σύνορά μας.
Αιγύπτιοι πιλότοι στο ΣΟΤ

Η Ελλάδα πρόσφατα αποφάσισε να εκδώσει κι έναν Ρώσο καταζητούμενο για ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ. Ενώ ταυτόχρονα η ρητορική του κυβερνητικού κόμματος κατά των ΗΠΑ έχει εξαφανιστεί στα πλαίσια ενός πολιτικού ρεαλισμού.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα ανανέωσε για ένα ακόμη έτος την παραχώρηση της Σούδας στις ΗΠΑ, αντί βεβαίως των 8 ή 10 που περιμέναμε με αντίστοιχα υλικά ανταλλάγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί την θέλουν για περισσότερα έτη, προκειμένου να έχουν μια πανίσχυρη προκεχωρημένη βάση στην Μεσόγειο, πλησίον των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και των ακτών της Βόρειας Αφρικής. Υπενθυμίζουμε πως εκτός της Συρίας, οι ΗΠΑ πολεμούν το ISIS και στην Λιβύη. Έτσι λοιπόν, για την Λιβύη είναι η Σούδα ότι το Ινσιρλίκ για την Συρία. Ο ένας χρόνος είναι λίγος για να πειστεί το Κονγκρέσο να δώσει ισχυρά ανταλλάγματα στην Ελλάδα σαν ενοίκιο…

H Ελλάδα τα πάει σε αντίθεση με την Τουρκία περίφημα με τους γείτονες. Το Ισραήλ θεωρείται εξαιρετικά φιλικό, ενώ η Αίγυπτος μας βλέπουν σαν φίλους. Και οι δυο τρομάζουν στην ιδέα μιας Τουρκίας που θα κάνει τους γνωστούς “τσαμπουκάδες” στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση αναπνοής από τα κοιτάσματα αερίου τους. Βλέπουν την προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας σαν την συμμαχία ενός φυσικού εχθρού (Τουρκία) με έναν εμπορικό (Ρωσία), καθώς το αέριο και των δυο τους θα οδεύσει προς Ευρώπη, τον μεγαλύτερο πελάτη της Gazprom. Όσο καθυστερεί το αιγυπτιακό, ισραηλινό και κυπριακό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη, τόσο κερδίζει η Gazprom. Σκεφτείτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή…
Και μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός μας φτάνει στις ΗΠΑ. Είναι προφανές πως το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει κάνει την δουλειά που πρέπει. Τώρα πρέπει να γίνει και μια άλλη δουλειά. Για την ακρίβεια δυο. Η πρώτη να βρούμε τι θα ζητήσουμε σε όλους τους τομείς, η δεύτερη πως θα τους πείσουμε να δώσουν αυτά που θα ζητήσουμε. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην απαραίτητη υποστήριξη που χρειαζόμαστε από το ΔΝΤ, στο οποίο έχουν αρκετή επιρροή οι ΗΠΑ.
Οι ανάγκες των ΕΔ μετά από μια δεκαετία εγκατάλειψης εξοπλισμών είναι πλέον τεράστιες. Ανάγκες υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν. Η λύση των αμερικανικών μεταχειρισμένων όπλων είναι μονόδρομος. Όπως ήταν από το Β’ ΠΠ μέχρι και το 2000 περίπου (όταν πλέον αποκτήσαμε  “αυτονομία” στις αμυντικές προμήθειες, λεφτά τότε “υπήρχαν”). Βέβαια μέχρι το 1990 τα μεταχειρισμένα που παραλαμβάναμε δικαιολογούνταν στο Κονγκρέσο σαν απαραίτητα για την άμυνα του συμμάχου Ελλάδας, απέναντι στον σοβιετικό κίνδυνο. Σήμερα η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει, και η απειλή της Τουρκίας, μιας χώρας του ΝΑΤΟ, επισήμως δεν ενδιαφέρει κανέναν.
Στην αναμονή λόγω έλλειψης χρημάτων…

Μετά τις τελευταίες πληροφορίες για υπογραφή της LoA για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ουσιαστικά μαθαίνουμε πως πιθανότατα θα γίνει μέσα στον μήνα (αν κι εμείς υπολογίζουμε πως θα γίνει μέσα στον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα, αλλά μέσα στο έτος). Θα ήταν λοιπόν μια έξυπνη κίνηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να “κλείσει” το θέμα κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Έτσι ο Τραμπ θα δείξει στο δικό του κοινό πως συνεχίζω να κλείνω deals, εμείς χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τον εκσυγχρονισμό, οπότε η ανακοίνωση αύριο θα είναι win-win. Στην πραγματικότητα βέβαια από το 1-1,5 δις του εκσυγχρονισμού, τα χρήματα που θα πάνε σε αμερικανικές εταιρείς θα είναι λιγότερα, αφού σημαντικά ποσά θα καταλήξουν στην ΕΑΒ και σε άλλες ελληνικές εταιρείες, αλλά who cares (στις ΗΠΑ, γιατί εδώ μας νοιάζει και μας παρανοιάζει)!
M2 Bradley

Ίσως με αυτό τον τρόπο περάσει πολύ πιο εύκολα ένα πακέτο παραχώρησης μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων προς Ελλάδα. Το τι χρειαζόμαστε γνωστό και μη εξαιρετέο. M1A1 Abrams, M2A3 Bradley, MLRS, τροχαίο υλικό, ανταλλακτικά, UH-60A/L Blackhawk, CH-47D Chinook, OH-58D Kiowa, MQ-1, και φυσικά δεν έχουμε κρύψει τον θαυμασμό μας για τα Arleigh Burke. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν, χρειάζεται η έγκριση των αρμόδιων αμερικανικών αιρετών οργάνων, δεν είναι προσωπική περιουσία του κάθε προέδρου. Όλα έχουν να κάνουν με το αφήγημα.
To USS Monterey (CG 61) στην Σούδα

Για παράδειγμα, τα Arleigh Burke είναι απολύτως απαραίτητα στο Αμερικανικό Ναυτικό, ειδικά υπό το πρίσμα της απόσυρσης των Ticonderoga. Συνεπώς είναι αδύνατο να πειστεί το Κογκρέσο να δώσει σύμφωνη γνώμη. Αν όμως “ντυθεί” με ένα ωραίο αφήγημα, που θα λέει “η Ελλάδα μας δίνει την τόσο πολύτιμη βάση της Σούδας, είναι πόλος σταθερότητας στην περιοχή, αγοράζει από εμάς τα βασικά της οπλικά συστήματα, είναι σύμμαχος και δεν μας βρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί (σαν την Τουρκία), θα χρησιμοποιήσει τα πλοία και για την άμυνα/αρωγή του 6ου Στόλου, είναι στενός σύμμαχος του Ισραήλ και θα διαθέσει τα πλοία και για την άμυνα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κάνουν γεωτρήσεις”, τότε αυτό το τόσο “βαρύ πιάτο” γίνεται κάπως “πιο εύπεπτο”. Χωρίς να βάλουμε μέσα σε αυτά πως θα ήταν η καταλληλότερη απάντηση στον Νεοσουλτάνο από τις ΗΠΑ και την συνεχή αμφισβήτηση του προς αυτές. Βέβαια θεωρούμε αυτό το σενάριο πολύ δύσκολο ως αδύνατο, αλλά περιγράφουμε το γενικό πλαίσιο που θα μπορούσε να προχωρήσει μια λίστα οπλικών συστημάτων προς διάθεση.
MQ-1B Predator

Το θέμα με τα μεταχειρισμένα είναι πως αυτός που τα παραχωρεί δεν “χάνει” ακόμη κι αν τα δώσει “δωρεάν”. Τα μεταχειρισμένα χρειάζονται ανταλλακτικά και συντήρηση ή εκσυγχρονισμό που συνήθως τον πληρώνει ο νέος χρήστης. Συνεπώς οι ΗΠΑ δεν χάνουν σε καμία περίπτωση, αφού πάλι στις εταιρείες τους θα απευθυνθούμε για την υποστήριξη όσως συστημάτων λάβουμε.
Το τι θα γίνει αύριο στην συνάντηση θα το μάθουμε σύντομα. Ξέρουμε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάρει μια υποστήριξη σε ότι αφορά το ΔΝΤ, και στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αλλά σημειώνουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μια -μικρή αλλά υπαρκτή- δυνατότητα να γράψει ιστορία ενισχύοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από μια μακρά περίοδο εξοπλιστικής “ξηρασίας”. Αν είναι στο χέρι του, ας το κάνει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

0
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Γιατί στέλνει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΗ συνδρομή της Ελλάδος στην αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας, στο...

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...