Ρωσική Αεροπορία: Nέοι πύραυλοι για τα στρατηγικά Tu-95 και Tu-160

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 17
  •  
  •  

Η χαμηλή νέφωση και η πρόβλεψη για καταιγίδες ματαίωσαν την παραδοσιακή επίδειξη δύναμης της ρωσικής Αεροπορίας αφού η μεγάλη παρέλαση της Ημέρας της Νίκης πραγματοποιήθηκε τελικά χωρίς τις προγραμματισμένες διελεύσεις 78 αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εάν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, οι θεατές (και οι ξένοι ενδιαφερόμενοι) θα είχαν την ευκαιρία δουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Αεροπορίας Μακράς Εμβέλειας να επιδεικνύουν τις νέες δυνατότητές τους.

Ουσιαστικά ήταν η επίσημη διέλευση που ακυρώθηκε καθώς τα αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από την Μόσχα στις πρόβες της 4ης και 7ης Μαΐου, επισημαίνει ο Βλαντίμιρ Καρνόζοφ στον ιστότοπο του Aviation International News. Ο σχηματισμός των βαρέων βομβαρδιστικών των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων είχε ένα Tu-160M Blackjack να προηγείται τεσσάρων Tu-22M3 Βackfire ενώ ακολουθούσαν τρία Tu-95MSM Bear-H σε σχηματισμό ‘V’ συν ένα ακόμη Bear σε προσομοίωση ανεφοδιασμού από ιπτάμενο τάνκερ Il-78M-90A.

Κάθε ένα από τα εκσυγχρονισμένα Tu-95MSM διέθετε τέσσερεις υποπτερυγικούς φορείς για την ανάρτηση βλημάτων cruise τύπου Kh-101/102. Υπενθυμίζεται ότι βομβαρδιστικά ‘Bear-H’ είχαν δοκιμάσει επιχειρησιακά πυραύλους Kh-101 στην Συρία πλήττοντας θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε δύο επιθέσεις stand-off, τον Νοέμβριο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σoϊγκού μετά την παρέλαση, πέρυσι εκσυγχρονίστηκαν τέσσερα ακόμη Tu-95MS αποκτώντας πυλώνες για βλήματα cruise και αναβαθμισμένο εξοπλισμό.

Οι ευμεγέθεις πυλώνες αυξάνουν μεν την οπισθέλκουσα όμως επιτρέπουν στις «Αρκούδες» να φέρουν οκτώ πυραύλους που δεν θα χωρούσαν στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι στο μέλλον τα Tu-95MSM ίσως φέρουν ακόμη μεγαλύτερους πυραύλους cruise που ήδη αναπτύσσονται από το Γραφείο Σχεδίασης Νόβαταρ.

Πηγές στο ρωσικό Ναυτικό «επιβεβαίωναν» το 2018 ότι έχει αρχίσει η φάση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) του βλήματος Κalibr-Μ με μεγίστη εμβέλεια 2.430 ναυτ. μιλίων (4.500 χλμ) η οποία είναι σχεδόν διπλάσια της αρχικής έκδοσης 3Μ14Τ που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία. Αν και η βελτιωμένη έκδοση του Κalibr προορίζεται κυρίως για πολεμικά πλοία, ενδεχομένως να υιοθετηθεί από τον στόλο των εκσυγχρονισμένων Τu-95ΜSΜ χάρη στους νέους πυλώνες μεταξύ των κινητήρων.

Λόγω της αυξημένης διαμέτρου του, ο Κalibr-Μ δύναται να φέρει μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή 1 τόννου εν σχέσει με τις κεφαλές των νυν εκδόσεων, βάρους 250-500 κιλών. Η ανάπτυξη νέων βλημάτων Κalibr θεωρείται η απάντηση της Μόσχας στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) του 1987 η οποία απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (IRBM) με ακτίνα από 500 έως 5.500 χλμ.

Οι διαστάσεις του νέου πυραύλου πάντως θα κάνουν την μεταφορά του από Tu-160 μάλλον αδύνατη –για να πετά υπερηχητικά το Blackjack θα πρέπει τα βλήματα να φέρονται εντός των δύο διαμερισμάτων οπλισμού. Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά το Γραφείο Σχεδίασης ΜΚΒ Ράντουγκα αναπτύσσει κατά πληροφορίες έναν άλλο τύπο πυραύλου: ο Kh-50 φέρεται να είναι μια έκδοση του Kh-101 με μικρότερο βεληνεκές, θυμίζοντας σε μέγεθος τον αμερικανικό AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Stand-off Missile) αλλά με μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή. Ένα Tu-160 θα μπορεί να φέρει εσωτερικώς 12 πυραύλους, έξι ανά περιστροφικό φορέα/εκτοξευτή.

Ο υποστρατηγικός Kh-50 που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Kh-SD (Σρήντνι Ντάλναστι, Μέσης Εμβέλειας) έχει μήκος σχεδόν 6 μ. και βάρος 1.600 κιλά ενώ ο τουρμποφάν κινητήρας του (ΟΜΚΒ 37-04 ή TRDD-50B) αναμένεται να προσδίδει ταχύτητα πλεύσης 378 κόμβων (700 χλμ/ώρα), μεγίστη ταχύτητα 513 κόμβων (950 χλμ/ώρα) και εμβέλεια άνω των 1.500 χλμ (810 ναυτ. μίλια) για πλήγματα ακριβείας. Σχεδιασμένος να μεταφέρεται εσωτερικώς από Tu-22M3, Tu-95MSΜ και Tu-160Μ, ο πύραυλος χαρακτηρίζεται από σώμα πεπλατυσμένης διατομής συνδυάζοντας μειωμένο ίχνος ραντάρ και μικρό μέγεθος για καλύτερη αξιοποίηση από τα βαρέα βομβαρδιστικά.

Για καθοδήγηση θα χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας με διορθώσεις εν πτήσει από δορυφορικό σύστημα GLONASS και ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ψηφιακού συσχετισμού εικόνας Otblesk κατά την προσέγγιση στον στόχο. Πέραν του μικρού οπτικού ίχνους του, ο Kh-50 βασίζεται στην χαμηλή πτήση για διείσδυση και υπερκέραση της εχθρικής αεράμυνας ενώ θα φέρει ενεργό ηλεκτρονικό παρεμβολέα (jammer) και ρυμουλκούμενους παραπλανητικούς στόχους-decoys.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 17
  •  
  •