Τελευταία επίδειξη από το «εξωτικό» εκπαιδευτικό της RAF

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το αεροπλάνο που εκπαίδευε επί 30 χρόνια πιλότους και ναυτίλους της RAF, συμπεριλαμβανομένου και του πρίγκηπα Ουίλλιαμ, πραγματοποίησε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση στις 7/8 Σεπτεμβρίου στο Southport «κάνοντας θόρυβο» πριν αποσυρθεί οριστικά τον επόμενο μήνα. Και το έκανε με στυλ –και αρκετά g.

Από το κόκπιτ του πέρασαν όλοι οι χειριστές μαχητικών τζετ της RAF όμως οι μέρες των Tucano στην βάση του Linton-on-Ouse, στο Βόρειο Γιόρκσιρ, είναι αμετάκλητα μετρημένες. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα μετά την απόσυρση του τύπου έχει προγραμματιστεί να κλείσει και η βάση το 2020.

Ο Επισμηναγός Μάικ Λινγκ, ο χειριστής με την μακρότερη θητεία στους Red Arrows που αποστρατεύτηκε φέτος μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας, συνόδευσε το στιλπνό μαύρο αεροπλάνο του RAF Tucano Display Team μαζί με τα ακροβατικά αεροσκάφη της ομάδας ‘Blades’ αποχαιρετώντας έναν παλιό φίλο. Γι’ αυτόν αναμφίβολα ήταν μια μοναδική στιγμή.

«Ήταν πραγματική ευχαρίστηση να συνοδεύσω το Tucano σε κανα-δυό διελεύσεις στο Southport Airshow ως αποχαιρετισμό» έγραψε στον λογαριασμό του στο Tweeter. «Ήταν προνόμιο οι 1.000 ώρες που έχω σε αυτά…»

Προϊόν συνεργασίας με την βραζιλιάνικη Embraer, το Tucano T Mark 1 αποκτήθηκε για την παροχή βασικής εκπαίδευσης στα πληρώματα της RAF και του Βασιλικού Ναυτικού που θα πετούσαν με τζετ. Τα 130 εκπαιδευτικά S-312 που κατασκευάστηκαν από την Shorts στο Μπέλφαστ έβαλαν άπειρες ώρες σε πτήσεις σχηματισμού, χαμηλή ναυτιλία, πτήση μέσα σε καιρό και ακροβατικά, «φτιάχνοντας» αεροπόρους.

Ο τύπος εισήλθε σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1988 για δοκιμές από την Central Flying School στην βάση Scampton και οι πρώτες πτήσεις με Tucano άρχισαν τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους στην βάση Church Fenton, έδρα του No. 7 Flying Training School. Οι νέοι χειριστές ξεκινούσαν την αρχική εκπαίδευση στα Grob 115E Tutor και περνούσαν για την βασική στο Tucano T1 ενώ η προκεχωρημένη γινόταν στα Hawk T2.

Τελευταία τα Tucano επιχειρούσαν με το Νο. 72 Sqn (No. 1 Flying Training School) στο Linton-on-Ouse. Την σκυτάλη της εκπαίδευσης παραλαμβάνουν πλέον τα Texan Τ1 στο Valley της Ουαλίας τα οποία αποτελούν τμήμα της επένδυσης 1,2 δισ. λιρών στο πλαίσιο του προγράμματος MFTS (Military Flight Training System).

Βασισμένα στο T-6C Texan II, ένας από τους λόγους της επιλογής τους ήταν η δυνατότητα να προσομοιάζουν αποστολές μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς όπως τα Typhoon και F-35B Lightning II. Για να φθάσουν σε αυτά, οι μελλοντικοί πιλότοι θα αρχίζουν να πετούν με Grob 120TP Prefect πριν μεταβούν στα Texan T Mk.1 και κατόπιν στα Hawk T2. Μετά, ο δρόμος προς τα άστρα είναι ανοικτός.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •