Αεροπορικός βομβαρδισμός τουρκικής φάλαγγας οχημάτων στη Συρία – Φήμες για ρωσική εμπλοκή

1
3477
Turkish forces are seen in a convoy on a main highway between Damascus and Aleppo, near the town of Saraqib in Syria's northern Idlib province, on August 29, 2018. Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said in a press conference today that there is "full political understanding" between Russia and Turkey, who support opposing sides of the Syrian civil war but are currently in intense negotiations to ensure Idlib does not become a breaking point in their alliance. / AFP PHOTO / OMAR HAJ KADOUR
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας καταδικάζει έντονα την αεροπορική επιδρομή σε φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων του Τουρκικού Στρατού στη ΒΔ Συρία και θεωρεί ότι αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών με τη Ρωσία.

Τα τουρκικά οχήματα διέσχιζαν την επαρχία Idlib όταν δέχθηκαν επίθεση από αεροπλάνα, τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι ήταν συριακά. Κατά την ίδια, από την επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν 12. Να θυμίσουμε, την ίδια ημέρα προηγήθηκε επίθεση του Τουρκικού Στρατού σε θέσεις Κούρδους στο Tel Rifaat, αν και τα δύο περιστατικά δεν μπορούν άμεσα να συσχετιστούν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η επίθεση διεξήχθη από Συριακές και Ρώσικες αεροπορικές δυνάμεις και είχε ως στόχο να εμποδίσει την πορεία της φάλαγγας μέσω της επαρχίας Idlib. Ο ισχυρισμός για ρωσική εμπλοκή, δεν επιβεβαιώνεται για την ώρα από άλλη πηγή.

Η Τουρκία φέρεται να έπληξε θέσεις Κούρδων στη Συρία

Στην ανακοίνωσή τους, οι Τούρκοι επισημαίνουν: «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που κάναμε στις ρωσικές Αρχές, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζονται στην περιοχή της Idlib σε παραβίαση των σημερινών συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία». Με τη σειρά της, η Συρία αποδοκίμασε τη διέλευση του τουρκικού κομβόι από την περιοχή.

Η επαρχία Idlib είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των «Αντικαθεστωτικών και η ασφάλειά της από τυχόν κυβερνητικές επιθέσεις καθορίζεται από τουρκο-ρωσική συμφωνία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

δηλαδη οι τουρκοι χρησιμοποίησαν τουρκικό κομβόι προκειμένου να καληψουν τουρκομανους η να δηλωσουν παρουσία σε διεκδικούμενη περιοχή νομίζοντας πως οι ρωσοι θα μασήσουν. Δηλαδη ποιος ειναι ο αφελής; Υπήρχε περίπτωση να μην τους χτυπήσουν; Απο την στιγμή που οι τζιχαντιστές πελέκισαν τους τουρκομάνους προστατευόμενους η Τουρκία απέδειξε πως δεν δυναται να επιβάλει τάξη στην περιοχή, κατα αυτη την εννοια η Ρωσοσυριακή σημαχία εισεβαλε με το προσχημα της επιβολής της τάξης. Ο Πουτιν ειναι παιχτης και ο σουλτάνος την πατάει σαν αρχάριος.