26.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Γιατί οι Τούρκοι φοβούνται πως η Κύπρος θα αποτελέσει εφαλτήριο για εναντίον...

Γιατί οι Τούρκοι φοβούνται πως η Κύπρος θα αποτελέσει εφαλτήριο για εναντίον τους στρατιωτική επίθεση;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με τον επιεικώς τρομολαγνικό τίτλο «Προσοχή! Θα χτυπήσουν την Τουρκία από την Κύπρο!» η γνωστή μας ως το κατ’ εξοχήν φερέφωνο του βαθέως κράτους του Ερντογάν στην Τουρκια Γενί Σαφάκ, μας επιφύλαξε ένα νέο άρθρο ως προς το γιατί (κατά την γνώμη τους) η Τουρκία κινδυνεύει μέσω της Κύπρου.

Αρχικά ο συντάκτης διερωτάται αν η Τουρκία που εδώ και δεκαετίες παρακολουθεί τις πολιτικές της Κύπρου, γνωρίζει ότι πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την Τουρκία όσο και το μέλλον της Κύπρου χωρίς λόγο και αιτία και στην συνέχεια διαπιστώνει ότι τα επόμενα χρόνια -όπως και οι επόμενες δεκαετίες- θα διαμορφωθούν ανάλογα με την Κύπρο και τα περίχωρά της.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν γίνεται εστίαση στον αύξηση των εξοπλισμών (sic) στην Κύπρο, αλλά στον πολιτιστικό αποικισμό. Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζει την πρόσφατη γιγαντιαία διακλαδική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων, που θεωρείται ότι έστειλε μήνυμα σε κάποιες χώρες που τις ονοματίζει συγκεκριμένα ως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Οι χώρες αυτές κατηγορούνται ότι «συγκεντρώνουν πολεμικά πλοία στην Κύπρο και την περιοχή και προκαλούν εντάσεις στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου με τη δικαιολογία των υδρογονανθράκων κι η άσκηση θεωρείται δίνει το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι σε εγρήγορση ενάντια στις προσπάθειές τους και θεωρείται επιπλέον ότι το μήνυμα αυτό έφτασε στους παραλήπτες του.»

Με αυτό σαν πρόλογο ο συντάκτης διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι Η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να «πολιορκηθεί» η Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που τώρα πολιορκείται η Συρία (παραλείπει βέβαια να αναφέρει ότι στην πολιορκία αυτή συμμετέχει κι η ίδια η Τουρκία έχοντας εισβάλλει και κατέχοντας συριακό έδαφος) καθώς η Κύπρος είναι πρώτη μεγάλη αδυναμία της Τουρκίας.

Έπειτα αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν «περιστατικά» τα οποία θα είναι ενορχηστρωμένα προκειμένου “να μας οδηγήσουν να χάσουμε εντελώς την Κύπρο” και τονίζει ότι δεν αναπτύσσει περαιτέρω το σενάριο αυτό διότι θεωρεί πως η Τουρκία δεν είναι πλέον σε θέση να κατανοήσει ή έστω να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην Κύπρο αλλά ούτε και να το αποτρέψει, «και αυτό είναι που με τρομάζει. Σαφώς, φωνάζω: “Θα χτυπήσουν την Τουρκία από την Κύπρο”», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια αναφέρεται στην τάση που έχει εμφανιστεί σε μερίδα Τουρκοκυπρίων να απαιτούν αποχώρηση της Τουρκίας από τα κατεχόμενα υποστηρίζοντας ότι «μια ομοσπονδιακή λύση θα κάνει την Κύπρο ασφαλή και ανεξάρτητη με την αληθινή έννοια και θα επιτρέψει την κυριαρχία της ανωτερότητας του νόμου στο νησί μας».

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πιστεύει σε εύκολες λύσεις υποστηρίζοντας ότι «Η θεωρεία ότι το status quo είναι ασφαλές και βιώσιμο στην περιοχή μας, που περιβάλλεται από πολέμους, συγκρούσεις και τρομοκρατία, είναι μια αυταπάτη».

Το πραγματικά ενδιαφέρον (και ενδεχομένως και εντελώς νέο στην κρατικά ελεγχόμενη αρθρογραφία…) είναι η παραδοχή ότι η Τουρκία μπορεί να ελέγχει στρατιωτικά μέρος την Κύπρου αλλά δεν την ελέγχει πολιτισμικά ή μάλλον, έχει πάψει να την ελέγχει πλέον πολιτισμικά, με την βαριά έκφραση «Χάσαμε την Κύπρο».

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι «αν δεν υπήρχε κοινός πολιτισμός και ιστορική συνειδητοποίηση, ακόμα κι αν είχαμε πλήρη έλεγχο της Κύπρου, θα την χάσαμε αργά ή γρήγορα.» για να καταλήξει ότι «Έχουμε στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, αλλά όχι πολιτιστική.»

Την έλλειψη πολιτιστικής παρουσίας δε, την βασίζει στο γεγονός ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο κι οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε κοινωνίες απολύτως κοσμικές – προβάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς μία σύγκριση με την ισλαμοκεντρική πολιτική που ευαγγελίζεται το καθεστώς Ερντογάν εδώ και δυο δεκαετίες στην Τουρκία.

Ως αντίδοτο για αυτήν την απώλεια, προτείνει την προσέγγιση εκ νέου των Τουρκοκυπρίων την «ανάπτυξη της ιστορική συνειδητοποίησης» (σ.σ. ευφημισμός για το πλύση εγκεφάλου) και την βελτίωση κι αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας τους ώστε να ξεπερνά αυτή των Ελληνοκυπρίων.

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, αφού ακόμα κι αν υποθετικά η κυβέρνηση Ερντογάν ήθελε πράγματι να κάνει γενναίες οικονομικές «ενέσεις» στην τουρκοκυπριακή οικονομία, αυτό θα έπρεπε να ήταν εις βάρος της ίδιας της τουρκικής οικονομίας που όμως αυτήν την στιγμή είναι κατάσταση κατάρρευσης υπό το βάρος διεθνών κι αμερικανικών πιέσεων και κυρώσεων, όχι σε κατάσταση ανάπτυξης.

Τελικά καταλήγει στο ότι αφενός μεν οι Έλληνες είναι πολιτιστικά πιο κοντά στην Κύπρο κι η Τουρκία είναι όχι απλώς μακριά αλλά απούσα, πράγμα για το οποίο υπεύθυνη είναι εν ολίγοις η ίδια η Τουρκία, κι η κατάσταση αυτή «πριμοδοτείται» από ξένες δυνάμεις. Αφετέρου δε, υποστηρίζει ότι οι ξένες (σ.σ. ιμπεριαλιστικές όπως λέει) δυνάμεις θα διαμορφώσουν τις στρατηγικές τους για τον επόμενο μισό αιώνα τουλάχιστον μέσω της Κύπρου και «…θα μας επιτεθούν από την Κύπρο.».

Το συμπέρασμά του είναι «Αν δεν θέλουμε να χάσουμε εντελώς την Κύπρο πολιτιστικά στο μέλλον – κάτι που θα οδηγήσει στην διαίρεση της Τουρκίας – Θεός φυλάξοι! – πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πριν είναι πολύ αργά.»


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
G.164g ag-cat

Υπό μία έννοια ότι πάει πέρα πάει και δώθε. Στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον ισχύει το ότι πάει πέρα πάει και πιο πέρα.

gdmast

Αυτά ας τα βλέπουν κάτι ανουνεχείς για τα ατοπήματα που εκφέρουν για την Κύπρο.
Η Κύπρος είναι ζωτικός εθνικός χώρος. Και ζωτικός οικονομικός.

sotbak

den paizetai…

Fazer

Πάντως εγώ αν ήμουν τ/κ θα χτύπαγα το κεφάλι μου στον τοίχο βλέποντας την ανάπτυξη που έχει η κυπριακή δημοκρατία, το κατά κεφαλήν εισόδημα ,την τεραστία διαφορά που έχει οι ποιότητα ζωής στην μια και την άλλη πλευρά. Καταλαβαίνω απολυτός γιατί οι τ/κ μάλλον νιώθουν πραγματικά χαμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, μια σύγκριση στους βασικούς μισθούς των δυο, ε/κ και τ/κ και δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβεις πως πήγες με την χαμένη πλευρά.

Chris

Αφού πάνε και σαλιώνουν την τουρκική σημαία σαν τον Ακιντζί καλά να πάθουν.

Nikolaos

Με μισή καρδιά και πολλές αναστολές (οι συνάδελφοι που εργάζονται στην Κύπρο μου το πρότειναν με μεγάλη συστολή, μήπως ενοχληθώ …) πέρασα προ ετών για έναν περίπατο μιας ώρας στα Κατεχόμενα (οι τ/κ δήθεν αρχές, γνωρίζοντας τις αναστολές μας και έχοντας ανάγκη και τον καφέ που θα πιούμε εκεί, βάζουν τη “θέωρηση εισόδου” σε ένα κωλόχαρτο και όχι στο διαβατήριο, για να μας το κάνουν πιο εύπεπτο …). Ήθελα να δω την Αγία Σοφία, το Μπουγιούκ Χαν και προπάντων να πάρω μια ιδέα για την κατάσταση. Ήπια λοιπόν το πικρό ποτήρι να δείξω διαβατήριο στους ληστοσυμμορίτες και άρπαγες, και έκανα… Read more »

G.164g ag-cat

Πρόσφατα μπήκα στα κατεχόμενα με επίδειξη ελληνικής ταυτότητας. Αν δείξεις διαβατήριο θα μπει η σφραγίδα.

Pantelis

Ίσως να.μην συμφωνείτε αλλά εμένα μου κάνει εντύπωση ότι βλέπουμε από την Ελλάδα και την Κύπρο μια διαρκή προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών που όλες βρίσκονται στον περίγυρο της Τουρκίας. Μόλις τις προάλλες διαβάζαμε για τρομερή Ελλάδας Κύπρου Αρμενίας. Το άρθρο της Γενι Σαφακ πριν από μερικούς μήνες ότι κυκλωνουν την Τουρκία τα λέει όλα. Το ότι δεν τα βλέπουμε εμείς δεν σημαίνει ότι δεν τα βλέπουν και οι Τούρκοι.

Dimitris

Λοιπόν Παντελομεχμέτ ή όπως διάολο σε λένε. Άμα πας για μανούρα, να είσαι έτοιμος να φας και ξύλο. Και στη προκειμένη, επειδή προκαλείτε όλους τους γείτονές σας πλην Ιράν, να είστε έτοιμοι για ντου από παντού. Γκεγκε;

Pantelis

Καλά μεγάλε κόψε κάτι γιατί από τη πολύ μαγκιά θα μας πάθεις κάτι. Με είδες πουθενά να λέω ότι δεν συμφωνώ με τις ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου να κάνουν συμμαχίες μαι μάλιστα με χώρες που δεν είναι φιλικά διακειμενες στην Τουρκία; Όχι, γιατί προφανώς συμφωνώ. Το αν μας αρέσει εμάς αυτό και αν δεν αρέσει στους Τούρκους είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το αν ισχύει. Εσύ δηλαδή πως βλέπεις τις κινήσεις της Τουρκίας να κάνει συμμαχίες με χώρες με τις οποίες δεν έχουμε και τις καλύτερες σχέσεις; Προφανώς με καχυποψία…όπως ακριβώς βλέπουν και οι Τούρκοι τις δικές μας.… Read more »

MPAMPIS

Για να δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό ενα πρώτο πλήγμα σε Ελλάδα-Κύπρο;

Ellinokyprios

Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστο στοιχειώδης λογική για να μπορέσει να σχολιάσει κάποιος αυτό το ψυχωτικό άρθρο…ένα ασυνάρτητο συνονθύλευμα απο ηλιθιότητες!
Έχουν χάσει κάθε μέτρο!
‘Αν πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο ‘προειδοποιούν’ ή προετοιμάζουν κανένα – βλακώδες – ‘θερμό’ επισόδειο, τότε είναι πιό βλάκες απ’ ότι νόμιζα!
Οι Τούρκοι είναι πονηροί, όχι έξυπνοι, και τα τελευταία 2-3 χρόνια το απέδειξαν πολλές φορές, απλά εμείς, και ‘κάποιοι’ ‘αλλοι, είμαστε πολλές φορές πιο βλάκες απ’ αυτούς!
Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα όπως τα γράφουν…

Αναγνωστης

Γενικα η τουρκικη δημοκρατια απο τη δημιουργια της το 1923 εχει σοβαρο θεμα με ψυχολογικα.Η yeni safak ειναι μια μικρη ενδειξη αυτων μονο.

Chris

Γενικά η τουρκική δημοκρατία ήταν από τη δημιουργία της κεμαλικός φασισμός και τώρα έγινε ισλαμικός φασισμός επί Ερντογάν. Την μέρα που η Τουρκία γίνει δημοκρατική χώρα κατά τον ορισμό της λέξης στη Δύση με σεβασμό ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων θα καταρεύσει και θα χωριστεί σε 5-6 κομμάτια.

Spirit

Ανησυχούν γιατί η διεθνή κοινότητα και οι ΗΠΑ έχουν πρώτη τάξεως ευκαιρία να χτυπήσουν την Τουρκία για την παράνομη κατοχή, και νοστιμότατα.
Πρώτης τάξεως ευκαιρία αν τα σπάσουν με τις ΗΠΑ με τους Τούρκους να πατήσουν στο νησί με βάσεις στρατηγικής αξίας και καταστεί η περιοχή ένα νέο προτεκτοράτο των ΗΠΑ.
Πετάμε έξω Αγγλους και μένουν με 2-3 μεγάλες βάσεις οι ΗΠΑ.

Chris

Το ιδανικό είναι μία οι ΗΠΑ, μία η Γαλλία και μία η Ελλάδα, και εκτός τα αγγλικά εκτρώματα.

Spyros

Τρικυμία εν κρανίω.

IoannisK

…Λυπάμαι για την νοητική κατάντια των γειτόνων,
…Και απορώ με την διαχρονική προσπάθεια διαλόγου μαζί τους.

FTS

O συντάκτης πρέπει να είναι ο Λιακόπουλος της Τουρκίας. Μόνο για τους ΕΛ που είναι σε συνεργασία με την Ομάδα-Ε για να επιτεθούν στην Τουρκία δεν είπε

Nikolaos

Μερικά πράγματα χρήζουν διευκρίνισης. α) Είναι ελεύθερο άρθρο γνώμης; Ή είναι “γραμμή” από το καθεστώς; Σε μια εφημερίδα μπορεί να συνυπάρχουν όλα. Το θρυλικό π.χ. πρωτοσέλιδο – δραματική προειδοποίηση του ΒΗΜΑΤΟΣ προς τον Καραμανλή να ξεκόψει από τη Ρωσία προ 12 ετών την ημέρα που καιγόταν η Πάρνηθα (και είχε μείνει χωρίς ρεύμα όλη η Θεσσαλονίκη για 10 ώρες …) δεν σημαίνει κάτι για τους συντάκτες και αρθρογράφους, τις ιδέες και τις συμπάθειες τους, ίσως ούτε καν για τη διεύθυνση (διέβλεψε εθνικό κίνδυνο και έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου … ή και μετέφερε μήνυμα ξένων, ποιος ξέρει) … Χρειάζεται κάποιος… Read more »

Νικος

Γιατι ειναι μεγαλα νουμερα

agnostosependytis

Νομίζω ότι θα ήταν πιο σωστό αν όχι απλά ξεκινούσε το ξήλωμα του πουλόβερ από την Κυπρο, αλλά αν άλλαζε συνολική η στρατηγική της υπόλοιπης υφηλίου και κατανοούσε ότι η Τουρκία δεν χρησιμεύει και δεν χρησίμευσε ποτέ σε κάτι στην ανθρωπότητα.

Κανονικά είναι κάποιοι από Μογγολικές φυλές που έχουν καταλάβει μια γη που ανήκει στους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους τους Έλληνες και έχουν κάνει τις εθνικότητες αυτές να νιώθουν ψευτοτούρκοι μέσω πλύσης εγκεφάλου και διωγμούς αιώνων. Αν αρχίσουν όλοι αυτοί να διεκδικούν τον τόπο και τα δικαιώματά τους, πάπαλα η σημερινή Τουρκία

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99

Related News

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Έ. Ένγκελ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών...

Ρώσος εισέβαλε με αυτοκίνητο στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα

ΑΠΕ-ΜΠΕΈνας Ρώσος που επέβαινε σε αυτοκίνητο εισέβαλε σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην...

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καλύτερα τα πράγματα από τον Αύγουστο στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα

ΑΠΕ-ΜΠΕΤη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 09.30 (ώρα Βρυξελλών), ξεκινά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι για...

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...
- Advertisement -