Ούτε οι Τούρκοι δε πιστεύουν πως οι Κούρδοι αποχώρησαν από τη Μανπίτζ

0
2033

Πριν μερικές ώρες, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας η είδηση της αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων που εδρεύουν στη συριακή πόλη Μανπίζ, στα πλαίσια της συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, για την διευθέτηση της μόνιμης απαίτησης της Άγκυρας. Ωστόσο και παρά τη σχετική ανακοίνωση του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανπίτζ, ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι δε πιστεύουν πως οι ΗΠΑ τους έκαναν το “χατήρι.”

Η παρουσία του YPG στη βορειοανατολική Συρία, αποτελούσε ένα μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι Αμερικανοί τους θεωρούν συμμάχους διότι ανέλαβαν ένα μεγάλο μέρος των μαχών κατά των τζιχαντιστών του ISIS και οι Τούρκοι τους λογίζουν ως τρομοκράτες που πρέπει πάση θυσία να απομακρυνθούν από τα σύνορά τους.

Η πρόσφατη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου, κατέληξε στο σχεδιασμό ενός “οδικού χάρτη” για το μέλλον της περιοχής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Άγκυρας, αυτό περιλάμβανε κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών στη περιοχή και το κυριότερο, την απομάκρυνση των Κούρδων.

Στη πραγματικότητα οι Κούρδοι είχαν παραδώσει τα «κλειδιά» της πόλης στο «Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανπίτζ» από τον Αύγουστο του 2016 και οι μόνες αποχωρήσεις ήταν αυτές ορισμένων στρατιωτικών συμβούλων (που είχαν ήδη ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2016),  χωρίς αυτό πρακτικά να σημαίνει οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στη περιοχή.

Παρ’ όλες τις αναφορές και τις “διαβεβαιώσεις” που έχουν λάβει οι Τούρκοι για την αποχώρηση των Κούρδων από τη Μανπίτζ, ούτε οι ίδιοι δε φαίνεται να το πιστεύουν αν λάβουμε υπόψιν το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που επικαλείται πηγές στο Υπουργείο Εξωτερικών και χαρακτηρίζουν τις σχετικές αναφορές ως “υπερβολικές.”

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος Αμερικανικού Στρατού: Οι Τούρκοι δεν μπαίνουν στη Μανπίτζ

Αμερικανοί γερουσιαστές στη Μανπίτζ της Συρίας – Μια επίσκεψη-μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες