25.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Περί της στρατιωτικής και -κυρίως- οικονομικής συνεργασίας της Τουρκίας με τη Γαλλία

- Advertisement -

του Λάκη Κομνηνού

Το ζήτημα της ενίσχυσης του στόλου του ΠΝ απασχολεί πλέον μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης, μιας και λίγο πολύ έχει γίνει αντιληπτό ότι το κολοσσιαίο αυτό πρόγραμμα δυνητικής αξίας 5,5 δις ευρώ θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανανέωση ή ακόμη καλύτερα αναγέννηση της μαχητικής μας ισχύος στη θάλασσα. Eκεί που παραδοσιακά τα ελληνικά όπλα απολαμβάνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα επί σειρά δεκαετιών, τόσο λόγω της γεωγραφικής κατανομής, όσο και της πρωτοποριακής αντίληψης των στελεχών που οδήγησε στην επιλογή των κατάλληλων οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν.

Μπορεί η ανάπτυξη μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία να «σκοντάψει» στη Γαλλία;

Η όλη διαδικασία έχει οδηγήσει σε μια φρενίτιδα δημοσιευμάτων τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά Μέσα, ενώ στα Social Media ή υποψία έστω και μιας νέας πληροφορίας πυροδοτεί νέες συζητήσεις επί συζητήσεων για πιθανές επιλογές και διαμορφώσεις.
Μια μερίδα αυτών των δημοσιευμάτων έχουν ως στόχο να καταδείξουν την προνομιακή εμπορική και στρατιωτική σχέση που μπορεί να έχει μια τρίτη χώρα με την Τουρκία, άρα κατ’ επέκταση θα έπρεπε αυτή, στα πλαίσια της στρατηγικής διάστασης που επιδιώκεται να αποκτηθεί με την ανάθεση του προγράμματος σε έναν από τους διεκδικητές, αυτομάτως να τίθεται σε καθεστώς μειωμένων ή και μηδενικών πιθανοτήτων επικράτησης, ακόμη και εάν η πρότασή της πληροί όλα ή τα περισσότερα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Μεγάλα και ηχηρά ονόματα κοσμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας στην DEFEA

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να απορρίψει σοβαρές χώρες και λύσεις βάσει μιας αμφιβόλου αποτελεσματικότητας φιλοσοφίας επιλογών, που βασίζεται κυρίως στο συναίσθημα και όχι στην ψυχρή λογική των διεθνών σχέσεων και συμφερόντων;

Όπως λοιπόν συχνά πυκνά έχει τονισθεί η στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με χώρες όπως η Ισπανία (Anadolu), η Γερμανία (T214), η Ιταλία (Λιβύη), η Ολλανδία (ναυπηγεία Αττάλειας), έτσι θα προσπαθήσουμε -συνοπτικά- να παρουσιάσουμε το αποτύπωμα της γαλλικής εμπορικής και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Η Κύπρος θα αγοράσει σύστημα αντι-drone, πιθανόν από τη Γαλλία

Η σοβαρή οικονομική παρουσία της Γαλλίας στην Τουρκία διαρκεί πάνω από μισό αιώνα και πλέον είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της στην Ευρώπη με μέσο όρο συναλλαγών γύρω στα 15 δις ευρώ το 2017. Χαρακτηριστικά από το 1969 η Renault έχει κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων στην Προύσα, ενώ πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας υπάρχει έντονη δραστηριότητα στους τομείς των συγκοινωνιών, ασφαλειών, τσιμέντων, καλλυντικών, φαρμάκων, πυρηνικής ενέργειας, τροφίμων κ.α.

Ενδεικτικά αναφέρουμε εταιρίες όπως SANOFI-AVENTIS, LOREAL, AXA, GROUPAMA, AREVA, TOTAL, LAFARGE, CARREFOUR κ.α. Σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με τη γερμανική διείσδυση κυρίως μικρομεσαίων εταιριών, η Γαλλική παρουσία απαρτίζεται από εταιρίες κολοσσούς. (Πηγή: στοιχεία 2018 ahvalnews.com/france-turkey/… )

Η Γαλλία έτοιμη να επέμβει αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας

Στον αμυντικό τομέα μπορούμε να διακρίνουμε τα πρώτα βήματα στην παραγωγή κατόπιν αδείας των αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ERYX (1999), των ελικοπτέρων COUGAR (1997), των όλμων HY-12 (ΜΟ-120RT), των πύργων της NEXTER για τα ACV. Επίσης έχουμε ασύρματους, τις δορυφορικές επικοινωνίες και δορυφόροι TURKSAT της AEROSPATIALE, το Mims Amascos στα CN235 του προγράμματος επιτήρησης Αιγαίου- Ν.Α. Μεσογείου MELTEM II, τα SMART-S και STING-EO από το 2007 της Ολλανδικής Θυγατρικής Thales NL, ενώ παγωμένες προς το παρόν είναι οι διαπραγματεύσεις για το LRSAM SAMP-T/ASTER-30, κρίσιμες τεχνολογίες του οποίου επρόκειτο να αποδεσμευθούν για συμπαραγωγή.

Παράλληλα στο διάστημα 2000-2010 αγοράστηκαν από την Τουρκία μεταχειρισμένες 6 κορβέτες AVISOS, οι οποίες πλέον αποτελούν πλοία δοκιμών νέων συστημάτων και 5 ναρκοθηρευτικά CIRCE, ενώ στο ίδιο διάστημα υπήρξε αρνητικήγαλλική απάντηση στη μεταβίβαση πυραυλακάτων Combattante από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο.

Κοινή άσκηση έρευνας – διάσωσης Κύπρου – Γαλλίας “CYFRA 02/21”

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η συνεργασία στον τομέα της πυραυλικής τεχνολογίας. Ήδη από το 2006 με την έναρξη του προγράμματος SOM και το 2009 με την έναρξη του προγράμματος ATMACA όπου η Γαλλία παρείχε τουλάχιστον το σύστημα πρόωσης TRI-40 microturbo επιτυγχάνοντας εμβέλειες 250 και 180 χλμ αντίστοιχα (Πηγή: defenseworld.net/news/21505/Tur…) , ενώ παρόλο το εμπάργκο λόγω Συρίας και Κούρδων, οι άδειες εξαγωγής γαλλικών όπλων το 2019 αναφέρονταν σε βόμβες, πυραύλους, τορπίλες, εκρηκτικά και προστασίας θώρακα.

Γαλλία: Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu είναι όργανο προπαγάνδας

Συνοψίζοντας λοιπόν την εξελικτική διαδικασία της Γαλλοτουρκικής συνεργασίας και βλέποντας τι τεχνολογίες αποκτήθηκαν σε αυτά τα 50 χρόνια, συμπεραίνουμε ότι:

  1. η Τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία είναι δημιούργημα και της Γαλλίας.
  2. η Τουρκία σήμερα παράγει δικά της ελικόπτερα, αντιαρματικούς (Umtas-Omtas)-ναυτικούς-cruise και λοιπούς πυραύλους λόγω και της Γαλλίας.
  3. η Τουρκία παράγει σήμερα CMS, radar (MAR-D, CAFRAD), e/o, τορπίλες (AKYA), αντίμετρα (ORKA), πλοία, θώρακες, πυροβόλα, εκρηκτικά, πυργίσκους, comms, όλμους και στρατιωτικά οχήματα λόγω και της Γαλλίας.
  4. Η Τουρκία έχει πρόσβαση σε αεροδιαστημική και πυρηνική τεχνολογία λόγω και της Γαλλίας.
  5. H οικονομία της Τουρκίας συνολικά απογειώθηκε λόγω και της Γαλλίας.
  6. Ειδικά τα LRSAM, οι stand-off πύραυλοι, η τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας και η δορυφορική τεχνολογία θεωρούνται στρατηγικής και όχι τακτικής σημασίας συνεργασίες.

Υπογραφή αμυντικής συνθήκης με τη Γαλλία: Υπάρχει; Αν ναι σχετίζεται με αγορά φρεγατών;

Η άποψη αυτή  δεν γράφτηκε για να κρίνει τη Γαλλία αρνητικά. Γράφτηκε γι’ αυτούς που πιστεύουν σε θεόσταλτες συμμαχίες, σε αμυντικές συνδρομές και λοιπές ψεκασμένες προφητείες. Καλά έκαναν, καλά κάνουν και καλά θα συνεχίσουν να κάνουν οι Γάλλοι και όσοι άλλοι συνεργάζονται με την Τουρκία. Άλλωστε οι ίδιοι οι Γάλλοι μας δίδαξαν πέρυσι το καλοκαίρι στην κρίση με την Τουρκία, ότι μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους δεν δίστασαν να μπουν απέναντι σε ένα σημαντικό τους εμπορικό και στρατιωτικό εταίρο.

Business is businss, οπότε πριν αρχίσουμε να βλέπουμε παντού τριγύρω μας εχθρούς ας αναλογιστούμε τι κάναμε εμείς τα τελευταία 50 χρόνια και πως θα πράξουμε από εδώ και έπειτα. Είναι γνωστή και διδακτική η ρήση των Άγγλων: “Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μόνιμους φίλους, έχει όμως μόνιμα συμφέροντα’’.

Πηγές

wikiwand.com/en/List_of_equ…

wikiwand.com/en/List_of_act… )

List of equipment of the Turkish Land Forces | WikiwandModern equipment of the Turkish Land Forces. Totals in these tables do not necessary accurately reflect combat attrition sustained during the ongoing Syrian-Turkish clashes and Kurdish–Turkish conflic…https://www.wikiwand.com/en/List_of_equipment_of_the_Turkish_Land_Forces#/Anti-armor_weapons )

List of active ships of the Turkish Naval Forces | WikiwandThe Turkish Naval Forces or Turkish Navy is the naval warfare service branch of the Armed Forces of Turkey. As of January 2021, the navy operates a wide variety of ships, including; 16 frigates, 10 co…https://www.wikiwand.com/en/List_of_active_ships_of_the_Turkish_Naval_Forces )

defense.info/global-dynamic…

turdef.com/Article/mkek-b…

France, Turkey and the Questions of Military Arms Sales | Defense.infoParis – A French partial arms embargo against Turkey reflects a relative lack of business interest, while serving as political protest against Ankara’s cross-border attack of Kurdish militia forces in…https://defense.info/global-dynamics/2019/10/france-turkey-and-the-questions-of-military-arms-sales/

MKEK Begins RDX Production | TurDefTurkey introduces the second Energetic Material Production Facility to produce RDX, HMX and CXM explosive chemicals. The raw materials are used as ammunition, warhead and composite rocket propellants …https://www.turdef.com/Article/mkek-begins-rdx-production/295

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

65 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
65 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: MEKO A200, για ένα ναυτικό συνολικά ενισχυμένο

Καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της νέας φρεγάτας, έπεσε η ιδέα οι συντάκτες της ιστοσελίδας μας να γράψουν για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

2021: Το νέο ισοζύγιο ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, εικόνα που...

13
Δημοσιεύθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) η έκθεση σχετικά με τον στρατιωτικό συσχετισμό Ελλάδας-Τουρκίας σε αριθμητικό επίπεδο, σε έκθεση που μπορείτε να...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29

Related News

2021: Το νέο ισοζύγιο ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, εικόνα που αφήνει ελπίδες

Δημοσιεύθηκε από το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) η έκθεση σχετικά με τον στρατιωτικό συσχετισμό Ελλάδας-Τουρκίας σε αριθμητικό επίπεδο, σε έκθεση που μπορείτε να...

Η Αργεντινή καταλήγει στο μαχητικό JF-17;

Έπειτα από μια περιπέτεια αρκετών ετών, η Αργεντινή φαίνεται να καταλήγει στην απόκτηση του σινοπακιστανικού μαχητικού JF-17 για την ενίσχυση της αεροπορίας της.Σύμφωνα με...

Όπα σύντροφοι! Η Γαλλία και η Dassault δεν μας πρόδωσαν

Εν έτει 2021, κάποιοι ανακάλυψαν πως οι Γάλλοι και η Dassault, αφού μας μοσχοπούλησαν τα Rafale, έσπευσαν να μας προδώσουν κάνοντας μπίζνες με την...