Οι κυρώσεις κατά του Ιράν ακόμη ένα σημείο τριβής στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μπορεί η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία των P5+1 με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα να θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, η Τουρκία ωστόσο δε φαίνεται διατεθειμένη να συνταχθεί με την αμερικανική γραμμή που προβλέπει κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, αλλά σύμφωνα με το Τούρκο Υπουργό Οικονομίας Νιχάτ ΖεϊμπεκτσίΗ απόφαση των ΗΠΑ δεν είναι δεσμευτική για εμάς. Φυσικά θα ακολουθήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη στην απόφασή τους. Εκτός από αυτό, θα ακολουθήσουμε μόνο το εθνικό μας συμφέρον. Θα προσέξουμε το φιλικό Ιράν να μην αντιμετωπίσει αδικίες.”

Αν και το State Department έχει καλέσει τις συμμαχικές χώρες να σταματήσουν να εισάγουν ιρανικό αργό πετρέλαιο, πολλές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και αρκετά μέλη της ΕΕ, δεν φαίνεται διατεθειμένες να το πράξουν.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του insider.gr, η Ελλάδα, αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν στην ΕΕ. Το 2016 τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη επιχείρηση η οποία-μετά την άρση του εμπάργκο- έκανε συμφωνία με την ιρανική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΝΙΟC. Οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν φθάνουν στο 20% της συνολικής ποσότητας διυλισμένου πετρελαίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, επιβολή των κυρώσεων σε βάθος πενταμήνου δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών στα ΕΛΠΕ και θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες αγορές για την προμήθεια αργού.  Όπως έχουν αναφέρει ήδη και επισήμως τα ΕΛΠΕ η εταιρεία συνεχίζει να τηρεί όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει για την προμήθεια ποσοτήτων αργού – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με το Ιράν – υλοποιώντας στο ακέραιο τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές.

Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει προθεσμία έως το Νοέμβριο στις χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν, προκειμένου να να σταματήσουν τις εισαγωγές τους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Bravo Türkiye bravo …