«Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή»

33
7616
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει ένα αγκάθι στο πλευρό μας τα τελευταία πέντε χρόνια», δηλώνει σε συνέντευξη στο «Bloomberg» ο Αμερικανός Πτέραρχος εν αποστρατεία (4 star) Chuck Ward.

Ο Ward υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της Διοίκησης Δυνάμεων Ευρώπης των ΗΠΑ (USEUCOM) την προηγούμενη δεκαετία και έχει ιδιαίτερες ανησυχίες για την εξάρτηση του NATO στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου φιλοξενούνται πολεμικά αεροσκάφη και περίπου 50 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες B61.

«Το 2014 αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια χρήσης του Ιντσιρλίκ για επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, που προέλαυνε στο Ιράκ και τη Συρία. Ένα έτος μετά, τελικά ενέδωσε. Αλλά, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σποραδικές απαιτήσεις να σταματούμε τις επιχειρήσεις. Όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ερντογάν έδωσε εντολή να καθηλωθούν όλα τα αμερικανικά μέσα, ενώ μας κατηγορούσε ότι οργανώσαμε την προσπάθεια απομάκρυνσής του από την εξουσία», λέει ο Ward.

«Πρόσφατα είδαμε πως ο Ερντογάν απειλούσε συστηματικά να επιτεθεί στους Κούρδους συμμάχους μας, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούσαν ακόμη στην περιοχή. Μετά, όταν οι στρατιώτες μας ήταν σε διαδικασία απομάκρυνσης, υπήρξαν αναφορές ότι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν να επιτίθενται σε εκείνες τις τοποθεσίες».

NYT: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ

Όταν η συζήτηση έφθασε στο Ιντσιρλίκ, ο Ward έκανε γνωστό ότι είχε ζητήσει πριν λίγα χρόνια τη δημιουργία ενός αεροδρομίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν. «Νομίζω η πιο πιεστική ανησυχία για τις ΗΠΑ είναι τώρα ότι έχουμε πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ που δεν υπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό που είχαν στο παρελθόν. Με δεδομένο τον αυξανόμενο αντιαμερικανισμό στην Τουρκία και τη θέληση του Ερντογάν να κινηθεί προς τη Ρωσία, χρειαζόμαστε να μετακινήσουμε τα πυρηνικά». Για πού; «Ιδανικά, το νέο τους σπίτι πρέπει να είναι στην Ευρώπη, με μια επιλογή να είναι το Αβιάνο, στην Ιταλία. Από λογιστική άποψη, αυτό δεν πρέπει να είναι τόσο δύσκολο», προσθέτει ο ίδιος.

Αλλά στο Ιντσιρλίκ δεν υπάρχουν μόνο οι βόμβες B61. Σύμφωνα με τον Ward, οι ΗΠΑ οφείλουν να μετακινήσουν επίσης την 39th Air Wing. «Άνετες εναλλακτικές υπάρχουν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Οι Έλληνες, ειδικά, έχουν ζητήσει μια στενότερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία τα προηγούμενα χρόνια και έχουν δείξει ότι θέλουν έναν μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο NATO. Επομένως η μετακίνηση της 39th Air Wing σε ελληνικό έδαφος θα “σκότωνε δύο πουλιά με μία πέτρα”», ο Αμερικανός Πτέραρχος εν αποστρατεία σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε αμερικανικά F-35A μόνιμα σταθμευμένα στη Λάρισα;

«Σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα να δείξει στο NATO ότι μπορεί να είναι το νέο νοτιοανατολικό του προπύργιο, όπως η διοργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων σε αυξανόμενη συχνότητα, μέγεθος και πολυπλοκότητα. Η διαφορά δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη με το πόσο η Τουρκία έχει κινηθεί μακρύτερα από το NATO τα τελευταία πέντε χρόνια», αναφέρει ο Ward.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να μιλήσει για τις τουρκικές ναυτικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και τα παράπονα του Ερντογάν για το καθεστώς κυριαρχίας σε μερικά ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως το NATO δεν έχει μηχανισμό αναστολής ή έξωσης για τα μέλη του… Νομίζω η περίπτωση της Τουρκίας θα πρέπει να ορίσει ένα καθυστερημένο σύστημα στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα μέλος δεν δρα σύμφωνα με τις αξίες του NATO ή, χειρότερα, παρουσιάζει μια απειλή για τα συμφέροντα της Συμμαχίας».

WSJ: Η Τουρκία να “πάρει πόδι” από το NATO

«Το ότι η Τουρκία δρα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του NATO σχετικά με τη Συρία και τους Κούρδους είναι μια ακόμη αιτία να κάνουμε την ίδια να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να δώσουμε μια ίντσα στο θέμα S-400 / F-35», υπογραμμίζει καταλήγοντας.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

33
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
7 Comment threads
26 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
x-mMageirasnigozsShadowManchikichiki Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
x-m
Member
Noble Member
x-m

Ο τίτλος αναδεικνύει ενδεχομένως ένα ζήτημα αλλά απο που προκύπτει αυτός απο το άρθρο;

nigozs
Guest
nigozs

Το Ιράν άνετα μπορεί να δώσει πυρηνική τεχνολογία. Το Πακισταν, επίσης.
Με άλλα λόγια, αναδυεται ένας Μουσουλμανικός άξονας πυρηνικής τεχνολογίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.
Δεν αρκεί η ανάγνωση ενός άρθρου. Πρέπει να βλέπουμε και τριγύρω τί συμβαίνει αγαπητέ !

x-m
Member
Noble Member
x-m

Δεν τα αγνοώ αυτά που λέτε, κάθε άλλο. Απλώς το ερώτημα που έκανα ήταν πως σχετίζεται ο τίτλος “Η Τουρκία είναι η νέα παγκόσμια πυρηνική απειλή” με το κείμενο. Εσείς βλέπετε σχέση μεταξύ τους; Γιατί η μόνη αναφορά σε πυρηνικά είναι για τις Β61 που είναι αποθηκευμένες στο Ινσιρλίκ…………

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Είτε τα ανώτερα κλιμάκια είναι όλα ενάντια στην πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ , είτε όλοι μας δουλεύουν.. έχουμε ακούσει την βουλή των αντιπροσώπων, το Κογκρέσο, τους ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων τους να έχουν περίπου μία ίδια γνώση και να ζητάνε τα ίδια πράγματα,και από την άλλη ακούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει άλλες απόψεις και να χαρίζεται (αν μου επιτρέπετε η έκφραση) στον Ερντογάν ..

George_K
Member
Famed Member
george_k

Ο κύριος Trump είναι πρωτίστως επιχειρηματίας. Αυτό ήταν, αυτό είναι, και αυτό θα συνεχίσει να είναι και μετά την θητεία του στο Λευκό Οίκο. Όπως και όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Απλά έχει μπερδέψει λίγο τα μπούτια του…
Μάλλον εκμεταλλεύεται την ισχύ της θέσης του προς ίδιον όφελος όπως και της οικογένειάς του. Άλλωστε έχει κάνει επιχειρηματικά ανοίγματα στην Τουρκία.
Από την άλλη ο σουλτανάκος μπαμπέσικα όπως πάντα χρησιμοποιεί τις επενδύσεις στη χώρα του για να εκβιάζει. Αυτό δεν κάνει και με την ΕΕ..?

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Συμφωνώ ,αλλά ο κάθε κύριος Trump δεν είναι πρωτίστως πρόεδρος της χώρας του;

George_K
Member
Famed Member
george_k

Βεβαίως, και εδώ είναι το οξύμωρο της υπόθεσης. Πρόεδρος ναι, αλλά η μπίζνα είναι μπίζνα. Εκλέχθηκε όπως εκλέχθηκε πρόεδρος αλλά οι επιχειρήσεις του δεν σταμάτησαν να λειτουργούν. Βάλε με τον νου σου πόσα συμφέροντα έχει μόνο στις ΗΠΑ.. Είμαι περίεργος να ακούσω τα άπλυτά του που θα βγούν στη φόρα αν δεν επανεκλεγεί..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το βαθύ κράτος και δουλεύει και όλους τους δουλεύει. Το κατεστημένο δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία να φύγει έτσι απλά άσχετα από τις δημόσιες ανακοινώσεις διαφόρων ημισχετικών. Εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις δεν σκοπεύουν να κάνουν κανένα μεγάλο βήμα χωρίς πρότερη ένδειξη (εκ μέρους της Τουρκίας) ότι τα πράγματα είναι πλέον μη αναστρέψιμα. Όσο η Τουρκία παριστάνει την αμφιταλαντευόμενη (γιατί άραγε) αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. Θα χρειαστεί μάλλον κάτι αρκετά τρανταχτό για να υπερκεραστεί ο “συντηρητισμός” που θεωρεί ότι η Τουρκία θα παραμείνει πιστή παρά τα ναζάκια της.

recce
Member
Noble Member
recce

chikichikichikichiki
θα χρειαστεί μάλλον κάτι αρκετά τρανταχτό
όπως ας πούμε μία απαγόρευση χρήσης της βάσης στο ιντσιρλικ στους αμερικάνους, ως απάντηση των επερχόμενων CAATSA sanctions?
Γιατί κάτι μου λέει ότι αυτό θα κάνει o Erdy…

General LEE
Guest
General LEE

Θέλει νεκρωτικό η Τουρκία.

Incirlik
Guest
Incirlik

It was Jimmy Carter, admitting that nato is the sole functioning organisation as it is controlled by pentagon. And indeed, nato was and is abused by usa to control the world and its hegemony. usa/nato/cia were also responsible for military coups in Turkiye, 1960, 1980 and the coup attempts in 1971, 1997 and 2016. Erdogans only fault is not to fully obey to us-war policies since 10 years, so they attack and demonize him, through their local proxies like feto/pkk/pyd/isis, and legal NGOs and media. Hence, even the Incirlik Base and nato elements played a major role during the coup… Read more »

ppppp
Member
Trusted Member
ppppp

It’s simple then,… get rid of NATO!
All those years you gained from NATO and the EU(but you are not able to admit it)

MUSTAFA
Guest
mustafa

Φυσικά δεν …
Το ΝΑΤΟ θα αλλάξει …
Τα Ηνωμένα Έθνη θα αλλάξουν …
έσπασαν τον άξονα του κόσμου.
Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από την Αμερική ….
Μην ξεχνάτε ….
θα αλλάξετε επίσης ….
Η Τουρκία έχει κάνει το σωστό πράγμα …
προστατεύει τα δικαιώματά τους και θα προστατεύσει …
στο ανατολικό μεσογειακό …
ege de de …
στη Συρία …
Στο άλλο …
Παντού.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μπράβο κατεβατό ο Μουστάφα!
Και 40 ναι σαράντα τελείες!

Incirlik
Guest
Incirlik

If Turkey would make the balance, we sure lost a lot. Starting with the demolition of our industries (including defence industry!) Thanks to the generous!! Marshall funds!! Before WW2 we had built our own planes!! Thanks to the Nato Doctrine, Turkiye should be only agricultural nation and provide Landforces for nato/usa. Btw, same doctrine/policy was applied to Greece.

kostask22
Member
Active Member
kostask22

At the past Greece was thinking NATO is evil, we became members because Turkey became member. Greece though maybe we will leave NATO, its good for nothing. Since a decade now, NATO and Greece is a love affair, with potential. We bring Israel, Egypt and Cyprus to the NATO game. Now Turkey wants independence from US and NATO, I say go for it Brexit style

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ή απλά αλλάζουν όνομα τα זоטркоזроג

x-m
Member
Noble Member
x-m

You must be joking !!!!!

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“responsible for military coups”? http://repository.bilkent.edu.tr/bitstream/handle/11693/32597/10133138.pdf?sequence=1

“the trigger for coups d’état remained local”

National myths are a terrible poison…

Incirlik
Guest
Incirlik

Thats true. The coup is done by locals. But who gives the order? And who is their real boss/employer? Can you deny the relationship feto-cia? In another message I wrote the relationship cia/fettullah gulen is dating back to the 60ies. Ever heared of the “green belt” consisting of Turkiye, Iran, Afghanistan, Pakistan, encircling former USSR during the cold war? Its ok that you cant be objective due to your special emotions towards Turkiye. Just check the Ajax-Operation in Iran, or just look who brought Khomeini to Iran. And if you are really really honest, you know about the cia involvement… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Incirlik go home.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

The entire point of that dissertation was that “the order” was given by Turkish putschists, and “their real boss/employer” was in fact themselves. They were bosses of their own selves, masters of their fate, whatever you might want to call it. The coup was domestic. And all the CIA did for them was give a naughty wink. It’s rather a stretch to compare this to the CIA’s actual coups. Probably not, for the same reason you can’t prove it; no hard evidence exists for something fundamentally clandestine. And with AKP offering the alternative narrative, a government with a cult of… Read more »

kostask22
Member
Active Member
kostask22

So NATO is USA, since most Turks believe US is sponsoring Kurds, and Feto is it not time for Turkey to leave NATO and ally with Russia? You cannot have your eggs in 2 baskets. Also (bad) EU against Turkey, so no more EU customs aggreement, so you do not need EU investments in Turkey. After that your economy is ruined. Where do you go form here, dead end to me it seems.

Νικ1
Guest
Νικ1

You need the brains of a Turk to not realize that Turkey is currently using the exact same means (intelligence services and military power) as the United States to promote its interests in the eastern Mediterranean (Libya, Greece, Cyprus etc etc). Would be happy to expand further, really doubtful you have the processing power to comprehend.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“A new era has begun”
Ναι μπαίνουμε στον Υδροχόο και θα αλλάξουν οι καιροί, έτσι ήτανε γραμμένο, έτσι λένε αυτοί που ξέρουν.

nigozs
Guest
nigozs

My dear friend, new eras are ending the same way they start.

Mageiras
Member
Noble Member
Mageiras

Ο λόγος που δίνετε βήμα στις τουρκικές απόψεις ποιος είναι ακριβώς? Αν είναι στα πλαισια μιας δημοκρατικής πολιτικαλι κορέκτ ταυτότητας του ιστοτόπου να θυμίσω ότι ούτε πολίτες της χώρας μας είναι αλλά και μετά τα εγκλήματα και την παράνομη κατοχή της Κυπρου, την συνεχή εχθρική ρητορική αλλά και πρακτική εναντίον μας, τα εγκλήματα πολεμου που διέπραξαν και διαπράττουν στην Συρία και ενάντια στον κουρδικό πλυθησμο της χώρας τους και τέλος την άρνηση των γενοκτονιών 3 λαών Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων είναι οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα σε τέτοια αντιμετώπιση… Ελπίζω να μην συνεχίζετε τον ρόλο εκείνων που μπλόκαραν τις αμερικανικές… Read more »

ShadowMan
Member
Noble Member
ShadowMan

Εμένα δεν με χαλάει η κουβέντα με τον αντίπαλο, να δούμε και πως σκέφτονται έτσι από περιέργεια. Εσύ γιατί αντιδράς?

Mageiras
Member
Noble Member
Mageiras

Έχεις την εντύπωση ότι μιλάς με κάποιον απλό μέσο Τουρκο? Σε αμυντικό σάιτ και που απαντά σε κάθε άρθρο που αφορά την χώρα του?

Εμένα παντως μου κάνει σε ΨΕΠ. Εσυ φυσικά μπορείς να κάνεις ότι νομίζεις…

x-m
Member
Noble Member
x-m

Αν όντως αυτοί που μας απαντούν είναι επαγγελματίες πρέπει να είμαστε χαρούμενοι.

Anatolian
Guest
Anatolian

As a Turk, i support this statement. The Usa has to send these bombs to Greece. They will be the first target in a possible war with Russia, instead of Turkey. Russia has warships in med. sea. It would not be so hard to destroy the base.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Του Κ.Κ.Τ. υποθέτω.

Νικ1
Guest
Νικ1

Η Τουρκία όντως είναι μια πυρηνική απειλή, όχι ακόμα παγκόσμια αλλά σίγουρα τοπική. Ο λόγος που επικαλείται ο κύριος Ward (πυρηνικές κεφαλές στο Ιντσιρλικ) είναι ο τρίτος και λιγότερο σημαντικός. Προηγούνται σε σημασία: 1. η κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία από την διάσημη, περιζήτητη και πρωτοπόρο για τις προδιαγραφες ασφαλείας της, Rosatom https://www.sipri.org/sites/default/files/2019-02/eunpdc_no_61_final.pdf https://www.arctictoday.com/rosatom-leaves-questions-safety-floating-nuclear-power-plant-unanswered/?wallit_nosession=1 και 2. Η δηλωμένη πρόθεση του παρανοικού, κομπλεξικού, μεγαλομανή σουλτάνοδικτάτορα να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα, προφανώς για να προλάβει πρώτο πυρηνικό χτύπημα από τους Κούρδους αν η Πηγή της Ειρήνης στερέψει. Φυσικά ΗΠΑ/Ισραηλ κλπ (εκτός Ελλάδας φυσικά) δεν θα ανεχτούν πυρηνικές απειλές κ εκβιασμούς από… Read more »