23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Τουρκικά Α/Α συστήματα στη Μισράτα μετά την Τρίπολη;

Τουρκικά Α/Α συστήματα στη Μισράτα μετά την Τρίπολη;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά το αεροδρόμιο της Τρίπολης, δορυφορικές εικόνες δείχνουν την παρουσία τουρκικών Α/Α συστημάτων στην αεροπορική βάση Μισράτα, στη Λιβύη.

Η Μισράτα είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης και αποτελεί τον τόπο όπου συχνά προσγειώνονται τουρκικά μεταγωγικά. Στην ίδια βάση εδρεύουν επίσης οπλισμένα drones Bayraktar TΒ2, τα οποία προκαλούν πλήγματα στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Αν και πρόσφατα αναφέρθηκε πως η Τουρκία συμφώνησε την αγορά δύο Α/Α συστημάτων S-125M1 από την Ουκρανία, ώστε να τα αναπτύξει ίσως στη Λιβύη, είναι ακόμα αδύνατο να διαπιστωθεί αν στη Μισράτα έχουν μεταφερθεί τα S-125M1 ή I-HAWK. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, στη βάση επιπλέον υπάρχουν αυτοκινούμενα Α/Α πυροβόλα Korkut.

Η Τουρκία προμηθεύτηκε μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα I-HAWK τη δεκαετία του 2000, για να προστατεύσει κυρίως τις πολεμικές βάσεις της Τουρκικής Αεροπορίας. Με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία συστήματα του τύπου αναπτύχθηκαν στη μεθόριο με τη Συρία, ενώ μετά την πρόσφατη σύρραξη με τις δυνάμεις του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, σύστημα I-HAWK μεταφέρθηκε μέσα στη ΒΔ Συρία, για την καλύτερη Α/Α προστασία των τουρκικών στρατευμάτων. Η εμβέλεια του όπλου ξεπερνά τα 40km.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, είναι αποδεδειγμένη η παρουσία τουρκικού Α/Α συστήματος I-HAWK στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Τις τουρκικές Α/Α ικανότητες στη Λιβύη «κλείνει» η παρουσία φρεγατών O.H. Perry πλησίον των ακτών, οι οποίες διαθέτουν Α/Α πυραύλους SM-1MR και ESSM.

Τουρκικά ΜΙΜ-23 I-HAWK και Korkut στη Λιβύη; τι φοβούνται οι Τούρκοι;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
nigozs

Ανατροπή και μεγάλη ενίσχυση διαφαίνεται. Ο Χαφταρ μετά την καθυστέρηση να εισβάλλει στην Τρίπολη βλέπει τις δυνάμεις του να υποχωρούν.
Μόλις είναι πρόσφορο το έδαφος θα μεταφέρουν και άλλες δυνάμεις οι Τούρκοι και γιατί όχι και αεροπλάνα, κάποια στιγμή.
Η εμβέλεια των άλλων sm 1 στο προσκήνιο !

SAAB

Από μια πρώτη ματιά μου φαίνεται ως τακτική υποχώρηση από τα παράλια λόγω του Τουρκικού στόλου. Ούτως ή άλλος η ενδοχώρα έχει μεγαλύτερη έκταση. Ίδωμεν!

Evanos

Αν δεν τον σώσουν οι Ρώσοι τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα για τον Χαφτάρ.. Αλλά αν αποφασισίσουν να τον σώσουν και μαζί τα συμφέροντα και την παρουσία τους στην Λιβυη.. τότε τα πραγματα θα δυσκολέψουν αρκετά και απότομα για τους Τούρκους.. οι οποίοι θα έχουν αγκιστρωσει με ρίσκο φθοράς σημαντικές σε αξία στρατιωτικές δυνάμεις.. Πολυ χρήσιμο για εμας να παρακολουθούμε τον ΤΡΟΠΟ στρατιωτικής ενεργειας των Τούρκων γιατί εάν επιχειρήσουν κατι με εμας την ίδια μεθοδολογία εν πολλοίς θα χρησιμοποιήσουν.. και αυτό που βλέπουμε ειναι: -εκτενέστατη χρήση εξοπλισμένων μη επενδρωμενων αεροσκαφών κατα δεκάδες.. και αλήθεια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κατι τέτοιο..? –… Read more »

Nikolaos

Η Τουρκία δρα σαν κανονική περιφερειακή (και όχι μόνο) στρατιωτική δύναμη. Η ένταση και έκταση της δράσεως της πλησιάζει βαθμηδόν εκείνη της Γαλλίας στο Τσαντ τη δεκαετία του ’80, η οποία ανέτρεψε πλήρως τα δεδομένα του εκεί εμφυλίου πολέμου και επέτρεψε τη σάρωση των λιβυκών δυνάμεων. Η Τουρκία όχι μόνο έχει ξεπεράσει τις τυπικές φοβίες (“θα μας τραβήξουν το αυτί”, “θα βρούμε μπροστά μας τον 6ο Στόλο”, “θα αντιμετωπίσουμε παρεμβολές που θα νεκρώσουν ακόμη και τις επικοινωνίες μας” κλπ που συνήθως επικαλούμαστε όταν διστάζουμε π.χ. να συνδράμουμε την Κύπρο …), αλλά έχει αρκετή αυτοπεποίθηση να “πηγαίνει στο πόλεμο με ό,τι… Read more »

chikichiki

Νικόλαε συμφωνώ απόλυτα με το πρώτο μισό, διατηρώ όμως επιφυλάξεις για το δεύτερο σκέλος. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια τέλεια συγκυρία στην οποία οι τωρινοί αντίπαλοί της είναι ακριβώς τόσο στρατιωτικά κατώτεροι ώστε αφενός να καθίσταται εφικτή η προσιτή αεροπορική επέμβαση που προσφέρουν τα ΜΕΑ της, τα οποία αυτήν ακριβώς την περίοδο ωριμάζουν ως τεχνολογίες, και αφετέρου να καλύπτει τις ανάγκες των εκστρατευτικών σωμάτων της χωρίς συστήματα αιχμής (δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από I-HAWK/SM-1, άντε κανένα “HISAR”, για την αεροπορική απειλή που αντιμετωπίζει). Με άλλα λόγια στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Παρά τα περίεργα γεγονότα που έχουμε δει σε Συρία… Read more »

x-m

Ένα ζήτημα είναι πως καταλήξαμε στην σημερινή σύνθεση. ‘Οτι έχει, ή δεν έχει,σήμερα το ΠΝ ήταν επιλογή του ή όχι ; Παράδειγμα τα ZUBR και οι τορπίλες;…….. Και αν δεν ήταν γιατί δεν βγήκε ποτέ κανένας ανώτατος να τους διαολοστείλει;

chikichiki

Αν δε με γελά η μνήμη μου ούτε τα Zubr ούτε οι τορπίλες (η μη αγορά τους, φαντάζομαι) ήταν επιλογές του ΠΝ. Στα ανώριμα κράτη όμως, η γνώμη της υπηρεσίας ωχριά μπροστά στην υπογραφή του πολιτικού προϊστάμενου. Όσοι ανώτατοι διαολόστειλαν, είτε διαολοεστάλησαν οι ίδιοι είτε οι κραυγές τους δεν ακούστηκαν από κανέναν.

chikichiki

“η παρουσία φρεγατών O.H. Perry πλησίον των ακτών, οι οποίες διαθέτουν Α/Α πυραύλους SM-1MR και ESSM”

Να το κρατήσουμε αυτό ως πληροφορία, καθώς ενώ φαίνεται πως πολλοί έχουν πειστεί ότι ο ESSM είναι όπλο “αεράμυνας περιοχής 50+χλμ” πλέον, η Τουρκία μέχρι στιγμής στη Λιβύη παρά το ότι οι φ/γ της βρίσκονται κοντά στις ακτές φαίνεται να προτιμά τον απαρχαιωμένο SM-1…

Skeptomenos_politis

Αφου εχουν ληξει πολλοι Τουρκικοι SM-1 , απο το να τους πεταξουν στα σκουπιδια, τους ριχνουν στα drone του Χαφταρ.

milman

Όλους αυτούς τους μισθοφόρους που έχουν οι Τούρκοι στην Λιβύη και την Συρία,θα πρέπει να τους προσθέσουμε στον επίσημο τούρκικο στρατό!

Nikolaos

Πολύ σωστά, διότι δεσμεύουν στρατεύματα του εχθρού των Τούρκων, ακόμη κι αν είναι άχρηστοι (που δεν το προεξοφλώ) …

Skeptomenos_politis

Ουσιαστικα η Τουρκια ξανα-εγινε αποικιοκρατικη δυναμη εν ετη 2020. Με μερικες χιλιαδες μισθοφορους και με την παροχη στρατιωτικου υλικου ουσιαστικα “αγορασε” τη Λιβυη και ελεγχει πληρως την τοπικη κυβερνηση, με οτι αρνητικο αυτο συνεπαγεται για τα εθνικα μας συμφεροντα στο θεμα της ΑΟΖ. Ας μην ξεχναμε πως η Λιβυη ειναι πετρελαιοπαραγωγος χωρα που θα “ανταμοιψει” τον Ερντογαν για τη στρατιωτικη στηριξη που της παρειχε με πακτωλους χρηματων και αγορες απο οτιδηποτε παραγει η Τουρκια (π.χ. πολεμικο υλικο). Εαν δεν κανω λαθος, ηδη τα ταμειακα διαθεσιμα της Λιβυης ειναι σε Τουρκικες τραπεζες. Ταυτοχρονα οι Τουρκοι προωθουν την στρατιωτικη περικυκλωση της Ελλαδας… Read more »

x-m

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της μάλλον “όμηρος” είναι στην τουρκία. Η τουρκία δεν θα “παίξει” μόνη εκεί, υπάρχουν και άλλοι με συμφέροντα.

Εμείς είμαστε απο άλλλο ανέκδοτο … 😆 😡 …Μιλάμε για διεθνές δίκαιο και την ίδια στιγμή δεν το εφαρμόζουμε. Ας μην παραπονιόμαστε όμως , κερδίζουμε τα γλυκά λογάκια του κ. Πάιατ.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

185
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99 $

Related News

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Η οργάνωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ...

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Κεν. Στρ. Μελετών: Περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής υπεροχής στην Κύπρο

Ενισχύθηκε περαιτέρω το 2020 υπέρ της Τουρκίας το ισοζύγιο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατοχικών δυνάμεων, με τις διαφοροποιήσεις στα κατοχικά στρατεύματα και...

Η Κύπρος χαιρετίζει την απόφαση ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΙΜΕΤ), ανέφερε ο Κυβερνητικός...
- Advertisement -