ΑΠΟΨΗ: Mήπως η Τουρκία απλά δεν θέλει πλέον τα F-35 και κάνει ότι κάνει;

54
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Πολλά έχουν γραφεί σχετικά με τα τουρκικά F-35. Όταν η Π&Δ έθιγε το θέμα της μη παράδοσης των τουρκικών F-35A στην Τουρκία πριν από 15 μήνες, όταν γινόταν η επιλογή των S-400, οι περισσότεροι το σκεφτόντουσαν και γελούσαν. Στον χρόνο που μας πέρασε, πολλοί είναι αυτοί που μας κούνησαν το δάχτυλο γιατί “τελικά η Τουρκία παίρνει τα αεροσκάφη”. Δυστυχώς όμως για τους “φίλους” μας, η Π&Δ καταγράφει τα γεγονότα, στην καλύτερη ίσως να τα προβλέπει, δεν τα δημιουργεί. Τα γεγονότα είναι δυναμικά και κανείς δεν μπορεί να τα φέρει στα μέτρα του.

ΘΕΜΑ: Εντοπισμός/κατάρριψη -και των τουρκικών- F-35A, η Ελληνική ΠΑ θα το κάνει ακριβώς όπως το Αμερικανικό Ναυτικό!

Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί στον ελληνικό τύπο, αλλά κυρίως στον Διεθνή, για το αν τελικά η Τουρκία θα πάρει τα μαχητικά 5ης γενιάς. Έχουμε γράψει, και έχουμε ξαναγράψει, πως τα F-35 στο Αιγαίο τυγχάνουν ειδικής αντιμετώπισης, λόγω του κλειστού θεάτρου επιχειρήσεων. Δεν θα αναλωθούμε -κι εδώ- για το πως θα αντιμετωπιστούν τα τουρκικά F-35A, νομίζουμε πως το έχουμε εξαντλήσει το θέμα με όσο το δυνατόν πιο πλήρη και άρθρα, είτε εδώ στην ιστοσελίδα μας είτε στο περιοδικό.

ΘΕΜΑ: Θα παραλάβει ή όχι τα πρώτα F-35 η Τουρκία φέτος;

Τον τελευταίο καιρό συζητείται από πολλούς, εντός αλλά και εκτός συνόρων, η πιθανότητα της μη παράδοσης των τουρκικών αυξάνεται γεωμετρικά. Μιας και πολλές φορές μας έχουν κουνήσει το δάκτυλο, θα πούμε για μια ακόμη φορά την άποψή μας, απόλυτα ξεκάθαρη.

  1. Οι πιθανότητες να μην γίνει παράδοση των τουρκικών F-35A, λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές (24 Ιουνίου), στις 21 Ιουνίου δηλαδή, είναι πολύ μικρές, σχεδόν μηδαμινές (ας πούμε λιγότερες του 10%). Η τελετή θα γίνει, η LM τρισευτυχισμένη θα αποκτήσει έναν ακόμη πελάτη, ο Ερντογάν θα πει σε όλους πως η πολιτική του κάνει τις ΗΠΑ να τρέμουν, και πως όλοι, ακόμη και ο Τραμπ φοβούνται την παντοδύναμη Τουρκία. Συνεπώς τα F-35A στις 21 θα πετάξουν από το Τέξας στην Luke AFB με τουρκικά εθνόσημα. Εκτός κι αν γίνει κάτι συνταρακτικό στις ΗΠΑ…
  2. Οι πιθανότητες να μην ξεκινήσουν τα τουρκικά F-35A εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στον τύπο είναι επίσης μικρές, αλλά όχι αμελητέες. Εκεί οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν μια “σκληρότητα” πιο εύκολα, και να μην βάλουν τα F-35A στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, ούτε να προσκαλέσουν τους Τούρκους πιλότους στις ΗΠΑ. Τα τουρκικά αεροσκάφη θα παρκάρουν κάπου σε ένα υπόστεγο, και θα περιμένουν νεώτερες εντολές. Οι πιθανότητες να γίνει αυτό είναι ας πούμε 20-30%.
  3. Τα F-35A με τουρκικά εθνόσημα δεν θα επιτραπεί να πετάξουν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Και όλο το πρόγραμμα να μπει σε κατάσταση στασιμότητας ή και διάλυσης της συμφωνίας. Αυτό φυσικά θα πρέπει να γίνει όχι μέχρι το 2019, που αναμένονται τα αεροσκάφη στην Τουρκία, αλλά πολύ νωρίτερα, καθώς η γραμμή παραγωγής συνεχίζει να κατασκευάζει νέα αεροσκάφη. Εδώ μπορούμε να πούμε πως το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, με τις πιθανότητες να είναι πλέον άνω του 50%. Κοινώς, κάτι που το έχουμε πει πολλές φορές, S-400 και F-35A μαζί στην Τουρκία δεν θα δούμε ΠΟΤΕ.

Αν συμβεί το τελευταίο, θα έχει γίνει αφού το Κονγκρέσο έχει ψηφίσει το σχέδιο του Αμυντικού Προϋπολογισμού του 2019, όπου προβλέπεται η βίαιη αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35A. Φυσικά υπάρχουν γερουσιαστές, κυρίως από το Τέξας, που θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία, καθώς φυσικά η κατασκευάστρια εταιρείας “λομπάρει” υπέρ της Τουρκίας. Κανείς δεν θέλει να χάσει έναν πελάτη τόσο καλό όσο η Τουρκία. Και μην ξεχνάμε πως η Τουρκία έχει αγοράσει από την LM μερικές εκατοντάδες F-16, S-70, αλλά και ενδιαφέρεται για 116 F-35A/B. Τέτοιον πελάτη δεν τον χάνεις!

Hurriyet: «Το F-35 δεν θα πετάξει στη Τουρκία»

Δυστυχώς όμως για την LM, και τους γερουσιαστές του Τέξας, όπως και για τα διάφορα διεθνή περιοδικά που μεταδίδουν πως η παράδοση είναι “τελειωμένη” υπόθεση, παίζοντας το παιχνίδι της κατασκευάστριας, η παράδοση των F-35A στην Τουρκία είναι παράνομη! Το Κονγκρέσο έχει ψηφίσει έναν νόμο γνωστό ως CAATSA ή Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Συντομεύοντας την ιστορία, η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τον CAATSA, κι όχι μόνο με το θέμα των S-400. Χώρια που παραβιάζει και καμιά δεκαριά κανονισμούς του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η παράδοση δεν είναι μια “απλή υπόθεση”, ούτε μπορεί να το “πάρει πάνω του” ο Τραμπ και να προχωρήσει στις παραδόσεις. Οι ΗΠΑ έχουν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και θα βρεθούν όλοι υπόλογοι στους Νόμους.

Θεωρεί κανείς λογικός άνθρωπος πως ο Ερντογάν δεν ξέρει πως παραβιάζει τον CAATSA; Θεωρεί πως δεν τα έχουν “πάρει” στις ΗΠΑ με την σύλληψη και την παράνομη κράτηση του Πάστορα Μπράνσον; ή δεν βλέπουν την σύλληψη των Ελλήνων Στρατιωτικών; Δεν διαβάζουν οι Αμερικανοί το τι λέει για την “διαβολική” Δύση, ή δεν καταλαβαίνουν τα αντιδυτικά αισθήματα των Τούρκων. “Αμερικανάκια” τους θεωρούμε εδώ στην Ελλάδα, στην Τουρκία ξέρουν να ζυγίζουν τον αντίπαλο. Και ρωτάμε. Γιατί ο Ερντογάν θέλει να “φάει” μια τόσο “χοντρή” ήττα με την μη παράδοση των τουρκικών F-35A;

Στην Ελλάδα μας αρέσει να κοιτάμε το δέντρο κι όχι το δάσος. Τώρα τελευταία κοιτάμε και το δάχτυλο που μας δείχνει το δάσος. Καθώς η μη παράδοση των F-35A είναι προ των πυλών (θα γίνει βέβαια μετά τις τουρκικές εκλογές, όπου ο παντοδύναμος Σουλτάνος θα τις έχει κερδίσει και θα είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης μιας χώρας 80 εκ. ανθρώπων), αναρωτιέται κανείς γιατί δεν κάνει τίποτα ο Ερντογάν για να το αποτρέψει. Η ακύρωση της αγοράς των S-400 (και η παράδοσή τους στην τουρκική βάση στο Κατάρ), και η απελευθέρωση των ομήρων του καθεστώτος (Μπράνσον, Ελλήνων Στρατιωτικών, υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας)  θα έφερνε πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία. Γιατί δεν το κάνει; Αλαζονεία, άγνοια κινδύνου ή κάτι άλλο;

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

Κανείς δεν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να μην επιθυμούν πλέον την αγορά των F-35A. 100 ή 120 F-35A/B θα κόστιζε πανάκριβα στην Τουρκία, σε μια στιγμή που η οικονομία της παραπαίει. Η πτώση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο έχει ουσιαστικά πενταπλασιαστεί από το 2010. Την 1/7/2010 χρειαζόταν 1,16 τουρκικές λίρες για την αγορά ενός δολαρίου, σήμερα χρειάζεται 4,73. Συνεπώς αν οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να αγοράσουν σε δικό τους νόμισμα, σήμερα θα αγόραζαν το 1/4 των αεροσκαφών που θα αγόραζαν το 2010  (τα μισά ή και λιγότερα αν βάλουμε την μεγέθυνση της οικονομίας)!

Η πορεία της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο (πηγή: Bloomberg)

Άρα, παρά τους λεονταρισμούς, η τουρκική οικονομία, ακόμη και να το ήθελαν οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να αντέξει την αγορά του F-35A. Ειδικά στις ποσότητες που επιθυμούν οι Τούρκοι. Αυτό φυσικά το ξέρουν οι ΗΠΑ, και αντιλαμβάνονται πως οι Τούρκοι δεν είναι οι “φορτωμένοι με χρήμα” πελάτες. Φυσικά το βλέπει και η LM, αλλά προτιμά να δείχνει μια μεγάλη λίστα παραγγελιών. Κάπου εδώ να πούμε πως δεν είμαστε σίγουροι πως η Eurofighter μας είχε σβήσει, την Ελλάδα, από την λίστα των πελατών του Typhoon το 2010 όταν μπαίναμε στο πρώτο μνημόνιο (60+30 αεροσκάφη). Οι εταιρείες δρουν με διαφορετική λογική από την κοινή.

Συνεπώς η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να “σηκώσει” την αγορά του απαραίτητου αριθμού F-35 που απαιτούνται για την αντικατάσταση των F-4E και των πρώτων Blocks F-16. Θεωρητικά τα F-16 θα αντικατασταθούν από τα TF-X, κάποια στιγμή στο -μακρινό- μέλλον. To TF-X όμως χρειάζεται πακτωλό χρημάτων για να αναπτυχθεί, και μια τουρκική “προσκόλληση” στο F-35A θα σήμαινε πως οι πόροι για το TF-X θα επαρκούσαν για την ανάπτυξη ίσως ανεμοπλάνου, όχι πάντως μαχητικού 5ης γενιάς.

Εδώ θέλουμε πούμε πως οι Τούρκοι είναι πολύ “περίεργοι” στις αμυντικές προμήθειες. Έχουν μια -απολύτως δικαιολογημένη- εμμονή στο να αποκτούν οπλικά συστήματα που θα έχουν τους πηγαίους κωδικούς. Η επιλογή του Α129 Mangusta σαν Τ129 ΑΤΑΚ κάποτε είναι η απόδειξη της λογικής τους. Έχουν ένα δικό τους μαχητικό ελικόπτερο, και μπορούν να τους βάλουν επάνω ότι αυτοί θέλουν, από UMTAS/CIRIT μέχρι βόμβες ΜΚ82 αν θέλουν. Απέκτησαν ένα επιθετικό ελικόπτερο κατώτερο του Apache/ Cobra, αλλά μπορούν να το κάνουν ότι θέλουν!

Η Τουρκία θέλει τα F-35 της με… αντιαμερικανική προστασία

Το F-35A είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτή την λογική. Είναι ένα απόλυτα “κλειστό” σύστημα, με τα πάντα να ελέγχονται από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που τα “χαλάσουν” στο μέλλον ΗΠΑ-Τουρκία, η καθήλωση του στόλου των F-35A θα ήταν θέμα ημερών. Το αεροσκάφος είναι ένα πολύ προηγμένο οπλοσύστημα, με έναν πολύ προηγμένο κώδικα. Οι ΗΠΑ δεν θα το έχουν παραδώσει ούτε καν στους Βρετανούς, πόσο μάλλον στη Τουρκία.

Επίσης, ο Ερντογάν πιθανολογείται πως έχει δημιουργήσει μια “φάμπρικα” αναθέσεων σε κολλητούς και φίλους μέσω των αμυντικών προμηθειών. Το TF-X είναι μια εξαιρετική φάμπρικα, που μάλλον θα κάνει πολλούς -πιο- πλούσιους στην Τουρκία, για την σχεδίαση, πιστοποίηση και κατασκευή των υποσυστημάτων του.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 «Erdoganski»;

Όλα τα παραπάνω. σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη πρόθεση των ΗΠΑ να μην παραδώσουν το F-35A, μας δίνουν να καταλάβουμε πως η Τουρκία ίσως να μην επιθυμεί τελικά την παράδοση των αεροσκαφών. Ίσως να ψάχνει μάλιστα έναν εύσχημο τρόπο να απεμπλακεί από το πρόγραμμα, χωρίς να πληρώσει ρήτρες, και μάλιστα παίρνοντας πίσω την όποια επένδυσή της! Είναι κοντόφθαλμο να θεωρούμε τους Τούρκους ανόητους, γιατί απλά δεν είναι!

Ο γείτονας, η κατσίκα του και η απόλυτη κατάντια μας

Πολλοί μπορούν να σκεφτούν για το πρόβλημα που θα έχουν οι Τούρκοι στην περίπτωση που η Ελλάδα αποκτήσει F-35A κι αυτοί όχι. Ε λοιπόν, ισχύει ότι ισχύει και για εμάς. Η ποσότητα που θα αποκτήσει η χώρα μας δεν θα είναι άνω των 20-40 μαχητικών, αμελητέα ποσότητα για μια χώρα της ισχύος της Τουρκίας. Για να αντιστρέψουμε όσα είχε πει κάποτε ο ΑΓΕΑ, ο Τούρκος ΑΓΕΑ θα έλεγε “δεν με ενδιαφέρουν τα 20 ελληνικά F-35A, όποτε τα παραλάβει η Ελλάδα, το πρόβλημά μου είναι τα ελληνικά F-16V και τα F-16 Block 50+Adv”!

ΘΕΜΑ: F-16V εναντίον F-35A, αναλύουμε τις δυνατότητες…

Και ακόμη κι αν δεν πάρει η Τουρκία τα F-35A, σημαίνει πως δεν μπορεί να χτυπήσει πρώτη με τους βαλλιστικούς της πυραύλους και τους πυραύλους cruise τύπου SOM; χρειάζεται τόσο τα F-35A που θα της λείψουν; προφανώς και όχι, και το έχουμε γράψει ήδη!

Συνεπώς, πρέπει να ομολογήσουμως πως η σημερινή Άποψη μάλλον αξίζει να συζητηθεί, καθώς σε κάθε περίπτωση η Τουρκία δεν θα βγει χαμένη!

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

Ενδιαφέρον σκεπτικό. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί ή αν οι Τούρκοι αρχίσουν τις κ0λ0τούμπες στις οποίες είναι καθηγητές.

Όλα αυτά βεβαία έχουν αξία με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάμε σε μια συνολική συμφωνία με την Τουρκία για την παραχώρηση ΑΟΖ, ευρεία αυτονομία στην Θράκη και παραχώρηση ελέγχου του Αιγαίου που ζητούν. Σύμφωνα με την υπάρχουσα κυβέρνηση αυτό θα ήταν το βέλτιστο και επωφελές για όλους. Άσε που θα ανοίξουν ευκαιρίες για τους Έλληνες για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Θανάσης
Guest
Θανάσης

S-400 και F-35A μπορεί άνετα να υπάρξουν μαζί στην Τουρκία. Η παράμετρος που αποτρέπει αυτο να συμβεί είναι ο Ερντογάν. Όταν μας τελειώσει ο κύριος και η πολιτική του, τότε αλλάζει όλη η εξίσωση. Παίρνει τώρα τους S-400 και παγώνει η αγορά των μαχητικών. Σύμφωνα με τις ορθότατες παρατηρήσεις σας αυτό βολεύει στην παρούσα αφάνταστα την Τουρκία. Σε λίγα χρόνια ο Ερντογάν με τον α ή β τρόπο θα φύγει από το προσκήνιο και στη θέση του θα επανέλθει η «σύνεση» και οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Τότε θα βρεθεί λύση για όλα! Το θέμα σωστά επισημαίνεται από παντού… Read more »

sotbak
Member
sotbak

καλά τα λες

Thras
Member
Thras

Αν στην Τουρκία δεν εκλεγεί ο Ερντογάν δεν είνια καθόλου βέβαιο ότι αυτή θα επανέλθει στο Δυτικό στρατόπεδο. Η αντιπολίτευση διαγωνίζεται μαζί του σε επιθετιθκότητα και παντουρκισμό. Οι αμερικανοί θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι η ρίζα του κακού, αλλά δεν είνια καθόλου βέβαιο ότι αυτό είνια σωστό, ο αντιαμερικανισμός είναι σε άνθηση στο γειτονικό κράτος και θυμίζει έντονα Ιράν, λίγο πρίν την αντροπή του Σάχη… Μπορεί ο επόμενος να είναι πιο ριζοσπαστικός ισλαμιστής από τον Ερντογάν και να αποφασίσει ξεκάθαρη αυτόνομη πορεία. ‘ Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να αποκομίσει οφέλη σε όλους τους τομείς με προεξάχοντες… Read more »

Θανάσης
Guest
Θανάσης

Δεν αναφέρομαι στις τρέχουσες εκλογές αλλά σε μέλλοντα χρόνο που θα έχουν “ωριμάσει” οι συνθήκες για επαναφορά της Τουρκίας στην αγκαλιά των ΗΠΑ. Το θέμα δεν είναι αν αλλά πότε… Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ειδικά με την Τουρκία το έργο είναι γνωστό. Επαναλαμβάνω πως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την Τουρκία, αλλά να χτίζουμε τις διεθνείς μας σχέσεις και να φροντίζουμε τα του οίκου μας διαρκώς. Αντιλαμβάνομαι την ένδεια και τις πιεστικές ανάγκες της πατρίδας σε όλους τους τομείς, αλλά αν συνεχίσουμε να αναβάλουμε στις Ελληνικές Καλένδες τις όποιες ενέργειες απαιτούνται για τη διατήρηση της αποτροπής μας, τότε θα προκύψει… Read more »

Thras
Member
Thras

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να κάνουμε επιτέλους σχεδιασμό (όπως έλεγε και πρόσφατο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ) και να ξεκινήσουν διαγωνισμοί. Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε σίγουρα την επόμενη δεκαετία αντικαταστάτη για:

85 μαχητικά (F4, M2000, F16B30)
30 εκπαιδευτικά (Τ2)
10 α/φη μεταφορών (C130)
—————————————————
400 άρματα μάχης (Μ48/60)
1500 ΤΟΜΠ (Μ113)
500 ΤΟΜΑ (ΒΜΡ1)
50 μέσα ελικόπτερα (UH1)
—————————————————
8 φρεγάτες (S)
8 ΤΠΚ (Combattane)
6 υποβρύχια (Τ209 1100/1200)
1-2 ΠΓΥ
6 Αποβατικά

και αυτά είναι μόνο τα κύρια οπλικά συστήματα! Αν δούμε φορτηγά, ατομικό οπλισμό και υλικά, αντιαεροπορικά κλπ θα μας σηκωθεί η τρίχα κάγκελο!!!

Ας μην τα πάρουμε όλα αυτά σε σπασμένες παραγγελίες και μας κοστίσουν τα διπλά…

Θανάσης
Guest
Θανάσης

Ακριβώς αυτό. Μία μικρή παρατήρηση μονάχα σε σχέση με τους αριθμούς. Υπάρχουν συστήματα που πρέπει να αντικατασταθούν 1 προς 1 αλλά υπάρχουν και συστήματα που μπορεί να αντικατασταθούν από άλλη αναλογία. Επίσης στον σχεδιασμό που πρέπει να γίνετε πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η υποστήριξη των νέων συστημάτων και όπου μπορεί να επιλέγονται και “συγγενικά” συστήματα για κοινή χρήση ανταλλακτικών ή υπηρεσιών. Επίσης για κάθε αγορά να αποφασίζεται ταυτόχρονα και η σύμβαση FOS για 5 έτη (κατ’ ελάχιστο) και η προμήθεια πυρομαχικών. Τέλος πάντων καλά τα λέμε εμείς αλλά τον ξενοδόχο δεν λογαριάζουμε. Θα μπορούσε 2 φορές τα Χριστούγεννα… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Η λυση πιστευω ειναι η αναπτυξυξη οπλικων συστηματατων ως πολλαπλασιαστων ισχυος(drones, ucav, πυραυλικα συστηματα, meteor κλπ), και αγορα (και συμπαραγωγη συμπληρωνω) stealth μεγαλων ucav που να φερουν οπλα και κατασκευη και καποιων επανδρωμενων εκδοσεων αυτων, τα οποια θα κατευθυνουν τα μη επανδρωμενα, ενταγμενα ολα σε ενα δικτυοκεντρικο συστημα, αλλα και με προβλεψη να μπορουν να δρουν αυτονομα αν οι συνθηκες το απαγορευουν. Αυτα σε σχεση και με τα υπαρχοντα αεροσκαφη και αντιαεροπορικα συστηματα, με μικρο σχετικα κοστος θα δημιουργουν μια αποτελεσματικη δυναμη. Αν για παραδειγμα το neuron ειχε υπολογισει η Dasault με κινητηρα rafale οτι θα κοστιζει γυρω στα 25… Read more »

sotbak
Member
sotbak

και συ καλά τα λες

Uhhjjhgh
Guest

why the turkish airplanes are stuck in greece, it’s sinking so much. Something is going to happen somewhere.

sotbak
Member
sotbak

explain please

sim
Guest
sim

…will happen inside you…

Nikolaos
Member
Nikolaos

Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός από μέρους μας, μοιάζει wishful thinking. Το ότι δεν υπήχε περίπτωση να πάρουν 100-116 τεμάχια όταν Ολλανδία/Νορβηγία/ΙΑΠΩΝΙΑ/Ν. ΚΟΡΕΑ παίρνουν 40-50 ήταν ανέκαθεν φανερό. Αλλά και 20-30 τεμάχια για μια χώρα με αξιώσεις περιφερειακής μείζονος δύναμης είναι ένα πολύτιμο “μακρύ χέρι”. Φυσικά, το κτηνώδες μίσος για τη Δύση που καλλιεργεί ο Ε. θα φωλιάσει για τα καλά στην ψυχή του (κακομαθημένου με φαντασιώσεις μεγαλείου και “περιούσιου έθνους”) τουρκικού λαού, οπότε και ο Ε. να φύγει, η γνώριμη φιλοδυτική Τουρκία θα ανήκει στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δημιουργεί την εύλογη πεποίθηση ότι μπορεί τελικά πράγματι να μην παραδοθούν, αλλά με… Read more »

Nikodimos
Editor
Noble Member

40-50 αεροσκάφη αυτές οι χώρες παίρνουν τώρα. Στο μέλλον δεν ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Δεν υπέγραψαν κανένα συμβόλαιο ότι δεν θα αγοράσουν περισσότερα. Μια μικρή ποσότητα για δύο μοίρες αρχικά για ένα νέο τύπο δεν είναι περίεργο ή ασυνήθιστο νούμερο. Κι εμείς από 40 F-16 ξεκινήσαμε και φτάσαμε στο 170. Κι η Τουρκία το ίδιο φυσικά. Δεν πήρε από την αρχή 240.

Uhhjjhgh
Guest

Who composed the government to get longer turkey defense, economy and foreign policy remained unchanged over. this independence-based equilibrium policy must continue, since the standards of the people have not risen.

George K.
Guest
George K.

Όντως πολύ σωστά αναφέρετε ότι έχουν μια ψύχωση στο να αγοράζουν οπλικά συστήματα των οποίων αποκτούν τους πηγαίους κωδικούς. Ή στο να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δικό τους. Ακόμα θυμάμαι διαβάζοντας την ΠΤΗΣΗ την πρώτη αγορα των F-16 την δεκαετία του 80 όπου ήταν η αφορμή να ιδρυθεί η ΤΑΙ και η γραμμή παραγωγής του. Το F-35 θα είναι απόλυτα ελέγξιμο από τις ΗΠΑ, όπου σε ενδεχόμενη χρήση τους εναντίον μας δεν νομίζω να το επιτρέψουν (ή όπου άλλου αντιβαίνουν στα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζω τους S-400). Και βεβαίως πολύ σωστά αναφέρετε ότι το TFX θέλει ένα… Read more »

Γιωτόμπαλο
Guest
Γιωτόμπαλο

Το F35 είναι μονόδρομος για την Τουρκία.Δεν υπαρχει αυτή την στιγμή σε παραγωγή ή ανάπτυξη άλλο αεροσκάφος V/STOL.Χωρίς F35C το TCG Anadolu είναι ένα πανάκριβο δεξαμενόπλοιο.

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Η γνώμη μου είναι πως η Τουρκία θεωρεί πως είναι αρκετά ισχυρή για να μπορεί να έχει και S-400 και F-35 και εννοώ πολιτικά. Μην ξεχνάμε ακόμα δεν έχει ακυρωθεί τίποτα. από τις ΗΠΑ Μέχρι τώρα της βγαίνει. Και να μην της βγει το να μην αποκτήσει F-35 δεν είναι κρίσιμο για την επιβίωση της. Επίσης η Τουρκία δεν ξεχνάει το αμερικανικό εμπάργκο (εν μέσω ψυχρού πολέμου μην ξεχνάμε) μετά το 74. Ένας βασικός λόγος που ζητάει απεξάρτηση από ξένους προμηθευτές είναι γιατί έχει καταλάβει πολύ καλά στην πράξη τι σημαίνει αυτό. Άρα το να ζητάει τον πηγαίο κώδικα του… Read more »

x-m
Member
x-m

Αν καταλαβαίνει κανείς τι λέει ο αγγλομαθής σύμμαχος παραπάνω, ας το πει και στους υπόλοιπους

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Υποθετω, αν και δεν με ενδιαφερει καθολου τι σκεφτεται ή τι προβαλει, οτι λεει στη 2η αναρτηση του οτι αφου το βιωτικο επιπεδο δεν αυξηθηκε, καλα κανουν και εξακολουθουν να επενδυουν στην αμυνα, οπως εξ αρχης εχει σχεδιαστει η αρχικη βασικη οικονομικη εξισωση στη χωρα του (δηλ χαμηλοι μισθοι, και μεγαλα εργα) Στην πρωτη αναρτηση υποθετω παλι, οτι ειτε ειναι λαθος διατυπωση, ειτε αναφερεται σε καποια πληροφορια που αναπαραγουν τα μεσα εκει (πχ οτι καταριπτουμε τα μαχητικα τους? μη ξεχναμε οτι δημιουργουν δικαιολογιες για να συμβει κατι, ειτε οτι διαδημιζουν πως κανουν βαθιες διεισδησεις στο δικο μας εναεριο χωρο), και… Read more »

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ

Ted
Member
Ted

Μήπως ο Ερντογάν απλώς φοβάται τους Τούρκους πιλότους πίσω από εάν F35 ;
Μήπως φοβάται μία επίθεση προς τον ίδιο, που δεν θα μπορεί να αποτρέψει ;

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

Για να συμπληρώσω το σκεπτικό σας που αποτελεί πολύ βάσιμη εκδοχή, ας αναλογιστούμε πως και πόσο πολύ χρήσιμη θα είναι η εμπειρία και ο εξοπλισμός που δημιουργήθηκε για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35 στο νέο πρόγραμμα του TF-X.
Μάλλον ωφελημένοι θα είναι με την αποχώρηση, αφού στον χρόνο που η Ελλάδα θα αποκτήσει F-35 (ή άλλο 5ης γενιάς) οι ίδιοι θα έχουν εξελίξει ένα δικό τους οπλοσύστημα.

Thras
Member
Thras

Πολύ απλά τα παρουσιάζεις όλα. Ένα μαχητικό δεν εξελίσεται σε 5-10 χρόνια. Το F35 εξελίσεται εδώ και 25 χρόνια με τη συμμετοχή σύσσωμης της Δϋσης. Πιστεύεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο η Τουρκία μόνη της στο μισό χρόνο;

sotbak
Member
sotbak

μόνο με βιομηχανική κατασκοπεία κερδίζει κανείς χρόνο, δηλαδή με παράνομες ενέργειες.

x-m
Member
x-m

Το Altay το πάνε και το φέρνουνε τόσο καιρό , και η ουσία είναι ο κινητήρας, με το TFX θα βλαστημήσουνε……Εδώ η Ρωσία που δεν την λες και ίδια κλάση με τους απέναντι ζορίζεται, δεν θα σφιχτούν τα μεμέτια; Και δεν είναι όλα προς πώληση , οι άγγλοι φίλοι-φίλοι αλλά σαν να μην τα δίνουν όλα απλόχερα.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Η Ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση έρχεται γοργά και το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκική οικονομική κρίση. Νομίζω ότι από την μία εμείς πρέπει να κάνουμε ψύχραιμες κινήσεις σχετικά με τα εξοπλιστικά μας, με σύνεση και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό μιας χώρας που θέλει να έχει καλή άμυνα, αλλά όχι στον παρανοϊκό βαθμό που η Τουρκία αγοράζει οπλικά συστήματα σαν να μην υπάρχει αύριο. Επί του παρόντος θέλουμε αγορές που να είναι σχετικά οικονομικές και να δίνουν άμεση αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας (τορπίλλες, Viper, ειδικά ραντάρ, stand off βλήματα και γιατί όχι μερικά ειδικά πυραυλάκια και drones από Ισραήλ), και μακροπρόθεσμα βλέπουμε για… Read more »

Thras
Member
Thras

Το να γίνει η Τουρκία πυρηνική δύναμη είναι πραγματικά τρομακτικό.
Ας ελπίζουμε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ θα αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο!

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

İsrail :)))

sotbak
Member
sotbak

θα σας παραδεχθώ αν δεν τα πάρει, αλλά το σενάριο προϋποθέτει έξοδο από το δυτικό σύστημα εξουσίας/γεωπολιτικής και δεν ΔΕΝ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ χωρίς άλλου τύπου συνέπειες……γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να θεωρήσω πιο λογικά πιθανό το αντίθετο σενάριο, δηλαδή να μην πάρει τελικά τους Σ-400,5000 και ό,τι άλλο λέει ο Έρντι και άρα να παραλάβει κανονικά τα Φ-35…..

Babis_UK
Member
Babis_UK

Πολυ σωστη η αναλυση. Οπως ειχα γραψει σε σχετικο αρθρο στο παρελθον μας συμφαιρει να παρουν οι απεναντι 30 κομματια F35Α γιατι 1. Σιγουρα δεν θα ειναι τοσο stealth οσο τα αμερικανικα 2. Ειναι αντιμετωπισιμα με πολλους τροπους οπως εχει αναφερει και η Πτηση 2. Με κοστος μαζι με της υποστήριξης καπου $150Μ εκαστο ειναι στο συνολο καπου $4.5Β. 3. Με $4.5Β και με υψηλη εγχωρια προστιθέμενη αξια φτιαχνουν αρκετες χιλιαδες SOM και BORA. Αν ο Tomahawk cruise εχει κοστος $2Μ ο μικροτερος και σχεδιασμενος/κατασκευασμενος με 4 φορες χαμηλοτερα μεροκαματα SΟΜ δεν πρεπει να στους κοστιζει πανω απο $1Μ. Αν… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member

Συμφωνώ τόσο με την ανάρτηση, όσο και με το σχόλιο, εκτός από την εκτίμηση ότι μας συμφέρει η Τουρκία να πάρει 30 F-35. Προφανώς, μας συμφέρει να μην πάρει τίποτα και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο… Ο Έρντο σκέφτεται εντελώς ορθολογιστικά: από τη μία, εάν προχωρήσει με τα 100 F-35Α (+ ενδεχομένως 16; F-35Β), θα καταβάλει ένα τεράστιο ποσό σε συνάλλαγμα, έστω και με κάποια σημαντικά βιομηχανικά ανταλλάγματα για τη χώρα του. Υπενθυμίζω την έγκριση της DSCA ανώτατου ύψους 6,5 δισ. δολ. για 34 F-35 (με εξοπλισμό και ανταλλακτικά) http://www.dsca.mil/major-arms-sales/belgium-f-35-joint-strike-fighter-aircraft . Και όντως, έτσι θα είναι απολύτως ελέγξιμος από… Read more »

Chris
Member
Chris

Συγνώμη που εστιάζω στο άσχετο με το κυρίως θέμα του άρθρου σημείο του σχολίου σας. Χωρίς στρατό αλλά με την αμέριστη υποστήριξη της εγχώριας ελίτ (και πολλών ξένων καλοθελητών). Να θυμίσω δηλώσεις και σύσσωμη στάση Μπουτάρη, Εκκλησίας, Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (που έχουν ανοίξει μαγαζάκια εκεί για να αποφεύγουν τη φορολογία του Ελληνικού Κράτους), κομμάτων αντιπολίτευσης, και τη σιωπή πνευματικού κόσμου και διανοούμενων κατά τη διεξαγωγή των πρόσφατων συλλαλητηρίων. Για τα κυβερνώντα κόμματα δε θα μιλήσω γιατί το σχόλιο μου θα κοπεί από τους Moderators. Σε τελική ανάλυση αν είναι με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί η ελληνική διπλωματία και… Read more »

Babis_UK
Member
Babis_UK

Η εκτιμηση οτι μας συμφαιρει οι απεναντι να παρουν τα 30-34 F35A γινεται υπο την προυποθεση οτι εχουν 4.5-6.5 δις για ξοδεμα σε αμυντικο εξοπλισμο 1ου πληγματος δηλ πυραυλικα συστηματα και stealth αεροσκαφη. Αν ο σουλτανος Erdogan δεν εχει το ποσο ή αποφασισει να το ξοδεψει σε διορισμους και συνταξεις οπως εκαναν οι δικοι μας εθνοπατερες τελοια. Αν ομως τα ξοδεψει σε αυτα τα μεσα τι μας συμφαιρει να διαλεξει? Οσο αναφορα το TF-X εκει και αν μας συμφαιρει να ριξει τα λεφτα του Ναι θα ενισχυσει την αμυντικη τεχνογνωσια των απεναντι αλλα δουλευοντας 30 χρονια σε αναπτυξη προϊοντων υψηλης… Read more »

tousername
Member
tousername

Συγχωρήστε την παιδική ερώτηση αλλά ποιο είναι το τόσο τρομερό σενάριο πίσω από το δίλημμα που θέτουν οι Αμερικάνοι (F35 ή S400). Δεν μιλώ για την πολιτική του θέματος , μιλώ για τη λογική του επιχειρήματος. Φοβούνται λόγω της συνεργασίας των Τούρκων με τους Ρώσους ότι οι πρώτοι μπορεί να δοκιμάσουν reverse engineering στο κλειστό μαχητικό τους και οτι ότι ευρήματα προκύψουν μπορεί να πάνε προς τους δεύτερους; Θα δοθεί στους Τούρκους πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των S400; Γιατί αν κατέληγαν στα χέρια ενός,πηγαίος κώδικας και από τα δυο συστήματα , οκ μπορεί κάποιος να το κοιτάξει καλά και να… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Το πρώτο.

photographix
Member

μηπως οεο?

gk
Guest
gk

Σωστά λόγια Π&Δ.

trackback

[…] διατυπώνει η ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού “Πτήση και Διάστημα” με σημερινό της […]

Em.Ti
Member
Em.Ti

Το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία θα βγει από το F-35 και τα F-35Α της αρχικής παραγγελίας της θα καταλήξουν αλλού (λογικά στις ΗΠΑ). Προσωπικά θεωρώ ότι δεν μας συμφέρει σαν χώρα η αγορά τους, αν και ξέρω ότι οι επιτελείς της Π.Α. το καλοβλέπουν. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία δεν ήταν πρόθυμη να αποκτήσει τα 110+ F-35A ποτέ. Ή μάλλον, έπαψαν να ενδιαφέρονται όταν κατάλαβαν ότι δεν θα τυγχάνουν των ίδιων προνομίων με το Ισραήλ. Θα έπαιρναν τα 30 της αρχικής τους παραγγελίας και μετά θα φόρτσαραν για το TF-X ή το οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που θα τους… Read more »

kkalev
Member
kkalev

Θα διαφωνήσω με τη λογική ότι 20-40 F-35 είναι αμελητέα ποσότητα. Κατ’ αρχήν κάνει μεγάλη διαφορά αν μιλάμε για μοίρα ή για πτέρυγα και ποιες θα είναι οι μελλοντικές διαθεσιμότητες (γιατί πράγματι με διαθεσιμότητες στο 50% όπως συμβαίνει τώρα, μία μοίρα F-35 είναι αμελητέα ποσότητα). Προσωπικά το σενάριο που με ανησυχεί δεν είναι τόσο το σενάριο πρώτου πλήγματος με F-35 (που λόγω μικρής αποθήκης οπλισμού δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικό) όσο η χρήση του F-35 σε ρόλο stealth mini-Awacs και αεροπορικής υπεροχής. Κάθε f-35 μπορεί να μεταφέρει σε stealth διαμόρφωση 4 AMRAAM ενώ έχει ραντάρ που εντοπίζει στόχο 1m2 σε… Read more »

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Δεν γίνεται το σενάριο που γράφεις γιατί Link-16 ,IFF ,GPS απαιτούν καθημερινό κλειδί απο ΝΑΤΟ για να ενεργοποιηθούν.

p270
Member
p270

Την πεμπτη ειναι η ημερομηνία που ξεκινα η παραδωση των F35 οποτε κοντος ψαλμός αλληλούια

GK_
Member
GK_

Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση! Υπαρχουν καποια σημεια που χρηζουν διευκρινηση: Η ΠΑ εχει τους S300 εδω και 20 χρονια και δεν εχει ανοιξει «μυτη»! Αναλογικα δεν θα επρεπε να συμβει το ιδιο και με τους S400; Και στις δυο περιπτωσεις προκειται για συστηματα “Legacy” που δεν ειναι σε θεση να αντιμετωπισουν αεροσκαφη 5ης γενιας και αυτο γιατι εχουν σχεδιαστει πολλα χρονια νωρητερα απο την ελευση τους, ενω αντιθετα αντιμετωπιζουν με επιτυχια τα «συμβατικα» 2ης, 3ης και 4ης γενιας αεροσκαφη. Οποτε το ζητημα, οπως συμβαινει και στην περιπτωση του Ινδικου ενδιαφεροντος για τους S400, μαλλον εχει μια καθαρα πολιτικη χροιά και αποτελει… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία μεταξύ του ρίσκου των δικών μας S-300 με τα τουρκικά S-400. Εμείς όταν πήραμε τα S-300 (εξαναγκαστικά, που έπαιξε κι αυτό ένα ρόλο) οι ΗΠΑ ήδη είχαν επιθεωρήσει αρκετές φορές το σύστημα μέσω τρίτων χωρών, κι επιπλέον ό,τι εξήγαγαν σε εμάς δεν ενείχε σοβαρό κίνδυνο αποκάλυψης πληροφοριών. Σήμερα το S-400 είναι εν πολλοίς άγνωστο, το F-35 είναι ό,τι πιο εξελιγμένο έχουν οι ΗΠΑ ακόμα και με όποιες εξαγωγικές υποβαθμίσεις, και η Τουρκία τους έχει αγχώσει για τα καλά. Επιπλέον ας μη ξεχνάμε πως το S-400 σχεδιάστηκε αφού το F-117 αποκαλύφθηκε, και ειδικά τη δεκαετία του ’90… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Καμία σχέση η υπόθεση των “δικών μας” S-300 με τους Τουρκικούς S-400.

Το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι μόνο η ταυτόχρονη χρήση S-400 και F-35 από την Τουρκία, είναι κυρίως όλες οι επιλογές της Τουρκίας (βλ. επιχειρήσεις στη Συρία, συμμαχία με Ιράν, αιχμαλώτιση διαφόρων κλπ). Και όσον αφορά την ταυτόχρονη χρήση S-400 με F-35, σκεφτείτε ότι το πιο προηγμένο αντιεροπορικό σύστημα της μιας πλευράς θα “βλέπει” κάθε μέρα το πιο προηγμένο μαχητικό της άλλης. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για υπερευαίσθητο όγκο πληροφοριών.

GK_
Member
GK_

chikichiki Ιούνιος 18, 2018 at 3:04 μμ + Em.Ti Ιούνιος 18, 2018 at 3:43 μμ Θελω να σας επιστησω την προσοχη σας σε ενα σημειο: https://en.wikipedia.org/wiki/S-400_missile_system “..Development of the S-400 system began in the late 1980s, and the system was announced by the Russian Air Force in January 1993.[5] On 12 February 1999 the first, reportedly-successful tests were performed at Kapustin Yar in Astrakhan, and the S-400 was scheduled for deployment by the Russian army in 2001.[6]..It has been in service with the Russian Armed Forces since 2007…” Το συστημα ειναι «παλιό»!!!!! Σχεδιαστηκε και αναπτυχθηκε οταν ακομη δεν υπηρχε διαθεσιμη… Read more »

whitesnake
Guest
whitesnake

Δεν φάγαμε και λίγα άκυρα τότε από Αμερική όταν διέρευσε ότι δοκιμάζουμε διασύνδεση των S-300 με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας… Μια διετία ‘άτυπου’ εμπάργκο τουλάχιστον μέσα στ’ άλλα. Χώρια το τι ακούστηκε για πιέσεις (απειλές) σε περίπτωση επιλογής τους στο διαγωνισμό SAM της Π.Α. Συνυπολόγισε κιόλας ότι εδώ ανεβοκατεβάζουν όποιον θέλουν όποτε θέλουν και ο έλεγχος της χώρας είναι ουσιαστικά πλήρης σε σχέση με τους απέναντι.

GK_
Member
GK_

@whitesnake Ιούνιος 18, 2018 at 8:45 μμ
«..Δεν φάγαμε και λίγα άκυρα τότε από Αμερική..»
Συμφωνώ, αλλά αυτό συνέβη περισσοτερο για πολιτικους λογους, που ηδη ανεφερα προηγουμενως στο αρχικο σχολιο μου, παρα απο το φοβο της «.. διασύνδεση των S-300 με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας» που τελικα, εγινε το ιδιο!

Ik
Guest
Ik

Η Τουρκια εχει -ισως και οχι τοσο ψευδεις- αισθησεις υπερδυναμης, και μια υπερδυναμη δεν αφηνει καμια ευκαιρια να χαθει. Η αγορα και παραλαβη των F-35 αποτελει τεραστια ευκαιρια για την Τουρκια να κυριαρχησει στην ευρυτερη περιοχη με εναν τεραστιο αεροπορικο στολο VLO. Μπορει και να μην το πετυχει, αλλα δεν θα σταματησει να το προσπαθει και δεν θα αφησει καμια ευκαιρια να παει χαμενη. Που σημαινει οτι θα προσπαθησει -και θα καταφερει- να παρει τα F-35. Και οχι μονο