Συμβόλαιο για την εξαγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου ARMA 8×8 και τεθωρακισμένων αυτοκινήτων Cobra II 4×4 υπέγραψε η τουρκική βιομηχανία Otokar με μη κατονομασθείσα χώρα της Αφρικής. Στους όρους του συμβολαίου περιλαμβάνονται ποσότητες ανταλλακτικών και υπηρεσίες εκπαίδευσης του προσωπικού συνολικής αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και η ταυτότητα του πελάτη παρέμεινε προς το παρόν μυστική, ο γενικός διευθυντής της τουρκικής βιομηχανίας οχημάτων Otokar, Serdar Görgüç, σημειώνει σε ανακοίνωση της εταιρείας που έχει αναχθεί σε πρωτεύοντα κατασκευαστή οχημάτων επί διακυβέρνησης Ρ. Τ. Ερντογάν, πως η χώρα που υπέβαλε την παραγγελία είναι ήδη χρήστης των οχημάτων της Otokar και πως η συμπληρωματική παραγγελία των οχημάτων μάχης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα της εταιρείας.
Οι παραδόσεις των οχημάτων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2021 και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022. Η Otokar σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως οι εργασίες συνεχίζονται παρά τα μέτρα κατά του Covid-19 τα οποία δεν επηρέασαν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και παραδόσεων. Τα οχήματα της τουρκικής εταιρείας έχουν εξαχθεί σε 50 διαφορετικούς χρήστες σε 35 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ τους πολλές αφρικανικές χώρες, όπως το Τσαντ, η Μπουργκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Αλγερία, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Ρουάντα και η Τυνησία.
Το όχημα ARMA 8×8 είναι ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα ανάπτυξης της Οtokar που προσφέρεται σε πολλές διαμορφώσεις, από όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), όχημα παροχής πυρών υποστηρίξεως με πύργο και πυροβόλο των 90-105 mm, φορέας όλμου, όχημα διοίκησης κλπ. Το όχημα έχει καλές δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου χάρη στην ανεξάρτητη ανάρτηση, την τεχνολογία ελαστικών (run flat) και κεντρικού συστήματος ρύθμισης πίεσης (Central Tyres Inflation System – CTIS), είναι αμφίβιο για τη διάβαση υδατίνων κωλυμάτων και οι επιδόσεις του σε ομαλό έδαφος είναι μέγιστη ταχύτητα 105 χλμ/ώρα και τα 700 χλμ. σε ακτίνα δράσης χωρίς ανεφοδιασμό. Το όχημα έχει διμελές ή τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει ως 8 άτομα σε διαμόρφωση μεταφοράς προσωπικού.
Το όχημα Cobra II 4×4 αποτελεί εξελικτική έκδοση του γνωστού τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης Cobra που έχει σημειώσει σημαντική εξαγωγική επιτυχία. Σε σχέση με το παλιότερο Cobra 4×4, το Cobra ΙΙ έχει αυξημένες ικανότητες προστασίας, ιδίως από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), στοιχεία στα οποία ο προκάτοχός του ήταν αρκετά ευάλωτος, με τίμημα την απώλεια αμφίβιας ικανότητας. Ωστόσο, η Otokar προσφέρει στους εξαγωγικούς πελάτες την επιλογή ικανότητας διέλευσης υδατίνων κωλυμάτων -πιθανόν με έκπτωση στον τομέα της προστασίας- εφόδον το επιθυμούν. Μπορεί να μεταφέρει έως 7 άτομα μαζί με το πλήρωμα των δύο ατόμων και να δεχθεί τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού για ποικιλία όπλων από τα 7.62 ως τα 30 mm ενώ η θωράκισή του προστατεύει τους επιβαίνοντες από βλήματα των 7.62 mm.
Τι να πω, μπράβο τους. Στο μεταξύ εμείς πετάμε χαρταετό.
Ετσι νομιζεις
https://www.protagon.gr/themata/epistrefei-to-elliniko-pony-44342098579
το πονυ μου θυμιζει κατι παλλιες ταινιες του Κωσταντινου που ηταν ντετεκτιβ
βρε λες το πονυ να κατακτήσει την υφήλιο;
Πολυ καλο αποτελεσμα. Αυτο δειχνει οτι μια χωρα με παρομοιο (ποιοτικα) πληθησμο με τον Ελληνικο μπορει να εχει εξαγωγικη και κερδοφορα πολεμικη βιομηχανια αν ειναι βιωσιμη, ανταγωνιστικη στη διεθνη αγορα, με ρεαλιστικο επιχειρηματικο πλανο, οι διοικησεις ειναι αξιοπιστες και επενδυθουν αρκετα αρχικα κεφαλαια. Επομενως δεν χρειαζονται κρατικοδιαιτες επιχειρησεις/ναυπηγεια που βασιζονται αποκλειστικα σε κρατικα συμβολαια-επιδοτησεις (για “φρεγατες γενικων καθηκοντων”, “θεμιστοκληδες” κλπ). Η Ελληνικη κυβερνηση ακουει;
Δυστυχώς εχουν ξεφύγει και ποιοτικά εδώ και καιρό. Αρκεί κανείς να δει την διασύνδεση που έχουν τα πανεπιστήμια τους με την τούρκικη βιομηχανία.
Τα δικά μας πανεπιστήμια μπορεί να κάνουν κάποιες σπασμωδικές κινήσεις που και που και να παράγουν κάποια concepts αλλά από αυτό το στάδιο μέχρι την παραγωγή είναι ένα τεράστιο άλμα το οποίο δεν έχουν κάνει ακόμη.
Ετσι και προτεινει καποιος σε Ελληνικο πανεπιστημιο συνεργασια για καποιο σχεδιο που θα αφορα την αμυντικη βιομηχανια κινδυνευει και αυτος και οι καθηγητες που θα αναλαβουν το οποιο σχεδιο να τους σπασουν στο ξυλο,να τους χτισουν σε καμια αιθουσα και οτι μπορει να φανταστουν αυτες οι θλιβερες μεοψηφειες που κυριαρχουν εδω και δεκαετιες στα πανεπιστημια μας.Φυσικα στην Τουρκια ουτε λογος να γινεται για επεισοδια απο φοιτητες και μη σε καθηγητες και πρυτανεις,γι αυτο και προοδευουν.Οταν θα ξυπνησουμε εμεις θα ειναι πολυ αργα.
Κάνετε λάθος.
Δεν κανω κανενα λαθος φιλε μου.Αν καποιος προτεινει να φτιαξουμε ενα uav μπορει κανεις να μην φερει αντιρηση,αν ομως αυτο το uav προοριζεται για το υπ.αμυνας ειναι δεδομενο οτι θα καει το πανεπιστημιο.Και φυσικα δεν μιλαω καν για τεχνολογια πυραυλων και αλλων οπλων.Νομιζω οτι ολοι γνωριζουμε την αποψη αυτων των μειοψηφιων για τον στρατο,τα οπλα τους ενστολους κλπ.
Ειναι ηδη το ΑΠΘ σε συνεργασια με πανεπιστημιου Κυπρου, Intracom και μερικες ξενες εταιριες που δουλευουν στο προγραμμα Lotus. Και εκτος της ελληνικης χρηματοδοτησης εγκριθηκε και χρηματοδοτηση απο Ευρωπαικα κονδυλια EDIDP
Πιπέρι στο στόμα.Διασύνδεση των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία?Θα γίνουν οι φοιτητές μας τσιράκια των πολυεθνικών?Εχουν άλλες δουλειές να κάνουν τα παιδιά όπως να προωθήσουν την αριστερή ιδεολογία,να χτίσουν γραφεία καθηγητών,να διαπομπεύσουν τον πρύτανη κλπ κλπ κλπ!
Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως κοινωνία φίλε μου,θα είμαστε πολύ τυχεροί αν θα είμαστε έστω και τα γκαρσόνια της Ευρώπης.
Μικρή διόρθωση
όχι πολυεθνικών… είναι λάθος
Πολυεθνικώνε
Στη θέση σας δε θα απέδιδα τόσο γρήγορα τις όποιες επιτυχίες σε χώρες όπως “Τσαντ, η Μπουργκίνα Φάσο, η Γκάνα, η Αλγερία, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Ρουάντα και η Τυνησία” σε ανταγωνιστικότητα, πλάνο κλπ. Περισσότερο σε γερές δόσεις λίπανσης και εκμετάλλευσης της τουρκικής πολιτικής επιρροής επί αυτών.
Δεν αρκούν αυτά που πολύ σωστά αναφέρετε.Χρειάζεται ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ κι εμείς σ’αυτόν τον τομέα υστερούμε πολύ σε σχέση με τους γείτονες γιατί είναι άλλο πράγμα να πουλάς ροδάκινα κι άλλο πράγμα να πουλάς όπλα.
Μπράβο στους Τούρκους. Αυτό να το βλέπουν οι δικοί μας κυρίως συνσχολιαστές που πολλές φορές υποτιμούν τον αντίπαλο.
Υπόψιν ότι εισάγουμε και κυκλοφορούν πολλά λεωφορεία αυτής της εταιρείας, πλέον των άλλων λεωφορείων Τουρκικής προέλευσης.
Εμείς εξάγουμε λάδι χύμα στη Ισπανία και την Ιταλία και το επανεισαγουμε συσκευασμενο…