Η Τουρκία υπερ-επιδοτεί την κατασκευή του μαχητικού TF-X, προετοιμασία για ένα αύριο χωρίς το F-35;

2
3066
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 87
  •  
  •  

 

Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν “πως μπορεί μια κυβέρνηση να δώσει γη και ύδωρ προκειμένου να πετύχει ένα προηγμένο φιλόδοξο project”.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, η τουρκική κυβέρνηση θα επιδοτήσει με κάθε μέσο την κατασκευή του προγράμματος του τουρκικού μαχητικού 6ης (;) γενιάς TF-X. Σύμφωνα λοιπόν με διάταγμα του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, η τουρική κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής του νέου μαχητικού με 5,65 δις τουρκικές λίρες (η εφημερίδα δίνει και τιμή σε δολάρια, αλλά με το τουρκικό νόμισμα σε ελεύθερη πτώση η τιμή αυτή δεν είναι και τόσο σταθερή).

Οι επιδοτήσεις δεν σταματούν εδώ. Η επένδυση θα απαλλάσσεται του ΦΠΑ, του φόρου εισαγωγής, θα έχει επιστροφή ΦΠΑ, εταιρική φοροαπαλλαγή, 10ετή παρακράτηση φόρου, επιδότηση προσωπικού μέχρι ύψους 660 εκ. λιρών, επιδότηση επιτοκίου μέχρι 440 εκ. λίρες, και φοροαπαλλαγή μερισμάτων. Επίσης θα έχει επιδότηση 50 στο κόστος της ενέργειας μέχρι του ποσού των 350 εκ λίρες. Κανονικά θα πρέπει να ήταν το Ελντοράντο των επενδυτών, αλλά είναι αμφίβολο το ποιος θα έρθει να επενδύσει σήμερα στην Τουρκία, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα. Φυσικά πρέπει να πούμε πως αν θέλει κάποιος να κάνει μπίζνες, θα πρέπει να προσφέρει γη και ύδωρ για να πετύχει τον σκοπό του. Η κατασκευή ενός προηγμένου μαχητικού από μια χώρα όπως η Τουρκία, αξίζει γη και ύδωρ από την τουρκική κυβέρνηση.

Θεωρείτε πως σύντομα περισσότερα κονδύλια θα μεταφερθούν προς το πρόγραμμα του TF-X. Οι Τούρκοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στην περίπτωση που τα F-35 δεν παραδοθούν ποτέ στην αεροπορία τους. Τα τουρκικά F-16 σύντομα θα χρειαστούν αντικατάσταση, αν και οι Τούρκοι πιθανότητα θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μια δική τους αναβάθμιση. To TF-X είναι η τουρκική διέξοδος στο πρόβλημα που λέγεται ενίσχυση της ΤΗΚ.

Διαβάστε επίσης

Τι σημαίνει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονος


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 87
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ΚΚ
Guest
ΚΚ

Θέλει πολλά χρόνια κ πολλαααααααααα λεφτά για να το φτιάξουν εξολοκλήρου μόνοι τους. Εκτος κ αν εχουν βοηθεια ειδικά στο θεμα των κινητήρων.

Πέτρος Ρ
Guest
Πέτρος Ρ

Το TF-X θα είναι κατώτερο του F35 διότι το κόστος ανάπτυξης του είναι πολύ πολύ μικρότερο. Το ίδιο ισχύει και για το βρετανικό μαχητικό που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Και στις δυο περιπτώσεις ο στόχος είναι η ανάπτυξη ή η διατήρηση ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας και όχι η δημιουργία υποκατάστατου ή ανταγωνιστή του F35.