Θα μπορέσει η Τουρκία να αξιοποιήσει πλήρως το S-400;

19
4679
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 61
  •  
  •  

Η σύμβαση αγοράς των ρωσικών Α/Α συστημάτων μεγάλης εμβέλειας S-400 από την Τουρκία έγινε το 2017 και θα μπορούσε να αλλάξει την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, αναφέρει το “Monch”.

 

Η επιλογή αποφασίστηκε μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας και πρόκειται να κοστίσει γύρω στα $2,5 δις. Η προκαταβολή ύψους τουλάχιστον $100 εκατ. δόθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με την τουρκική αγορά να αφορά δύο συστήματα των εννέα εκτοξευτών έκαστο και 144 κατευθυνόμενα βλήματα. Η εξόφληση γίνεται σε ρούβλια. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, υποστηρίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση της τάξης του 3%.

 

Ακάρ: Τον Οκτώβριο του 2019 τα S-400 στη Τουρκία

Πιθανότερη έδρα των S-400 είναι η αεροπορική βάση Murted, στα περίχωρα της Άγκυρας, που ήταν έως το 2016 γνωστή ως Akinci. Η βάση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διενέργεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εκείνο τον Ιούλιο, υποστηρίζοντας τα σχέδια ανατροπής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και έκτοτε αποφασίστηκε να μην διαθέτει ενεργή πολεμική μοίρα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι το ένα σύστημα θα λειτουργεί στην Murted και το δεύτερο σε άλλη τοποθεσία.

 

NATO: Η Τουρκία θα έχει συνέπειες αν προχωρήσει στην αγορά των S-400

Η προμήθεια των S-400 έχει προκαλέσει την αντίθεση των ΗΠΑ και αποτελεί μία από τις αφορμές για την επιβολή προσωρινού επιλεκτικού εμπάργκο όπλων αμερικανικής προέλευσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ θεωρούν αδύνατη τη διασύνδεση των ρωσικών συστημάτων στο νατοϊκό δίκτυο. Να θυμηθούμε κάπου εδώ, η Τουρκία είναι μέλος του NATO. Σε υπηρεσία είναι σήμερα τέσσερα ΑΣΕΠΕ E-7T και περισσότερα από 30 σταθερά και κινητά επίγεια ραντάρ, που επιχειρούν σε μια ζώνη επτά περιοχών και κάνουν χρήση των ζεύξεων δεδομένων Link 11B και Link 16. Η εικόνα τους μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στα CAOC του Eskisehir και του Diyarbakir, όπου και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις.

 

SPIEGEL: To NATO φοβάται πως τα μυστικά των τουρκικών F-35A θα πέσουν σε ρωσικά χέρια λόγω S-400

Παράλληλα όμως με το νατοϊκό πλαίσιο, η Τουρκία έχει φροντίσει να δημιουργήσει κι ένα εθνικό δίκτυο, αποτελούμενο από 14 τρισδιάστατα ραντάρ TRS-22XX και 18 συστήματα C3 τα οποία είναι συνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο RadNet. Αυτό το δίκτυο, που δύναται να διασυνδεθεί με τα E-7T, θεωρείται ότι μπορεί να συνεργαστεί με τα S-400, όταν παραληφθούν. Αυτό το δίκτυο πρόκειται επίσης να ενισχυθεί με τις παραλαβές νέων εγχώριων συστημάτων ραντάρ, όπως τα 18 σταθερά EIRS και τέσσερα κινητά TEIRS, ώστε να καλυφθούν νεκρές ζώνες και να αποσυρθεί παλαιότερο υλικό.

 

Ακόμη και έτσι, ωστόσο, η διασύνδεση των S-400 στο εθνικό δίκτυο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Διότι αυτό θα απαιτήσει τη συνεργασία της ρωσικής πλευράς σε ζητήματα παροχής πηγαίων κωδικών. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Έτσι, τα τουρκικά S-400 δεν αναμένεται να φθάσουν σε σημείο όπου θα αποδίδουν στο 100% των δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, ακόμη και αν πετύχει η τουρκική πολεμική βιομηχανία να δημιουργήσει σύστημα IFF για το S-400, αυτό θα πρέπει να συνάδει με τις μέγιστες επιδόσεις του κύριου ραντάρ του Α/Α συστήματος, αλλιώς λόγω της προβληματικής συνεργασίας με το E-7T θα γεννηθεί κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων. Η Τουρκία πρόκειται να αποκτήσει ένα ικανό σύστημα, αλλά θα μπορεί πλήρως να το αξιοποιήσει;

 

Ερντογάν για παραδόσεις F-35 αλλά και S-400: «Δεν τα πήραμε για να τα βάλουμε στην αποθήκη»!

Δεν σημαίνει πάντως ότι η εισαγωγή του S-400 στο τουρκικό οπλοστάσιο δεν θα προκαλέσει “επανάσταση” στις ικανότητες Α/Α άμυνας. Η τελευταία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σήμερα στα μαχητικά F-16C/D, αφού περιορίζεται εναλλακτικά στα Α/Α συστήματα Nike Hercules και I-HAWK. Επιπλέον, το S-400 θα προσφέρει χάρη στο κατευθυνόμενο βλήμα 9Μ96Ε για πρώτη φορά στην Τουρκία ικανότητα αντιμετώπισης αντίπαλων βαλλιστικών πυραύλων, σε μέγιστη εμβέλεια 120km και ύψη μέχρι 30km. Χρησιμοποιώντας τα κατευθυνόμενα βλήματα 48N6E3 και 40N6E οι επιδόσεις γίνονται πολύ καλύτερες. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει (α) το S-400 να διασυνδεθεί πλήρως στις τουρκικές δομές και (β) να πωληθούν τα βλήματα στην Τουρκία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 61
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Τα F-35 να μην πάρει κι ας τους κάνει ό,τι θέλει!

sotbak
Guest
sotbak

+

Thras
Guest
Thras

Θα συμφωνήσω…

σ-400
Guest
σ-400

ακομα και αν δεν ειναι στο 100% αν ο αντιπαλος σου ειναι νεκρος τι συζηταμε….

Το ζητημα ειναι οτι με s-400 , πυρηνικο εργοστασιο ,συρια εχουν ερθει πολυ κοντα με εναν απο τους 2 μεγαλους ενω ο αλλος τον γλυφει μην το χασει. Να προσεχουμε μην μας κανουν καμια τραμπα για να μεινει η Τουρκια Δυση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά είναι καλά αλλά η ρωσική υποστήριξη είναι προβληματική. Ήταν ακόμη πολύ πιο προβληματική παλαιότερα, οι ρώσοι κατάφεραν να βελτιωθούν αισθητά αλλά το πρόβλημα παραμένει. Σε ότι αφορά τα S-300 και S-400 η κύρια διαφορά είναι στο βλήμα. Σε ότι αφορά πάλι τα S-400 παλαιότερα οι ρώσοι είχαν καλέσει επιτροπή του ΓΕΑ στην Μόσχα για να της κάνουν επίδειξη του S-400. Πέρα αυτής κάτι που έκανε εντύπωση στους δικούς μας ήταν η απογείωση ενός Su-35 που με το που απογειώθηκε άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό σχεδόν κατακόρυφα. Οι δικοί μας έμειναν εντυπωσιασμένοι. Σε ότι αφορά την διασύνδεση των… Read more »

shadow man®
Guest
shadow man®

λογικά τα οσα λες αλλά αυτο το τελευταιο…. αφου με εμας εχουν το προβλημα στον αερα (υποτιθεται, γιατι στην ουσια ξερουν οτι δεν θα δαγκώσουμε αν δεν δαγκώσουν και ισως ουτε τοτε) γιατι να τους πανε απο την αλλη μερια? και αν τους πανε ποσες μέρες χρειαζονται για να επανατοποθετηθουν στα παραλια μας αν γινει κατι?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η συμφωνία που έχει γίνει είναι τα S-400 να είναι εγκαταστημένα ανατολικά της Άγκυρας. (οι ισραηλινοί δεν θέλουν την εγκατάσταση των S-400 σε τουρκικά παράλια) Δεν γίνεται να τα βάλουν στα παράλια τους γιατί αυτά τα συστήματα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά όπλα και έτσι δεν προβλέπεται η εγκατάσταση του σε παράλια. Ως σύστημα είναι τεράστιο και η μετακίνηση του δεν είναι εύκολη. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που έχουν πολλά βουνά. Ενώ οι ρώσοι με τις τεράστιες στέπες τους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Από τι είδα στο google maps η απόσταση Άγκυρας-Σμύρνης είναι σχεδόν 600 χλμ. Υπό… Read more »

Παναγιωτης
Guest
Παναγιωτης

“Πέρα αυτής κάτι που έκανε εντύπωση στους δικούς μας ήταν η απογείωση ενός Su-35 που με το που απογειώθηκε άρχισε να ανεβαίνει στον ουρανό σχεδόν κατακόρυφα. Οι δικοί μας έμειναν εντυπωσιασμένοι.” Αυτό το κάνει και ένα 747, κάτι δε μας λες καλά..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για την ακρίβεια το Su-35 απογειώθηκε και με το που πήρε λίγο ύψος μετά σηκώθηκε κατακόρυφα μέχρι που έφτασε ψηλά. Αυτό μπορούν να το κάνουν ελάχιστα μαχητικά αεροπλάνα στον κόσμο που έχουν ισχυρούς κινητήρες. (λόγος ώσης-βάρους μεγαλύτερη από 1 προς 1) Μπορεί να το κάνει και ένα Β-747 αν έχει ισχυρούς κινητήρες.

dkataims
Guest
Dimitris

Αποψη.
Αληθεια, η περιπτωση να παραδοθουν στο ψευδοκρατος ειναι υπαρκτη; Σε μια σολομοντεια λυση τυπου S300 με σκοπο αφενος να πιεσει τη δυση να αναγνωρισει το κρατιδιο, αφετερου τυπικα να μην ανηκει στις ΤΕΔ και να μη δημιουργει προβληματα στις σχεσεις με τη Δυση (f35). Στο πρακτικο κομματι, κλειδωνουν αεροπορικα οι περιοχες ΑΟΖ που ενδιαφερουν την Τουρκια.

Απλα δυο σκεψεις.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Ειναι πολυ δυσκολο λογω εγγυτητας Αγγλων,Ισραηλινων αλλα και γεωτρησεων με total,Exxon στο παιχνιδι θα ηταν αρκετα προκλητικη εγκατασταση τους εκει.

GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

Εκτιμώ ότι για να είναι υπαρκτή μια τέτοια κίνηση, θα πρέπει ή οι Ρώσοι πρώτα να αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα ως “ΤΔΒΚ”, για να δώσουν ως κατασκευαστής την έγκριση της τοποθέτησής τους εκεί, εκτός και αν έχουν σκοπό να το κάνουν έμμεσα, δίνοντας το οκ της τοποθέτησης χωρίς άλλες νομικές διατυπώσεις διεθνούς δικαίου ή η Τουρκία να τα προσαρτήσει, ώστε να θεωρούνται τμήμα της επικράτειας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣΚ

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ S400,ΜΕΤΑ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S400 ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ F35,ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ,ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ?ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ……ΓΙΑ ΨΑΧΤΕ ΤΟ……..

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μήπως ότι λέγαμε έχει βγει; Μήπως το βλέπετε λάθος; Φανταζόταν κανείς ότι θα έχει πρόβλημα η Τουρκία με τους S400 πριν το γράψουμε; Ότι δεν θα έρθουν τα F35 και τώρα έχουμε νόμο που απαγορεύει την αποδέσμευση; Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείτε; Δεν είμαστε το Κονγκρέσο, αλλά ένα ταπεινό ελληνικό περιοδικό

Thras
Guest
Thras

Προς το παρόν τα F35 είναι δεσμευμένα και επιβεβαιώνεται πλήρως η κοινή λογική της ΠΤΗΣΗΣ. Αν παραδοθούν και τα δύο τότε το ξανασυζητάμε…

GiannisKr
Guest
Γιαννης Μ.

Θα παραφράσω λίγο τον τίτλο σας ως απάντηση στο ερώτημα που θέτει Η Ελλάδα αξιοποιεί πλήρως τους S-300; Αν το κάνει τότε θα το κάνει και η Τουρκία, αν όχι τότε είναι ξεκάθαρα θέμα διπλωματικών σχέσεών της με τους ρώσους, για να το καταφέρουν. Ενδεχομένως η Ρωσία να θέλει να δώσει τους πηγαίους κωδικούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν πρώτα οι S400 στην Τουρκία για να είναι σίγουροι ότι οι τούρκοι δεν τους θέλουν μόνο για ανατολίτικο παζάρι με τους δυτικούς, υπαναχωρώντας τελευταία στιγμή μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχουν το f-35 ή οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα… Read more »

Ζαπ
Guest
Ζαπ

Θα μπορέσει η Τουρκία να αξιοποιήσει πλήρως το S-400;
Ναι.
Θα παρει και τα F-35;
Ναι.

Chris
Guest
Chris

Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε εμείς πλήρως την απόκτηση των S400 από την Τουρκία. Τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι/Η.Π.Α. έχουν πουλήσει στην Τουρκία άπειρα όπλα, που είναι γνωστό ότι θέλει να τα αξιοποιήσει επιθετικά εναντίον των γειτόνων της, και κυρίως της Ελλάδας, και μέσα στην Ε.Ε. δεν νομίζω να θέσαμε ποτέ το θέμα. Τώρα που η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας υλοποιείται -και μάλιστα από έναν αντιδυτικό ισλαμιστή πολιτικό- θα πρέπει να δημιουργήσουμε όσα εμπόδια μπορούμε στον εξοπλισμό της Τουρκίας από τη Δύση. Και η προσέγγιση με τη Ρωσία και το Ιραν που είναι ανάθεμα για τη Δύση είναι μια… Read more »

Thomas
Guest
Θωμάς

Πιστεύω ότι η αξιοποίηση των S-400 από την Τουρκια θα εξαρτηθεί από το ποσο κοντά θα μείνει στην δύση. Αν η αγορά των S-400 αρχίσει να δημιουργεί μεγαλύτερο ρήγμα στο ΝΑΤΟ και στις σχέσης της με τις ΗΠΑ τότε οποιαδήποτε αξιοποίηση θα σημαίνει περισσότερα Ρωσικα οπλικά συστήματα και στενότερες σχέσεις με την Ρωσία. Αν η Τουρκια χρησιμοποιήσει τους S-400 ως διαπραγματευτικό χαρτί και επουλώσει κάπως τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ τότε η αξιοποίηση του συστήματος θα είναι περιορισμένη όπως ακριβώς εξηγείται και στο άρθρο. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τελικά η Τουρκια θα επιστρέψει στο μαντρί απλά το… Read more »