«Το παγκόσμιο σύστημα έχει επίγνωση ότι μπορεί να συνεχίσει την ύπαρξή του και την ηγεμονία του σε όλο τον κόσμο όταν είναι σε θέση να εξουδετερώσει την Τουρκία στην περιοχή». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κείμενο που έχει γραφτεί σε Γ’ κατηγορίας συνωμοσιολογικό ιστολόγιο, ωστόσο πρόκειται για την εισαγωγική παράγραφο, σχετικού άρθρου της (κάποτε σοβαρής, πλέον φερέφωνο του Ερντογάν) Yeni Safak.

Το άρθρο «βλέπει» μια παγκόσμια συνωμοσίας να εξελίσσεται εις βάρος της Άγκυρας, με κάποιους να προσπαθούν να στρέψουν τον αραβικό κόσμο εναντίον της, και με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιπλέον, όλες οι διεθνείς κινήσεις κατά του Ιράν, έχουν ως στόχο την… Τουρκία.

Όλα αυτά βέβαια, είναι για εσωτερική κατανάλωση και απόσπαση της προσοχής από τα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν την Τουρκία και ξεκινούν από την οικονομία και καταλήγουν στην «ανορθόδοξη» εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.

Προφανώς η απόδοση ευθυνών για τα κακώς κείμενα του καθεστώτος Ερντογάν σε τρίτους (πολλές φορές αόρατους) εχθρούς, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παραξενεύει τον Έλληνα αναγνώστη. Ας θυμηθούμε μόνο πόσες φορές Έλληνες (λαϊκίζοντες) πολιτικοί έχουν αποδώσει ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες (πχ Ευρώπη, Γερμανία, ΗΠΑ, κτλ), μόνο και μόνο για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο εκκρετινισμός των μαζών σε χώρες που κάποτε φαίνονταν εξελίξιμες καλά κρατεί … Αφορά φυσικά και μας (μετά το 2010 έχουν σπάσει οι υπόνομοι και όλα τα λύματα έχουν χυθεί στη επιφάνεια, με ιδανικό υπόστρωμα τη βίαιη ανατροπή του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και την αδυναμία – ή αδιαφορία – των πολιτικών και πνευματικών ελίτ να εξηγήσουν ορθολογικά στους πολίτες γιατί συνέβη αυτό).
  Και στη Δύση δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Από τις απίθανες αιρέσεις στις ΗΠΑ μέχρι τα ετερόκλητα πλήθη (νοικοκυρές με το χαρακτηριστικό προσωπείο της ηλιθίας κυνηγού «ευκαιριών» στα καλάθια 365 μέρες το χρόνο μέχρι νεοναζί με τα όλα τους …) στη Γερμανία που κάνουν ολονύκτια λαμπαδηφορία εις μνήμην λυσσασμένου μπουλ τεριέ που … δολοφονήθηκε από την ανάλγητη Αστυνομία (αφού κατασπάραξε δυο παιδιά …), ένα κύμα μαζικής παράκρουσης, διαφόρων αποχρώσεων, κλονίζει την ικανότητά μας να ζούμε συλλογικά.
  Μια έκκληση: Μη φείδεθε χρόνου (από το υστέρημά σας, από την εργασία σας, από την οικογένεια σας) για να ανασκευάσετε μια ανορθολογική άποψη. Προφορικά ή γραπτά, δημόσια ή ιδωτικά. Φαίνονται πολλοί γιατί όσοι έχουμε σοβαρές ενασχολήσεις σιωπούμε!

    • …Η ηλιθιότητα είναι αήττητη.

     Και συνδυαστικά με το βόλεμα και τον εγωισμό δημιουργεί εκρηκτικό κοκτέιλ.
     Ότι και να ειπωθεί απλά πέφτει στο κενό.

     Απογοήτευση και πνευματική απαξίωση.

  • Νικόλαε,είναι πεποίθηση μου ότι ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο κακός εαυτός μας.
   Και ότι η όποια ξένη παρέμβαση είναι συνήθως επιτυχής εις βάρος μας,όταν συμμαχήσει ακριβώς με αυτόν τον κακό εαυτό μας.
   Αυτό δέν όμως,δέν συνεπάγεται ότι «ο κόσμος» μας αντιμετωπίζει με αδιαφορία,ή συγκατάβαση,όπως λυσσούν να μας πείσουν κάποιοι.
   Πρόσφατα έγραψες ότι θυμάσαι την δαιμονοποίηση των Σέρβων από τα εν Γερμανία ΜΜΕ την δεκαετία του ΄90.
   Δέν γνωρίζω άν πρόλαβες τον αντίστοιχο διασυρμό των Ελλήνων λόγω της αστέργου στάσεως έναντι της πτωχής,ορφανής,καημένης πλην τιμίας «Μακεδονίας».
   Όπως και την διαχρονική στοργή της υφηλίου προς το συγκεκριμένο τεχνητό μόρφωμα.
   Όπως και την διαχρονική στοργή της υφηλίου προς ένα άλλο ψευδοκράτος στην ημικατεχόμενη Κύπρο.
   Μπορεί κάποιος να πεί ότι στην δεύτερη περίπτωση «μιλάνε τα μεγέθη».
   Γιατί όμως να μήν μιλήσουν τα μεγέθη και στην πρώτη περίπτωση;
   Γιατί όμως να μήν μιλήσουν τα μεγέθη και στην περίπτωση της Βορείου Ηπείρου πολύ πιο πρίν;
   Γιατί ο Ελληνισμός να βρίσκει συνεχώς τοίχους,ανεξαρτήτως μεγεθών και συσχετισμών;

   Όσο για τις χώρες που θεωρούντο εξελίξιμες,θα περιοριστώ να παρατηρήσω ότι όσο θα υπάρχει Τουρκία,θα είναι πάντα ένα κράτος -συμμορία,ένα αρπακτικό που ζεί μέσα από την οθωμανική της αυτογνωσία και αυτοπροσδιορισμό.
   Και,όπως και κάποιο «φιλελεύθερο» κόμμα της Γερμανίας,η Τουρκία θα αισθάνεται πάντοτε αδικημένη,όταν απλώς και μόνο δεν θα είναι ευνοημένη.

   • Αγαπητέ Αχέροντα,
    τα θυμάμαι όλα στη Γερμανία, πήγα το φθινόπωρο του ’93, μεσούντος του Μακεδονικού, και έφυγα λίγο μετά τους βομβαρδισμούς του Κοσόβου. Πηγαίνω ακόμη συχνά λόγω της εργασίας μου, και ενημερώνομαι για τα εκεί τεκταινόμενα καθημερινά. Αν δεν απατώμαι (κατά τα όσα έλεγε εξαφανισθείς αγαπητός φίλος από δω) είσαι και συ Έλληνας του Μονάχου.
    Η γνώμη μου είναι ότι οι ξένοι θέλουν να μην υπάρχουν προβλήματα για να γίνονται δουλειές, και πιέζουν κατά προτεραιότητα τους πλέον εφεκτικούς σε πιέσεις και με αμβλεία πολιτική βούληση παίκτες. Μάντεψε ποιοι είναι ιστορικά και διαχρονικά αυτοί. Είναι σαν την ιστορία με το τραπέζι των χαρτιών και το κορόιδο.
    Διότι μιλάμε για ένα έθνος όπου
    α) όλοι οι βουλευτάκοι βαράνε προσοχή στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία μετά τις 20.07.1974 δεν έχει σταθεί σε θέση να επηρεάσει ούτε μία πολιτική και διπλωματική εξέλιξη στην Ελλάδα (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) προς το συμφέρον της χώρας της. Ούτε μία!
    β) η μισή κοινή γνώμη είναι υπό την επήρεια μιας δρακογενιάς «γαλλοτραφών» κυρίως και καλά «ταγών», οι οποίοι, όπως οι ναύτες του Χριστόφορου Κολόμβου με τις χάντρες και τα καθρεπτάκια τους, διακινούν διάφορα πολιτιστικά υπο-«προϊόντα», bon pour l’ Orient, που καλώς οργανωμένα χαλκεία της μητρόπολής τους (αλλά και της ξεδοντιάρας γηραιάς Αλβιώνος) τύπου Vincennes, SOAS κλπ σχολές πρακτόρων εξελίσσουν διαρκώς για την τριτοκοσμική πελατεία, εθίζοντας τους Έλληνες στη νοοτροπία των λωτοφάγων του Αμαζονίου, για την οποία γράφω σε ένα σχόλιο μου στο άρθρο για την ταινία του Τ-34 και το ναζιστικό παραλήρημα από κάτω.
    γ) η άλλη μισή κοινή γνώμη ζει στον αστερισμό των ανθενωτικών του 1439, πάλλεται από μίσος κατά των Δυτικών (κατά βάση επειδή βρίσκει πνιγηρή την ορθολογική, δικαιοκρατική και αμερόληπτη οργάνωση της δημόσιας σφαίρας και ορέγεται την ατομική αυθαιρεσία), να μην πω ότι βλέπει με κατανόηση και τη σχολή εκείνη του σκέπτεσθαι που πρεσβεύει ότι καλύτερα ήμασταν ως υπήκοοι του Σουλτάνου, παρά υπό διακινδύνευση της ιδιοπροσωπίας μας από επιρροές (θα το πώ, και βαράτε με …) ΑΝΩΤΕΡΩΝ πολιτισμών.
    δ) κανείς δεν θέλει να θυσιάσει ένα ευρώ για την εθνική υπόθεση για την οποία κόπτεται. Ο Φλωρινιώτης που πάει για βενζίνη στα Σκόπια και ο Εβρίτης που πάει στην Αδριανούπολη για να του πλύνουν το αυτοκίνητο θα υψώσει δηλαδή ανάστημα για τα εθνικά του δίκαια; Αφού είναι ένα ασπόνδυλο σκουλήκι! Ας κατεβεί σε όσα συλλαλητήρια θέλει, ερπετό θα μείνει!
    Όλα αυτά πιστεύεις ότι οι ξένοι δεν τα γνωρίζουν; Ο αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης που το 2007 πήγαινε κάθε σ/κ στον Άγρα Πέλλης για να διεγείρει «ντόπιους» (κατά την ύπουλη και χυδαία αυτή λέξη που έγινε συρμός από μεγαλόσχημους βουλευτές, τάχα μου και ευεργέτες της περιοχής …) δεν τα γνώριζε; Οι αμερικανοί ινστρούχτορες των σλαυόφιλων και τουρκόφιλων «ελευθεριακών» ρεταλιών της ΥΦΑΝΕΤ στη Θεσσαλονίκη, που τους έβαζαν να αναρτούν στο Indymedia τις εκκλήσεις για συντονισμένη θραύση των προτομών Μακεδονομάχων στη Θεσσαλονίκη το ίδιο θέρος (ως έναρξη εξέγερσης «Μακεδόνων» …) δεν τα γνώριζαν;
    Και ποια η απάντηση των Ελλήνων με την ψήφο τους; Τα αναρίθμητα μικρά κομματίδια αργυρώνητων, υπαλλήλων επιχειρηματιών, και οι βουλευτές – δεκαδικές υποδιαιρέσεις του τίποτε, που γαντζώνονται στην καρέκλα και στην αποζημίωση γιατί σε όλη την προηγούμενη και επόμενη ζωή τους τόσα λεφτά δεν θα δουν! Και που κάνουν τούμπες για πέντε φράγκα στον καθένα! Και που ψηφίζουν πράγματα που τα μεγάλα παραδοσιακά Volksparteien δεν υπήρχε περίπτωση ένα στο εκατομμύριο να δεχτούν!
    Άξιοι της μοίρας μας …

    • Δέν διαφωνώ σε τίποτε,εκτός του ότι είμαι Έλληνας της Στουττγάρδης και όχι του Μονάχου. 🙂
     Aκόμη,για την Vincennes ομολογώ ότι δέν είχα κάτι υπόψιν,ίσως επειδή έχω μάθει να περιμένω το στιλέττο από τον αγγλοσαξωνικό κόσμο,που θεωρώ κύριο επιβήτορα της παγκοσμιοποιήσεως,και που μας έχει φιλοδωρήσει -επί δεκαετίες- τις καλές του υπηρεσίες και στην Κύπρο,
     Αλλά βέβαια,«χίλιοι καλοί χωράνε».
     Το μόνο ερώτημα που ανακύπτει από τα όσα σωστά παρέθεσες,είναι γιατί να είμαστε εμείς πάντοτε οι εφεκτικοί,δεκτικοί και ευεπίφοροι σε «πιέσεις».
     Ειδικά όταν οι βόρειοι γείτονες είναι πολύ πιό λαμόγια,μέχρι σημείου να επαπειλούνται εμφύλιοι στις χώρες τους εξ αιτίας «ηγετών» τύπου Μπερίσα και Γρούεφσκι.

     Δέν μπορεί,κάποιος αποκωδικοποιητής πρέπει να υπάρχει.

 2. Η Τουρκία θέλει να γίνει όχι μόνο περιφερειακή,αλλά παγκόσμια υπερδύναμη. Στο πλαίσιο αυτό του μεγαλοιδεατισμού του Ερντογαν και των λοιπών ακραία εθνικιστών τούρκων, μπορεί να μην απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό, αλλά να προετοιμάζει τον κόσμο για τις μελλοντικές της κινήσεις.
  Αν κάποιοι είχαν δώσει περισσότερη στο mein kampf του Χίτλερ ίσως ο κόσμος να μην είχε θρηνήσει τόσα θύματα…

 3. Το «Όλοι [οι κακοί κσένοι] εμάς ζηλεύουν» είναι κάτι που πιστεύουν όλοι οι εγωκεντρικοί ηλίθιοι παγκοσμίως. Σε εθνικό επίπεδο και μη. Το κούνημα του δακτύλου είναι πιο εύκολο απο την αυτοκριτική, και δεν απαιτεί αλλαγές στη συμπεριφορά μας.

 4. Αυτο το «ειναι για εσωτερικη καταναλωση» ειναι μεγαλη παγιδα Οταν αυτα γινονται ιδεολογια κυριαρχη και βγαινουν προς τα εξω γινονται εξωτερικη πολιτικη Ολοι αυτοι οι ανιστοριτοι χαρτες που βγαζει η Τουρκια για την ΑΟΖ δεν ειναι για εσωτερικη καταναλωση Ολα τα νησια που λενε πως κατεχει η Ελλαδα επισης Ας σοβαρευτουμε. Αυτοι ειναι οι Τουρκοι Oι Αραβες και οι Ισραηλινοι το βλεπουν Η ΕΕ και οι Αμερικανοι ακομα αυτοβαυκαλιζομαστε

  • Α να γεια σου.., αυτά λέω κι εγώ.
   Σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι χτίζεται μια σκέψη, η σκέψη γίνεται άποψη,η άποψη γίνεται νοοτροπία και η νοοτροπία ιδεολογία πάνω στην οποία χτίζεται η εξωτερική πολιτική, η κοινή γνώμη και ο κόσμος εντός και εκτός χώρας..!
   Είτε αυτή λέγεται Τουρκία είτε Αφγανιστάν, τα βήματα αυτά είναι συγκεκριμένα και σε οδηγούν στο αποτέλεσμα το οποίο, ανάλογα τον προγραμματισμό και την σωστή προετοιμασία, θα είναι επιτυχές ή όχι..!
   Αν θέλει κάποιος να ανακόψει όλη αυτή την ακολουθία είτε πρέπει να σπάσει έναν κρίκο της αλυσίδας είτε να είναι αρκετά δυνατός για να αναστρέψει στο τέλος το αποτέλεσμα.
   Στην περίπτωση της Τουρκίας η σκέψη (διεκδίκηση ξένων εδαφών) έγινε ιδέα (γκρίζες ζώνες) η οποία έγινε νοοτροπία (ανατροπή διεθνών συνθηκών) η οποία έγινε ιδεολογία (ψεύτικοι χάρτες και ασυνάρτητες θεωρίες) προετοιμάζοντας μια κοινωνία να θεωρεί ορθά τα στραβά και να αγωνιστεί για να εδραιωθούν τα λάθος κάτω από την στέγη του μεγαλοϊδεατισμού και υπό το όχημα του Ερντογανικού Νεοθωμανισμού.
   Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά…

 5. Ο Ερντογκάν επέλεξε να αντιπαλευτεί το ισραήλ, κυριος λόγος μάλλον είναι ο ρόλος του τελευταίου στον νεο αγωγό γκαζιού και στην περικύκλωση της Τουρκίας από κράτη που την αποκλείουν απο τον μεζέ και την παρακάμπτουν. Πρέπει να ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ αν θέλει να διαπραγματευτεί στο μέλλον μερίδιο, αρα συμφέρει να υποστηρίζει παλαιστίνιους, προσεγγίζει τους Σύριους του Άσαντ, δείχνει ανοχή στο Ιράν, και αν θελήσει να πετάξει στην βορειοανατολική Συρία για να χτυπήσει τους κούρδους πρέπει να ζητήσει την άδεια της Ρωσίας και να συνεργαστεί με τον Άσαντ. Επιπλέον μάλλον καταλαβαίνει πως το πλασάρισμα της Τουρκίας ώς περιφερειακή υπερδύναμη και προστάτιδα των αράβων την φέρνει αντιμέτωπη με την Σαουδική αραβία, την Ρωσία που θέλει τον ρόλο της υπερδύναμης για τον εαυτό της και μια σχετικά ανίσχυρη Τουρκία στα νότα της. Μπορεί να είναι χοντροκομμένη η θέση ότι όλοι την ζηλευουν επειδή ειναι όμορφη και έξυπνη αλλά ψηλοστέκει. Ετσι όπως το παίζει το παιχνίδι ο Ερντογκάν το χει κάνει πολύ δύσκολο.

 6. Δυστυχως κατι τετοιες ιδεες ευημερουν και σε εγχωριους εγκεφαλους. Παντα υπαρχει ενας υπουλος εχθρος, εβραιοι μασονοι αμερικανοι γερμανοι εξωγηινοι, που μας ζηλευει μας φθονει και εχει ως υπερτατο σκοπο την εξολοθρευση μας. Ας εχουμε την ελπιδα οτι καποια στιγμη τα ματια και τα μυαλα επιτελους θα παρουν την αποφαση να αντικρισουν την πραγματικοτητα.

 7. Το ότι μια φυλαδα στην Τουρκία γράφει κάτι δε σημαίνει απαραίτητα κάτι. Το οτι αυτή η φυλαδα εκπτροσωπει την κυβέρνηση και οχι τον κιτρινισμό είναι άποψη σας μόνο. Το τι γράφεται στο ελληνικό ίντερνετ για την Τουρκία είναι πολυ χειρότερο. Η διαφορα είναι πως οι τουρκοι δεν ασχολούνται αντίστοιχα πολύ όσο εμείς. Καλύπτουν την ορθογραφία τους με αλλα μέτωπα. Δεν ειναι καλυτεροι δημοσιογραφικά.

 8. Μια πονηρη σκεψη περναει απ το μυαλο μου.
  Σε πεντε ωρες τα στρατευματα που εχου μαζευτει για την εισβολη στη Συρια μπορει να ειναι στην Μερσινα και να πανε στην Κυπρο .
  Ηδη το πρωτο μπλοκ δυναμεων με Λεοπαρντ 2 ειναι εκει.
  Το εχουν σκεφτει οι επιτελεις μας αυτο ;
  Απλα λεω μην περιμενουμε αλλου τα κακαρισματα κι αλλου να γεννησουν οι κοτες …

  • Αν θέλουν να πάνε Κύπρο τους αρκεί να μπουν από το τουρκοκυπριακό έδαφος δεν υπάρχει λόγος να ριψοκινδυνέψουν μια απόβαση στο καταχείμωνο και μάλιστα ορμώμενοι απο τα λεηλατημένα λιμάνια της Συρίας. Αλλά χωρίς αφορμή, αν κάνουν άδικη επίθεση αυτό που τελικά θα κινδυνέψει είναι η καρέκλα του Ερντογκάν

   • Η Μερσινα ειναι στην Τουρκια απεναντι απ την Κυπρο και μπορουν σε ελαχιστο χρονο να κανουν κινηση χωρις να εχουμε εγκαιρη αντιδραση. Κατι αντιστοιχο του blitzkrieg των Γερμανων στο Β ΠΠ και αφου θα εχουν συντριπτικη τοπικη υπεροπλια για καποιο διαστημα μεχρι να οργανωθουμε να κατσουν στο τραπεζι απο θεση ισχυος (πχ στα ενεργειακα…)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here