Η Τουρκία συντάσσεται με την Χαμάς στο πρώτο ψήφισμα των ΗΕ κατά των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ

3
1834
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εντός της ημέρας, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στα Ηνωμένη Έθνη, η πρώτη επίσημη καταδίκη κατά της Χαμάς, για τις επιθέσεις με ρουκέτες που εκτελεί εναντίον του Ισραήλ. Η Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξει τις θέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η Τουρκία και το Κατάρ αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Χαμάς, παρέχοντας οικονομική βοήθεια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο ψήφισμα που συντάχθηκε από την Ουάσιγκτον και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και την Ελλάδα), καλεί τη Χαμάς να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητά να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση, ειδικά την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, φέρεται να έχει λάβει προφορική διαβεβαίωση απο τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να στηρίξει το ψήφισμα.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στη Χαμάς μέσω μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας που ονομάζεται SADAT International Defense Consulting, η οποία διοικείται από έναν κορυφαίο στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν, όπως αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες.

Αν και το ψήφισμα έχει πολλές πιθανότητες να μην περάσει τελικά, εξαιτίας της συμπάθειας που απολαμβάνει η Χαμάς από χώρες του λεγόμενου 3ου κόσμου, η θέση της Τουρκίας επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις άσχημες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας-Τελ Αβίβ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
George_K
Guest
George K.

Το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη αν αποκαλυφθεί οτι υποστηρίζει υπόγεια και το ΡΚΚ…

JohnnyB
Guest
JohnnyB

Για να καταλάβω, ζούμε σε μία εποχή όπου ένα ψήφισμα ενάντια σε πολλαπλές καταγεγραμμένες (ακόμα και με βίντεο στο Twitter) επιθέσεις ρουκετών ενάντια σε κατοικημένες περιοχές κινδυνεύει να καταψηφιστεί στα Ηνωμένα Έθνη? Τι νομικό προηγούμενο πρόκειται να δημιουργήσει κάτι τέτοιο καταλαβαίνουν άραγε? Φυσικά η Τουρκία παραδοσιακά δεν έχει τέτοιες καταστολές αφού βομβάρδισε χωρίς ενδοιασμό ακόμα και δικές της πόλεις με Κουρδικό πληθυσμό πριν εισβάλει στο Αφρίν καταστρέφοντας τις υποδομές και τριγύρω χωριά της επαρχίας με άπλετη χρήση σωλήνων πυροβολικού των 153χιλ και 203χιλ. Κάτι που προ εισβολής είχαν προειδοποιήσει να μην γίνει αλλα μετά το γεγονός δεν ασχολήθηκαν καν. Πλέον… Read more »

Chris
Guest
Chris

Εϊναι ακριβείς οι πληροφορίες ότι η SADAT λειτουργεί ως ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν εντός Τουρκίας;