Τουρκία και ΗΠΑ διαφωνούν σε 5 σημεία για τη ζώνη ασφαλείας

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ενώ Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Βόρεια Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων σε 5 σημαντικά σημεία.

Σύμφωνα με την φιλοερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak», οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως η ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία πρέπει να έχει βάθος 30km, ενώ οι Αμερικανοί θεωρούν ότι αυτή είναι καλύτερο να περιλαμβάνει τρεις μικρότερες ζώνες. Στην πρώτη από αυτές, βάθους 5km, θα γίνονται οι κοινές στρατιωτικές περιπολίες.

Οι Τούρκοι ζητούν την απομάκρυνση όλων των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), στην οποία κυριαρχεί η κουρδική YPG, ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να απομακρυνθούν όσες ομάδες σχετίζονται με το PKK. Οι Τούρκοι θέτουν ακόμη το ζήτημα του βαρέως οπλισμού που οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προσφέρουν στους Κούρδους.

Επιπλέον, οι Τούρκοι θέλουν να εισέλθουν στην πόλη Manbij και να καταλάβουν επίκαιρα σημεία. Τέλος, απαιτούν να περάσει η τοπική εξουσία στις πόλεις σε Άραβες και Τουρκμένους, κατηγορώντας τους Κούρδους για αλλοίωση των δημογραφικών στοιχείων, ενώ οι ΗΠΑ συνιστούν τη διατήρηση των υφιστάμενων τοπικών διοικήσεων.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Z10V
Guest
Z10V

Άμα διαφωνούν σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες τότε σε τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει? Για το τι χρώμα θα είναι βαμμένα τα τζιπ που θα κάνουν τις κοινές περιπολίες?