Η Βενεζουέλα ένα ακόμη σημαντικό αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει με προσοχή τις εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα,  και θα αναλάβει δράση εάν διαπιστώσει ότι παραβιάζονται αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Τουρκία εισήγαγε ακατέργαστο χρυσό 900 εκατ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα για το 2018. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν αποκλείουν τη πιθανότητα μέρος αυτού του χρυσού (αφού επεξεργαστεί), να καταλήγει στο Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Η Τουρκία έχει καταστεί ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας του από τον Χουάν Γκουαϊδο, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος από σχεδόν το σύνολο της Δύσης και των Λατινοαμερικανικών χωρών, πλην εξαιρέσεων όπως η Τουρκία (και η Ελλάδα).

Γιατί ο Ερντογάν υποστηρίζει Μαδούρο;

Μπορεί οι δυο χώρες να έχουν υπογράψει μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο πρακτικά, ο Ερντογάν δεν μπορεί να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια στον Μαδούρο. Επειδή όμως ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει και επιθυμεί να διατηρήσει μια εχθρική προς τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ ρητορική, αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση (τον άλλο μήνα η Τουρκία έχει τοπικές εκλογές), θέλει να αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτης των αδυναμων. Με το ίδιο σκεπτικό που ο Ερντογάν υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ, έτσι θέλει να υποστηρίξει (νοητά) και τη Βενεζουέλα.

Οι κυρώσεις

Πριν 3 μήνες, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Βενεζουέλα με σκοπό να εμποδίσουν τις εξαγωγές χρυσού.

Ο υφυπουργός οικονομίας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τον έλεγχο της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, Marshall Billingslea, βρέθηκε χθες Παρασκευή στην Άγκυρα όπου συζητήθηκαν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στην ατζέντα θα συμπεριλαμβανόταν και το ζήτημα των κυρώσεων (και όχι μόνο) κατά του Καράκας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Τουρκίας-Βενεζουέλας Serkan Bayram, δήλωσε πως το εμπόριο με το Καράκας θα συνεχιστεί, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, “Εξετάζουμε τη φύση των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-Βενεζουέλας, και αν υπάρξει παράβαση των κυρώσεων, θα αναλάβουμε δράση”.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Θέμης
Guest
Θέμης

Ουρουγουάη, Βολιβία, Κούβα, Μεξικό, Νικαράγουα στηρίζουν Μαδούρο, άρα ΔΕΝ ισχυει αυτο που επαναμβάνετε ότι το σύνολο των Λατιν/κων χωρών στηρίζει τον πραξικοπηματία.