ΤΟΥΡΚΙΑ: απειλές κατά της Γαλλίας για… «υποστήριξη στους τρομοκράτες»

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μύδρους εξαπολύει η Άγκυρα κατά της Γαλλίας με αφορμή την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας όπου δραστηριοποιούνται οι υποστηριζόμενες από τους Γάλλους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι του YPG –εδώ και καιρό «κόκκινο πανί» για την Τουρκία.

«Η γαλλική στάση φέρνει το Παρίσι σε πορεία σύγκρουσης με την Άγκυρα» προειδοποιεί μέσω του Twitter ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. Μάλιστα δεν περιορίστηκε σε αυτό. «Όσοι αρχίζουν συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες εναντίον της Τουρκίας, θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας. Ελπίζουμε η Γαλλία να μην κάνει ένα τέτοιο παράλογο βήμα» έγραψε… διπλωματικότατα.

Η πρόσφατη συνάντηση για πρώτη φορά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο Παρίσι, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου ο οποίος, με το γνωστό του ύφος, προειδοποίησε την Γαλλία να μην αναμιγνύεται. «Μην μπλέκεσαι με πράγματα που σε ξεπερνούν, δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητή. Ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις για διαμεσολάβηση μεταξύ της Τουρκίας και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης;» άστραψε και βρόντηξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του προέδρου Μακρόν σε ομιλία του ενώπιον μελών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην βόρειο Συρία, εκτός από αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί, πιο διακριτικά, και γαλλικές καθώς το Παρίσι θεωρεί τους μαχητές των Syrian Democratic Forces ιδιαίτερα σημαντικούς συμμάχους στην μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αν και η γαλλική Προεδρία απέφυγε να σχολιάσει αν θα σταλούν επιπλέον γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προεδρική πηγή δήλωσε με νόημα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προσαρμόσει τις επιχειρήσεις της, εάν κάτι τέτοιο κριθεί χρήσιμο, για την επίτευξη του αντικειμενικού της σκοπού, την ήττα του ISIS.

Το πόσο έχει ενοχληθεί η Άγκυρα από την παρέμβαση μιας μεγάλης δύναμης με σημαίνοντα λόγο, όπως η Γαλλία, στον πόλεμο που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στο Άφριν, φαίνεται από την απεγνωσμένη προσπάθεια που καταβάλλει να τραβήξει την διεθνή προσοχή από εκεί. Το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu που ανακάλυψε –τώρα, όλως τυχαίως– έναν Γάλλο συγγραφέα ο οποίος στηλιτεύει τις απώλειες αμάχων που προκαλούν οι «παράνομες γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην… Αφρική, είναι ενδεικτικό.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Anadolu, ο Raphael Granvaud, συγγραφέας του βιβλίου «Τί κάνει ο Γαλλικός Στρατός στην Αφρική» και εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Survie», υποστηρίζει ότι οι γαλλικές δυνάμεις κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν από την κοινή γνώμη τις απώλειες αμάχων στις αφρικανικές χώρες τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο αριθμός τους είναι άγνωστος αφού δεν υπάρχει σχετική έρευνα ή γνώση, λέει, ενώ οι επίσημοι ισχυρισμοί ότι δεν υπήρξαν απώλειες είναι η καλύτερη απόδειξη. «Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας είχαν αποτέλεσμα απώλειες πολιτών» δηλώνει στα ευήκοα τουρκικά ώτα.

Αυτό λέγεται «διπλωματία» ala Turca –αντεπίθεση με άνοιγμα άλλου μετώπου όταν όλα δείχνουν εις βάρος σου και, ποιος ξέρει, με λίγη τύχη και περίσσιο θράσος μπορεί και να κερδηθεί η παρτίδα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •