29.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑ: Θα παραλάβει ή όχι τα πρώτα F-35 η Τουρκία φέτος;

ΘΕΜΑ: Θα παραλάβει ή όχι τα πρώτα F-35 η Τουρκία φέτος;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

H τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων, σε διαφήμισή της έχει το F-35B να απονηώνεται από το TCG Anadolu…

Η Π&Δ από τις αρχές του 2017, σε ένα πολυσυζητημένο άρθρο εδώ, ήταν η πρώτη που πήρε το ρίσκο και προέβλεψε την ασυμβατότητα μεταξύ της τουρκικής προμήθειας F-35 και S-400.

Από τότε μέχρι και σήμερα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν χειροτερέψει πολύ πέραν του κανονικού. Ταυτόχρονα οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μπορούν να χαρακτηριστούν εχθρικές, και ίσως για πρώτη φορά το ισραηλινό επιτελείο πρέπει να συνθέτει σενάρια για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας. Αναμφίβολα το ισραηλινό ναυτικό βλέπει με πολύ “κακό” μάτι τα τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, και χαίρεται πολύ λιγότερο από την Ελλάδα με το υπό κατασκευή TCG Anadolu.

H σχέση Τουρκίας-Ισραήλ είναι κάτι που θα έπρεπε να δώσουμε ιδιαίτερη βάση. Όταν ο Ερντογάν, προσπαθήσει εκ νέου να “ενισχύσει” με “ανθρωπιστική” βοήθεια την Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθει με έναν πανίσχυρο στόλο, επικεφαλής ίσως μιας “μουσουλμανικής” αρμάδας (καθώς έχει καταφέρει και αργά αλλά σταθερά συνασπίζει μουσουλμανικές χώρες γύρω του, όπως το Πακιστάν ή το Κατάρ και την Σομαλία). Όλα αυτά ακούγονται τουλάχιστον “επιστημονική” φαντασία, αλλά το ίδιο θα ακουγόταν και η σημερινή κατάσταση πριν 20 χρόνια. Πάντως, μια δόση από Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή, ή ακόμη καλύτερα, Σαλαντίν, την έχει.

Αργά αλλά σταθερά ο Ερντογάν έκοψε σχέσεις και δεσμούς με την Δύση, αλλά με έναν έξυπνο τρόπο. Σταμάτησε να συμπλέει διπλωματικά, ανοίγοντας μια εθνικιστικομουσουλμαντική ατζέντα, αλλά εμπορικά τα πάει μια χαρά! Βρίζει τους Γερμανούς σαν νεοναζί, αλλά κανείς εκ των δυο χωρών δεν τολμά να κάνει κάτι στο εμπορικό επίπεδο (δασμούς). Η αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ προς την Τουρκία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την τουρκική οικονομία. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το κάνουν, ενώ ο Ερντογάν δημιουργεί κάθε μέρα νέους εμπορικούς εταίρους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Τουρκία δεν πουλάει όπλα μόνο στην Βόρεια Κορέα.

Είναι κοντόφθαλμο να θεωρούμε πως ο Ερντογάν κάνει λάθος τελικά στην πολιτική του. Ότι κάνει του βγαίνει, και μάλιστα του βγαίνει καλά. Χρησιμοποιεί την Δύση κατά το δοκούν, την καθυβρίζει, και μετά από λίγο κάνει μια χειρονομία καλής θέλησης, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει. Αυτό λέγεται “μαστίγιο και καρότο”, αλλά συνήθως το έκανε η Δύση κάπου αλλού. Τώρα το υφίσταται.

Η σχέση με την Ρωσία είναι διαφορετική. Η Ρωσία είναι ο προαιώνιος εχθρός της Τουρκίας, ότι είναι για εμάς η Τουρκία. Απλά η Ρωσία δεν είναι ο προαιώνιος σύμμαχος της Ελλάδας, συνεπώς δεν έχουμε κάτι να εισπράξουμε από την Ρωσία. Αντίθετα, ιστορικά μας έχει “πουλήσει” αρκετές φορές, με χειρότερη ιστορικά στιγμή το 1921-22. Πιθανότατα η ιστορία να ήταν διαφορετική για την χώρα μας αν είχαμε κερδίσει την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Αυτή την στιγμή η Ρωσία και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα. Το μεγαλύτερο αυτών είναι το φυσικό αέριο! Θα σκεφτεί κανείς, πως μπορεί να είναι το ΦΑ, από την στιγμή που η Τουρκία δεν παράγει, ούτε έχει κοιτάσματα αερίου. Θα κάνουμε μια υποθετική ερώτηση. Αν εκραγεί η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ χάσουν τις γεωτρήσεις και τις πλατφόρμες λόγω Τουρκίας (μιλάμε για πολεμικές πράξεις), η Ελλάδα πάθει το ίδιο, ποιος θα ωφεληθεί; Είναι η ερώτηση του ενός τρις δολαρίων.

Η απάντηση είναι μια. Η Ρωσία. Η ΕΕ ανέχεται την ρωσική επεκτατικότητα (πριν μας ρωτήσουν οι φίλοι ρωσόφιλοι, θα πούμε την λέξη “Ουκρανία”) για έναν και μόνο λόγο. Αν η Ρωσία κόψει το ΦΑ, τότε η Βόρεια Ευρώπη θα παγώσει. Το αμερικανικό ΦΑ δεν επαρκεί, ούτε το σαουδαραβικό. Το Κατάρ θα συμφωνήσει σε μια πολιτική με την Ρωσία, και γαία πυρί μιχθήτω. Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτό που θα ανεξαρτητοποιήσει την Ευρώπη από την Ρωσία. Η τελευταία ξεκίνησε την δημιουργία αγωγού για την μεταφορά αερίου στην Κίνα, αλλά εδώ παίζονται περισσότερα από τα εμπορικά κέρδη, μιλάμε για γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και όπλα.

Οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ευνοούν μόνο την Ρωσία. Η Τουρκία καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την ευμάρεια των Τουρκοκυπρίων, αν το έκανε θα βοηθούσε να βρεθεί βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, και οι Τουρκοκύπριοι θα ευημερούσαν μαζί με τους Ελληνοκύπριους. Είναι επιλογή της Τουρκίας η καταδίκη στην μιζέρια της τουρκικής πλευράς του νησιού, και μερίδιο από το ΦΑ δεν θα βοηθούσε ιδιαίτερα.

Πάμε τώρα στο F-35 σιγά-σιγά. Το F-35 είναι προηγμένο, 5ης γενιάς, ικανότατο, διαστημικότατο, φοβερότατο, εκπληκτικότατο… όπλο. Είναι ένα όπλο, όπως όλα τα άλλα όπλα. Και οι ΗΠΑ θέλουν να πωλούν όπλα (όχι μόνο οι ΗΠΑ, όλες οι χώρες, εκτός της πτωχής πλην όμως της … κάτι… Ελλάδος). Και είναι ένα ακριβό όπλο, με πολύ ακριβότερη συντήρηση. Συνεπώς, οι ΗΠΑ δίνουν στους συμμάχους ένα όπλο, αλλά παίρνουν πολλά χρήματα, simple as that.

Βέβαια είναι ένα όπλο που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Κανείς δυτικός στρατός δεν θα ήθελε να έρθει αντιμέτωπος με το F-35. Καθώς όπως περιγράψαμε πιο πάνω, οι πιθανότητες το F-35 να χρησιμοποιηθεί κατά των ΗΠΑ και της Δύσης, αλλά και του Ισραήλ, αυξάνονται γεωμετρικά, η Τουρκία δεν συμπλέει καθόλου με το “άρμα” των ΗΠΑ, κι όλα αυτά χωρίς να βάλουμε στην εξίσωση τους S-400.

Οι S-400 δεν είναι το ιερό δισκοπότηρο της αντιαεροπορικής άμυνας. Ικανό, προηγμένο, αλλά περισσότερο πολύπλοκο ή δύσχρηστο σε σχέση με άλλα δυτικά συστήματα (Patriot, MEADS, THAAD). H αγορά του από την Τουρκία σίγουρα θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ελληνική αεράμυνα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσει όλες τις λύσεις που θέλει η Τουρκία. Καταρχάς δεν έχει αποδείξει την αξία του στην μάχη, την στιγμή που το Patriot αναχαιτίζει πυραύλους από το 1991. Κατά δεύτερον, όπως όλα τα ρωσικά, πρώην σοβιετικά συστήματα περιβάλλεται από μύθους, προϊόντα του εξαιρετικού ρωσικού marketing.

Το ερώτημα είναι πως μπορεί ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, να αγοράζει ένα προηγμένο ρωσικό Α/Α σύστημα, και ταυτόχρονα να αγοράζει αεροσκάφη F-35. Εδώ υπάρχουν και υποερωτήματα.

 1. Οι S-400 θα ιχνηλατούν ή όχι τα F-35 όταν θα πετούν; μήπως έτσι θα βρεθούν λύσεις για τον εντοπισμό των τελευταίων από τα πρώτα; Είναι αυτό λογικό για το αεροσκάφος που η Δύση θα βασίσει την αμυντική της υπεροχή τις επόμενες δυο ή τρεις δεκαετίες;
 2. Τα F-35 θα μάθουν ή όχι τις εκπομπές των S-400, και θα αποκτήσουν έτσι την δυνατότητα να τα καταστέλλουν με ηλεκτρονική κρούση; πόσο θα χαιρόντουσαν γιαυτό οι Ρώσοι; ή μήπως δεν τους ενδιαφέρει, κι αν όχι γιατί;
 3. Οι S-400 θα μπουν στο δίκτυο του ΝΑΤΟ; Αν ναι, πως θα γίνει αυτό, και ποιος θα τους ενσωματώσει; Τούρκοι ή Ρώσοι;
 4. Αν δεν μπουν στο δίκτυο του ΝΑΤΟ, θα μοιραστούν τις βάσεις δεδομένων των IFF; Γίνεται αντιληπτό τι θα συμβεί αν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βασιστεί στα IFF…

Αυτά είναι μερικά από τα πολύ πρόχειρα και απλά τεχνικά προβλήματα που δημιουργεί η αγορά των S-400 από την Τουρκία. Αν είμαστε πριν 10 ή 15 χρόνια, η ακύρωση της προμήθειας των F-35 θα ήταν άμεση. Χωρίς πολλά πολλά και ιδιαίτερες κουβέντες.

Στην σημερινή όμως συγκυρία τα πράγματα δεν είναι απλά. Και εξηγούμαστε.

 • Η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος του consortium. Έχει δώσει χρήματα, και υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες από πίσω. Κανείς ποτέ δεν είχε σκεφτεί πως κάποιος που δικαιούται να πάρει δεν θα πάρει αεροσκάφη. Μόνο ο Καναδάς επέλεξε από μόνος του να μην αγοράσει F-35.
 • Ο Τραμπ θέλει να πουλάει όπλα, και η Τουρκία θέλει να αγοράσει, simple as that.
 • Πιθανή αποχώρηση της Τουρκίας θα δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κάποιος πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο, και κάποιος να πάρει τα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει.
 • H αξιοπιστία των ΗΠΑ θα πάει στο ναδίρ, μη παραδίδοντας προϊόντα σε οικονομικό εταίρο που έχει προπληρώσει και στηρίξει για δυο δεκαετίες ένα πρόγραμμα.
 • Δεν υπάρχει προφανώς κάποια διαδικασία για την μη παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως για να μην παραδοθούν τα F-35, θα πρέπει να συμβούν κοσμογονικές αλλαγές, πολύ μεγαλύτερες από τους λεονταρισμούς Ερντογάν, σε μια αδιάφορα Δύση και έναν ασταθή Τραμπ. Και φυσικά, το ισραηλινό λόμπι δεν θα στήριζε με μια τέτοια ευκολία, ούτε θα σπαταλούσε δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για το ελληνικό λόμπι, θα μας επιτρέψετε να μην μιλήσουμε, ούτε για τις διπλωματικές ικανότητες της χώρας μας…

Φτάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα.

Τι θα γίνει με τα τουρκικά F-35; Θα παραδοθούν ή θα πάνε στον κουβά οι Τούρκοι;

Αν θέλετε την άποψή μας, η πιο λογική επιλογή είναι κάπου στην μέση. Παρά τα όσα έχουν γράψει κατά καιρούς έγκυροι ιστότοποι επιβεβαιωμένων προφητειών, τα αεροσκάφη ακόμη και με το ισχύον χρονοδιάγραμμα δεν θα έφταναν στην Τουρκία πριν το 2019. Τα αεροσκάφη παραδίδονται στις ΗΠΑ, πάνε στην Luke AFB, κι εκεί μπαίνουν στο κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Κάπου εκεί θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται οι Τούρκοι σε ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος. Εδώ πρέπει να πούμε πως οι καλύτεροι και πιο εκπαιδευμένοι πιλότοι της γειτονικής χώρας είναι σε κατάσταση ασύλου στην Γερμανία ή το Βέλγιο, στην χειρότερη κάνουν διακοπές σε κάποια τουρκική φυλακή. Η έλλειψη πιλότων φτάνει στο 30 ή και 40% με ότι σημαίνει αυτό για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-35. Φυσικά αυτό θα αναπληρωθεί σύντομα, οπότε μην ελπίζουμε και πολλά σε αυτό για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Αυτό που θα πούμε είναι πως μόλις 2 πιλότοι θα εκπαιδευτούν μεταξύ 2018 και 2019 στα F-35. Άρα μέχρι το 2020 η Τουρκία θα έχει δυο πιλότους για το αεροσκάφος (αν δεν τους φυλακίσει κι αυτούς στο μέλλον).

Άρα, υπάρχει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας, καθώς τα αεροσκάφη θα παραδοθούν μεν, δεν θα φύγουν από τις ΗΠΑ δε. Εκεί λοιπόν θα μπορέσει η παρούσα διοίκηση των ΗΠΑ, ή η επόμενη, τι θα κάνει με την Τουρκία. Οι πολιτικοί σκέφτονται με την έννοια του πολιτικού χρόνου. Όχι του πραγματικού. Έτσι, ο Τραμπ θα κάνει αυτό που θέλει, και θα αφήσει τον μελλοντικό πρόεδρο να λύσει το πρόβλημα. Αυτό άλλωστε έκαναν και Έλληνες Πολιτικοί, δεν πήραν τα μέτρα που έπρεπε σε πολλούς τομείς και άφησαν τους επόμενους να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.

Οι ΗΠΑ λοιπόν μπορεί να σκεφτούν πως η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα είναι τελείως κεμαλική, και θα φέρει την Τουρκία στον “ίσιο” δρόμο. Μέχρι τότε δεν θα ήθελε να την αφήσουν να ισλαμοποιηθεί εντελώς, ούτε να την ρίξουν στην αγκαλιά της Ρωσίας και του Ιράν. Συνεπώς, το λογικό θα ήταν οι ΗΠΑ να είναι συγκαταβατικές με την Τουρκία, κι όχι να έρθουν σε απευθείας ρήξη μαζί τους. Άλλωστε δεν βλέπουν τον Ερντογάν, αλλά την Τουρκία. Τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν.

Βέβαια το πόσο εύκολα θα φύγει ο παντοδύναμος Σουλτάνος δεν το ξέρει κανείς. Πιθανότερο είναι να αποχωρήσει πρώτα ο Πούτιν, παρά ο Ερντογάν. Άλλωστε η διάδοχος κατάσταση του Ερντογάν θέλει άμεση απόβαση σε ελληνικά νησιά και ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Εργκένεκον ήθελε πόλεμο, οι πραξικοπηματίες του καλοκαιριού του 2015 το πιθανότερο ήταν να έκαναν εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης. Για μας σε κάθε περίπτωση ήταν και είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Η μη παράδοση, με επίσημη παραδοχή του “διαζυγίου”, των F-35, θα ήταν λόγος ριζοσπαστικοποίησης της Τουρκίας. Αλλά και η άνευ όρων παράδοσή τους, χωρίς “τράβηγμα των αυτιών” από τις ΗΠΑ, θα ήταν αυτό που λέμε “διπλωματική ξεφτίλα” για τις ΗΠΑ. Το πιθανότερο λοιπόν είναι τα F-35 να βαφτούν με τουρκικά εθνόσημα (ίδια με τους περισσότερους χρήστες θα είναι σχεδόν), αλλά F-35 με ημισέληνο να μην δούμε το 2019 στο Αιγαίο. Από το 2020 και βλέπουμε. Για την παράδοση των υπολοίπων, η καθυστέρηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης, για λόγους υψηλού κόστους, οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουμε μαζί με τους υπολοίπους σε νέα παραγγελία φέτος, αλλά θα ανακοινώσουν πως θα περιμένουν νέες, βελτιωμένες τιμές. Υπάρχει μια πιθανότητα να αγοράσουν και μια μικρή ποσότητα F-35B, όταν οι τιμές πέσουν. Επίσης οι Τούρκοι θέλουν να δουν την LM να εξελίσσει και λογισμικό που θα περιλαμβάνει τα νέα τουρκικά όπλα.

Κι αν δεν τα πάρουν; τα παίρνουμε εμείς;

Αν κάποιος είχε διαβάσει την επωδό στο παλαιότερο άρθρο μας, θα θυμάται πως είχαμε γράψει ότι “Γιατί αν δουν και S-400 και F-35, σημαίνει ότι κάτι κάνουν αυτοί καλά κι εμείς (και οι Έλληνες αλλά και οι Δυτικοί), λάθος!” Δυστυχώς είναι προφανές πως κάτι κάνουν οι Τούρκοι καλά, και οι υπόλοιποι σκέφτονται τελείως κοντόφθαλμα.

Στην περίπτωση βέβαια που δεν τα πάρουν, τότε η Ελλάδα θα ήταν η τελευταία χώρα που θα τα αγόραζε. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε αυτή η φήμη, πως θα μπορούσαμε να παραλάβουμε τα ακυρωμένα (!!!) τουρκικά F-35 και μάλιστα την χρησιμοποιούσαν οι πολέμιοι του εκσυγχρονισμού των F-16. Και μετά, θα τα εξαπολύαμε κατά του προαιώνιου εχθρού, θα τον κατατροπώναμε, Πόλη, Κόκκινη Μηλιά, Μαρμαρωμένος Βασιλιάς κλπ κλπ.

Καταρχάς γιατί η Ελλάδα δεν έχει λεφτά, και οι κακοί Αμερικάνοι δεν δέχονται ροδάκινα για πληρωμή (σε αντίθεση με τους Ρώσους που σύμφωνα με τους εγχώριους σανοδιανομείς δέχονται και κεράσια). Θέλουν dollars.

Κατά δεύτερον, υπάρχουν τρομερά πιεστικές ανάγκες από τις ίδιες τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Νότια Κορέα. Δεν βάζουμε και την Ιαπωνία στο κάδρο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να δώσουν ετοιμοπαράδοτα αεροσκάφη σε μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο.

Κατά τρίτον, πρέπει να κόψουμε τα σκληρά, και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα…

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  
- Advertisement -

31 ΣΧΟΛΙΑ

31 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

το άρθρο είναι καλό καθόσον συνδέει τις προμήθειες όπλων και δη σύγχρονων οπλικών συστημάτων με τα γεωπολιτικά δεδομένα. Υπάρχει και μία τρίτη εξίσωση για τη γειτονική χώρα. Το καθαρά οικονομικό σκέλος της προμήθειας σε σχέση με τις λοιπές της αμυντικές δαπάνες (Σ-440+Τουρκικό Α/Φ 2023+λοιπές δαπάνες) και σε συνδυασμό με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Μπορεί οι γείτονες να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν οικονομικά σε όλα. Ίδωμεν.

AIRMAN

Μπραβο πτηση ,ωραιο αρθρο.
Όπως εμεις με Φ16 εντάξαμε Σ-300 στην αμυνα μας ετσι θα κανουν και διπλα με Φ35 και Σ-400 διοτι όταν αγοράζεις-παιρνεις. ( Πρόβλημα δεν υπαρχει διοτι ηδη ετοιμαζεται η διαδοχη κατασταση Φ50 και Σ-500).

Τριανταφύλλου Δημήτρης

Τους S300 δεν τους αγοράσαμε εμείς. Δεν είναι καν δικοί μας. Είναι της Κύπρου. Δεν νομίζω πως είναι καν λειτουργικοί όχι να ενταχτούν στην Αεράμυνα μας. Η αλήθεια είναι πως είναι μπλεγμένο σενάριο, ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στα σύνορα με την Συρία και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα. Με βάση τα σενάρια και μόνο με την όποια πιθανότητα οι τούρκοι να πάρουν και τα 2 τότε το μόνο σίγουρο είναι πως οι ρώσοι καίνε τους S400. Όυτως ή άλλως δεν έχουν τρελαθεί και στις πωλήσεις . Το πλέον τρελό σενάριο είναι οι ΗΠΑ να έχουν πριμοδοτήσει… Read more »

xaris2000

Οι S300 είναι επίσημα ελληνικοί. Η Ελλάδα χρηματοδότησε την αγορά 6TOR M1 (με τα παρελκόμενά τους), 12 Suzana και αδιευκρίνιστου αριθμού BUK M1 για την Κυπριακή Δη,οκρατία. Η εταιρεία ISI Hellas βοήθησε να ενταχθεί στο εθνικό δίκτυο αεραμύνης της Ελλάδος το S300 PMU1. Το σύστημα αντιμετωπίζει εξαιτίας δικής μας υπαιτιότητας σωστή συντήρηση. Εκτιμάται πως μικρός σριθμός βλημάτων είναι άμεσα διαθέσιμος.

Gilan

«Αν η Ρωσία κόψει το ΦΑ, τότε η Βόρεια Ευρώπη θα παγώσει. Το αμερικανικό ΦΑ δεν επαρκεί, ούτε το σαουδαραβικό. Το Κατάρ θα συμφωνήσει σε μια πολιτική με την Ρωσία, και γαία πυρί μιχθήτω. Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι αυτό που θα ανεξαρτητοποιήσει την Ευρώπη από την Ρωσία.» Ερώτηση: Εφόσον το αέριο της Αν. Μεσογείου είναι λύση για την Ευρώπη, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι μαζί με την Ελλάδα στα 12ν.μ. και την ΑΩΖ; Οι Τούρκοι θα πάρουν τα F-35 μόλις θεωρήσουν οι Αμερικάνοι ότι μπορούν να τους τα δώσουν, θα τα κρατούν στην Αμερική όπως λέτε για εκπαίδευση,… Read more »

Theo

Καλό το ερώτημα, παρόλα αυτά πρέπει να πέσει και το μαρούλι πρώτα. Μια χώρα σαν την Τουρκία, στριμωγμένη οικονομικά και με ενεργό πολεμικό μέτωπο στη Συρία ψιλοχλωμό το βλέπω.

Kamp

Δεν υπαρχει θεμα ακυρωσης αλλα μονο καθυστερησης.. Ισως η Ελλαδα ειναι λιγο τυχερη και κερδισει λιγο χρονο να μειωσει την διαφορα με τους απεναντι. Βασικο στοιχειο ειναι ομως η αναπτυξη με ταχυτερους ρυθμους της οικονομιας μας σε σχεση με τους σημερινους ωστε να βρεθουν χρηματα δευτερον να αυξηθουν τα ποσοστα χρηματοδοτησης αγορας νεου και μεταχειρισμενου υλικου και τριτον να εκμεταλλευτουμε την κοντρα μεταξυ τουρκιας δυσης με αν γινεται καποιες καλες τιμες σε υλικα η σε ευνοικα χρηματοδοτικα πακετα για την αγορα του εξοπλισμου..

Desert_Falcon

Ερωτηση: Τι μας νοιαζει??????????????

Larisaios

Η συλλογιστική των Δυτικών, που κάνουν υπομονή μέχρι να φύγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κακός Ερντογάν, έχει ενα μικρό μειονέκτημα: Θεωρούν περίπου βέβαιο ότι ο διάδοχος του Ερντογάν θα είναι πιο φιλοδυτικός και θα ανατρέψει πλήρως την πολιτική του Σουλτάνου. Κι αν δεν είναι; Κι αν ο επόμενος ισχυρός άντρας της Τουρκίας, όποιος κι αν είναι, συνεχίσει στο δρόμο του Νεοοθωμανισμού; Μεταξύ μας, αυτό θεωρώ και πιο πιθανό. Ο Ερντογάν πέτυχε τόσο πολύ γιατί ταυτίστηκε με μια μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού, μάλλον με την πλειοψηφία, που δεν αγαπάει τη Δύση, μισεί το Ισραήλ και ονειρεύεται… Read more »

DEAD KENNEDYS

Θα μου επιτρεψει ο συντακτης του αρθρου να διαφωνησω με την αναλυση των s400. Απο ποτε ενα οπλικο συστημα πρεπει να δοκιμαστει σε μια μαχη για να βγαλουμε το συμπερασμα αν εινσι αξιοπιστο ή οχι; Υπο αυτο το σκεπτικο …και τα f-35 δεν εχουν δοκιμαστει … Προσωπικα… πιο πολυ φοβαμαι τους s400 παρα τα f-35. Τωρα οσον αφορα τα τελευταια…πιστευω θα τα παρουν οι τουρκοι…δεν χωραει καμια αμφιβολια. Δεν εχουν σχεση οι διαπροσωπικες σχεσεις Ερντογαν-Τραμπ ή Τουρκιας-Αμερικης σε αυτη τη φαση…αλλα οι συμφωνιες και το χρημα. Ποιος θα περιμενε( αν ακουγε προπερσι) να πουλησουν οι ρωσοι στους τουρκους s400 …μετα… Read more »

Lefteris

1)Τα F35 υποχρεωτικά θα παραδοθούν στην Τουρκία που είναι συμπαραγωγός του. Το θέμα είναι σε τι έκδοση (με τι λογισμικό). Μπορεί ένα συμμαχικό F35 να καταρρίψει ένα F35 της USAF; Σε γειτονικό κάδρο, θα μπορούσε ένα τουρκικό F35 να καταρρίψει την ισραηλινή έκδοση του F35; Στην ίδια λογική τοποθετώ και τους S400. 2)Το 1919 η Ελλάδα ως μέρος της Ατάντ κύρηξε τον πόλεμο στην Ρωσία (πόλεμος της Κριμαίας). Οπότε στην ιστορία των δύο λαών, η Ελλάδα έχει επιτεθεί στρατιωτικά στην Ρωσία και μάλιστα ήταν αυτή που κράταγε ως οπισθοφυλακή την ασφαλή υποχώρηση των συμμάχων και το δικό μας σώμα ήταν… Read more »

ACHERON

«2)Το 1919 η Ελλάδα ως μέρος της Ατάντ κύρηξε τον πόλεμο στην Ρωσία (πόλεμος της Κριμαίας). » Όχι ακριβώς. Βρισκότα εν εξελίξει εμφύλιος στην Ρωσία,και ἡ ἑλληνική ανάμιξη δέν στρεφόταν κατά της Ρωσίας,αλλά των μπολσεβίκων. Δίπλα-δίπλα πολεμούσαν οἱ Λευκοί Ρώσοι με τους ανταντικούς εναντίον των Ερυθρών. Ἄν ανατρεπόταν οἱ τελευταίοι,θα μιλούσαμε σήμερα και εμείς και οἱ Ρώσοι για την εκστρατεία στην μεσημβρινή Ρωσία,όπως σήμερα εμείς και οἱ Νοτιοκορεάτες για την εκστρατεία στην Κορέα. Στην ίδια Κριμαία,το 1853 πολέμησαν Ἕλληνες εθελοντές,στο πλευρό βεβαίως του ομοδόξου ξανθού γένους,και ἡ Ἑλλαδίτσα υπέστη ναυτικό αποκλεισμό από τους αγγλογάλλους γι᾿αυτό. Αυτό γιατί δέν το θυμούνται… Read more »

tsimuha2

Aπο τη μια λες δεν πολεμησαμε τους Ρωσους αλλα τους μπολσεβικους και απο την αλλη λες οι Ρωσοι μας πουλησαν στον Κεμαλ, αποφασισε οι Ρωσοι η οι μπολσεβικοι σε πουλησαν; Επισης ξεχνας οτι το “πουλημα” που αναφερεις δεν ηταν μονο αναμεσα σε Ρωσια και Τουρκια αλλα αναμεσα σε Ρωσια και στις κεντρικες δυναμεις απο οπου ο καθενας κατι πηρε απο την Ρωσια.Οι Μπολσεβικοι δηλαδη επελεξαν να τελειωσουν τον πολεμο στα συνορα της Ρωσιας σε ΟΛΑ τα μετωπα, και το επελεξαν με τον οδυνηρο τροπο της παραχωρησης εδαφων στην Γερμανια και στους συμμαχους της, απο αυτην την μοιρασια η Τουρκια θα… Read more »

ACHERON

Επειδή ξέρω ότι όταν το θέμα πάει στην Ρωσία «τσιτώνεις»,θα το κάνω πιό λιανά. «Aπο τη μια λες δεν πολεμησαμε τους Ρωσους αλλα τους μπολσεβικους και απο την αλλη λες οι Ρωσοι μας πουλησαν στον Κεμαλ, αποφασισε οι Ρωσοι η οι μπολσεβικοι σε πουλησαν;» Εγώ πιστεύω ότι θα μας πουλούσαν και οἱ Λευκοί ἄν επικρατούσαν,γι᾿αυτό λέω ότι βλακωδώς εκτεθήκαμε στον ρωσικό εμφύλιο,διότι ἡ όλη στάση της Ρωσίας έναντι της Ἑλλάδος μετεπαναστατικά ήταν ἡ αναχαίτιση της «Μεγάλης Ιδέας». Στο πλαίσιο του Ανατολικού Ζητήματος,ἡ Ρωσία επέλεξε νωρίς την ακεραιότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας,και την υπεράσπισε και έναντι του πρώην υποτελούς της Ιμπραήμ της… Read more »

Lefteris

-Όπως επισημάνθηκε κι από άλλο χρήστη , λίγο μπερδεύτηκα κι εγώ με το αν βοήθησαν οι Ρώσοι τον Κεμάλ, την ίδια στιγμή που γράφεις ότι πολεμήσαμε μαζί με τους Ρώσους, αλλά με το παράδειγμα των Δεκεμβριανών κατάλαβα τι εννοούσες αλλά αναίρεσε το ένα σου επιχείρημα το άλλο. Παρακάτω απαντώ γενικά, όχι σε σένα προσωπικά. -Διαχωρίζω τους μπολσεβίκους από τους Ρώσους. Η κρατική εξουσία σε κάποια κράτη είναι ενάντια στην έκφραση του λαού της, ακόμα και στις σύγχρονες δημοκρατίες. Για παράδειγμα μέλος της ΕΕ ενώ κήρυξε δημοψήφισμα αρνήθηκε να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του! Απίστευτο ; Αυτό πανανθρώπινα δεν έχει γίνει πουθενά… Read more »

ACHERON

Δέν αναίρεσε κάποιο επιχείρημα μου κάποιο άλλο,απλώς ἡ ίδια ἡ ιστορία και πολιτική βρίθουν αντιφάσεων,και είναι κάποιες φορές δύσκολο να διακρίνει κάποιος τί ακριβώς επεδίωκε κάποια χώρα,την στιγμή που διεκήρυσσε κάποια πράγματα. Ὁ Βλαδίμηρος Λένιν π.χ,πούλησε την Αρμενία στον Κεμάλ,και μετά έριχνε κροκοδείλια δάκρυα. Όπως οἱ ΗΠΑ μας πούλησαν κατ᾿επανάληψη,αλλά τρέχουμε στην ποδιά τους κάθε τόσο,επειδή έχουν αντικειμενικά μεγάλη επιρροή στην ἑλληνική πολιτική σκηνή. Δέν είμαι καθόλου αμερικανολάγνος,ούτε κἄν ευρωλιγούρης,παρ᾿ότι ζώ στην Γερμανία και μπορώ να την συγκρίνω με την Ἐλλάδα. Αλλά,εκείνος ὁ Τσιμούχας με κάνει να «ακούγομαι κἄπως». Και όταν λέμε «Ρώσοι»,το λέμε με την πολιτική έννοια,όχι με την… Read more »

Lefteris

Μην μπούμε σε γαϊτανάκι ανταποδείξεων. Αναφέρομαι σε χρονικές περιόδους και σε γεγονότα που ήταν σημαντικά τότε, δεν επηρεάζουν σε τίποτα την εθν. πολιτ. τώρα. Πχ την άνοιξη του 41 το Βελιγράδι αποφάσισε την εισβολή στην Μακεδονία, επηρεάζει την εθνική μας πολιτική; Ή έχει σχέση με την απόφαση του Μιλόσεβιτς να μοιράσουμε το κρατίδιο των σκοπίων; Η βύθιση του “Έλλη” και η επίθεση της Ιταλίας; Κοκ. Σε αυτό το πλαίσιο λογικής, η βοήθεια των.. σοβιετ ήταν η αιτία ακύρωσης αμυντικών και ενεργειακών διακρατικών συμφωνιών ; Αυτό για να δούμε με τι σκοπιά βλέπουμε το 2018 και την θέση μας στην διεθνή… Read more »

Gilan

Κατά την γνώμη μου το τελευταίο είναι όπως το λες, οι Αμερικανοί παίζουν ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι διεθνώς, ένας σοβαρός χώρος για αυτούς είναι και η Μέση Ανατολή, θεωρώ ότι αυτά που βλέπουμε είναι ένα σικέ παραμύθι, από τον δήθεν τσακωμό Τουρκίας –Ισραήλ, μέχρι το οικονομικό-τεχνολογικό θαύμα της Τουρκίας!

Lefteris

Απλά το μόνο ανησυχητικό είναι πως αν και δεν εφευρίσκει τεχνολογία αλλά την αγοράζει και την εφαρμόζει/παράγει, το φθηνό εργατικό της δυναμικό της επιτρέπει να παίρνει συμπαραγωγές και να έχει υψηλά ποσοστά για το σύνολο των οπλικών της συστημάτων, οπότε σε περίοδο πολέμου δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην υποστήριξη τους, αντίθετα από εμάς για το σύνολο των συστημάτων μας.
Αν συμφωνείς, τα UAV και το βαλλιστικό της πρόγραμμα είναι επίφοβα, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα νησιά μας και είναι η λύση τους απέναντι στην ΑΑ μας άμυνα (κορεσμός της /εξάντληση βλημάτων) και στην στατική μας άμυνα.

Gilan

Ότι πρόγραμμα «φαίνεται» να παράγει η Τουρκία είναι επίφοβο για μας, το ποιο επίφοβο από όλα είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί την προωθούν για περιφερειακή υπερδύναμη με μας δορυφόρο της.

Zipo's

Συνάδελφος και φίλος του πατέρα μου, λίγο πριν το 2008 είχε συγγενική σχέση (λόγω γάμου παιδιών) με βουλευτή και αργότερα υφυπουργό. Σε ερώτησή του λοιπόν (του φίλου στον συμπέθερο-πολιτικό) ” ρε …., η οικονομική κατάσταση δε πηγαίνει καλά στην Ελλάδα”, η απάντηση του “αετού” πολιτικού με σοβαρό ύφος ήταν ” έλα ρε…., μην ανησυχείς, όλα τα ρυθμίζει το κράτος! “. Τη συνέχεια την ξέρουμε……. Τα παραπάνω ως απάντηση σε κάποιους “φαντασμένους” και (συγγνώμη για την έκφραση) ηλίθια “επαναπαυμένους” που θεωρούν ότι οι απέναντι είναι οι βλάκες και εμείς, παρά το χάλι μας, σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’αυτούς – έχω ακούσει… Read more »

[…] Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν το κάνουν, ενώ ο Ερντογάν δημιουργεί κάθε μέρα νέους εμπορικούς εταίρους. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Τουρκία δεν πουλάει όπλα μόνο στην Βόρεια Κορέα. Είναι κοντόφθαλμο να θεωρούμε πως ο Ερντογάν κάνει λάθος τελικά στην πολιτική του… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ Π… […]

Spyros

Τι κρατάω από το άρθρο:

1) Οι λεονταρισμοί των Τούρκων (για λογισμικό κτλ των αεροσκαφών) μάλλον γίνονται γιατί απλώς… μπορούν και γίνονται. Δηλαδή αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τα παραλάβουν (με 2 πιλότους;), γκρινιάζουν και βάζουν μόνοι τους τρικλοποδιές.

2) Αν υπάρξει εμπόδιο για την παράδοση των F-35 στη Τουρκία, το εμπόδιο αυτό δε θα το βάλει η Ελλάδα, αλλά το Ισραήλ… που είναι ολίγον ξεφτίλα, για εμάς. Αλλά ας μη κάνουμε όρεξη, με Τούρκικα όπλα να ενσωματώνονται ήδη στο μαχητικό, θα τα πάρουν, κι ας χτυπιόμαστε εμείς.

Π.Α

Λοιπον θα το γραψω γιατι θα σκασω, πιο μεγαλυτερη ειδηση ειναι για σας εαν ειχε επισκεψημοτητα το pornhub οταν χτυπησε ο συναγερμος για πυρινικο χτυπημα παρα για το συλλαλυτηριο που εγινε. Μπραβο στο defencepoint και μονο για το αρθρο που εγραψε.

GK_

“Fantapolitics”! Ειμαστε στην σφαιρα της επιστημονικης φαντασιας! Βασικα δεν υπαρχει ζητημα με τις υποθεσεις S400 vs F35. Πρεπει να εχουμε υποψη οτι η Τουρκιασαν μελος του ΝΑΤΟ διατηρει την πληρη εχεμυθια σε ζητηματα και οπλα της συμμαχιας. Απο την αλλη η συμβαση με την ρωσικη εταιρια αποδεικνειει οτι για την Ρωσια δεν υπαρχει προβλημα! Το σημαντικο προηγουμενο με τους S300 της ΠΑ εδω και 20 και πλεον χρονια! υπαρχουν και τα εχουν να λιαζονται στην Κρητη. Business as usual! το ιδιο ισχυει και με την υποθεση περι μη παραδοσεων των F35. Ειναι σιγουρο οτι το πρωτο αεροκαφος τουλαιχστον αν οχι… Read more »

Ηλίας Σκαλτσάς

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για την ανάλυση

Caspian

Πάρα πολύ καλό άρθρο.
Στο λεξιλογικό κομμάτι η χρήση ξενικών όρων και εκφράσεων (που δικαιολογούνται αρκετά όταν πρόκειται για την περιγραφή τεχνικών όρων) ήταν τελείως αχρείαστη στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Gunner

Το F-35 θα το πάρουν οι απέναντι κύριοι. Ότι άρθρα και να γράφετε, δεν αλλάζει αυτό. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Η Τουρκία είναι μεγάλος παίχτης στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα και κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να χαλάσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, για να προστατεύσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες ή τους κακόμοιρους τους Κούρδους ή τους ημιδιαλυόμενους Βούλγαρους. Χωνέψτε το, είμαστε μόνοι μας. Όταν οι Τούρκοι δουν ότι πρέπει θα κάνουν την κίνηση τους εναντίον μας και κανένας μα κανένας δεν θα μας βοηθήσει. Το αντίθετο με πρώτους τους Γερμανούς θα κοιτάξουν πως θα βοηθήσουν τον μεγάλο τους οικονομικό εταίρο… Read more »

zapata

Θεμα : Θα παραλαβει η Τουρκια φετος τα … βαλτε ο’τι οπλικο συστημα θελετε ….; Απαντηση: και τι σημασια εχει; Η Τουρκια προγραμματιζει μακροχρονια και συστηματικα. Με εμμονη σε εθνικους στοχους και επιτευξη τους, χωρις διαφορους γραφικους ‘αριστεριζοντες’ (γιατι στην Ελλαδα πραγματικοι αριστεροι δεν υπαρχουν περα απο κατι παππουδια που ξεμειναν απο τον εμφυλιο) που υποστηριζουν οτι ολα ειναι καλα. Η Ελλαδα απο την αλλη ειναι η χωρα της ρεμουλας, της διασπαθισης και κατασπαταλησης του ‘ελαχιστου’ δημοσιου χρηματος, της προσωπικης αριβιστικης συμπεριφορας, του οχαδερφισμου και της μεγαλοστομης αλλα κενης πολιτικης παρουσιας …γενικως. Μετα τον Κ. Καραμανλη (ασχετως εαν συμφωνουμε πολιτικα… Read more »

giannis

Εξαιρετικό το άρθρο και πολύ καλή η ανάλυση. Ίδωμεν πως θα κινηθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

dinos

Τα F35 αντιμετωπιζονται.
Δειτε τα radar IAI TERRA & ULTRA, Οπως και το
αντιαεροπορικο συστημα DAVID`S SLING των RAFAEL-RAYTHEON.
Αυτα η αντιστοιχα (αν υπαρχουν) πρεπει να ειχαμε ηδη εγκατεστημενα.
Ακομη και το ατρακτιδιο SNIPER για τα F16 VIPER ειναι ισραηλινο.
Βλεπετε οι μαγκες ισραηλινοι εχουν καλυψει τα παντα προσφεροντας λυσεις.
Ειναι ουτοπια να περιμενουμε αποκλεισμο των τουρκων απο το F35.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $

Related News

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

«Στο ίδιο έργο θεατές» – Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την υποστήριξη των C-27J!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αποφάσισαν την 1η Ιουλίου να ματαιωθεί ο διαγωνισμός με τίτλο «Εν...

Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.Σύμφωνα με το...

Η Αυστραλία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ικανότητες πλήγματος στην επόμενη δεκαετία

Με μια κομβικής σημασίας μετάθεση της αμυντικής της στάσης η Αυστραλία θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της παρουσίας της στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανών ενώ...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x