24.2 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Το μεγαλύτερο λάθος της Τουρκίας, δεν αξίζει τόσο για το ΝΑΤΟ όσο...

Το μεγαλύτερο λάθος της Τουρκίας, δεν αξίζει τόσο για το ΝΑΤΟ όσο νομίζει (Μέρος 3)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας, είχαμε αναλύσει το, ας πούμε, μακροπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας για γιγάντωση της οικονομικής και στρατιωτικής της ισχύος, στην προσπάθεια της να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά και  έναν ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης. Τις αναλύσεις μας μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω. Εδώ θα πρέπει να πούμε, πως ενώ εμείς φροντίζαμε να γιγαντώνουμε τον δημόσιο τομέα, να επιβαρύνουμε υπέρμετρα το ασφαλιστικό με συνταξιοδοτικά όρια και ποσά συντάξεων που δεν τα αντέχαμε, η Τουρκία φρόντιζε να γίνει υπερδύναμη. Δυστυχώς, το άνοιγμα της “ψαλίδας” δεν οφείλεται στους “ξένους”, αλλά στην δική μας κοντόφθαλμη οπτική.

Τα λάθη της Τουρκίας, Νο 2, η σύγκρουση με το Ισραήλ

 

Πέραν όμως των όσων έχουμε ήδη γράψει, τα λάθη του μεγαλόπνοου προγράμματος του Ερντογάν δεν είναι λίγα. Αλλά τουλάχιστον, επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία είχε σχέδιο γιγάντωσης. Στην Ελλάδα, αν υπήρξε ένα άτυπο σχέδιο, αυτό ήταν της γιγάντωσης του δημοσίου χρέους. Επιστρέφοντας στον γείτονα,θεωρούμε πως το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι να θεωρούν εαυτούς σαν υπερβολικά πολύτιμους για την Βορειοατλαντική Συμμαχία και την Δύση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ερντογάν θεωρεί την χώρα του σαν τον θεμέλιο λίθο της Συμμαχίας, χωρίς τον οποίο το ΝΑΤΟ θα καταρρεύσει. Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία είναι πράγματι πολύτιμη για τη συμμαχία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το έτος 2018 η Συμμαχία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Τουρκία, ή πως έχει να προσφέρει κάτι τόσο πολύ στην Συμμαχία έτσι ώστε οι ΗΠΑ να αποδέχονται όλα τα “καπρίτσια” του Σουλτάνου. Όσο πολύτιμη και να είναι η Τουρκία για τη Συμμαχία, αυτό δε σημαίνει πως το έτος 2018 η Συμμαχία δεν μπορεί χωρίς την Τουρκία.

Τα λάθη της Τουρκίας, Μέρος 1ο, οι όμηροι

 

Παλαιότερα, με τα περιορισμένα μέσα που παρείχε η τεχνολογία, η Τουρκία ήταν απολύτως απαραίτητη για το ΝΑΤΟ. Από την Τουρκία μπορούσαν κάποτε πύραυλοι και μαχητικά να φτάσουν μέχρι και την Μόσχα, κάθε βάση της Ευρωπαϊκής Σοβιετικής Ένωσης ήταν εντός της εμβέλειας των τουρκικών βάσεων. Σήμερα, την εποχή των δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού, των πυραύλων cruise, των Β-2 κοκ, η αξία της χώρας έχει πέσει δραματικά στα διεθνή διπλωματικά και γεωπολιτικά χρηματιστήρια. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον ενεργή στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, ενώ έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν όσα αεροπλανοφόρα επιθυμούν στον Περσικό Κόλπο.

Στις τουρκικές εκλογές μήπως κέρδισε η … Ελλάδα;

 

Οι Τούρκοι έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, και αργότερα της Ρωσίας, του Ιράν, ενώ είχαν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Αυτός είναι και ο λόγος που ανέκαθεν η Τουρκία ήταν το χαϊδεμένο “παιδί” της Συμμαχίας. Σήμερα όμως όλα όσα γίνονταν κάποτε μόνο από την Τουρκία, μπορούν να γίνουν κι από βάσεις των ΗΠΑ σε διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα τα συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα και στις Παρευξείνιες Χώρες μπορούν εξυπηρετηθούν από βάσεις στη Ρουμανία, στην Βουλγαρία, στην Ουκρανία, ακόμη και στη Γεωργία. Φυσικά οι Τούρκοι διατηρούν τον Έλεγχο των Στενών. Τα τελευταία όμως υπάγονται σε Διεθνή Συνθήκη, που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να διέρχονται πολεμικά πλοία. Πιθανή μονομερής αλλαγή του καθεστώτος των Στενών, θα οδηγούσε ακόμη και πολεμική σύρραξη.

Πόση «άμυνα» θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;

 

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η αλήθεια είναι πως οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει στην νοτιοανατολική Τουρκία ένα ραντάρ με τεράστια ακτίνα δράσης που ελέγχει τον ιρανικό εναέριο χώρο (κι όχι μόνο, καθώς η ακτίνα του φτάνει μέχρι και βαθιά μέσα στον εναέριο χώρο της Ρωσίας). Η δουλεία του είναι να ελέγχει οτιδήποτε πετάει πάνω από την Περσία, και φυσικά να παρακολουθεί κάθε εκτόξευση Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων (από απλές δοκιμές, μέχρι και εναντίον του Ισραήλ).  Θεωρητικά μιλώντας, ένα αντίστοιχο ραντάρ θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο βόρειο Ιράκ, και να παρέχει και καλύτερα δεδομένα. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για μια σειρά λόγων, από τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει αναπτύξει η ιρακινή κυβέρνηση με το Ιράν, μέχρι την αστάθεια της ευρύτερης περιοχής κοκ.  Πάντως σε κάθε περίπτωση λύση θα βρεθεί σε περίπτωση που το ραντάρ πρέπει να φύγει από την Τουρκία.

Άγκυρα vs Ουάσιγκτον στο Ινσιρλίκ

 

Και ερχόμαστε τώρα στο πετράδι του στέμματος της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας, την αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ. Μία πλήρως εξοπλισμένη αμερικανική βάση που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε τύπου αμερικανικό μαχητικό. Πρόκειται για μία αεροπορική βάση ουσιαστικά στο μαλακό υπογάστριο της παλαιάς Σοβιετικής Ένωσης, και της σημερινής Ρωσίας. Από εκεί τουρκικά και αμερικανικά μαχητικά θα ξεκινούσαν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή για τους σοβιετικούς στόχους, φορτωμένα με μια πυρηνική βόμβα. Ακόμη και σήμερα, τουλάχιστον 30 πυρηνικά όπλα βρίσκονται αποθηκευμένα στην βάση, αν και υπάρχουν πληροφορίες που θα θέλουν να έχουμε μεταφερθεί σε αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη (Ρουμανία).

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;

 

Μία απλή έρευνα θα μπορούσε να αποδείξει τα προβλήματα που δημιουργούσε η εκάστοτε τουρκική κυβέρνηση  στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την χρήση της βάσης. Οι ΗΠΑ παλαιότερα δεν είχαν κανένα περιορισμό στην χρήση της βάσης, αφού οι Τούρκοι δεν εξασκούσαν το δικαίωμά τους στο “έλεγχο” του τρόπου χρήσης. Τις τελευταίες δεκαετίες, και ειδικά επί Ερντογάν, το Ινσιρλίκ βρέθηκε υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας. Η απαγόρευση χρήσης του στις επιχειρήσεις κατά του ISIS (η άδεια άργησε να δοθεί μερικά χρόνια) ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχύλησε το ποτήρι.

A-10C στην Αεροπορική Βάση του Ινσιρλίκ

Είναι κοινό μυστικό πως το Ινσιρλίκ έχει χάσει την θέση που είχε στον αμερικανικό αμυντικό σχεδιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό βάσεων για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής (Ιράκ, Κουβέιτ, ΗΑΕ, Κατάρ, Σ.Αραβία). Φυσικά, έχουν ένα πρόβλημα για τον έλεγχο της Νότιας Ρωσίας. Δυστυχώς όμως, κι εδώ οι Τούρκοι “ακύρωσαν” της αξία τους καθώς λογικά τα αμερικανικά UAV θα έπρεπε να επιχειρούν από το Ινσιρλίκ κι όχι από την Σιγκονέλλα.

Ινσιρλίκ γιοκ;

 

Την ευκαιρία φρόντισε να την αρπάξει η ελληνική πλευρά, διευρύνοντας την συνεργασία στη Σούδα, αλλά και παρέχοντας, για πρώτη φορά, χώρο στις ΗΠΑ στην ΑΒ της Λάρισας. Έτσι η 110 ΠΜ έγινε το σπίτι για δυο αρχικά Reaper, και θεωρείται πως λόγω της εξαιρετικής εμπειρίας των ΗΠΑ στην περιοχή, η Λάρισα αργά αλλά θα σταθερά θα αναβαθμιστεί, μαζί με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία, θα πρέπει να πούμε πως ο λόγος που η Δύση δεν την έχει “ξαποστείλει” δεν είναι όπως είπαμε παραπάνω, ούτε η θέση της, ούτε το Ινσιρλίκ, ούτε καν το ραντάρ δίπλα στο Ιράν. Είναι ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μια ισλαμιστική δημοκρατία, και ίσως η χώρα να καταρρεύσει δημιουργώντας τεράστιες δονήσεις στην περιοχή. Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς στη Δύση, και πρώτα από όλους η Ελλάδα.

Μήπως η επόμενη στρατιωτική απειλή για την ΕΕ δεν είναι η Ρωσία αλλά η Τουρκία;

 

Μια κοσμογονική αλλαγή στην Τουρκία, θα έκανε την χώρα εξαιρετικά επικίνδυνη. Χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκων θα έφευγαν δημιουργώντας τρομερό πρόβλημα στην Δύση, και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ με ένα απλό “πραξικόπημα”, χιλιάδες Τούρκων εγκαταλείπουν την χώρα, αναζητώντας άσυλο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα ήταν το δεύτερο βήμα, καθώς το πρώτο θα ήταν να ξεχυθούν τα εκατομμύρια Σύριων προσφύγων προς την ΕΕ, μαζί με έναν τεράστιο αριθμό οικονομικών μεταναστών από το Μαγκρέμπ. Το τρίτο βήμα θα ήταν η μετατροπή της Τουρκίας σε ένα ιρανικού τύπου κράτος, ή ακόμη χειρότερα, σε ένα failed state όπως η Λιβύη. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το αντέξει η Δύση.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

ερώτημα για την κατάληξη του άρθρου: Μήπως η Δύση θα μπορούσε να αντέξει τον κίνδυνο που αναφέρετε μέσα από το διαμελισμό της Τουρκίας σε 3 κράτη; Ένα δυτικό φιλοευρωπαϊκό (μωσαϊκό-κράμα αλεβιτών, χριστανών, μουσουλμάνων), ένα κεντρικό εθνοτικά τουρκικό (κεμαλικό) και ένα ανατολικό, κουρδικό;
Σκέψεις επί χάρτου….

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ενας δυνατος εμφυλιος στην Τουρκια θα ελυνε το προβλημα , με υποστηριξη της δυσης στις δυτικες περιοχες της που κατοικουν οι ‘δυτικοτροποι’ τουρκοι.

Ετσι θα δημιουργειτο ενα φραγμα προς την Ευρωπη, ενω θα ελεγχαν τα στενα.

Αυτος ειναι ενας ακομη λογος που ο Ερντογαν προχωρα προς την Ρωσικη σφαιρα & εγκαλει τη δυση για σχεδια ανατροπης του.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Ενας δυνατος εμφυλιος στην Τουρκια θα ελυνε το προβλημα , με υποστηριξη της δυσης στις δυτικες περιοχες της που κατοικουν οι ‘δυτικοτροποι’ τουρκοι.

Ετσι θα δημιουργειτο ενα φραγμα προς την Ευρωπη, ενω θα ελεγχαν τα στενα.

Αυτος ειναι ενας ακομη λογος που ο Ερντογαν δειχνει να προχωρα προς την Ρωσικη σφαιρα & εγκαλει τη δυση για σχεδια ανατροπης του.

kafes_filtrou

Πολυ καλό άρθρο έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά μπράβο παιδιά

Γιώργος70

Η κατάσταση της τουρκίας έχει σημαντικές ομοιοιότητες και διαφορές (διαιρεμένη με φιλοδυτικό πληθυσμό, κουρδικό πρόβλημα) με την Αίγυπο και τον Νasser to 1955. Αίγυπτος 1.Η γεωγραφία της Αιγύπτου – σουεζ. 2.Ο Νasser ήθελε να ηγηθεί των αράβων. 3.Πίστευε οτι ως έξυπνος ουδέτερος θα εκμεταλευόταν τον ανταγωνισμό Δύση -Σοβιετία. Αιτήματα 1.Ηθελε για παραάδειγμα οι αγγλογάλλοι να χρηματοδοτήσουν το φράγμα του Aswan με $270 εκατ ενω αυτός ταυτόχρονα να υποστηρίζει τον αντιαποικιακό αγώνα. 2.Ζητούσε απο ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό για να τον χρησιμοποιήσει επιθετικά εναντιόν του Ισραήλ. Η Δύση δεν υποχώρησε. Οι σοβιετικοί του πρόσφεραν $1.12 δις δάνειο , όπλα για χρήση εναντίον… Read more »

Thras

Η Τουρκία σίγουρα ήταν αναντικατάσταστη κατά τον ψυχρό πόλεμο και με δεδομένη την τεχνολογία της εποχής, αλλά και σήμερα γειτνιάζει με πολλές περιοχές ενδιαφέροντος (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Κύπρος, Ισραήλ, Μαύρη Θάλασσα, Ρωσία). Η ουσιώδης διαφορά είνια είνια ότι σχεδόν το σύνολο των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Αρμενία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν) έχουν περάσει στο δυτικό πεδίο επιρροής, οπότε προσφέρονται πολύ περισσότερες επιλογές γαι εγκατάσταση βάσεων από βόρεια (βαλτικές χώρες), κεντρικά (χώρες την Ανατολικής Ευρώπης), Μαύρη Θάλασσα (Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία), Μέση Ανατολή (Ιράκ, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτος, Κύπρος, Κούρδοι και φυσικά Ισραήλ) και κάποιες χώρες της Κεντρικής Ασίας (που όμως… Read more »

ACHERON

«Οι Τούρκοι …….. είχαν άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. »
Κασπία;

ACHERON

Με αυτήν την έννοια,και η Ελλάδα έχει άμεση πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα.
Ακόμη,τέτοια πρόσβαση θα είχε ίιισως αντίκρυσμα σε περίπτωση πολέμου,αλλά όχι σε ειρηνική περίοδο,εξάλλου πρίν το 1979 και την έλευση των μουλάδων,την άμεση πρόσβαση στην Κασπία την έδινε το Ιράν.
Αλλά ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας,έπαιξε (και ημιυπογείως εξακολουθεί να παίζει) ένα «φούσκωμα» της αξίας της από την Δύση,χωρίς αντίστοιχο στον πλανήτη.

Mr phantoms

Η Τουρκία θυμίζει πολύ το ιρακ του σανταμ χουσειν. Πολυ φοβαμαι οτι θα εχουμε σοβαρες αναταραχες στην γειτονιά μας.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

8
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS, θα είναι ικανά για ATACMS BlockIVA και Deepstrike!

 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...

Το HMS Queen Elizabeth σαλπάρει με αριθμό ρεκόρ μαχητικών 5ης γενιάς F-35Β (βίντεο)

Η εποχή των μεγάλων αεροπλανοφόρων επιστρέφει για το Βασιλικό Ναυτικό. Μετά από αναβολές λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κοροναϊού στο πλήρωμα, το HMS Queen Elizabeth απέπλευσε...

ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν – Έλληνας πρέσβης: Οι σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην κοινή βούληση να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, εξέφρασαν από...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας...

Συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί τη Δευτέρα, στις 10:00 το πρωί, στη Θεσσαλόνικη, ο υπουργός Εξωτερικών...
- Advertisement -