ΑΠΟΨΗ: Γιατί η Τουρκία έχει επιθετικές και αναθεωρητικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας;

84
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 186
  •  
  •  

Δεν είναι μυστικό πως η Τουρκία διατηρεί εδώ και δεκαετίες μια σχεδόν μόνιμη επιθετική στάση εις βάρος της χώρας μας, με αναθεωρητικές βλέψεις που φτάνουν μέχρι το… Σούνιο. Ωστόσο αυτή η πρακτική έχει βαθύτερα αίτια, τα οποία δεν είναι δύσκολο να δει κάποιος με στοιχειώδη γνώση των τεκταινόμενων στη γειτονική χώρα.

Η Τουρκία, και εδώ που τα λέμε και η Ελλάδα, είναι κλασικά θύματα του λαϊκισμού. Ποιος θα ξεχάσει το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”, ή τις ιαχές διάφορων ακροδεξιών (που μπαίνουν και στη Βουλή), που πουλάνε παραμύθια τύπου “να ξαναπάρουμε τη Πόλη”, ή βασίζουν τη ρητορική τους, κυριολεκτικά σε εθνικιστικές και όχι μόνο θεωρίες συνωμοσίας. Το χάϊδεμα των αυτιών είναι κάτι που μας αρέσει ως Έλληνες, εξ ου και η άνοδος του λαϊκισμού, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Δυστυχώς η αντίληψη πως για όλα φταίνε οι άλλοι, ενώ οι Έλληνες σε τίποτα, έχει ριζώσει για τα καλά στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν διαφέρει σημαντικά. Μια χώρα με πολλά εσωτερικά προβλήματα, και πλέον εν πολλοίς παρίας στη Δύση, έχει ανάγκη από γερές δόσεις λαϊκισμού. Το επίπεδο ζωής του μέσου Τούρκου, ειδικά αυτών που ζουν στα βάθη της Ανατολίας, δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια αυτό των Ελλήνων, ακόμη και στην επώδυνη εποχή της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, είναι μια χώρα όπου η Δημοκρατία, η ελευθερία έκφρασης και άλλα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θεωρούνται αυτονόητα.

Οι ηγέτες μιας χώρα με τόσα εσωτερικά προβλήματα, θα ακολουθήσουν την επιτυχημένη συνταγή που λέγεται λαϊκισμός και εξαγωγή προβλημάτων. Ένα καταπιεστικό καθεστώς όπως αυτό του Ερντογάν, γνωρίζει αυτά τα προβλήματα, όπως γνωρίζει πως πολλές πόρτες, όπως αυτή της ΕΕ, παραμένουν ερμητικά κλειστές, κάτι που γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι του.

Ο Ερντογάν είναι παλιά “καραβάνα” ως πολιτικός, και φυσικά γνωρίζει πως να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Πουλώντας το παραμύθι πως υπάρχει ένας εξωτερικός θανάσιμος εχθρός όπως η Ελλάδα, μπορεί να τρομοκρατήσει το λαό του και να τους συσπειρώσει. Φυσικά ο Ερντογάν έχει πλέον εντάξει στους “εχθρούς” ακόμη και τις ΗΠΑ, κάτι που προκύπτει από δεκάδες ομιλίες του κατά καιρούς.

Ο απλός λαός της Τουρκίας θέλει πόλεμο με την Ελλάδα; Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Το ίδιο ισχύει και για το μέσο Έλληνα. Περιθωριακοί και γραφικοί τύποι που υπάρχουν και στις δυο χώρες, μπορεί να ονειρεύονται αερομαχίες τύπου Midway, ή επικές ναυμαχίες τύπου Γιουτλάνδης, ή εκστρατείες τύπου Κούρσκ, αλλά when the shit hits the fan, οι περισσότεροι εξ αυτών, θα μπλοκάρουν τα αστυνομικά τμήματα για να βγάλουν διαβατήριο.

Επομένως η δοκιμασμένη τακτική του “εξωτερικού εχθρού”, έστω και αν αυτός είναι κατά φαντασίαν, δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα να “κοροϊδέψει” τους πολίτες της Τουρκίας, υποβάλλοντας τους σε ένα καθεστώς συνεχόμενου φόβου, κερδίζοντας κατά αυτό το τρόπο την υποστήριξη της λαϊκής βάσης.

Εδώ όμως προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα. Διατρέχει ή Ελλάδα κίνδυνο από την Τουρκία; Είναι πάντα μια υπαρκτή πιθανότητα, όχι επειδή το θέλει ο μέσος πολίτης της γειτονικής χώρας, αλλά επειδή ηγέτες τύπου Ερντογάν, είναι πιθανό να προκαλέσουν μια “μίνι” κρίση, που αναλόγως του αποτελέσματος, ίσως σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάτι σαν αυτό δηλαδή που έγινε στα Ίμια το 1996, και με μηδαμινό κόστος, “γκρίζαρε” το μισό Αιγαίο.

Όμως υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Η Ελλάδα δεν είναι Κούρδοι μαχητές του PKK, ή του YPG, που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν με “λιανοτούφεκα” (προκαλώντας μάλιστα και υπολογίσιμες απώλειες) μια πολεμική μηχανή με σύγχρονα μέσα στη διάθεσή της. Ένας πόλεμος, που σίγουρα απεύχεται ο μέσος Έλληνας και Τούρκος, θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές εκατέρωθεν. Οι Κούρδοι δεν διαθέτουν δυνατότητες στρατηγικών πληγμάτων εντός της Τουρκίας. Η Ελλάδα όμως διαθέτει, έστω και περιορισμένες. Είναι άνευ σημασίας να μιλήσουμε για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα σε Έβρο και νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία μπορούν να πλήξουν σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους και βασικές υποδομές στα δυτικά παράλια. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευρά στο να ανταποδώσει με καίρια πλήγματα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Επομένως έχουμε από τη μια πλευρά ένα λαό που δεν θέλει να δει φέρετρα τυλιγμένα με κόκκινη σημαία και κατεστραμμένες υποδομές, και από την άλλη λαϊκιστές ηγέτες που παίζουν το χαρτί του δήθεν “επικίνδυνου εξωτερικού εχθρού”, για να διατηρήσουν το έρεισμά τους επί της λαϊκής βάσης. Το πότε θα γίνει η “στραβοτιμονιά” από οποιαδήποτε πλευρά και η κατάσταση κλιμακωθεί, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Με τόσες αερομαχία και “επακουμβήσεις” που λαμβάνουν χώρα συχνά-πυκνά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενος ένα θερμό επεισοδια, να γίνει πολύ θερμότερο.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως η Τουρκία πιθανότατα δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα άφηνε (ο ηγέτης της) μια ευκαιρία να πετύχει μικρές, αλλά σημαντικές στρατηγικές τοπικές νίκες, κατά προτίμηση χωρίς τη χρήση όπλων, για να πετύχει στρατηγικές νίκες τύπου Ιμίων. Πρέπει η Ελλάδα να επαναπαύεται; Σαφώς όχι. Για αυτό (δυστυχώς) πρέπει να διαθέτει σημαντικούς πόρους στην άμυνα, που διαφορετικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού. Με τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο (αλλά και για λόγους αποτροπής), η ανάγκη προβολής εναέριας και ναυτικής ισχύος, είναι απαραίτητη. Τα λεφτά -τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα- είναι πολλά (υδρογονάνθρακες).

Αναφορικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας για αποτροπή, θυμίζουμε το περίφημο ψυχροπολεμικό δόγμα “Mutual Assured Destruction” (MAD), που κράτησε για πολλές δεκαετίες το Ψυχρό Πόλεμο από το να γίνει θερμός. Όπως και στην περίπτωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όπου με βάση το Δόγμα MAD, όποιος τολμούσε επίθεση εις βάρος του άλλου, θα εξασφάλιζε και τη δική του καταστροφή με πυρηνικά όπλα, έτσι και στην περίπτωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, ο φόβος φυλάει και θα πρέπει να συνεχίσει να φυλάει τα έρμα.

Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική. Ο διακαής πόθος της Δύσης να απεξαρτήσει ενεργειακά την Ευρώπη από τη Ρωσία, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, διευκολύνοντας τη μεταφορά υδρογονανθράκων στην ενεργειακά “πεινασμένη” Ευρώπη. Χωρίς όμως την ύπαρξη των πολεμικών μέσων για να επιτευχθεί αυτό, τα προαναφερθέντα οφέλη, θα παραμείνουν όνειρο καλοκαιρινής νυχτός.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 186
  •  
  •  

84
Leave a Reply

Please Login to comment
52 Comment threads
32 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
56 Comment authors
ΣτέφανοςLYKNikolaosVAGGELASΝείλος Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Έτσι είναι ο ψωριάρης !!! Όταν δει λίγα χρήματα …νομίζει ότι μπορεί να χ.σ τον κόσμο όλο . Η πλακα είναι οτι οι Ευρωπαίοι τους έβαλαν στο σύστημα τους λόγο ΕΣΣΔ και τώρα θέλουν να αρπάξουν ολόκληρο κομμάτι !!! Too much !!! Enough is Enough για τους τουρκους

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Aυτό που θα τους πει ο Κυριάκος; Enough is enough? Και έπρεπε να συναντηθούν αυτοπροσώπως για αυτό;

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Γιατί βιάζονται να φάνε το κεφάλι τους, για κανένα άλλο λόγο.

IoannisK
Member
IoannisK

Θα ήθελα να μάθω ποιό είναι το κόμμα του Τουρκικού κοινοβουλίου που εκφράζει τον μέσο Τούρκο που δεν θα ήθελε τον πόλεμο.

Επίσης θα ήθελα να μάθω ποιά είναι η διαφορά του Ερτντογάν από τον Τζέμ, την Τσιλέρ, τον Οζάλ, τον Γιλμάζ ή… τον αριστερό Ετσεβίτ και δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε παλιότερους πολιτικούς της περίφημης ”Τουρκικής Δημοκρατίας”.

nigozs
Member
nigozs

Φίλε Γιάννη, η Τουρκία έχει συνεπή εξωτερική πολιτική που ακολουθείται από όλες ανεξαιρέτως 5ις κυβερνήσεις. Και κομμουνισμό να είχαν τα ίδια θα έκαναν.
Εμείς αντίθετα ακολουθούμε το μοντέλο “γιούργια στον ντορβά με τα κουλούρια”.
Τί περιμένεις ?

zap
Member
Noble Member
zap

Εμπειριες επιχειρησεων: Τουρκια: Ιρακ, Συρια, Κουρδοι Ελλαδα: μηδεν Εμπλοκες στρατου ξηρας Τουρκια: Ιρακ, Συρια, κουρδοι Ελλαδα : Μηδεν Εμπλοκες Αεροποριας Τουρκια: Ιρακ, Συρια, κουρδοι Ελλαδα : Μηδεν Εμπειριες Προσβολης και πρωτου πληγματος Τουρκια: Κυπρος Ελλαδα : Μηδεν Πολεμικη Βιομηχανια Τουρκια: Βληματα, Πυραυλοι, Ρανταρ, Οχηματα, UAV, φορητος οπλισμος, επιθετικα ελικοπτερα, πλοια καθε ειδους κυριως εγχωριας σχεδιασης Ελλαδα : Μηδεν, αγοραζει μονο τα καλυτερα και ακριβοτερα και μετα τα αφηνει να σαπιζουν Πλυθησμος κατω των 30 ικανοι να υποστηριξουν πολυχρονες επιχειρησεις… Τουρκια: Πανω απο 35% του πλυθησμου Ελλαδα : Εδω μας πιανουν τα κλαμματα Επενδυσεις απο εταιρους της ΕΕ και της Αμερικης… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Έτσι, έτσι! Καθησυχάστε το πόπολο, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας οφείλεται σε λαϊκισμούς και εξαγωγή προβλημάτων… Χρειάζεστε άραγε πολλούς στοχασμούς για να διαπιστώσετε αυτό που είναι ξεκάθαρο; Η Τουρκία ή η Οθωμανική αυτοκρατορία έχουν/είχαν ως συστατικό ύπαρξης τους και πηγή δύναμης , τη κατάκτηση και την αρπαγή. Όταν σταματάει η επέκταση και το πλιάτσικο, σκορπίζουν και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους, όπως οι ληστές όταν σκοτωθεί ο λήσταρχος… Ο λαός από την άλλη, μια χαρά θέλει πολέμους… Αρκεί να κερδίζει… Δεν τον ενδιέφερε ούτε η ηθική, ούτε το δίκαιο σε καμία φάση της ιστορικής του διαδρομής. Με την Τουρκία,… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Δεν καταλαβαίνω τί λέτε, μπορούμε να ησυχάσουμε, τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν……….

consigliere_
Guest
consigliere_

τον ηγετη τυπου ερντογαν ο μεσος πολιτης δεν τον ψηφιζει επι 16 χρονια; Αρα η πλειοψηφια των μεσων πολιτων συμφωνει με τις ιδεες του ηγετη.

teo
Member
Trusted Member
teo

Αυτά μπορεί να ίσχυαν με το παλιό στρατοκρατικό Κεμαλικό καθεστώς το οποίο είχε ανάγκη εξωτερικού εχθρού για να παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας της σταθερότητας. Οι προκλήσεις ήταν του τύπου “τώρα θα βγάλουμε το πλοίο για έρευνες”, “αυτή η βραχονησίδα είναι γκρίζα” κτλ…. Με την Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη δυτικά, τα Ελληνο-Τουρκικά “τζατζαρίσματα” έφθαναν μέχρι εκεί. Ακόμα και στην Κύπρο, πήγαν μέχρι εκεί που τους δώσανε την άδεια να πάνε. Ο Ισλαμιστής Ερντογάν μιλάει για ζωτικούς χώρους , για Παντουρκισμό, για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης , για αντιστροφή των αποτελεσμάτων των Βαλκανικών Πολέμων. Προαναγγέλλει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά με όρους… Read more »

Dimitrios Vlasakis
Guest
Dimitrios Vlasakis

Γιατί μπορεί να το κάνει…Με τέτοιους βολικους- υποχωρητικός γείτονες ποιος δεν θα το έκανε;

stratos
Guest
stratos

Σωστά όλα αυτά, αλλά το θέμα είναι ο πολιτισμός τους. Το παρακάτω άρθρο είναι πολύ κατατοπιστικό, κατά την γνώμη μου.

https://www.defence-point.gr/news/ernrogan-ligo-prin-ti-synodo-toy-nato-eimaste-oloi-plin-toyrkon-quot-kafir-quot-idoy-ti-simainei?pop=2

npo
Member
Noble Member
npo

Διαφωνώ με το άρθρο. Οι πόλεμοι δεν γίνονται ποτέ για εσωτερική κατανάλωση.

Κανείς φυσικά δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο, εδώ συμφωνώ, ούτε ο Χίτλερ δεν ήθελε, θα προτιμούσε πχ η Πολωνία να του είχε παραδοθεί. Αλλά οι παλιοπολωνοί δεν παραδόθηκαν.

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Χαχα! Θεούλης ! lol

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Επαναλαμβανουμε συνεχεια σε καθε περιπτωση για την αξιοποιηση των οπλων που διαθετουμε, τη συντηρηση και την συμπληρωση τους, ενω η εκαστοτε πολιτικη ηγεσια αδιαφορει(επι+τελους επρεπε να γινει η Ερδογανικη απειλη στους υδρογονανθρακες για να φερουν στη βουλη συμφωνια για αποκατασταση των αεεροσκαφων και μελλοντικο εκσυχρονισμο δυστυχως μονο μερους αυτων). Διοτι ‘εχουμε ισχυρες ενοπλες δυναμεις και το διεθνες δικαιο ‘ παραμυθιαζουν τον λαο. Ισχυρες ενοπλες χωρις ισχυρα οπλα δεν γινεται. Και το δικαιο επικρατει οταν εχεις ισχυρα οπλα να το πραξεις. Ο καθε Ερδογανης δεν θα επρατε οτιδηποτε αν γνωριζε πως ειχε να αντιμετωπισει ισχυρα οπλα. Και ο στοχος δεν θα… Read more »

Πατριωτης Σκετο
Guest
Πατριωτης Σκετο

Πολλα λαθη στο αρθρο.Το μισο ειναι η αποψη αυτη καθαυτη του αποτυχημενου ελληνικου διπλωματικου σωματος. 1)Η Τουρκια παριας της Ευρωπης,μαλιστα.Η Χωρα που παραγει σχεδον τα παντα,μια μικρη Κινα,που πραγματοποιει ταυτοχρονα 3 proxy war(Ιρακ-Λιβυη-Συρια) δεν μπορει να λεχθει παριας. 2)Ο λαος ο Τουρκικος ζυμωνεται εδω και χρονια για να επιτεθει στην Ελλαδα.Μια επισκεψη εκει θα σας πεισει. 3)Το εσωτερικο της Τουρκιας ειναι χαμηλου βιοτικου επιπεδου,αλλα σκοπιμα. Ετσι εξαφαλιζει το κρατος εγχωριο χαρουμενο εργατικο δυναμικο για ολες τις δουλειες,οχι οπως εδω που ντρεπονται να γινουν κτηνοτροφοι η υδραυλικοι. Για τα παραλια ομως δε λετε ποσο πισω μας εχουν αφησει;; 4)Λετε οτι μονο… Read more »

Andris Ioannis
Guest
Andris Ioannis

Θλιβερό το ότι μπορεί στα σοβαρά να γράφονται τέτοιες “αναλύσεις” και λυπάμαι για την σκληρή κριτική αλλά το ότι έχουμε τόσο μυωπική και αγκυλωμένη σε στρεβλά δόγματα οπτική είναι που έχει φέρει την χώρα μας σε δεινή θέση. Η επιθυμία μιας χώρας να είναι ισχυρή και να γίνεται ισχυρότερη είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει από όταν συγκροτήθηκαν κοινωνίες ανθρώπων και η Τουρκία αυτό κάνει. Κάποιοι έχουν υπνωτιστεί ή πιστεύουν στα σοβαρά ότι το διεθνές περιβάλλον είναι οργανωμένο ή μπορεί να οργανωθεί από κάτι διαφορετικό από τον νόμο του ισχυρού, και μάλιστα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είτε στην… Read more »

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι τελείως λάθος. Όσα συμβαίνουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν να κάνουν με εσωτερικούς λόγους αλλά με την κοινή λογική! Όπως είναι η γεωγραφία του Αιγαίου, οι δύο χώρες θα ήταν σε συγκρουσιακη κατεύθυνση ακόμα κι αν λέγονταν Σουηδία και Νορβηγία. Από τη μία η Ελλάδα, της οποίας η καρδιά είναι το Αιγαίο. Ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι δύο πιο σημαντικές πήγες της χώρας, εδρεύουν εκεί. Γεωστρατηγικα η αξία της χώρας αυξάνει λόγω του πελάγους αυτού σε συνδυασμό με τα δαρδανελια που είναι στο “τέλος” του. Από την άλλη η Τουρκία, η οποία… Read more »

NaturalKiller
Guest
NaturalKiller

an objective and sane comment

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Να υποθέσω πως οι όροι σεβασμός Διεθνών Συνθηκών (πχ συνθήκη Λωζάνης), Διεθνές Δίκαιο σας είναι παντελώς αδιάφορες…

Giannis
Guest
Giannis

Μήπως επειδή δεν είμαστε σοβαρό κράτος που αφήνει περιθώρια αμφοσβητησης κ γενικότερα αναξιοπιστη…βλέπε περίπτωσεις μη οριοθετησης αοζ μη απαντησης στις προκλήσεις μη ύπαρξης συνεκτικής πολιτικης ασφαλείας για το δημογραφικό το μεταναστευτικό τους εξοπλισμούς. Ένα κράτος που δεν σέβεται τον εαυτό του την ύπαρξή του κ δεν προνοεί ουτε για την μελλοντικη του επιβίωση. Είναι σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας δεν επεκτεινει χωρικά ύδατα ούτε καν στο Ιόνιο…κ αντιμετωπίζει ελαφρά τη καρδία θέματα εξοπλοσμών βλέπε φρεμμ και…ασμένως μας προέκυψε κ θεμα αρλει μπερκ μούφα απλά για κλικς.

Figure8
Member
Trusted Member
Figure8

Ψύχραιμα, σωστά, ωραία και … αντιδημοφιλή τα όσα γράφετε. Αποτροπή ναι, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ναι, ισχυρή διπλωματία και διεθνοποίηση των θεμάτων ναι, ισχυρή οικονομία ναι.. Πανικός του στυλ ” φέρτε φρεγάτες – τεθωρακισμένα -αεροπκανα , αύριο” γιατί οι Τούρκοι σε ένα μήνα φτάνουν στη Λαμία και θα χουν αοζ μέχρι το Ιόνιο είναι ΕΚΤΟΣ πραγματικότητας… Όπως είναι εκτός πραγματικότητας το “άχρηστοι πολιτικοι- πουλημενοι ολοι”.. από τον καναπέ του σπιτιού μας ΔΕΝ είμαστε σε θέση να έχουμε την γνώση των πάντων και δεν είναι σωστό να τσουβαλιαζουμε τους παντες, σε αυτή τη χώρα.. τσουβαλιαζουμε πουλημένος πολιτικούς, φακελακηδες γιατρούς, πληρωμένους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές… Read more »

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Φυσικα και η Ελλας είναι ισχυρη και αναπτυγμενη χωρα, μελος των πλουσιων του ΟΟΣΑ και μεσα στις 30 πλεον προηγμένες χωρες κατά ΗDI. Ημαρτον με την ηττοπαθεια του εδώ 80% των σχολιαστων στην Πτηση, που παρα τα οπτιμιστικα αρθρα της, δεν δυναται να την καταλαβουν (αλλωστε, στην κατανοηση κειμενου ειμεθα σκραπες κατά Piza) και τον ”θαυμασμο” για μια στην ουσια τριτοκοσμικη και φτωχη, ναι φτωχη, χωρα όπως η ασιατικη μη δυτικη και μη λευκη πολιτισμικα τουρκια.

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Σημιτικός να υποθέσω;

Chris
Member
Noble Member
Chris

Με κάθε σεβασμό διαφωνώ με την ανάλυση. Δεν μπορούν να ερμηνευτούν όλα με την οικονομία και την πολιτική της εποχής. Ο πολιτισμός και το παρελθόν ρίχουν μεγάλη και βαριά σκιά στους ιστορικούς δρώντες. Το εθνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του κάθε λαού διαμορφώνει διακριτούς ανθρωπολογικούς τύπους, με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε χώρα ή περιοχή. Οι ανθρωπολογικοί τύποι έχουν τεράστια σημασία γιατί αποτελούν το εσωτερικό ελατήριο που ωθεί τους ανθρώπους ατομικά αλλά και τις κοινωνίες συλλογικά προς στόχους και επιθυμίες. Και μαζί με αυτές ακολουθεί το πολιτικό σύστημα. Αν δεν καταλάβουμε αυτό το υπόβαθρο οι ερμηνείες των πραγμάτων θα είναι πάντα επιφανειακές… Read more »

Flanker
Member
Trusted Member
Flanker

Το αρθρο οχι απλα γενικολογει,αλλα το περιεχομενο του στερειται της ουσιωδους γνωσης της τουρκικης ταυτοτητας και ψυχης. Τα ελληνοτουρκικα προβληματα δεν οφειλονται στον “λαικισμο” της τουρκιας.Αυτη η αποψη διακινηθηκε κατα κυριον λογον απο την αριστερα μετα το 74 και απο την ελληνικη δεξια μετα το 97. Αυτοι που διακινουν τετοιες αποψεις απλως δεν εχουν διαβασει ιστορια. Η ιστορια,ειναι πολυ σχετικη ως προς την ψυχοσυνθεση του “τουρκικου” λαου ,και των ασυναισθητων και εσωτερικων πολιτικων αποτελεσματων,που αυτος παραγει. Σε αντιθεση με τα ευρωπαικα εθνη,τα οποια διαμορφωθηκαν απο την οσμωση του ανωτερου ελληνορωμαικου πολιτισμου και ενος κυριαρχου καθε φορα σε περιορισμενο χρονο και… Read more »

rooster
Member
Active Member
rooster

Εύκολος αντίλογος στο άρθρο: εάν ήταν απλά θέμα λαϊκισμού θα χρειαζόταν να κάνουν οι τούρκοι εισβολή στην Κύπρο την Συρία και το Ιράκ; Θα χρειαζόταν να διοχετεύσουν τεράστια ποσά στην πολεμική τους βιομηχανία (αντί να τα μοιράσουν στο λαό τους), να ψάχνονται για πυρηνικά, να κάνουν υβριδικές επιχειρήσεις κι εχθρικές ενέργειες καθημερινά εναντίον μας; Στην ηγεσία και την κοινωνία της γείτονος δεν επικρατεί λαϊκισμός, επικρατεί φασισμός.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Μου αρέσει που τάχα πέφτουμε από τα σύννεφα λες και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η Τουρκία και τι επιδιώκει διαχρονικά. Για όσους ακόμα δήθεν αναρωτιούνται Σεπτεμβριανά 1955 διωγμό Ελλήνων από την Πόλη (με διάφορες προφάσεις) εισβολή και κατοχή της Κύπρου Ίμια παραβιάσεις του εναέριου χώρου σε καθημερινό βάση Έλληνες πιλότοι νεκροί από τους επικίνδυνους ελιγμούς (και όχι μόνο) των Τούρκων χειριστών συνεχή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και πρόσφατα με την έρευνα και γεωτρήσεις Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Άρα γιατί δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα μερικοί; Αυτή είναι η Τουρκία πάντα έτσι ήταν και πάντα έτσι θα είναι. Η Τουρκία δεν… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Yπαρχει μια (ορθα)σκοπιμη ασαφεια (στο Γεν) αν υπαρχει προηγούμενη(μη γνωστη σε αυτο) πολιτικη προσσεγγιση/συμφωνια του θεματος των ΑΒ και για αυτο δεν εχουν ενημερωθει, πλην ομως προσωπικα δεν την συμμεριζομαι και εμ πασει περιπτωσει θεωρω για αλλη μια φορα ΜΗ σοβαρη αντιμετωπιση του θεματος απο πλευρας πολιτικης ταξης γενικοτερα, θυμομαστε και το θεμα με τις Fremm.
Συμφωνω πως καμία έκπληξη δεν προξενεί η επιθετικότητα της Τουρκίας: η όποια έχει να κάνει με την εγκληματική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για την Άμυνα και την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύς.

extb2b
Member
extb2b

Άλλο ο λαϊκισμός για εσωτερική κατανάλωση και άλλο να σκάβεις σε ξένα χωράφια(κύπρος) να μπαινοβγαινεις στο σπίτι του γείτονα(υπερπτησεις στο Αιγαίο) χωρίς την άδεια του .Να απειλείς με Πόλεμο αν βγει να καθαρίσει την αυλή του (12νμ) και άλλα και άλλα…
Αυτό είναι θρασύς τραμπουκισμός και όχι λαϊκισμός
Βέβαια για της βόλτες στο Σούνιο δεν φταίνε μονο οι γείτονες κάποιοι εδώ αξ/κοι λέγανε δημόσια οτι μπορούν να το κάνουν και ξαφνικά άρχισαν η βόλτες.
Το μπουλινγκ είναι ίδιο πάντα, αν δεν αντιδράσεις γίνεται όλο και χειρότερο…

ασδφ
Guest
ασδφ

Οι Τουρκοι ειναι φοβισμενοι γιατι ερχεται το τελος τους. Δυση, Ρωσια, Αραβες, Ισραηλ δεν θελουν μια νεα οθωμανικη αυτοκρατορια. Οτι ψηλωνει κλαδευεται. Εμεις αν παιξουμε σωστα τα χαρτια μας θα τσιμπησουμε λαφυρα.

Μεχρι στιγμης Ιρακ, Συρια ειναι το Βιετναμ των Τουρκων.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Και επειδή είμαι άνθρωπος των λύσεων στα προβλήματα και όχι η μοιρολατρία έχω να προτείνω και τα εξής. Θα ήταν ευχής έργον η παραχώρηση των Arleigh Burke αλλά αν δεν ισχύει ας δούμε και την περίπτωση των Tico. Αν οι Αμερικάνοι μας πουλήσουν για πολλοστοί φορά τότε μένουμε με την ανέλκυση της βυθοκόρου και τα παχιά λόγια μιας και με τη συμφωνία μας έπιασαν κορόιδα και συνεχίζουμε με Γαλλία. Belharra και για AAW να δούμε και τη Horizon. Για την σχετικά άμεση ενίσχυση της Αεροπορίας παραλαβή όλων των Mirage 2000-5 από την Ταιβάν. Το που θα βρεθούν τα χρήματα είναι… Read more »

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Υπαρχει πολιτισμική διαφορά…….
Πρώτα οι Πέρσες…..
Μετα οι Άραβες ……
Τωρα Τελευταία οι Τούρκοι….

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Δώσατε ένα δείγμα της πολιτικής σας θεώρησης επί των ελληνοτουρκικών. Ανά παράγραφο: 1) Δεν έχουμε 10ετίες αντιπαράθεση με την τουρκία, έχουμε 5 αιώνες, από την στιγμή που κάποιοι εθνικιστές φασίστες αποφάσισαν να κάνουν χρήση όπλων και ως μιλιταριστές συνωμοσιολόγοι Φιλικοί Εταίροι. 2)Η τουρκία και εδώ που τα λέμε η Ελλάδα περισσότερο, έχουν πέσει θύμα του αριστοκρατισμού. Λαϊκιστές ήταν όσοι χρησιμοποίησαν τα ταπεινά ένστικτα των Ελλήνων για να απελευθερώσουν Θεσσαλία,Ήπειρο, νότια Μακεδονία και Δυτική Θράκη, για να μην μιλήσουμε για τον εθνικιστικό λαϊκίστικο παροξυσμό όσων ήθελαν την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής τουρκίας, της ινσταμπουλ και της βόρειας τουρκίας. Μιας και είναι ενδιαφέρουσα… Read more »

Στελιος
Guest
Στελιος

Το άρθρο αντιφάσκει…..οι περιθωριακού τύποι που λέτε, και θέλουν πόλεμο, δεν ειναι καθολου περιθωριακοί, κυβερνουν στην Τουρκια, και κανουν πόλεμο στην Συρία..!!

Athan
Member
Famed Member
Athan

Διάβασα με προσοχή το άρθρο και ήλθα αντιμέτωπος με όλες τις πεπαλαιωμένες, στρεβλές και “πολιτικά ορθές” αντιλήψεις που κατατρέχουν την εσωτερική πολιτική συζήτηση περί των γειτόνων μας εδώ και δεκαετίες. Δεν σας κατηγορώ. Σύμπασα η “διανόηση”, οι πολιτικοί, οι διοικητικές ιεραρχίες, τα ΜΜΕ, ακόμη και ο Κλήρος, εκπαίδευσαν έναν ολόκληρο Λαό, ομολογουμένως επιπλέοντα σε ένα καθεστώς υπερπροστασίας από Εταίρους και Συμμάχους, σε μία θεώρηση αντιπραγματική όσο και καταστροφικά ψευδοαναλυτική άρα ατελέσφορη. Η ειδική συζήτηση περί των Τούρκων και των προθέσεων της νέας “Κεφαλής” (Reis) των, δεν απαιτείται μόνον να εδράζεται σε σοβαρή ιστορική δομημένη γνώση αλλά και σε βαθιά κατανόηση… Read more »

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Η πορεία της Τουρκίας είναι πια μη αναστρέψιμη. Όλες οι κινήσεις της τα τελευταία 30 έτη τουλάχιστον καταδεικνύουν σταθερές επιδιώξεις και στόχους από τους οποίους δεν έχει παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστο ανεξαρτήτως της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, των εναλλαγών στην εξουσία και της πορείας των οικονομικών. Τα γεγονότα στη Συρία και η δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό της πραγματικότητος σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Ν.Α Μεσόγειο (αυτά για τα οποία αν μιλούσες σε Έλληνα προ μερικών ετών σε κοιτούσε σαν να μιλάς για εξωγήινους), απλός επιτάχυναν τις εξελίξεις και εξανάγκασαν τη Τουρκία να απορρίψει και το τελευταίο κομμάτι φιλοευρωπαϊκού, φιλοδυτικού, μετριοπαθούς… Read more »

stepa
Guest

Σεβαστη αλλα ατυχεστατη αποψη, απο καθε πλευρα.Δεν θα αναφερθω σε συγκρισεις μεταξυ λαων και νοοτροπιας, η Ιστορια μιλα απο μονη της.Ουτε καν σε διωγμους και γενοκτονιες..του φιλειρηνικου λαου της Τουρκιας σε βαρος ολων σχεδον των γειτονικων λαων….συμφωνα με τον συντακτη….παρασυρονται.Θα μεινω στο τελευταιο.Εχει προβλημα η Δυση συμφωνα παντα με τον συντακτη , ενεργειακης απεξαρτησης απο την Ρωσσια, εχω καποιες αμφιβολιες επ αυτου.Για αυτο ομως που δεν εχω καμμια αμφιβολια ειναι οτι την Δυση ποσως την ενδιαφερει αν οι ενεργειακες της αναγκες καλυφθουν απο την Ελλαδα , την Τουρκια, την Κυπρο , η την Μαγαδασκαρη. Αυτο που ενδιαφερει ειναι το κοστος… Read more »

GK_
Member
Noble Member
GK_

Μεχρι σημερα οταν διαβαζουμε για την περιπτωση των S-400 και τον αποκλεισμο απο το προγραμμα JSF, συνηθιζουμε να σχολιαζουμε ειρωνικα, για τις επιλογες του «σουλτανου». Αυτο μεχρι προσφατα! Σημερα που στην Κυπρο «ιδρωνουν» για το οικοπεδο αρ. 7, και τα τουρκικα τερτιπια σχετικα με το «γεωρτηση ναι, γεωτρηση οχι» (ουτε σε μαδημα μαργαριτας να βρισκομαστε) απο το Τουρκικο πλοιο ερευνων, την Γαλλια να κοβει βολτα με φρεγατα, πραγμα που θεωρω οτι αυτη η «βολτα» μαλλον θα κοστισει στην ελλαδα 2 δις εκ €, σχεδον ταυτοχρονα μαθαμε οτι η Ρωσια, για δες, για δες, «εκοψε» τα ανταλλακτικα της Εθνικης Φρουρας στην… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Αν συμβαίνει αυτό (και συγνώμη που επεμβαίνω στο σχόλιο) το ρολόι μετράει ήδη αντίστροφα και για τους δύο. Δλδ. η αγορά των S400 δεν μπορεί εσαεί να έχει δεμένη την Τουρκία στο ρωσικό άρμα (πιο πολύ ως όμηρο παρά ως συνεργάτη) διότι η Τουρκία έχει ήδη δείξει τάσης απεξάρτησης από το προηγούμενο συνεταιράκι τις ΗΠΑ. Οπότε δεν πιστεύω πως οι επιτελείς του Κρεμλίνου τρώνε σανό όντας σίγουροι πως επειδή του πούλησαν S400 τον πιάσαν τον πασά απ’ τα…Rxδια για πάντα. Κάποια στιγμή θα ξεφύγει από την λαβή. Μάλλον η διαρροή ειδήσεων πως π.χ. νέοι κινητήρες για τα Mi-24 είναι ήδη… Read more »

GK_
Member
Noble Member
GK_

«..συγνώμη που επεμβαίνω στο σχόλιο..» για ποιον λογο; το αντιθετο, κανατε παρα πολυ καλα! Σχετικα με την ουσια: Το σκηνικο που περιγραφετε καλυπτει μονο ενα μερος του πολυσυνθετου παζλ που εδω και λιγα χρονια κυριαρχει στην ευτερη περιοχη της Μεσογειου, της Μεσης Ανατολης και φτανει μεχρι και τον περσικο κολπο. Περα απο τα γνωστα (Κυπρος, Αιγαιο, Κουρδοι κλπ) υπαρχει το ζητημα της λιβυης, υπαρχει το ζητημα της Συριας, οπως επισης και το πολυ παλιο ζητημα της αβλαβους διαβασης στα στενα των Δαρδανελιων απο την εποχη της συνθηκης του Μοντρέ. Τιθεται το θεμα με το Ιραν και το τι μελλει γενεσθαι… Read more »

Weasel
Member
Weasel

Πιθανότατα η Τουρκία ετοιμάζεται για κάτι διαφορετικό από οτι μας είχε συνηθίσει τα τελευταία σαράντα χρόνια.Διαφορετικά θα είχε παραμείνει στο πρόγραμμα f 35 (μην -πει κανείς πως δε γνώριζε τις συνέπειες αγοράς s 400) και κάτω από Αμερικανική ομπρέλα.Όμως και αυτή η αλλαγή πλεύσης αλλά και διάφορα άλλα δείγματα (όπως υπερ εξοπλισμοί τύπου ναζιστικής Γερμανίας του μεσοπολέμου) θα πρέπει να κάνουν την Ελληνική να ξεκινήσει τις προετοιμασίες να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις όπου η Τουρκία θα υλοποιήσει τα επεκτατικά σχέδιά της σε ό,τι θεωρεί Lebensraum .Ενδεχομένως ο λαός απέναντι να μην επιθυμεί κάποια σύγκρουση με εμάς.Οι ελίτ που παιρνουν τις… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η απάντηση είναι απλή.
Γιατί η Τουρκία είναι ένα επιθετικό, αναθεωρητικό κράτος.

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Η απάντηση είναι πιο απλή. Γιατί μπορεί. Άκουσαν για τις Πρέσπες στην Άγκυρα. Έχουν τηλεόραση. Θέλουν μια από τα ίδια.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αν μπορείς δεν σημαίνει πως πράττεις.
Κλασσικό παράδειγμα εμείς. Μπορούμε να κινηθούνε επιθετικά σε γειτονικά κράτη αλλά δεν το κάνουμε. Το μπορώ έρχεται πάντα μετά το θέλω.

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Δεν μπορούμε να επιτεθούμε σε κανέναν με την Τουρκία να παραμονεύει από δίπλα. Μπορεί να θέλω να αγοράσω Φεράρι. Αλλά με 2000€ άντε να πάρω κανα GLX.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Οδυσσεα βοηθεια.
Αυτό το…αριθ που γραφει πιο κατω το κατοικιδιο χαμστερακι σου που ακουει στο ονομα Mustafa, τι τασκα ειναι???????????
Αν θες βοηθας, ετσι?

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Άκουσαν για τις Πρέσπες στο ΝΑΤΟ, εννοείς.
Αυτές τις τηλεοράσεις θα τις έβαλαν πρόσφατα μάλλον…τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ξέραν τίποτα.

nigozs
Member
nigozs

Δεν μας γράφετε κάτι καινούριο. Αυτά είναι γνωστά.
Η ισορροπία τρόμου μεταξύ Ινδίας Πακιστάν, Αμερικής Ιράν , Αμερικής Ρωσίας για παράδειγμα δείχνει τον δρόμο !
Όμως εδώ η Τουρκία πλέον αναμφισβήτητα είναι μπροστά.
Το λάθος της Δύσης να κατακερματιστεί οικονομικά και κοινωνικά η Ελλάδα τώρα διαπιστώνεται.
Θα πάρει χρόνια η ανάκαμψη και βέβαια ούτε τα εγγόνια μας ίσως να μάθουν ποτέ την αληθεια.
Η αναμπουμπουλα είναι γύρω μας και εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα απολύτως !
Αντίθετα συνεχίζουμε να πιστευουμε ότι ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ θα μας ακούσουν/βοηθήσουν. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
Επιβάλλεται να σηκώσουμε ανάστημα κάποια στιγμή.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Εάν πρόσεξα καλά οι αντιστοιχίσεις που κάνεις αφορούν Χώρες που έχουν Πυρηνική Ικανότητα. Είναι λοιπόν άλλης κλάσεως μεγέθους και άρα πέραν της δυναμικής της Ελληνοτουρκικής σχέσεως.
Από την άλλη ισχυρίζομαι πως η “Δύση” επ’ουδενί κατακερμάτισε την Ελλάδα, αντιθέτως την “κράτησε” ζωντανή με ότι σημαίνει αυτό σε τέτοιες δραματικές περιστάσεις. Πιστεύω εξάλλου πως η πρόσφατη Ελληνική χρεωκοπία οφείλεται πρωτίστως στην αντιληπτική αγνωσία του Ελληνικού Λαού και όχι στους “κακούς ξένους” όπως πιστεύουν πολλοί συμπολίτες μας.
Στα υπόλοιπα συμφωνούμε απολύτως.

Πάρις
Guest
Πάρις

“…, όχι επειδή το θέλει ο μέσος πολίτης της γειτονικής χώρας, αλλά επειδή ηγέτες τύπου Ερντογαν, είναι πιθανό να προκαλέσουν μια “μίνι” κρίση…”, το 50% των Τούρκων στηρίζουν Ερντογαν τα τελευταία 17 χρόνια. Άστοχος προβληματισμός λοιπόν. Όταν μιλάς με ένα Τούρκο, όσο η κουβέντα αφορά διάφορα καθημερινά θέματα όλα είναι καλά, όταν γυρίσει στις διαφορές στο Αιγαίο η στάση του αλλάζει. Εγώ αυτή την εμπειρία έχω τουλάχιστον.
Σχετικά με τον τίτλο του άρθρου, ας εξετάσουμε τις Heartlad και Rimland και στην συνέχεια πάμε στα ενεργειακά και τους άξονες Ρωσία-Τουρκία-Γερμανία και ΗΠΑ-Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Δεν είναι το θέμα της συσπείρωσης του Τουρκικού λαού, μακάρι να ήταν μόνο αυτό. Κατ’αρχάς να πούμε ότι στην Τουρκία (όπως σχεδόν σε όλα τα κράτη σήμερα) δεν υπάρχει μία εθνοτική ομάδα, αλλά πολλές. Και μπορεί ο Κεμάλ με τη θέσπιση του Κοσμικού Κράτους να κατάφερε να ενώσει τις εθνοτικές αυτές ομάδες σε ένα έθνος (όπως δεν το είχε καταφέρει ο Οθωμανισμός πριν από αυτόν) και πάλι όμως πολλές από αυτές τις ομάδες δεν ξεχνούν ποιοί είναι. Έτσι λοιπόν η ανάγκη του “εξωτερικού εχθρού” γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αλλά όπως προείπα, δεν είναι μόνο αυτό. Ο κίνδυνος του “εξωτερικού… Read more »

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην ερώτησή σας …
δεν ξέρετε πώς να μιλήσετε και να συμβιβαστείτε …
Αν οι αδελφοί σου στα δυτικά λένε αριθ, το κάνεις …
Η χώρα με την οποία μιλάς είναι εδώ … όχι στα δυτικά.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

mustafa συμβιβαστειτε με τη μοιρα σας, αποτελειτε ενα ισλαμικο συνοθυλευμα που ακολουθωντας τους ηγετες του, εχει επιτελεσει γενοκτονιες και αγριοτητες, χωρις σταματημο, απεναντι σε Ελληνες, Αρμενιους, Αραβες, Ασσυριους, Κουρδους , παλαιοτερα δεν γνωριζαν πολλοι για αυτα….τα κολυβα τα εχετε ραμμενα στο ζωναρι σας.

————–

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Το Αιγαίο είναι mare nostrum και δεν τίθεται κανένα θέμα συμβιβασμού.

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Εντελώς εκτός πραγματικότητας το άρθρο. Λέει πως η Τουρκία έχει “ανάγκη από γερές δόσεις λαϊκισμού”. Φίλε μου, το Anadolou, δεν είναι για λαϊκισμό, είναι για αποβάσεις και μάλιστα μεγάλης κλίμακας. Δεύτερο, εκτιμάει πως “μάλλον η Τουρκία δε θέλει πόλεμο μεγάλης κλίμακας”. Όμως εμείς είμαστε που δε έλουμε πόλεμο μεγάλης κλίμακας, όχι γιατί θα τον χάσουμε πανηγυρικά, αλλά γιατί αν ειναι να πάμε σε αγώνα μέχρι τέλους, η κατάπαυση του πυρός θα υπογραφεί στη Μονεμβασιά. Όλες οι τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας δείχνουν προς ένα προαποφασισμένο σκοπό. Και απορώ πώς ακόμα κάποιοι βαυκαλίζονται. Το έχουν πει ευθέως πως για το θέμα των… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα φτάσουν στην Μονεμβασία; Οι επιδόσεις τους στη Συρία;

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Πρώτον, η οικτρή κατάσταση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Δεύτερον, είναι ΟΚΤΩ φορές περισσότεροι από εμάς. Και οι επιδόσεις τους στη Συρία δεν ήταν άσχημες.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Tο αυτομαστίγωμα τείνει να καταστεί εθνικό άθλημα των Ελλήνων. Ασφαλώς οι εξοπλισμοί μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και θα θέλαμε αλλά η Ελλάς παρά τη συστηματική αδιαφορία των τελευταίων ετών σχετικά με τη συντήρηση και ανανέωση του υλικού των ενόπλων δυνάμεων ,διαθέτει ακόμα αξιολογότατη ικανότητα αποτροπής και υψηλό επίπεδο αξιόμαχου, ειδικά όσον αφορά τις επαγγελματικές μονάδες επίλεκτων. Οι επιδόσεις της Τουρκίας στη Συρία ήταν ανύπαρκτες καθότι εκεί δεν πολέμησαν αυτοί αλλά οι κατσαπλιάδες ισλαμοφασίστες που εξόπλισαν και επιχείρησαν υπό πλήρη αεροπορική κάλυψη και υπεροχή έναντι ανταρτών και αμάχων. Συν το ότι πριν εμπλακούν σε πραγματικές επιχειρήσεις εντός… Read more »

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Αν κι εγώ εκνευρίστηκα με τα περί “Μονεμβασιάς” ξεχνάς ότι οι κατσαπλιάδες ισλαμοφασίστες που αναφέρεις βρίσκονται στην χώρα μας σε αριθμό άνω του εκατομμυρίου.
Όταν δοθεί το σύνθημα, οι δολοφονίες, οι βιασμοί, το πλιάτσικο και η τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού μας (που ήδη σε μικρό βαθμό γίνεται) θα κάνει τις εικόνες της Συρίας παιδικό πρόγραμμα.

Nick
Guest
Nick

Θα απαντήσω μόνο σε δύο θέματα: περί το “υψηλό επίπεδο αξιόμαχου” που διαθέτουμε, εγώ που υπηρέτησα σε μάχιμη μονάδα είμαι της γνώμης ότι ο Ελληνικός Στρατός έπρεπε να μετονομαστεί σε ΕΣΑ-Ελληνικός Σύλλογος Ανεκπαίδευτων. Και δε φταίει το Μνημόνιο για αυτό, έτσι είναι ο Ελληνικός Στρατός εδώ και δύο δεκαετίες. Δεύτερον, όσον αφορά την αεροπορία που κρίνει τους αγώνες, μάθε πως εδώ στη Λάρισα η 110 βγάζει μόνο 5 εξόδους την ημέρα, γιατί περίπου τόσα είναι τα αεροπλάνα σε πτητική κατάσταση. Τη δεκαετία του 90 έβγαζε 40 με 50 μόνο το πρωί. Οπότε, βγάλε συμπεράσματα τι θα συμβεί στον αεροπορικό πόλεμο.… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Η Τουρκία θέλει πόρους και πετρέλαια και τα έχει δίπλα της(Αιγαίο). Μπορεί να είμαστε στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και σε τόσους οργανισμούς, ελάχιστα όμως κάνουν αυτή τι στιγμή απέναντι στην Τουρκία. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός μας μαζί και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνανε τη μούρη κρέας του Ερντογάν, δημόσια. Ο Ερντογάν το κατάλαβε φυσικά και προσαρμόστηκε αντίστοιχα. Στερείτε ουσίας αυτή η νέα επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού μας με τον Ερντογάν. Χωρίς ίχνος ηττοπάθειας αλλά με ρεαλισμό, που τόσο λείπει από την κοινωνία μας και την χώρα, η Τουρκία οδηγεί τις εξελίξεις μεθοδικά και όπως θέλει εκείνη. Αλίμονο στα… Read more »

Νείλος
Guest
Νείλος

Ακόμα ένα «άστοχο» άρθρο της Πτήσης μετά το προηγούμενο για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας όπου οι αφελείς Υπερπατριώτες κατηγορήθηκαν οτι «μάσησαν» από ένα κενό περιεχομένου κείμενο…. Αλλά ξαφνικά ο κώλος του Δένδια πήρε φωτιά… Φαίνεται οτι τώρα τελευταία αρχίσατε και ‘σεις το πέταγμα του καθαροδευτεριάτικου χαρταετού ακολουθώντας τη γραμμή της πολιτικής-οικονομικής-μηντιακής ηγεσίας του Ελλαδιστάν. Ώστε όλα καταλήγουν σε αυτό τον άτιμο, τον ατίθασο λαϊκισμό που δεν μας αφήνει να αγαπηθούμε με τους γείτονες. Να σας θυμίσω οτι η Τουρκία μας πηγαίνει καροτσάκι εδω και ένα αιώνα κοντά, από το 1920-22. Μέσα σε λιγότερο από 70 χρόνια εξαφάνισε μεθοδικά και αδυσόπητα τον… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Παρά κάποιες ιστορικά ανίσχυρες παραδοχές στο κείμενο, συμφωνώ απολύτως στην γενική θεώρηση των Ελληνοτουρκικών θέσεων που απηχεί.

Myrmidonas
Member
Myrmidonas

ΑΠΟΨΗ/ThinkOutOfTheBox:
Εάν “χαρίσουμε” τα κατεχόμενα στους γαλάζιους απάτριδες, και κάνουμε την άλλοτε επιθυμητή ‘Ενωση με το αδερφό ελληνικό κράτος,/νησί, κατοχυρώνουμε και με τη βούλα όλη την Αν.Μεσόγειο σε μια ελληνική λίμνη, με ΑΟΖ μέχρι το Ισραήλ και το Λίβανο ? Θα χάσουμε ένα κάτι τις της ΑΟΖ του ψευδοκράτους, αλλά έτσι κι αλλιώς χαμένο είναι και τώρα..

Athan
Member
Famed Member
Athan

Δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούν οι Τούρκοι, να μην πω το ίδιο και για τους Κυπρίους.

Νείλος
Guest
Νείλος

Τους Αγγλοσάξονες τους ρωτήξατε;; Για να ακυρώσουν αυτή την πολυπόθητη «ένωση» βάλανε τον Τούρκο στο παιχνίδι με τις συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης, μετατρέποντας το Κυπριακό από ζήτημα Βρετανικής Αποικιοκρατικής κατοχής και καταπίεσης σε δυκοινοτική διένεξη Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, βγάζοντας οι Βρετανοί την φάτσα τους έξω από κάδρο του ενόχου αλλά κρατώντας τις βάσεις και την υψηλή εποπτεία…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Σωστός ο Νείλος. Μόνο που ίσως χωρίς να το θέλεις φίλε μου, ανοίγει η κουβέντα για τα αντίμετρα που μπορεί να πρέπει να εφαρμόσουμε. Παράδειγμα το UK κάνει τον κουφό στα νομικά επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οπότε όταν και όποτε η Κυπριακή Δημοκρατία βγάλει τους υδρογονάνθρακες η ΒΡ θα δει συμβόλαιο (40^10)^666 χρόνια αφού βγάλει ο Ήλιος κέρατα. Φυσικά εξυπακούεται πως δεν εισάγεται ούτε οδοντογλυφίδα made in UK. Ακόμη και αν τα γυρίσουν και δεν φύγουν από την ΕΕ πάλι πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

kkalev
Member
Active Member
kkalev

Με συγχωρείτε αλλά διαφωνώ πλήρως με τη λογική του άρθρου. Ο Παναγιώτης Κονδύλης έχει απαντήσει εδώ και δύο δεκαετίες για ποιο λόγο η Τουρκία έχει “επιθετικές και αναθεωρητικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας”: Επειδή το γεωπολιτικό δυναμικό των δύο χωρών κινείται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία έγινε περισσότερο επιθετική μετά το 2010 όταν από διπλάσια έγινε σχεδόν τετραπλάσια οικονομία σε σχέση με την Ελλάδα (ενώ την ίδια στιγμή έχει πλέον 8-πλάσιο πληθυσμό). Παράλληλα, η Ελλάδα με τον έλεγχο του αρχιπελαγικού χώρου του Αιγαίου και της Κύπρου ελέγχει την πρόσβαση της Τουρκίας στις ανοικτές θάλασσες και μειώνει σημαντικά… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Μπράβο σου. Και μόνον η αναφορά σ’αυτόν τον πρόωρα χαμένο Έλληνα δίνει ακόμη μεγαλύτερη εγκυρότητα σε όσα σωστά γράφεις.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Με πόνο καρδιάς, θα στενοχωρήσω αγαπημένους φίλους σήμερα. Η παρέμβαση είναι ατυχής. Ίσως η ατυχέστερη του περιοδικού, από την εποχή που ο πολύς Ηλίας Καπετανάκης το είχε μετατρέψει σε παράρτημα της τοπικής ΚΟΒ του ΚΚΕ. Ο επιφανής σχολιαστής kkalev, του οποίου ο νηφάλιος λόγος μας λείπει, εύστοχα εισέφερε στη συζήτηση τη θουκυδίδειο και συνάμα μαρξική οπτική του αλησμόνητου τιτάνα Παναγιώτη Κονδύλη. Το επίμετρό του στην ελληνική έκδοση της “Θεωρίας του Πολέμου” αποτελεί και σήμερα ακόμη το ανάγνωσμα αναφοράς για τα ελληνοτουρκικά. Υπάρχει όμως και η διάσταση της κρατούσας στην Τουρκία ιδεολογίας. Η Τουρκία, ως Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν η ενσάρκωση του… Read more »

Νείλος
Guest
Νείλος

Σωστός σε ΟΛΑ!!!

digitallito
Member
digitallito

Για τους Τούρκους ήμασταν ένας μικρός γείτονας με μεγάλο μπαλκόνι και τώρα την εποχή της κρίσης μικρύναμε κι άλλο.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Διότι η ζωή ΚΑΙ η γεωπολιτική/διεθνές γίγνεσθαι είναι σαν την πίσω αυλή του σχολείου, όλα τα παιδάκια/έθνη ψάχνουν να βρουν το πιο συνεσταλμένο/ανασφαλές/καλόγνωμο/φοβισμένο/μοναχούλι- απομονωμένο/δειλό- άτολμο/αγύμναστο παιδάκι/έθνος να του κολλήσουν ταμπέλες και να το τρελάνουν στην καρπαζία και στις κλωτσιές στα αχαμνά. Πολύ περισσότερο όταν μέσα υπάρχει και οικονομικό όφελος από ορυκτό πλούτο και αλιεία. Ο Τούρκος πιστεύει πως ο Έλληνας ικανοποιεί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, ενώ ο ίδιος (ο Τούρκος) όχι. Οπότε το πρωτόκολλο συμπεριφοράς είναι προφανές. Δύο μόνο επισημάνσεις, για το αν τρώγεται ή όχι η Τουρκία με τα ρούχα της: Α) Μετά το μακελειό των Ολυμπιακών Αγώνων του… Read more »

Brain p
Guest
Brain p

Ο Ερντογάν ακολουθεί λάθος τακτική. Η Ελλάδα πληθυσμιακα και οικονομικά συρρικνώνεται μέρα με την μέρα, η Τουρκία αντίθετα οικονομικά και πληθυσμιακά γιγαντώνεται. Η τακτική του “καλύτερου φίλου” της Ελλάδας σε τριάντα χρόνια θα μας είχε αποτελειώσει. Τα τούρκικα σίριαλ στην τηλεόραση θα ήταν ακόμη περισσότερα, οι Τούρκοι λεφταδες θα αγόραζαν τα ωραιότερα σπίτια στα νησιά μας και τουρκικοί όμιλοι θα αγόραζαν τα ωραιότερα ξενοδοχεία μας,Τουρκικές τράπεζες θα δάνειζαν Έλληνες της Θράκης υποθηκεύοντας την περιουσία τους. Όλα εύκολα χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα. Η τακτική με τις “γαλάζιες πατρίδες” και τις άλλες εθνικοπατριωτικες θεωρίες δυσκολεύει τον δρόμο της κατάκτησης γιατι… Read more »

Airetikos
Guest
Airetikos

Για να γίνει πλήρως κατανοητό έαν αντικείμενο πρέπει να εξετάζεται από το δυνατόν περισσότερες όψεις. Η βασική ανάρτηση ίσως ήταν (για κάποιους απογοητευτικά) μονόπλευρη αλλά όχι απαραίτητα και άστοχη: Αποτέλεσε έναυσμα για πολλά σχόλια (αρκετά από αυτά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα …) ώστε να αναδειχθούν τελικά αρκετές και διαφορετικές πτυχές της τουρκικής οπτικής. Aπόψεις που δεν συμπίπτουν είναι ωστόσο δυνατόν να είναι και όλες σωστές.

tousername
Member
Active Member
tousername

“Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευρά στο να ανταποδώσει με καίρια πλήγματα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.” Πολλές οι συζητήσεις για το τάδε οπλικό σύστημα, καλές ή κακές οι Belhara, θα έρθουν δεν θα έρθουν ΑΒ , FOS ,Vipers κλπ. Το βασικότερο θέμα που έχουμε συνοψίζεται σε αυτή σας την πρόταση. Στρατός υπάρχει. Θα χρησιμοποιηθεί; Διαβάζω στα σχόλια ότι το αυτομαστίγωμα είναι εθνικό μας σπορ και μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά με όλα αυτά που ακούμε , ειδικά από χείλη εκπροσώπων μας , μήπως είναι δικαιολογημένο; Αυτό το άρθρο πάντως εγώ το περιμένω… Read more »

ThanosD
Member
Active Member
ThanosD

Εξυπνο άρθρο και ισορροπημένο .Αποτροπή σε καθε περίπτωση ,και κοκκινες γραμμες που τις γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία και δεν ανακοινώνονται παντα μέσα απο τα ΜΜΕ.Καταλαβαίνω οτι πολλοί εδώ θέλουν να πάρουν την “Πόλη ” πίσω αλλά ας είμαστε ρεαλιστές και να σκεφτούμε με σημερινούς όρους για τη σημερινή Ελλάδα και όχι το Βυζάντιο.Ο σκοπός καθε κοινωνίας πρέπει να είναι η ύπαρξη ειρήνης και ησυχίας έχοντας βεβαια και την δυνατότητα άμυνας ..γιατι δεν ζούμε σε ένα κόσμοι αγγελικά πλασμένο..Ψυχραιμία λοιπόν και τους περιμένουμε.Απο το 1974 ,και μετ α από δικά μας Ελληνικά προδοτικά λάθη στη Κύπρο,είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια αναμενόμενη… Read more »

Νείλος
Guest
Νείλος

Επειδή με έχει εκπλήξει δυσάρεστα το συγκεκριμένο άρθρο αγαπητή Πτήση, επιστρέφω για να σχολιάσω τον πυρήνα της Τουρκικής ιδεολογίας και τη φύση της διαρκούς απειλής που αντιμετωπίζει και σήμερα ο Ελληνισμός. Θα πρότεινα στους συνφορουμίτες αλλά και στον αρθογράφο να αναζητήσουν το πόνημα του Jacob M. Landau “Ο παντουρκισμός – Το δόγμα του τουρκικού επεκτατισμού (Αθήνα, εκδ. Θετίλη, 1985). Σε συνέχεια των όσων πολύ σωστά αναφέρει ο Nikolaos στην αναρτησή του θέλω να τονίσω ότι η στρατογραφειοκρατεία της Τουρκίας είναι ένα ακραία ολοκληρωτικό, συγκεντρωτικό και ρατσιστικό καθεστώς που η σύγκρισή του με τον Γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, τον Ναζισμό για να μην… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εύγε! Εις επίρρωση των ισχυρισμών αμφοτέρων μας περί της εθνικοσοσιαλιστικής φύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας παραθέτω, για όποιον έχει την υπομονή και τη γερμανομάθεια που απαιτείται, μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική πραγματεία του 1989 με θέμα την εθνικοσοσιαλιστική σύλληψη του δημοσίου διεθνούς δικαίου. https://www.ifz-muenchen.de/heftarchiv/1989_1_2_diner.pdf Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις πάγιες θέσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων αξιωματούχων της ΔΕΝ είναι συμπτωματική. Η (προβλεπόμενη στο κλασικό διεθνές δίκαιο) ισότητα των εθνών είναι για τον εθνικοσοσιαλισμό ανάθεμα και παρά φύσιν κατάσταση, η δεσμευτικότητα των διεθνών συμβάσεων “εφεύρημα του ιμπεριαλισμού για να αποδυναμώσει το Ράιχ”, μόνο οι σχέσεις δύναμης μπορούν να διαπλάθουν… Read more »

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Συγχαρητήρια κύριοι!!! (Νείλος, Nikolaos). Oχι μόνο για τις σκέψεις και τα επιχειρήματα σας, αλλά και για τον τρόπο διατύπωσης τους. Οι παρεμβάσεις σας αποτελούν κόσμημα για το blog.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ευχαριστώ (αν και δεν μου αξίζει), ισχύει κατά μείζονα λόγο για τις δικές σας παρατηρήσεις.

LYK
Member
Active Member
LYK

Όπως τα υπολογίζω θα νικήσουμε σε ότι και να κάνουν. Η ΠΑ κυριαρχεί. Το ΠΝ που δεν έχει χάσει ποτέ φέρεται πιο εξυπνα και έχει και το γεωγραφικό πλεονέκτημα ||| Στον Έβρο θα τους κάνουμε τα χειρότερα # Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προκαλέσουν απώλειες και να μας καθυστερήσουν.

Γιατί ο Έλληνας δεν φοβήθηκε ποτέ τον Βάρβαρο !

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Είναι λάθος η εκτίμηση πως όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση της γείτονος. Πάνω σε αυτή τη θεώρηση στηρίχθηκε το στρατηγικό δόγμα του κατευνασμού, το οποίο μας οδήγησε στο σημερινό χάλι. Η αιτία όλων των πολέμων είναι οικονομική. Και εδώ υπάρχει τεράστιο οικονομικό αντικείμενο (κοιτάσματα υδρογονανθράκων) που βάσει Διεθνούς Δικαίου ανήκουν στο Ελληνικό κράτος. Ο Ερντογαν δεν ανακήρυξε ΑΟΖ με τη Λιβύη για “εσωτερική κατανάλωση”. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο θα διαψευστεί πολύ σύντομα. Ούτε τα ερευνητικά, ούτε τα πλωτά γεωτρύπανα αγοράσθηκαν απο το τουρκικό κράτος για “εσωτερική κατανάλωση” και λαϊκισμό. Αγοράσθηκαν για να πατήσουν πόδι σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές και να… Read more »