Με μια Τουρκία να δέχεται χτυπήματα σχεδόν από κάθε κατεύθυνση δίχως να μπορεί να αμυνθεί διότι οι τωρινοί «σύμμαχοι» απλούστατα δεν θέλουν και το κυριότερο, δεν μπορούν να «βάλουν πλάτη», αλλά και έναν λαό που σίγουρα βιώνει μια ανασφάλεια και αρχίζει να αμφισβητεί τους κυβερνώντες του, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει να μην αποτελέσει το «εξιλαστήριο θύμα» ενός καθεστώτος που αργά ή (πιθανότερα) γρήγορα θα αναγκαστεί να «εξάγει» τη δυσαρέσκεια εις βάρος του πιο αδύναμου (εξωτερικού) κρίκου.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας χειροτερεύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική Ερντογάν, εξωτερική αλλά ΚΑΙ οικονομική φέρνει αργά αλλά σταθερά την Τουρκία προ των πυλών της -εκ νέου- οικονομικής κατάρρευσης. Ο πακτωλός των καταριανών χρημάτων, και οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών χωρών έφεραν την χώρα σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου ανάπτυξης. Ειδικά η Ευρώπη επένδυσε αφειδώς στην Τουρκία, επενδύοντας στην ειδική εμπορική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, στο χαμηλό εργατικό κόστος αλλά και το φιλικό περιβάλλον προς επενδύσεις, αλλά αγνόησαν πως η Τουρκία έχει ένα πολίτευμα που απλά προσομοιάζει με δημοκρατία, έχει στρατό κατοχής σε δυο γειτονικές χώρες, βομβαρδίζει μια τρίτη, απειλεί με πόλεμο μια τέταρτη, ενώ το καθεστώς της μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε θεοκρατικό.

Στις τουρκικές εκλογές μήπως κέρδισε η … Ελλάδα;

 

Η οικονομική πορεία της Τουρκίας είναι αυτή που έχουν όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα με υποτυπώδη δημοκρατία, με μια «κλίκα» ανθρώπων να ελέγχουν τα πάντα και οι μπίζνες να περνούν από το προεδρικό μέγαρο. Οι οικονομίες αυτές οδηγούνται πάντα στον μαρασμό και την καταστροφή, καθώς η άνθηση της οικονομίας κάθε χώρας απαιτεί φιλελευθερισμό (όχι τον ελληνικό, τον αμερικανικό/ευρωπαϊκό). Η Τουρκία κάνει ότι και η Ρωσία, πείθει κάποιους πως έχει «δημοκρατία» αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει απόλυτη ολιγαρχία. Απλά χώρες όπως η Ρωσία έχουν ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, η Τουρκία είχε απλά για πολλά χρόνια αρκετές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις από χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτά όμως δείχνουν να μην κρατούν. Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να φυλακίσει ή να διώξει πολλούς «αντιφρονούντες» επιχειρηματίες με το αιτιολογικό της συνεργασίας με τον Γκιουλέν. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι άνθρωποι αυτοί να μην ήταν τόσο «γαλαντώμοι» με το ταμείο του Ερντογάν. Δεν το γνωρίζουμε, αλλά η κατάσταση μετά το πραξικόπημα έχει πάρει την κατιούσα. Η εξαρτημένη δικαιοσύνη του Ερντογάν δρα σαν μακρύ χέρι της απόλυτης εξουσίας του.

Τραμπ: Νέες οικονομικές κυρώσεις (κατά της τουρκικής λίρας)

 

Η κατάσταση στην οικονομία χειροτερεύει. Ο μέσος Τούρκος δεν μπορεί πλέον να αγοράσει εισαγόμενα προϊόντα, και βρίσκει τα προς το ζειν στην ντόπια αγορά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς το βιοτικό του επίπεδο έχει αλλάξει (υποβαθμιστεί) δραματικά την τελευταία 5ετία. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται, αλλά ο τουρκικός λαός περνά χειρότερα κάθε νέο χρόνο από τον προηγούμενο.

Μέχρι τώρα ο Ερντογάν έλεγε πως «σας αρέσω δεν σας αρέσω, μαζί μου περνάτε καλύτερα». Πλέον αυτό δεν ισχύει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει φροντίσει να αλλάξει την ατζέντα, από ωφελιμιστική σε εθνικιστική. Τώρα πια λέει «μπορεί να μην περνάτε καλά, αλλά είμαστε εθνικά υπερήφανοι». Πράγματι, ο τουρκικός εθνικισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Η πετυχημένη εισβολή στο Αφρίν, μετά τις αποτυχίες λίγους μήνες πριν έχει γεμίσει περηφάνεια τους Τούρκους. Έτσι ξεχνούν τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα οποία υπάρχουν μεν στην αγορά, απλά δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Ερντογάν: «Αυτοί έχουν το δολάριο εμείς έχουμε τον Αλλάχ»

 

Μια αντίστοιχη κατάσταση υπήρχε και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Αργεντινή. Η στρατιωτική χούντα, η οποία είχε εξαφανίσει χιλιάδες ανθρώπους, αντιμετώπιζει μια κρίση στην οικονομία η οποία ήταν μη αναστρέψιμη. Η ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατηγό Γκαλτιέρι στο τέλος του 1981, έφερε και τον Ναύαρχο Ανάγια στην εξουσία. Ο τελευταίος ήταν αυτός που προέτρεψε την στρατιωτική χούντα να εισβάλει στα Φωλκλαντς.

Χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε, οι αιτιάσεις των Αργεντινών ήταν όμοιες με αυτές των Τούρκων σε σχέση με κάποια νησιά του Αιγαίου. Είναι «κοντά σε εμάς», «ανήκουν σε εμάς», «είναι δικά μας» με διάφορες επιστημονικοφανείς μπαρουφολογίες, αλλά κανείς δεν τους πίστευε. Φυσικά εισέβαλλαν. Τις λίγες μέρες που τα Φωλκλαντς άνηκαν στην Αργεντινή, ο μέσος Αργεντίνος έκανε τον Γκαλτιέρι «Θεό» και τον Ανάγια «ημίθεο». Κανείς δεν ενδιαφερόταν για το ψωμί και την τιμή του. Όλοι ήταν αγκαλιά με ένα ραδιοφωνάκι ή κατά εκατοντάδες κοντά στις ελάχιστες τηλεοράσεις.

Με αυτό τον τρόπο, η χούντα της Αργεντινής συσπείρωσε γύρω της τον λαό, με ένα εξόχως εθνικιστικό θέμα, με έναν πόλεμο. Όταν μάλιστα άρχισαν να φτάνουν και οι ειδήσεις για τις βυθίσεις των πλοίων της βρετανικής αρμάδας, οι Αργεντινοί δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα άλλο στον κόσμο.

Η ανησυχία μας είναι πως μια λύση για την Τουρκία, είναι η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης. Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πάρα πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσικά δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα επίπεδο που να πιστεύει κανείς πως οι τουρκικές ΕΔ μπορούν να νικήσουν την Ελλάδα σε Αιγαίο και Έβρο. Αλλά το πρόβλημά μας είναι, πως αν η Τουρκία καταρρεύσει οικονομικά, δεν θα ολοκληρώσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα! Μα καλά θα ρωτήσει κάποιος, είναι αυτό πρόβλημα;

Προσοχή εδώ στον συλλογισμό μας. Αν είμαστε σωστοί, η τωρινή εικόνα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων είναι η ανώτερη που θα έχει φτάσει η Τουρκία τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ένα τυπικό ή άτυπο αμερικανικό εμπάργκο θα απαξιώσει τον αμερικανικής κατασκευής οπλισμό. Σε λίγο πάνω από το 50% του εξοπλισμού θα έχει προβλήματα υποστήριξης. Αν λοιπόν η Τουρκία έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς την τρέλα, θα την κάνει τώρα, όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις της έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Αν την κάνει αύριο τότε τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η Τουρκία να κάνει ένα απονενοημένο βήμα προς το κενό. Όπως έκανε και ο Γκαλτιέρι το 1982. Φυσικά η κατάληξη του Γκαλτιέρι και της εισβολής στα Φωλκλαντς είναι γνωστή. Σε όλους. Η χούντα της Αργεντινής κατέπεσε με εκκωφαντικό θόρυβο και πολλούς νεκρούς. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια Θάτσερ. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εαν κανουν την »τρελα» και επιτεθουν -ειδικα τωρα- θα συντριβουν και ο Ερντογαν θα εχει το τελος του Μεντερες. Ισως ειναι και ενας τροπος να λυθει το Κυπριακο απο την αναποδη τωρα που τα αμερικανικα γεωστρατηγικα συμφεροντα της Αν.Μεσογειου περιλαμβανουν και τη Κυπρο.

 2. Η φθορά της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη. Κάθε φορά που αυτή η χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, επιδεικνύει μια αλαζονεία και επιθετικότητα προς τους πάντες. Πάντα όμως, καταλήγει σαν το ποντίκι που βρυχάται. Απλά το πολύ μεγάλο μέγεθος της χώρας εξασφαλίζει λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι το στραπάτσο. Και αυτό συμβαίνει τώρα. Πολύ σωστά επισημαίνει η «Π» ότι τώρα, είναι στο απόγειο της στρατιωτικής της ισχύος και από εδώ και πέρα θα υπάρχει μόνο η απομείωση και η φθορά. Γιατί πολύ απλά, δεν γίνεται μια χώρα σαν την Τουρκία να έχει μεγαλύτερο στρατό από την Γαλλία ή την Αγγλία και να ονειρεύεται να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη, με αυτή την οικονομία. Ο κρότος από την πτώση θα είναι εκκωφαντικός. Και προσωπικά για τον Ερντογάν και την μετατροπή του σε δικτάτορα, προβλέπω ένα τέλος ανάλογο των Τσαουσέσκου και του Καντάφι.

  Το μόνο που ελπίζω, είναι πριν τυχόν να κάνουν κάποια από τις συνηθισμένες τους κινήσεις εξαγωγής προβλημάτων προς το Αιγαίο, να έχουν γίνει εκλογές και να αλλάξουμε κυβέρνηση. Το τσίρκο που διαλέξαμε να μας κυβερνήσει είναι θαμμένο στις ιδεοληψίες του και στο μίσος του προς κάθε τι το εθνικό, μεγαλωμένο όχι στην πραγματικότητα, αλλά στους κομματικούς σωλήνες και στα τσιπουράδικα όπου θεωρητικολογούσαν για το πως θα έρθει η δικτατορία του προλεταριάτου. Αλίμονο μας εάν γίνει κάτι με αυτούς ακόμη στην εξουσία. Σε μία εποχή που οι διπλωμάτες μας και το ΥΠΕΞ θα έπρεπε να έχουν πάρει φωτιά πλασάροντας την χώρα μας, ως την μόνη σταθερή και ελεύθερη δημοκρατία στην περιοχή, απλά λουφάζουμε σε μια γωνιά, ελπίζοντας να μη μας προσέξει κανείς.

  «Η θάλασσα δεν έχει σύνορα»
  «-Θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες.
  -Και με τους Τούρκους απέναντι;
  -Θα το ρισκάρουμε. Θα το ρισκάρουμε!»

 3. Αμεσο αιτημα στους ευρωπαιους αδερφους μας να στειλουν οσο το δυνατον περισσοτερα πολεμικα πλοια
  να περιπολουν σε ελλαδα και κυπρο (ηδη υπαρχουν σχεδον παντα καποια, ιδιως γαλλικα στη κυπρο)
  και με το προσχημα του προσφυγικου (πριν 2 μηνες ειδα γερμανικη φρεγατα στον ολπ)
  αλλα εδω μιλαμε θελουμε το ντε γκωλ μονιμα στη κυπρο και καποιες γαλλικες και ιταλικες φρεμμ-φρεντα στο αιγαιο
  Το οτι οι αμερικανοι θα μας στηριξουν ειναι δεδομενο,
  Αλλα το θεμα ειναι οτι πρεπει να κανουμε το θερμο συμβαν
  να ειναι επεισοδιο ευρωπαικης ενωσης -τουρκιας και οχι απλα ελλαδος-
  τουρκιας με αμεση εμπλοκη ευρωπαικων πλοιων

  • Oι ευρωπαίοι δεν είναι αδέλφια μας. Αν θέλεις εξήγησε μας ποιες είναι οι αδελφικές σχέσεις μας με τους γερμανούς, τους γάλλους, τους Άγγλους.
   Τα πλοία τους δεν τα έχουν για την άμυνα μας.
   Σιγά δε που θα μας κάνουν οι γάλλοι την χάρη να έχουν το μοναδικό αεροπλανοφόρο τους μόνιμα στην Κύπρο.

   • Πολύ σωστά, αντιθέτως, αν διαβάσει κανείς ιστορία η Ευρώπη είναι ένα κλαμπ κρατών που κατέκτησαν και λεηλάτησαν το χώρο του ελληνισμού, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φορές. Δεν υπάρχουν αδέρφια εκεί ούτε για δείγμα, ενώ απο την εποχή που άρχισαν να συγκροτούνται σε κρατη έως την πτώση της Κωνσταντινουπολης ο ανθελληνισμος ήταν κυρίαρχη κρατική ιδεολογια.
    Συμμαχία έχουμε, αλλά το κύριο όφελος από αυτή είναι ότι δε μας θεωρούν εχθρούς, ενώ λόγω ιστορικής συνήθειας οι συμμαχίες των Ευρωπαίων έχουν αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτοί παίρνουν πάντα τη μερίδα του λέοντος.
    Τέλος επειδή ο καθένας κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα θα πρέπει με ίδια μέσα να εξασφαλίσουμε τα δικά μας, αλλιώς απλά θα ανταλλάξουμε την τουρκική απειλη με την ευρωαμερικανικη «ασφαλεια».

  • Ταραξε τους στο βετο με οτιδήποτε εχει σχεση με την Τουρκία. Βαλε ευνοικους όρους να μεταφερουν σε σρνα τα εργοστασια απο την Τουρκία. Αλλα αυτα θελουν κοχονες και οικονομικη ανεξαρτησία

   • Μόνος παρανοικός θα μετάφερε τα εργοστάσια του στην Ελλάδα.
    Με τέτοια φορολογία, αστάθεια κτλ ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα δούμε τους ξένους να κάνουν εδώ τα εργοστάσια τους.
    Και κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα δεν κάνει για βιομηχανική παραγωγή. Ενώ ο Έλληνας αποφεύγει την χειρονακτική εργασία όπως αποφεύγει ο διάβολος το λιβάνι.
    Έχουμε γίνει πολυτελείας…(κυριλέ)

  • @ Tagg
   Ιταλικες…..χμ…..εγγυηση….(κωλοτουμπας),αδερφε….
   @Γιαννης1
   Aυτη η απαξιωση για καθε τι Ελληνικο ενοχλει πλεον.
   »Ο Ελληνας αποφευγει τη χειρονακτικη εργασια»….
   Δεν ξερω που ζεις,εργαζεσαι ή οτιδηποτε,αλλα μην κρινεις απο τον (οποιο) κυκλο σου.
   αλλα ακομη και ετσι να ‘ναι…υπαρχουν και μη Ελληνικα χερια (απειρα δυστυχως) εδω τα οποια
   (δεν εχουν αλεργια στη χειρονακτικη εργασια (Μπαγκλαντες,Ινδια,Συρια,Πακισταν κτλ,κτλ) και αν
   εργαστουν το αποτελεσμα θα ειναι (σχεδον) το ιδιο…

 4. συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, πράγματι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αν προλάβουν και κινηθούν οι Τούρκοι στρέφοντας τα πράγματα στη σύγκρουση. Η Ελλάδα οφείλει ταυτόχρονα: Α) από τη μία να διατηρεί σε ετοιμότητα άμεση όλο τον αμυντικό της μηχανισμό (με καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται να αναφέρουμε λεπτομέρειες) ώστε η αποτρπή της να είναι ουσιαστική και όχι κατ’ εικόνα , Β) από την άλλη να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το ατόπημα του συστήματος νομής εξουσίας «Ερντογάν» να αρχίσει τη διαδικασία «ελλειπτικής» σύγκρουσης με τα στρατηγικά και γεωπολιτικά/οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, ώστε να καταστεί αυτή η κύρια χώρα ΠΥΛΩΝΑΣ της Δύσης στη ΝΑ Μεσόγειο και Γ) εκ τρίτου, επειδή τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά, να μην λειτουργήσει επιπόλαια και εκτεθεί, αλλά να τηρήσει στάση τέτοια ως προς την εικόνα της προς την Τουρκία που να μη υποδηλώνει ότι πυροδοτεί την απομείωση της δύναμης της γείτονος. Δύσκολη εξίσωση όντως…..

 5. Ο πόλεμος είναι γνωστό ότι θα γίνει αλλά όχι από τον Ερντογάν αλλά από τους Στρατηγούς όταν τον φάνε.

  Οι προφητείες αυτό μας λένε και η ώρα ήρθε μέσα στο 2019 θα γίνουν όλα.

  • Ήμαρτον ρε φίλε. Ήμαρτον! Ακόμη προφητείες και γέροντες ονειρευεσαι; Ξύπνα επιτέλους, δεν είσαι στον Μεσαίωνα…

  • Οι προφητείες είναι σανό για τον λαουτζίκο. (βλέπε τον αμόρφωτο, τον απαίδευτο, τον ευκολόπιστο, τον άμυαλο, τον μαλ..κα, κτλ κτλ)

    • Οι κολλητοι του Παναρα του οραματιστη, ετσι βλεπουν τους υπολοιπους. Σαν υποτελεις κανιβαλους που η μονη τους δουλεια ειναι να ψηφιζουν ΑΝΕΛ καθε 4 χρονια.

 6. Μα είμαστε σοβαροί; Συγκρίνουμε τις διεκδικήσεις της Αργεντινής με αυτές της Τουρκίας; Από που και ως που, το Η.Β έχει νόμιμα στη κατοχή του τα Φώκλαντς/Μαλβίνας; Ξεχνάτε σκοπίμως τις συζητήσεις Η.Β και Αργεντινής για τη μεταβίβαση των νησιών στη τελευταία το ’60 και ’70; Οι Βρετανοί, μετά τη γλαροσουπα που έφαγαν με τις αποικίες τους, θα έπρεπε απλά να πάνε στα τσακιδια… Τέλος, στη πράξη, οι ‘μεγαλοι’, τάχθηκαν με το μέρος του Η.Β αλλά παρόλα αυτά, η Αργεντινή, έχασε στις λεπτομέρειες… Σε ανάλογη περίπτωση στο Αιγαίο ή στη Κύπρο, τι θα κάνουν οι ‘φίλοι και σύμμαχοι’; Στα υπόλοιπα, συμφωνούμε.

  • Αυτό λέω και εγώ. Είμαστε σοβαροί?
   Τις ίδιες μπούρδες λένε οι φασίστες της Τουρκίας με τους φασίστες της Αργεντινής τότε.
   Κι από που κι ως που δεν τους ανήκουν νόμιμα? Κι από που κι ως που ανήκουν νόμιμα στην Αργεντινή?
   Ε όχι έχασαν στις λεπτομέρειες? 3-0 από τα αποδυτήρια ήταν.
   Το ότι ήθελαν να τα ξεφορτωθούν στα κορόιδα δε σου λέει τπτ? Ε ας περιμένανε οι αργεντίνοι φασίστες να τα πάρουν με διαπραγματεύσεις(ή αγορά) και να μην στέλνανε το κοσμάκη να σκοτωθεί αδίκως.
   Αλλά μετά τη γλαρόσουπα που φάγανε από τους Εγγλέζους πήγαν και αυτοί οι φασίστες εκεί που πρέπει. Στα τσακίδια.

   • Επαγγελματίας αντί-φασιστας και συ; Από που ανήκουν νόμιμα στο Η.Β; Επειδή μήπως με τη βία έδιωξαν άλλους αποικιοκράτες από εκεί; Τι σχέση έχει με τη νομιμότητα της αγγλικής παρουσίας εκεί, το τότε πολίτευμα της Αργεντινής; Με τη δική σου(προφανώς προοδευτική…) λογική, όταν οι Άγγλοι άρχισαν να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους από διάφορες ατυχησασες χώρες, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν όρο επανακατοχής, όποτε ανέλθει σε αυτές μη δημοκρατικό πολίτευμα… Το αν έχασαν στις λεπτομέρειες, το έχει κρίνει η ιστορία… Ας λειτουργούσαν πχ κάποιοι πυροκροτητές, να είχαμε 2-3 τεχνητούς υφάλους στη περιοχή και θα σου έλεγα αν η Θάτσερ δεν θα έπαιρνε πόδι και αν ο λαός δεν θα απαιτούσε να σταματήσει ο πόλεμος για κάποια νησιά στη μέση του πουθενά…

    • Μήπως επειδή τα νησιά ήταν ακατοίκητα; Μήπως επειδή οι πρώτοι που τα ανακάλυψαν και τα κατοίκησαν ήταν οι Άγγλοι χρησιμοποιώντας τα σαν βάση ανεφοδιασμού για φαλαινοθηρικά; Μήπως επειδή οι Αργεντινοι πήγαν πολύ αργότερα ως εργάτες;
     Μήπως παίζει και κάποιο δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι επέλεξαν Αγγλία;
     Μήπως επειδή η αποικιοκρατικη ρητορική που μου γράφεις δεν κολλάει εδώ;
     Όσο για τα λιακοπουλικα που γράφεις περί λεπτομερειών πράγματι το έχει κρίνει η πραγματική ιστορία. Σίγουρα όχι αυτή που διαβάζεις εσύ.
     Το άφαντο ναυτικό του φασιστοναυαρχαρα, το πανηγύρι των χαριερ στους γενναίους Αργεντινούς πιλότους που τους έστελναν σε αποστολές αυτοκτονίας, τα γούστα ενός επαγγελματικού στρατού έναντι ερασιτεχνών.
     Και για πες μου γιατί οι Εγγλέζοι άφησαν τους Αργεντινούς αξιωματικούς να κρατήσουν τα όπλα τους όταν παραδόθηκαν οι Αργεντινοι. Όχι πάντως γιατί τους εκτιμούσαν.
     Κατά τα άλλα να προσέχεις όταν αποδίδεις χαρακτηρισμούς. Οχι εδώ στρεψοδικια. Κι όχι σε μενα. Δε πιάνει.
     Φυσικά και είμαι δημοκρατικός και αντιφασίστας. Προοδευτικός μάλλον όχι.
     Και να ξέρεις πως βδελυσομαι τους νεοελληναραδες που κάνουν τους μάγκες με το αίμα των άλλων.

     • Άγγλος ανακάλυψε το ένα νησί, αλλά δεν εγκατέστησε αποικία ούτε άφησε κάτι εκεί. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λενε. Πρώτοι οι Γάλλοι, δημιούργησαν αποικία το 1764. Αυτοί εν συνεχεία, μεταβίβασαν τα δικαιώματα στην Ισπανία. Στο δεύτερο νησί, υπήρξε αγγλική εγκατάσταση το 1766, μέχρι που πήγαν στα τσακιδια τι 1774. Μέχρι το 1811, η μόνη δύναμη ήταν η Ισπανία και αποχωρώντας και αυτή, στην ουσία επήλθε η διαδοχή από την Αργεντινή. Αν δεν επενέβαιναν με τα όπλα τα αμερικανα το 1831 ώστε να διώξουν τον κυβερνήτη της Αργεντινής, οι Άγγλοι δεν θα τολμούσαν να ξαναπατήσουν. Ακόμη και έτσι όμως, στην Αργεντινή, μέσω διαδοχής, ανήκουν τουλάχιστον τα δυτικά νησιά, αν θεωρήσουμε αγγλική κυριαρχία, τη πλάκα που άφησαν οι Άγγλοι στα ανατολικά(port egmont)(σαν να αποσύρουμε εμείς τη φρουρά και τους κατοίκους του Καστελόριζου και να περιμένουμε να σεβαστούν τη κυριαρχία μας οι Τούρκοι επειδή αφήσαμε μια πλάκα…). Άρα, αυτά που αναφέρεις εσύ, είναι απλά μπαρουφες. Το αν αργότερα, οι Άγγλοι, έφεραν έποικους και μετά διοργάνωσαν δημοψήφισμα, δεν έχει καμία νομική ισχύ με βάση τα περί αυτοδιάθεσης κλπ κλπ. Δεν είναι ιθαγενείς. Τα σχετικά με τη πολεμική αναμέτρηση, επειδή φανερά δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες, μπορείς να τα διαβάσεις στη Πτήση. Δεν γνωρίζω τπτ περί Λιακόπουλου για το θέμα. Μόλις τελειώσεις το διάβασμα, πήγαινε να γράψεις σε τοίχους, ‘τσάκιστε τους φασίστες’. Μετά, μη ξεχάσεις να αρχίσεις να βαράς τον εαυτό σου…

     • @Αντώνης
      Ακριβώς επειδή διαβάζω την Π&Δ (και όχι μόνο) απαντώ με επιχειρήματα στα περί λεπτομερειών ενώ εσύ απαντάς με ύβρεις και χυδαιολογίες …. συνήθης πρακτική ανθρώπων που δεν αντέχουν τον διάλογο και συνήθως ανήκουν σε συγκεκριμένη πολιτική ομάδα.
      Ειδικά όταν ξεμπροστιάζεται δημόσια και εκτίθεται τα σαθρά της επιχειρήματα. Δεν είναι τυχαίο που επιμένεις στο αντιφασισμό όσον αφορά το διάλογο μας.
      Σε συνδυασμό με το επιθετικό ύφος και τον εξυπνακισμό πάντα. Όσο για τη φοβερή ανάλυση ξεπατικοσούρα από τη βικιπαιδεία και την … νομική σου ανάλυση σου περί «ιδιοκτησίας» δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Από την πολεμική στην αποικιοκρατία το πήγαμε στη … διαδοχή της αποικιοκρατικής Ισπανίας.
      Κι εννοείται πως δεν θα έδινες δεκάρα για την βούληση των κατοίκων. Αλίμονο … είπαμε …. οι επιταγές του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου πρεσβεύουν άλλα.
      Κατά τα άλλα βλέπω χάνεις τη ψυχραιμία σου. Καθότι προφανώς έχεις άδικο. Τι να κάνουμε? Ορισμένοι είναι άνθρωποι κι ορισμένοι είναι απλά φασίστες.

     • Φυσικά και δεν δίνω δεκάρα για τη βούληση των κατοίκων. Όπως δεν δίνω και στη περίπτωση του Gibraltar. Δεν είναι ιθαγενείς. Έποικοι είναι. Το ζήτημα των βομβών που χτύπησαν βρετανικά πλοία, αλλά ποτέ δεν εξερράγησαν(χαμηλό ύψος άφεσης δεν άφηνε τον απαραίτητο χρόνο για να οπλίσουν οι βόμβες και τα αμερικανά αρνήθηκαν να παράσχουν τα απαραίτητα εγχειρίδια ώστε οι αργεντινοί τεχνικοί να τις ρυθμίσουν κατάλληλα), είναι γνωστό τοις πάσι… Google it! Τα πλοία που χτυπήθηκαν ήταν τα HMS Glasgow (destroyer), HMS Argonaut (frigate), HMS Plymouth (frigate), RFA Sir Lancelot (landing ship), MV British Wye (tanker) με πηγή http://www.naval-history.net/F62brshipslost.htm Για τη βοήθεια που έλαβαν οι Άγγλοι από τους Γάλλους μπορείς να διαβάσεις εδώ https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1387576/How-France-helped-us-win-Falklands-war-by-John-Nott.html, ενώ υπάρχουν πολλά άρθρα για τη διακοπή ροής όπλων(exocet, roland) από τη Γαλλία(άμεσα αλλά και μέσω Περού. Όλα αυτά τα στοιχεία, μια χαρά υποστηρίζουν την εκτίμηση ότι η Αργεντινή, έχασε το πόλεμο στις λεπτομέρειες. Εσύ τι παρουσιάζεις; Φανφάρες περί φασιστών;

     • @Αντώνης(encore)
      «Φυσικά και δεν δίνω δεκάρα για τη βούληση των κατοίκων. » Τι να σχολιάσει κανείς?????? Ε χαίρω πολύ. Οι άλλοι δίνουν.
      Περί πυροκροτητών γνωστά(και αμφισβητούμενα) αλλά φυσικά και οι ΗΠΑ δεν θα βοηθούσαν. Όπως και οι Γάλλοι θα βοηθούσαν τους Άγγλους. Αν θυμάμαι είναι και οι 3 στο ΝΑΤΟ.
      Και καμία δημοκρατία δεν βοηθά το κράτος που επιτίθεται αλλά αυτό που αμύνεται στη καλύτερη. Συνήθως σε περίπτωση σύγκρουσης – γενικώς – διακόπτεται η παροχή οπλισμού. Εδώ ακόμα και το Ισραήλ υποτίθεται είχε θέμα εμπάργκο όπλων.
      Αυτός είναι κι ένας λόγος(από τους πολλούς) για τον οποίο ας πούμε η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να κάνει προληπτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας όπως ζητούσαν κάποιοι.
      Αλλά και τα πλοία που χτυπήθηκαν(και παρουσιάζεις) είναι κυρίως φρεγάτες και αντιτορπιλικά. Βέβαια ξέχασες το ss Atlantic Conveyor.
      Δλδ οι Αργεντίνοι πιλότοι χτυπούσαν «λάθος» στόχους. Η πραγματική ζημιά ήταν το πλοίο που αναφέρω. Το να χτυπούν φρεγάτες έσωζε πλοία με πραγματική στρατηγική σημασία όπως τα οπλιταγωγά και τα πλοία εφοδίων. Μήπως ανεπαρκής εκπαίδευση στην διαχείριση και άφεση οπλισμού?
      Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα δικά σου στοιχεία σου δείχνω πως η Αργεντινή έμπλεξε σε έναν πόλεμο με σοβαρό μειονέκτημα ενώ οι υπόλοιποι απλά έπραξαν αναμενόμενα.
      3-0 από τα αποδυτήρια λοιπόν κι όλα αυτογκόλ. Θες κι άλλο αυτογκόλ? Για δες πότε ξεκινάει ο χειμώνας εκεί κάτω και αν άφησαν χρόνο στους Εγγλέζους να αντιδράσουν?
      Αυτά τα ολίγα(συν άλλα παραπάνω) δεν είναι λεπτομέρεις αλλά εγκλήματα.
      Όσο γι’ αυτό που σου φαίνεται φανφάρα(???????!!!!!!!) να θυμίσω απλώς πως ένα κράτος δεν είναι δυνατόν να κάνει πόλεμο σε άλλο για κάτι που διεκδικεί. Υπάρχει η διπλωματική οδός, το παζάρι κλπ,κλπ. Αλίμονο αν ο καθένας αρπάει ότι θέλει. Ειδικότερα για τα Φώκλαντς θα μπορούσαν ίσως να ποντάρουν στο κόστος διατήρησης των νησιών και να επιμείνουν να απαλλάξουν την Θάτσερ από αυτό.
      Και για να μην το κουράζεις άλλο ξαναδιάβασε το άρθρο και θα καταλάβεις πως συνδέονται το πολιτικό σύστημα – ανελεύθερα καθεστώτα(δικτατορίες, «σουτανάτα», μπααθάτα, κλπ), το πραγματικό πρόβλημα(οικονομικά αδιέξοδα-κρίσεις-εξαγωγή κρίσεων) και οι διεκδικήσεις με επιχειρήματα του σωρού και όχι πραγματικά νομικά, καθότι δεν υπάρχουν. Αυτό νομίζω είναι το σημείο του άρθρου και οι παραλληλισμοί οπότε αδίκως εξεμάνεις.
      Και καλά οι δίπλα θένε και τα πετρέλαια …. ο Γκαλτιέρι τι ακριβώς ζήλεψε από τα ξερονήσια στο πουθενά? Αυτά.

     • Ζεις σε παράλληλο σύμπαν… Μια χαρά έχουν γίνει πόλεμοι, από κράτη που διεκδικούν από άλλα κράτη. Λυπηρό μεν, αλλά η διπλωματική οδός, λειτουργεί κυρίως μεταξύ κρατών με ομοειδή δύναμη(τόσο διπλωματική όσο και στρατιωτική). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, λειτουργεί η δύναμη των όπλων. Προληπτικό πόλεμο(ή τουλάχιστον ένα τοπικής σημασίας επεισόδιο αλλά να το θυμούνται… πχ βύθιση μια φρεγάτας και ενός Υ/Β ανοικτά του Σουνίου…) θα μπορούσε άνετα να κάνει η Ελλάδα(όταν είχε την υπεροχή), με βάση τα πολύ ωραία προσχήματα που έδιναν οι Τούρκοι. Θα ήταν πράξη αυτοάμυνας. Η τακτική του να καθόμαστε στ’αυγά μας και να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα πάντα διπλωματικά, είναι που έχει αποθρασύνει τους πάντες. Ειδικά δε, όταν σπεύδουμε να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, χωρίς να διεκδικούμε τίποτε(πέραν της τήρησης του Δ.Δ και της νομιμότητος κλπ κλπ), απέναντι σε άλλους που διεκδικούν από εμάς. Ειδικά απέναντι σε κράτη που χρησιμοποιούν το ΔΔ και τις συνθήκες, κατά το δοκούν και εντελώς διαστρεβλωτικά…
      Στα της Αργεντινής, δεν αμφισβητώ λάθη και παραλείψεις, Τα πλοία που αναφέρω, δεν είναι αυτά που βυθίστηκαν, αλλά αυτά που προσβλήθηκαν από βόμβες που δεν έσκασαν(δεν συμπεριλαμβάνεται το Antelope που παρότι δεν έσκασαν εξαρχής οι βόμβες που το χτύπησαν, βυθίστηκε μετά). Γιατί είσαι τόσο βέβαιος, ότι οι Άγγλοι θα συνέχιζαν και θα κέρδιζαν, εφόσον έχαναν επιπλέον 2 Α/Τ(δεν αναφέρεται το Antrim στη πηγή), 2 Φ/Γ, 1 πλοίο αποβάσεων(400+ ψυχές με τη μία, από τους οποίους οι 370 οπλίτες για την απόβαση…) και 1 τάνκερ(τεράστιας αξίας για τον ανεφοδιασμό) αυτών που έχασαν κανονικά(2 A/T, 2 Φ/Γ, 1 αποβατικό και το Atlantic Conveyor); Μιλάμε επί της ουσίας, για διπλάσιες απώλειες, εκ των οποίων και πλοίων κρίσιμων για την εκστρατευτική δύναμη(επιπλέον 1 οπλιταγωγό και 1 τάνκερ). Επίσης, μιλάμε για μια ανευ προηγουμένου, καταστροφή του RN. Ξέρεις πολλές χώρες μετά το Β’ΠΠ, να χάνουν 4 Α/Τ και 4 Φ/Γ(8! κύριες μονάδες επιφανείας από σύνολο 48, με σχεδόν το 1/3 των Α/Τ) και να συνεχίζουν σαν να μη τρέχει τπτ; Συνειδητοποιείς για τη ζημιά στις επιχειρησιακές δυνατότητες του RN για την κάλυψη των αποικιών και την εκτέλεση των καθηκόντων του;Γιατί να μην έπεφτε η κυβέρνηση Θάτσερ; Να μην προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν εκ νέου; Ποιο το ηθικό σε τέτοια περίπτωση των Αργεντινών και ποιο των Βρετανών; Τέλος, τα επιχειρήματα της Αργεντινής(άσχετα από χούντες κλπ κλπ), δεν είναι καθόλου του σορού. Αγνοείς επιδεικτικά τόσο τη Γαλλική και μετέπειτα Ισπανική κυριαρχία, όσο και τη διαδοχή των από την Αργεντινή. Οι Άγγλοι είχαν ξεκουμπιστεί(αφήνοντας μια πλάκα…) και επανήλθαν μόνο αφού οι Αμερικανοί(γνωστοί τραμπούκοι…), ισοπέδωσαν την εκεί φρουρά. Οι τωρινοί κάτοικοι των νησιών, δεν είναι γηγενείς αλλά έποικοι. Δεν μπορούμε να θέσουμε ζήτημα δημοψηφίσματος στα πλαίσια αυτοδιάθεσης.

     • @Αντώνης(reloaded)
      Αν τα (νομικά)επιχειρήματα της Αργεντινής δεν είναι του σορού να πάτε παρέα την Αγγλία στα διεθνή δικαστήρια και να πάρετε τα Φώκλαντς αγκαζέ και ειρηνικά.
      Ή μάλλον να έρθουν και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι να τσιμπήσουν κάτι.
      Αν γουστάρεις πάλι πόλεμο(προληπτικό) με Τουρκία βγες και πεςτο στον Κοτζιά και τον Καμμένο να δούμε τι θα γίνει.
      Η Ελλάδα πάντως ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας αυτοπροβάλλεται.
      Γενικώς δεν ξέρω και πολλές ναυμαχίες μετά τον Β’ ΠΠ αλλά όπως είπε και ο Βενιζέλος η Αγγλία κερδίζει την τελευταία μάχη πάντα. Το ανακάλυψε και η Αργεντινή.
      Γιατί η Θάτσερ έτσι γιατί αλλιώς? Την απάντηση την έδωσε η Ιστορία. Η Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός της νίκης και η χούντα της Αργεντινής πιστώθηκε τον φόνο τόσων ανθρώπων για το τπτ.
      Σου αρέσει δε σου αρέσει πάντως, εκείνη την ώρα του πολέμου τα πλοία εφοδιασμού(+τάνκερ, κλπ) έχουν στρατηγική αξία γιατί με αυτά μπορεί να συνεχιστεί ή να σταματήσει ο αγώνας. Δλδ θα σκοτώνονται στα Φώκλαντς και θα λένε οι Αργεντίνοι μπράβο μας …. μετά τον πόλεμο(που χάνουμε) δεν έχουν οι Άγγλοι πλοία να πάνε στο Ακρωτήρι και στην Νήσο της Αναλήψεως.
      Είναι λυπηρό να εξηγώ στον 21ο αιώνα σε κάποιον πολίτη χώρας που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πως από την εποχή του Β’ ΠΠ έχουμε κάνει βήματα προόδου. Ως ανθρωπότητα γενικώς. Ακόμα και χώρες θηρία όπως η Κίνα είναι προσεκτικές στην χρήση βίας αλλά και στην απειλή χρήσης βίας ακόμα και απέναντι σε μικρότερες χώρες. Σίγουρα η στρατιωτική ισχύς έχει την αξία της αλλά όχι όπως εσύ το περιγράφεις.
      Δλδ η Βραζιλία πχ των 200εκ ψυχών δεν θα μιλήσει με την Αργεντινή αλλά θα την αρχίσει στις κουμπουριές. Αυτό μου λες. Ή η πρακτικά άοπλη Γερμανία δεν μιλάει με την Ρωσία και αντιστρόφως αλλά ο Βλαδίμηρος απειλεί την Αγγέλα πως θα κάνει ντου. Αυτό μου λες. Και ζω εγώ σε παράλληλο σύμπαν. Σε παρακαλώ. Αρκετά με την αποθέωση της βίας και μάλιστα εκ του ασφαλούς.

  • Η ουσία της σύγκρισης Τουρκίας – Αργεντινής δεν είναι στο νομικό πλαίσιο της κυριαρχίας επί των νησιών, αλλά στην πρακτική της εξαγωγής μιας βαθιάς εσωτερικής κρίσης μέσω συγκεκριμένων (ορθων ή μη) εθνικιστικων διεκδικήσεων.

  • Όταν έχεις την δύναμη να διεκδικήσεις (ή νομίζεις πως την έχεις) οι συνθήκες και οι συμβάσεις και ο ΟΗΕ δεν έχουν σημασία. Αυτά είναι για τους αδύνατους.

 7. Αλήθεια από τις χώρες που συνορεύει η Τουρκία, η Ελλάδα σας φαίνεται ο αδύναμος κρίκος;

  Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ και Συρία… Μόνο η Κύπρος είναι σε χειρότερη στρατιωτικά θέση από όλες τις παραπάνω, αλλά αφενός έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, αφετέρου απρόκλητη επίθεση σε χώρα μέλος της ΕΕ (της οποίας ήδη κατέχει παρανόμως το 39%) και χωρίς καμία πλέον πληθυσμιακή νομιμοποίηση θα επισύρει κατ’ ελάχιστον βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις που δεν μπορεί να αντέξει σε καμία περίπτωση!

  Το άσχημο σενάριο είναι να επέμβει η Ελλάδα, Η Γαλλία, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ (ή και όλοι μαζί) και να βρεθεί να χάνει τον πόλεμο, να καταρρέει οικονομικά και να της επιβάλλονται και πολεμικές επανορθώσεις!!!

 8. Ετσι και προσπαθησουν οι Τουρκοι να παρουν το Καστελοριζο την πατησαμε. Θα το καταφερουν. Επειδη η Ελλαδα δε μπορει να κρατησει το Καστελοριζο, η μονη απαντηση που θα μπορουσε να δωσει ειναι ανταποδοτικα χτυπηματα, που σημαινει ολοκληρωτικος πολεμος. Αλλα φυσικα δε προκειται να το κανουμε. Δυσκολα τα πραγματα.

 9. Ταξιαρχια ειδικων δυναμεων των κινεζων στη λατακεια της συριας μεχρι το τελος του χρονου που θα ηγηθει της μεγαλης αντεπιθεσης του ασαντ για την ολοκληρωτικη καταληψη της ιντλιμπ
  Ρωσοι και κινεζοι μαζι στη συρια, Τουρκοι και ιρανοι επισης, επικινδυνα πραγματα

 10. Αν είναι δυνατόν να λές ότι θα μας πάρουν (λέμε τώρα) το Καστελόριζο και δεν θα τους χτυπήσουμε με ότι έχουμε και δεν έχουμε. Μα φυσικά μιλάμε για ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτό δα έλειπε. Δηλαδή τι τις έχουμε τις πολύ ισχυρές ‘Ενοπλες δυνάμεις, έστω και επί μνημονίων; Για παρελάσεις; Σε παραπέμπω στο εξαίρετο άρθρο της Π&Δ https://www.ptisidiastima.com/if-needed-greece-will-win-the-war/ άν δεν το έχεις διαβάσει ήδη.

 11. Αν, αν, αν, αν, αν….. Με τα <> κύριοι ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΌΛΕΜΟ! Ούτε καν τον ξεκινάς.
  Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Κύπρος, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε. καθώς και ισχυρό μέλος στην ΟΝΕ….( ΜΗΝ ΓΕΛΆΤΕ ), φυσικά από όλα αυτά κρατάμε το βασικότερο, ότι η Ελλάδα πάνω από όλα είναι προτεκτοράτο τον Η.Π.Α.
  Το να διακινδυνέψουν να εμπλακούν σε έναν ανοικτό πόλεμο με την Ελλάδα αυτή την στιγμή θα ήταν από μέρους της Τουρκίας καθαρή αυτοκτονία. Δίχως τις πλάτες των Η.Π.Α. και κυρίως την υποστήριξη τους δεν θα κάνουν βήμα ( βλέπε Κύπρος 1974). Οι φίλοι μας οι Τούρκοι, δύστυχος ή ευτυχώς για μας είναι μεγάλοι σιγουράκιδες! Πάντα στην μικρή τους <> έπαιζαν εκ του ασφαλούς, δεν νομίζω να αλλάξουν τώρα ξαφνικά συνήθειες.
  Το μόνο σενάριο που ίσως θα μπορούσαν να ελπίζουν ότι ίσως έχει ευτυχές αποτέλεσμα για αυτούς είναι το σενάριο του BITE AND HOLD ,(βλέπε Συρία Αφρήν) και αυτό το σενάριο παίρνει πολλά <>.
  Αλλά για ποιο λόγο να διακινδυνέψει η <> χώρα μία τέτοια ενέργεια δίχως κάποιο κέρδος? εκτός του ότι οι Τούρκοι παίζουν πάντα στα σίγουρα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν έκαναν κάτι δίχως να έχουν άμεσο κέρδος.
  Το θέμα <> εδώ είναι τα πετρέλαια-φυσικό αέριο, σε Κύπρο και Αιγαίο και το πώς θα καταφέρουν οι Τούρκοι να καθίσουν στο τραπέζι της μοιρασιάς με τον πιο ανέξοδο τρόπο γι αυτούς ( δλδ εκβιάζοντας Ελλάδα κ Κύπρο έτσι ώστε να αποκομίσουν όσα περισσότερα οφέλη μπορούν, εις βάρος μας, χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε για μία σφαίρα ) . Εξ άλλου σε ένα προτεκτοράτο είναι πολύ εύκολο να <>, αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πόλεμο μαζί του ( βλέπετε από πίσω υπάρχει το πετρέλαιο που το έχουν στο χέρι οι φίλοι και σύμμαχοι μας….. ).
  ….Και για να θυμηθώ και λίγο την ιστορία που ΠΆΝΤΑ ΜΑ ΠΆΝΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΤΕ, τι γινόταν πριν ακριβώς 100 χρόνια με τα πετρέλαια του Μπακού. Τι πήγε να κάνει η Οθωμανική αυτοκρατορία και τι μέτρα έλαβε η φίλη και σύμμαχος Γερμανία που ήθελε τα πετρέλαια όλα για τον εαυτό της ? Η Οθωμανική αυτοκρατορία όχι απλά μια Τουρκία κινήθηκε για να καταλάβει το Μπακού αλλά… οι φίλοι κ σύμμαχοι Γερμανοί είχαν άλλη άποψη, διότι όπου υπάρχει πετρέλαιο ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΊΕΣ. Όπως τους πέταξαν και οι Αγγλογάλλοι από την μέση Ανατολή κατά τον 1ΠΠ για να βάλουν στο χέρι τα χρυσοφόρα κοιτάσματα , έτσι και σήμερα οι Η.Π.Α. με την σειρά τους δεν θα ανεχτούν καμία Τουρκία και κανέναν ψωνισμένο πρώην κουλουρά που την είδε ξαφνικά σουλτάνος να μπλέκεται στις business τους. Πολύ απλά θυμηθείτε τι έπαθε ο Σαντάμ και το Ιράκ όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που είναι ο Καντάφη και σε τι κατάσταση βρίσκετε σήμερα η Λιβύη. Κακά τα ψέμματα αλλά στην φύση ΠΟΤΈ μα ΠΟΤΈ δεν πλησιάζεις το φαΐ του πρωτεύοντος αρπαχτικού, εκτός και αν θέλεις και εσύ με την σειρά σου να καταλήξεις να γίνεις γεύμα.
  Φυσικά και λογικά οι Τούρκοι το έχουν πάρει το μάθημά τους και το έχουν αποστηθίσει απ έξω και ανακατωτά, εδώ και 100 χρόνια ( Δεν είναι ΜΠΕΤΌΒΛΑΚΕΣ, ΑΝΕΠΊΔΕΚΤΟΙ ΜΑΘΉΣΕΩΣ σαν κάποιους άλλους γείτονές τους, βλέπε Ελλαδιστάν ) , γνωρίζουν πολύ καλά ότι πετρέλαια δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν,ΠΟΤΈ ΤΩΝ ΠΟΤΏΝ αλλά μπορούν να επωφεληθούν με άλλους τρόπους και όπως γίνεται και στην φύση το πρωτεύον αρπαχτικό τρώει το θήραμα αλλά πάντα κάτι μένει πίσω για κάποιους έτσι ώστε να γλύψουν και αυτοί κάποια κοκαλάκια (κοράκια, γύπες…) έτσι όπως και στην φύση το πιο μεγαλόσωμο ζώο προσπαθεί να επωφεληθεί αρπάζοντας όσο το δυνατών περισσότερα αποφάγια από τα μικρότερα ζώα, δίχως όμως να διακινδυνέψουν κάποιο τραυματισμό του από μια μάχη , έτσι και στην περίπτωση την δική μας η Τουρκία θα προσπαθήσει να αρπάξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την Ελλάδα και την Κύπρο, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ ΝΑ ΚΑΤΑΦΎΓΕΙ ΣΕ ΕΜΠΛΟΚΉ, γιατί όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός <> δεν υπάρχει κανένα όφελος να εμπλακούμε για τα αποφάγια, εξ άλλου ο πόλεμος είναι ένα πολύ ακριβό <>, για να εμπλακείς για τα κόκαλα!
  Φυσικά στην περίπτωση της Κύπρου τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι άμεσα ορατά, πριν καν πάνε πολεμικά πλοία της Τουρκίας και εμποδίσουν τις έρευνες, οι Κύπριοι είχαν συμφωνήσει ότι ο ορυκτός πλούτος του νησιού, άκουσον- άκουσον, ανήκει και στις δύο κοινότητες του νησιού? Λες και αν τα κοιτάσματα βρίσκονταν στην βόρια πλευρά του νησιού, υπήρχε ποτέ πιθανότητα να μας δώσει κάτι η Τουρκία. Αν αυτό δεν το λες διπλωματική νίκη της Τουρκίας, εμ τότε τι το λες? Έτσι θα συμβεί και με την Ελλάδα και οι εδώ ιθύνοντες θα το βαφτίσουν <> ή κάπως αλλιώς, όπως πάντα γίνεται στις μεγάλες μας <> λες και τα προτεκτοράτα μπορούν και ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική ή έστω εσωτερική πολιτική.
  Πολύ απλά το μεγάλο αφεντικό θα τα έχει βρει με το κακό παιδί της γειτονιάς μας την Τουρκία, θα του έχει παραχωρήσει κάποια από αυτά που ζητάει( τα κόκαλα ) εις βάρος της Ελλάδος φυσικά, είπαμε το πρωτεύων θα φάει μέχρι να σκάσει, τα κόκαλα μοιράζει τώρα και μετά η Τουρκική Λίρα θα ανακάμψει , η οικονομία τους θα πάει καλύτερα ( με γενναιότατες ενέσεις ξένων κεφαλαίων βεβαίως ) εμείς θα συνεχίσουμε να ανακάμπτουμε οικονομικά (εδώ και αν γελάμε ) και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να πορευόμαστε για το καλό της συμμαχίας.
  Ούτε απονενοημένο βήμα θα γίνει από μεριά της Τουρκίας ούτε εμείς είμαστε ικανοί να εκμεταλλευτούμε τα ατοπήματα της γείτονος χώρας. Ανατολίτικο παζάρι λέγετε το παιχνίδι αυτό που παίζει η Τουρκία και εμείς αδυνατούμε παντελώς να το καταλάβουμε έστω και λίγο. Στο τέλος η Τουρκία θα κερδίσει όσα περισσότερα μπορέσει εις βάρος μας με ή πολύ πιθανών δίχως τον επίδοξο σουλτάνο στο τιμόνι της.

 12. Για όσους δεν ξέρουν ας μάθουν. (από εσωτερική πληροφόρηση που πιο εσωτερική ΔΕΝ γίνεται)
  Πως οι τούρκοι δεν θέλουν πόλεμο με την Ελλάδα. Αν ήθελαν θα μας τον είχαν κάνει.
  Πως αυτό που επιδιώκουν οι τούρκοι είναι ένα σημειακό θερμό επεισόδιο. Για να αναγκαστούμε μετά να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με αυτούς που θα φύγουμε (1000%) ζημιωμένοι από αυτό.
  Ότι γίνει με την Τουρκία θα έχει διάρκεια το πολύ 6 ώρες.
  Οι τούρκοι δεν θα επιδιώξουν να καταλάβουν κατοικημένα νησιά μας. Θα πάνε να καταλάβουν ακατατοίκητα. (βλέπε σαν τα Ίμια)
  Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Σημείωση, το 1974 η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ και δεν κηρύχθηκε πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτό το γράφω γιατί κάποιος που δεν ήξερε την τύφλα του μου είχε γράψει ως απάντηση ,,Κύπρος 1974,,.

  • Αν το 1974 είχες την ίδια πληροφόρηση,»που πιο εσωτερική δέν γίνεται»,πόσο πιστεύεις ότι θα διαιωνόταν η πληροφόρηση σου;
   Και άν το επεισόδιο που μας προαναγγέλεις χρόνια τώρα,δέν διαρκέσει 6,αλλά 36 ώρες,και δέν παραμείνει σημειακό,αλλά επεκταθεί αεροδρόμια και ναυστάθμους,θα έχεις την ευθιξία να κάνεις χαρακίρι,και να πείς για ποιόν λόγο;
   Ή μήπως θα δηλώνεις και τότε δικαωμένος;

   • Ωχ,ωχ Αχερωντα…τωρα θα μπεις και εσυ στη λιστα των ΑΣΧΕΤΩΝ 50αρηδων(+,-) ασχολουμενων με το αντικειμενο 30+ ετη διαβαζοντας οτι υπαρχει σε Ελληνικα
    και Αγγλικα (τουλαχιστον…)

Comments are closed.