Η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει Αργεντινή πριν την εισβολή στα Φώκλαντς, απαιτείται προσοχή

37
12098

Με μια Τουρκία να δέχεται χτυπήματα σχεδόν από κάθε κατεύθυνση δίχως να μπορεί να αμυνθεί διότι οι τωρινοί “σύμμαχοι” απλούστατα δεν θέλουν και το κυριότερο, δεν μπορούν να “βάλουν πλάτη”, αλλά και έναν λαό που σίγουρα βιώνει μια ανασφάλεια και αρχίζει να αμφισβητεί τους κυβερνώντες του, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει να μην αποτελέσει το “εξιλαστήριο θύμα” ενός καθεστώτος που αργά ή (πιθανότερα) γρήγορα θα αναγκαστεί να “εξάγει” τη δυσαρέσκεια εις βάρος του πιο αδύναμου (εξωτερικού) κρίκου.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας χειροτερεύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική Ερντογάν, εξωτερική αλλά ΚΑΙ οικονομική φέρνει αργά αλλά σταθερά την Τουρκία προ των πυλών της -εκ νέου- οικονομικής κατάρρευσης. Ο πακτωλός των καταριανών χρημάτων, και οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών χωρών έφεραν την χώρα σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου ανάπτυξης. Ειδικά η Ευρώπη επένδυσε αφειδώς στην Τουρκία, επενδύοντας στην ειδική εμπορική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, στο χαμηλό εργατικό κόστος αλλά και το φιλικό περιβάλλον προς επενδύσεις, αλλά αγνόησαν πως η Τουρκία έχει ένα πολίτευμα που απλά προσομοιάζει με δημοκρατία, έχει στρατό κατοχής σε δυο γειτονικές χώρες, βομβαρδίζει μια τρίτη, απειλεί με πόλεμο μια τέταρτη, ενώ το καθεστώς της μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε θεοκρατικό.

Στις τουρκικές εκλογές μήπως κέρδισε η … Ελλάδα;

 

Η οικονομική πορεία της Τουρκίας είναι αυτή που έχουν όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα με υποτυπώδη δημοκρατία, με μια “κλίκα” ανθρώπων να ελέγχουν τα πάντα και οι μπίζνες να περνούν από το προεδρικό μέγαρο. Οι οικονομίες αυτές οδηγούνται πάντα στον μαρασμό και την καταστροφή, καθώς η άνθηση της οικονομίας κάθε χώρας απαιτεί φιλελευθερισμό (όχι τον ελληνικό, τον αμερικανικό/ευρωπαϊκό). Η Τουρκία κάνει ότι και η Ρωσία, πείθει κάποιους πως έχει “δημοκρατία” αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει απόλυτη ολιγαρχία. Απλά χώρες όπως η Ρωσία έχουν ανεξάντλητους φυσικούς πόρους, η Τουρκία είχε απλά για πολλά χρόνια αρκετές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις από χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτά όμως δείχνουν να μην κρατούν. Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να φυλακίσει ή να διώξει πολλούς “αντιφρονούντες” επιχειρηματίες με το αιτιολογικό της συνεργασίας με τον Γκιουλέν. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι άνθρωποι αυτοί να μην ήταν τόσο “γαλαντώμοι” με το ταμείο του Ερντογάν. Δεν το γνωρίζουμε, αλλά η κατάσταση μετά το πραξικόπημα έχει πάρει την κατιούσα. Η εξαρτημένη δικαιοσύνη του Ερντογάν δρα σαν μακρύ χέρι της απόλυτης εξουσίας του.

Τραμπ: Νέες οικονομικές κυρώσεις (κατά της τουρκικής λίρας)

 

Η κατάσταση στην οικονομία χειροτερεύει. Ο μέσος Τούρκος δεν μπορεί πλέον να αγοράσει εισαγόμενα προϊόντα, και βρίσκει τα προς το ζειν στην ντόπια αγορά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς το βιοτικό του επίπεδο έχει αλλάξει (υποβαθμιστεί) δραματικά την τελευταία 5ετία. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεχίζεται, αλλά ο τουρκικός λαός περνά χειρότερα κάθε νέο χρόνο από τον προηγούμενο.

Μέχρι τώρα ο Ερντογάν έλεγε πως “σας αρέσω δεν σας αρέσω, μαζί μου περνάτε καλύτερα”. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει φροντίσει να αλλάξει την ατζέντα, από ωφελιμιστική σε εθνικιστική. Τώρα πια λέει “μπορεί να μην περνάτε καλά, αλλά είμαστε εθνικά υπερήφανοι”. Πράγματι, ο τουρκικός εθνικισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Η πετυχημένη εισβολή στο Αφρίν, μετά τις αποτυχίες λίγους μήνες πριν έχει γεμίσει περηφάνεια τους Τούρκους. Έτσι ξεχνούν τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα οποία υπάρχουν μεν στην αγορά, απλά δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Ερντογάν: «Αυτοί έχουν το δολάριο εμείς έχουμε τον Αλλάχ»

 

Μια αντίστοιχη κατάσταση υπήρχε και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στην Αργεντινή. Η στρατιωτική χούντα, η οποία είχε εξαφανίσει χιλιάδες ανθρώπους, αντιμετώπιζει μια κρίση στην οικονομία η οποία ήταν μη αναστρέψιμη. Η ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατηγό Γκαλτιέρι στο τέλος του 1981, έφερε και τον Ναύαρχο Ανάγια στην εξουσία. Ο τελευταίος ήταν αυτός που προέτρεψε την στρατιωτική χούντα να εισβάλει στα Φωλκλαντς.

Χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε, οι αιτιάσεις των Αργεντινών ήταν όμοιες με αυτές των Τούρκων σε σχέση με κάποια νησιά του Αιγαίου. Είναι “κοντά σε εμάς”, “ανήκουν σε εμάς”, “είναι δικά μας” με διάφορες επιστημονικοφανείς μπαρουφολογίες, αλλά κανείς δεν τους πίστευε. Φυσικά εισέβαλλαν. Τις λίγες μέρες που τα Φωλκλαντς άνηκαν στην Αργεντινή, ο μέσος Αργεντίνος έκανε τον Γκαλτιέρι “Θεό” και τον Ανάγια “ημίθεο”. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για το ψωμί και την τιμή του. Όλοι ήταν αγκαλιά με ένα ραδιοφωνάκι ή κατά εκατοντάδες κοντά στις ελάχιστες τηλεοράσεις.

Με αυτό τον τρόπο, η χούντα της Αργεντινής συσπείρωσε γύρω της τον λαό, με ένα εξόχως εθνικιστικό θέμα, με έναν πόλεμο. Όταν μάλιστα άρχισαν να φτάνουν και οι ειδήσεις για τις βυθίσεις των πλοίων της βρετανικής αρμάδας, οι Αργεντινοί δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα άλλο στον κόσμο.

Η ανησυχία μας είναι πως μια λύση για την Τουρκία, είναι η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης. Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πάρα πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσικά δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα επίπεδο που να πιστεύει κανείς πως οι τουρκικές ΕΔ μπορούν να νικήσουν την Ελλάδα σε Αιγαίο και Έβρο. Αλλά το πρόβλημά μας είναι, πως αν η Τουρκία καταρρεύσει οικονομικά, δεν θα ολοκληρώσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα! Μα καλά θα ρωτήσει κάποιος, είναι αυτό πρόβλημα;

Προσοχή εδώ στον συλλογισμό μας. Αν είμαστε σωστοί, η τωρινή εικόνα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων είναι η ανώτερη που θα έχει φτάσει η Τουρκία τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια. Ένα τυπικό ή άτυπο αμερικανικό εμπάργκο θα απαξιώσει τον αμερικανικής κατασκευής οπλισμό. Σε λίγο πάνω από το 50% του εξοπλισμού θα έχει προβλήματα υποστήριξης. Αν λοιπόν η Τουρκία έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς την τρέλα, θα την κάνει τώρα, όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις της έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Αν την κάνει αύριο τότε τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η Τουρκία να κάνει ένα απονενοημένο βήμα προς το κενό. Όπως έκανε και ο Γκαλτιέρι το 1982. Φυσικά η κατάληξη του Γκαλτιέρι και της εισβολής στα Φωλκλαντς είναι γνωστή. Σε όλους. Η χούντα της Αργεντινής κατέπεσε με εκκωφαντικό θόρυβο και πολλούς νεκρούς. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια Θάτσερ. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

Notify of
Stmts
Guest
Stmts
Offline

Εαν κανουν την ”τρελα” και επιτεθουν -ειδικα τωρα- θα συντριβουν και ο Ερντογαν θα εχει το τελος του Μεντερες. Ισως ειναι και ενας τροπος να λυθει το Κυπριακο απο την αναποδη τωρα που τα αμερικανικα γεωστρατηγικα συμφεροντα της Αν.Μεσογειου περιλαμβανουν και τη Κυπρο.

Sly
Guest
Sly
Offline

Η φθορά της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη. Κάθε φορά που αυτή η χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, επιδεικνύει μια αλαζονεία και επιθετικότητα προς τους πάντες. Πάντα όμως, καταλήγει σαν το ποντίκι που βρυχάται. Απλά το πολύ μεγάλο μέγεθος της χώρας εξασφαλίζει λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι το στραπάτσο. Και αυτό συμβαίνει τώρα. Πολύ σωστά επισημαίνει η “Π” ότι τώρα, είναι στο απόγειο της στρατιωτικής της ισχύος και από εδώ και πέρα θα υπάρχει μόνο η απομείωση και η φθορά. Γιατί πολύ απλά, δεν γίνεται μια χώρα σαν την Τουρκία να έχει μεγαλύτερο στρατό από την Γαλλία ή την Αγγλία και να ονειρεύεται… Read more »

x-m
Guest
x-m
Offline

Χωρίς να θέλω να τους υποστηρίξω , είδαμε και τους άλλους……υψηλή πολιτική……

tagg
Guest
tagg
Offline

Αμεσο αιτημα στους ευρωπαιους αδερφους μας να στειλουν οσο το δυνατον περισσοτερα πολεμικα πλοια να περιπολουν σε ελλαδα και κυπρο (ηδη υπαρχουν σχεδον παντα καποια, ιδιως γαλλικα στη κυπρο) και με το προσχημα του προσφυγικου (πριν 2 μηνες ειδα γερμανικη φρεγατα στον ολπ) αλλα εδω μιλαμε θελουμε το ντε γκωλ μονιμα στη κυπρο και καποιες γαλλικες και ιταλικες φρεμμ-φρεντα στο αιγαιο Το οτι οι αμερικανοι θα μας στηριξουν ειναι δεδομενο, Αλλα το θεμα ειναι οτι πρεπει να κανουμε το θερμο συμβαν να ειναι επεισοδιο ευρωπαικης ενωσης -τουρκιας και οχι απλα ελλαδος- τουρκιας με αμεση εμπλοκη ευρωπαικων πλοιων

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Oι ευρωπαίοι δεν είναι αδέλφια μας. Αν θέλεις εξήγησε μας ποιες είναι οι αδελφικές σχέσεις μας με τους γερμανούς, τους γάλλους, τους Άγγλους.
Τα πλοία τους δεν τα έχουν για την άμυνα μας.
Σιγά δε που θα μας κάνουν οι γάλλοι την χάρη να έχουν το μοναδικό αεροπλανοφόρο τους μόνιμα στην Κύπρο.

Chris
Guest
Chris
Offline

Πολύ σωστά, αντιθέτως, αν διαβάσει κανείς ιστορία η Ευρώπη είναι ένα κλαμπ κρατών που κατέκτησαν και λεηλάτησαν το χώρο του ελληνισμού, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φορές. Δεν υπάρχουν αδέρφια εκεί ούτε για δείγμα, ενώ απο την εποχή που άρχισαν να συγκροτούνται σε κρατη έως την πτώση της Κωνσταντινουπολης ο ανθελληνισμος ήταν κυρίαρχη κρατική ιδεολογια. Συμμαχία έχουμε, αλλά το κύριο όφελος από αυτή είναι ότι δε μας θεωρούν εχθρούς, ενώ λόγω ιστορικής συνήθειας οι συμμαχίες των Ευρωπαίων έχουν αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτοί παίρνουν πάντα τη μερίδα του λέοντος. Τέλος επειδή ο καθένας κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα θα πρέπει με ίδια… Read more »

Nicolas
Guest
Nicolas
Offline

Ταραξε τους στο βετο με οτιδήποτε εχει σχεση με την Τουρκία. Βαλε ευνοικους όρους να μεταφερουν σε σρνα τα εργοστασια απο την Τουρκία. Αλλα αυτα θελουν κοχονες και οικονομικη ανεξαρτησία

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Μόνος παρανοικός θα μετάφερε τα εργοστάσια του στην Ελλάδα.
Με τέτοια φορολογία, αστάθεια κτλ ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν θα δούμε τους ξένους να κάνουν εδώ τα εργοστάσια τους.
Και κακά τα ψέματα. Η Ελλάδα δεν κάνει για βιομηχανική παραγωγή. Ενώ ο Έλληνας αποφεύγει την χειρονακτική εργασία όπως αποφεύγει ο διάβολος το λιβάνι.
Έχουμε γίνει πολυτελείας…(κυριλέ)

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

@ Tagg
Ιταλικες…..χμ…..εγγυηση….(κωλοτουμπας),αδερφε….
@Γιαννης1
Aυτη η απαξιωση για καθε τι Ελληνικο ενοχλει πλεον.
”Ο Ελληνας αποφευγει τη χειρονακτικη εργασια”….
Δεν ξερω που ζεις,εργαζεσαι ή οτιδηποτε,αλλα μην κρινεις απο τον (οποιο) κυκλο σου.
αλλα ακομη και ετσι να ‘ναι…υπαρχουν και μη Ελληνικα χερια (απειρα δυστυχως) εδω τα οποια
(δεν εχουν αλεργια στη χειρονακτικη εργασια (Μπαγκλαντες,Ινδια,Συρια,Πακισταν κτλ,κτλ) και αν
εργαστουν το αποτελεσμα θα ειναι (σχεδον) το ιδιο…

sotbak
Guest
sotbak
Offline

συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, πράγματι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αν προλάβουν και κινηθούν οι Τούρκοι στρέφοντας τα πράγματα στη σύγκρουση. Η Ελλάδα οφείλει ταυτόχρονα: Α) από τη μία να διατηρεί σε ετοιμότητα άμεση όλο τον αμυντικό της μηχανισμό (με καταλαβαίνετε δεν χρειάζεται να αναφέρουμε λεπτομέρειες) ώστε η αποτρπή της να είναι ουσιαστική και όχι κατ’ εικόνα , Β) από την άλλη να εκμεταλλευθεί στο έπακρο το ατόπημα του συστήματος νομής εξουσίας “Ερντογάν” να αρχίσει τη διαδικασία “ελλειπτικής” σύγκρουσης με τα στρατηγικά και γεωπολιτικά/οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, ώστε να καταστεί αυτή η κύρια χώρα ΠΥΛΩΝΑΣ της Δύσης… Read more »

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest
ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Offline

Ο πόλεμος είναι γνωστό ότι θα γίνει αλλά όχι από τον Ερντογάν αλλά από τους Στρατηγούς όταν τον φάνε.

Οι προφητείες αυτό μας λένε και η ώρα ήρθε μέσα στο 2019 θα γίνουν όλα.

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers
Offline

Ήμαρτον ρε φίλε. Ήμαρτον! Ακόμη προφητείες και γέροντες ονειρευεσαι; Ξύπνα επιτέλους, δεν είσαι στον Μεσαίωνα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Οι προφητείες είναι σανό για τον λαουτζίκο. (βλέπε τον αμόρφωτο, τον απαίδευτο, τον ευκολόπιστο, τον άμυαλο, τον μαλ..κα, κτλ κτλ)

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Σαφης ο χαρακτηρισμος προς το φιλο συνομιλιτη…Επιπεδο ρε παιδακι μου…..

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας
Offline

Οι κολλητοι του Παναρα του οραματιστη, ετσι βλεπουν τους υπολοιπους. Σαν υποτελεις κανιβαλους που η μονη τους δουλεια ειναι να ψηφιζουν ΑΝΕΛ καθε 4 χρονια.

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Μα είμαστε σοβαροί; Συγκρίνουμε τις διεκδικήσεις της Αργεντινής με αυτές της Τουρκίας; Από που και ως που, το Η.Β έχει νόμιμα στη κατοχή του τα Φώκλαντς/Μαλβίνας; Ξεχνάτε σκοπίμως τις συζητήσεις Η.Β και Αργεντινής για τη μεταβίβαση των νησιών στη τελευταία το ’60 και ’70; Οι Βρετανοί, μετά τη γλαροσουπα που έφαγαν με τις αποικίες τους, θα έπρεπε απλά να πάνε στα τσακιδια… Τέλος, στη πράξη, οι ‘μεγαλοι’, τάχθηκαν με το μέρος του Η.Β αλλά παρόλα αυτά, η Αργεντινή, έχασε στις λεπτομέρειες… Σε ανάλογη περίπτωση στο Αιγαίο ή στη Κύπρο, τι θα κάνουν οι ‘φίλοι και σύμμαχοι’; Στα υπόλοιπα, συμφωνούμε.

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Αυτό λέω και εγώ. Είμαστε σοβαροί?
Τις ίδιες μπούρδες λένε οι φασίστες της Τουρκίας με τους φασίστες της Αργεντινής τότε.
Κι από που κι ως που δεν τους ανήκουν νόμιμα? Κι από που κι ως που ανήκουν νόμιμα στην Αργεντινή?
Ε όχι έχασαν στις λεπτομέρειες? 3-0 από τα αποδυτήρια ήταν.
Το ότι ήθελαν να τα ξεφορτωθούν στα κορόιδα δε σου λέει τπτ? Ε ας περιμένανε οι αργεντίνοι φασίστες να τα πάρουν με διαπραγματεύσεις(ή αγορά) και να μην στέλνανε το κοσμάκη να σκοτωθεί αδίκως.
Αλλά μετά τη γλαρόσουπα που φάγανε από τους Εγγλέζους πήγαν και αυτοί οι φασίστες εκεί που πρέπει. Στα τσακίδια.

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Επαγγελματίας αντί-φασιστας και συ; Από που ανήκουν νόμιμα στο Η.Β; Επειδή μήπως με τη βία έδιωξαν άλλους αποικιοκράτες από εκεί; Τι σχέση έχει με τη νομιμότητα της αγγλικής παρουσίας εκεί, το τότε πολίτευμα της Αργεντινής; Με τη δική σου(προφανώς προοδευτική…) λογική, όταν οι Άγγλοι άρχισαν να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους από διάφορες ατυχησασες χώρες, θα έπρεπε να συμπεριλάβουν όρο επανακατοχής, όποτε ανέλθει σε αυτές μη δημοκρατικό πολίτευμα… Το αν έχασαν στις λεπτομέρειες, το έχει κρίνει η ιστορία… Ας λειτουργούσαν πχ κάποιοι πυροκροτητές, να είχαμε 2-3 τεχνητούς υφάλους στη περιοχή και θα σου έλεγα αν η Θάτσερ δεν θα έπαιρνε πόδι… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Μήπως επειδή τα νησιά ήταν ακατοίκητα; Μήπως επειδή οι πρώτοι που τα ανακάλυψαν και τα κατοίκησαν ήταν οι Άγγλοι χρησιμοποιώντας τα σαν βάση ανεφοδιασμού για φαλαινοθηρικά; Μήπως επειδή οι Αργεντινοι πήγαν πολύ αργότερα ως εργάτες; Μήπως παίζει και κάποιο δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι επέλεξαν Αγγλία; Μήπως επειδή η αποικιοκρατικη ρητορική που μου γράφεις δεν κολλάει εδώ; Όσο για τα λιακοπουλικα που γράφεις περί λεπτομερειών πράγματι το έχει κρίνει η πραγματική ιστορία. Σίγουρα όχι αυτή που διαβάζεις εσύ. Το άφαντο ναυτικό του φασιστοναυαρχαρα, το πανηγύρι των χαριερ στους γενναίους Αργεντινούς πιλότους που τους έστελναν σε αποστολές αυτοκτονίας, τα γούστα ενός… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Άγγλος ανακάλυψε το ένα νησί, αλλά δεν εγκατέστησε αποικία ούτε άφησε κάτι εκεί. Πέρασε και δεν ακούμπησε που λενε. Πρώτοι οι Γάλλοι, δημιούργησαν αποικία το 1764. Αυτοί εν συνεχεία, μεταβίβασαν τα δικαιώματα στην Ισπανία. Στο δεύτερο νησί, υπήρξε αγγλική εγκατάσταση το 1766, μέχρι που πήγαν στα τσακιδια τι 1774. Μέχρι το 1811, η μόνη δύναμη ήταν η Ισπανία και αποχωρώντας και αυτή, στην ουσία επήλθε η διαδοχή από την Αργεντινή. Αν δεν επενέβαιναν με τα όπλα τα αμερικανα το 1831 ώστε να διώξουν τον κυβερνήτη της Αργεντινής, οι Άγγλοι δεν θα τολμούσαν να ξαναπατήσουν. Ακόμη και έτσι όμως, στην Αργεντινή,… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

@Αντώνης Ακριβώς επειδή διαβάζω την Π&Δ (και όχι μόνο) απαντώ με επιχειρήματα στα περί λεπτομερειών ενώ εσύ απαντάς με ύβρεις και χυδαιολογίες …. συνήθης πρακτική ανθρώπων που δεν αντέχουν τον διάλογο και συνήθως ανήκουν σε συγκεκριμένη πολιτική ομάδα. Ειδικά όταν ξεμπροστιάζεται δημόσια και εκτίθεται τα σαθρά της επιχειρήματα. Δεν είναι τυχαίο που επιμένεις στο αντιφασισμό όσον αφορά το διάλογο μας. Σε συνδυασμό με το επιθετικό ύφος και τον εξυπνακισμό πάντα. Όσο για τη φοβερή ανάλυση ξεπατικοσούρα από τη βικιπαιδεία και την … νομική σου ανάλυση σου περί “ιδιοκτησίας” δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Από την πολεμική στην αποικιοκρατία το πήγαμε στη… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Φυσικά και δεν δίνω δεκάρα για τη βούληση των κατοίκων. Όπως δεν δίνω και στη περίπτωση του Gibraltar. Δεν είναι ιθαγενείς. Έποικοι είναι. Το ζήτημα των βομβών που χτύπησαν βρετανικά πλοία, αλλά ποτέ δεν εξερράγησαν(χαμηλό ύψος άφεσης δεν άφηνε τον απαραίτητο χρόνο για να οπλίσουν οι βόμβες και τα αμερικανά αρνήθηκαν να παράσχουν τα απαραίτητα εγχειρίδια ώστε οι αργεντινοί τεχνικοί να τις ρυθμίσουν κατάλληλα), είναι γνωστό τοις πάσι… Google it! Τα πλοία που χτυπήθηκαν ήταν τα HMS Glasgow (destroyer), HMS Argonaut (frigate), HMS Plymouth (frigate), RFA Sir Lancelot (landing ship), MV British Wye (tanker) με πηγή http://www.naval-history.net/F62brshipslost.htm Για τη βοήθεια… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

@Αντώνης(encore) “Φυσικά και δεν δίνω δεκάρα για τη βούληση των κατοίκων. ” Τι να σχολιάσει κανείς?????? Ε χαίρω πολύ. Οι άλλοι δίνουν. Περί πυροκροτητών γνωστά(και αμφισβητούμενα) αλλά φυσικά και οι ΗΠΑ δεν θα βοηθούσαν. Όπως και οι Γάλλοι θα βοηθούσαν τους Άγγλους. Αν θυμάμαι είναι και οι 3 στο ΝΑΤΟ. Και καμία δημοκρατία δεν βοηθά το κράτος που επιτίθεται αλλά αυτό που αμύνεται στη καλύτερη. Συνήθως σε περίπτωση σύγκρουσης – γενικώς – διακόπτεται η παροχή οπλισμού. Εδώ ακόμα και το Ισραήλ υποτίθεται είχε θέμα εμπάργκο όπλων. Αυτός είναι κι ένας λόγος(από τους πολλούς) για τον οποίο ας πούμε η Ελλάδα… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Ζεις σε παράλληλο σύμπαν… Μια χαρά έχουν γίνει πόλεμοι, από κράτη που διεκδικούν από άλλα κράτη. Λυπηρό μεν, αλλά η διπλωματική οδός, λειτουργεί κυρίως μεταξύ κρατών με ομοειδή δύναμη(τόσο διπλωματική όσο και στρατιωτική). Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, λειτουργεί η δύναμη των όπλων. Προληπτικό πόλεμο(ή τουλάχιστον ένα τοπικής σημασίας επεισόδιο αλλά να το θυμούνται… πχ βύθιση μια φρεγάτας και ενός Υ/Β ανοικτά του Σουνίου…) θα μπορούσε άνετα να κάνει η Ελλάδα(όταν είχε την υπεροχή), με βάση τα πολύ ωραία προσχήματα που έδιναν οι Τούρκοι. Θα ήταν πράξη αυτοάμυνας. Η τακτική του να καθόμαστε στ’αυγά μας και να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα πάντα… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

@Αντώνης(reloaded) Αν τα (νομικά)επιχειρήματα της Αργεντινής δεν είναι του σορού να πάτε παρέα την Αγγλία στα διεθνή δικαστήρια και να πάρετε τα Φώκλαντς αγκαζέ και ειρηνικά. Ή μάλλον να έρθουν και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι να τσιμπήσουν κάτι. Αν γουστάρεις πάλι πόλεμο(προληπτικό) με Τουρκία βγες και πεςτο στον Κοτζιά και τον Καμμένο να δούμε τι θα γίνει. Η Ελλάδα πάντως ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας αυτοπροβάλλεται. Γενικώς δεν ξέρω και πολλές ναυμαχίες μετά τον Β’ ΠΠ αλλά όπως είπε και ο Βενιζέλος η Αγγλία κερδίζει την τελευταία μάχη πάντα. Το ανακάλυψε και η Αργεντινή. Γιατί η Θάτσερ έτσι γιατί… Read more »

Mich
Guest
Mich
Offline

Η ουσία της σύγκρισης Τουρκίας – Αργεντινής δεν είναι στο νομικό πλαίσιο της κυριαρχίας επί των νησιών, αλλά στην πρακτική της εξαγωγής μιας βαθιάς εσωτερικής κρίσης μέσω συγκεκριμένων (ορθων ή μη) εθνικιστικων διεκδικήσεων.

jim40
Guest
jim40
Offline

Όταν έχεις την δύναμη να διεκδικήσεις (ή νομίζεις πως την έχεις) οι συνθήκες και οι συμβάσεις και ο ΟΗΕ δεν έχουν σημασία. Αυτά είναι για τους αδύνατους.

Thras
Guest
Thras
Offline

Αλήθεια από τις χώρες που συνορεύει η Τουρκία, η Ελλάδα σας φαίνεται ο αδύναμος κρίκος; Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ και Συρία… Μόνο η Κύπρος είναι σε χειρότερη στρατιωτικά θέση από όλες τις παραπάνω, αλλά αφενός έχει την υποστήριξη της Ελλάδας, αφετέρου απρόκλητη επίθεση σε χώρα μέλος της ΕΕ (της οποίας ήδη κατέχει παρανόμως το 39%) και χωρίς καμία πλέον πληθυσμιακή νομιμοποίηση θα επισύρει κατ’ ελάχιστον βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις που δεν μπορεί να αντέξει σε καμία περίπτωση! Το άσχημο σενάριο είναι να επέμβει η Ελλάδα, Η Γαλλία, οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ (ή και όλοι μαζί) και να βρεθεί… Read more »

Γιαννης
Guest
Γιαννης
Offline

Ετσι και προσπαθησουν οι Τουρκοι να παρουν το Καστελοριζο την πατησαμε. Θα το καταφερουν. Επειδη η Ελλαδα δε μπορει να κρατησει το Καστελοριζο, η μονη απαντηση που θα μπορουσε να δωσει ειναι ανταποδοτικα χτυπηματα, που σημαινει ολοκληρωτικος πολεμος. Αλλα φυσικα δε προκειται να το κανουμε. Δυσκολα τα πραγματα.

tagg
Guest
tagg
Offline

Ταξιαρχια ειδικων δυναμεων των κινεζων στη λατακεια της συριας μεχρι το τελος του χρονου που θα ηγηθει της μεγαλης αντεπιθεσης του ασαντ για την ολοκληρωτικη καταληψη της ιντλιμπ
Ρωσοι και κινεζοι μαζι στη συρια, Τουρκοι και ιρανοι επισης, επικινδυνα πραγματα

ink
Guest
ink
Offline

oi kinezoi einai ekei gia tin anoikodomisi , kai oi iranoi aplos stolaroun mazi me tous rossous tous tourkous..

Falcon7
Guest
Falcon7
Offline

Αν είναι δυνατόν να λές ότι θα μας πάρουν (λέμε τώρα) το Καστελόριζο και δεν θα τους χτυπήσουμε με ότι έχουμε και δεν έχουμε. Μα φυσικά μιλάμε για ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτό δα έλειπε. Δηλαδή τι τις έχουμε τις πολύ ισχυρές ‘Ενοπλες δυνάμεις, έστω και επί μνημονίων; Για παρελάσεις; Σε παραπέμπω στο εξαίρετο άρθρο της Π&Δ https://www.ptisidiastima.com/if-needed-greece-will-win-the-war/ άν δεν το έχεις διαβάσει ήδη.

perikles
Guest
perikles
Offline

Αν, αν, αν, αν, αν….. Με τα <> κύριοι ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΌΛΕΜΟ! Ούτε καν τον ξεκινάς. Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Κύπρος, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε. καθώς και ισχυρό μέλος στην ΟΝΕ….( ΜΗΝ ΓΕΛΆΤΕ ), φυσικά από όλα αυτά κρατάμε το βασικότερο, ότι η Ελλάδα πάνω από όλα είναι προτεκτοράτο τον Η.Π.Α. Το να διακινδυνέψουν να εμπλακούν σε έναν ανοικτό πόλεμο με την Ελλάδα αυτή την στιγμή θα ήταν από μέρους της Τουρκίας καθαρή αυτοκτονία. Δίχως τις πλάτες των Η.Π.Α. και κυρίως την υποστήριξη τους δεν θα κάνουν βήμα ( βλέπε Κύπρος… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Για όσους δεν ξέρουν ας μάθουν. (από εσωτερική πληροφόρηση που πιο εσωτερική ΔΕΝ γίνεται) Πως οι τούρκοι δεν θέλουν πόλεμο με την Ελλάδα. Αν ήθελαν θα μας τον είχαν κάνει. Πως αυτό που επιδιώκουν οι τούρκοι είναι ένα σημειακό θερμό επεισόδιο. Για να αναγκαστούμε μετά να καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με αυτούς που θα φύγουμε (1000%) ζημιωμένοι από αυτό. Ότι γίνει με την Τουρκία θα έχει διάρκεια το πολύ 6 ώρες. Οι τούρκοι δεν θα επιδιώξουν να καταλάβουν κατοικημένα νησιά μας. Θα πάνε να καταλάβουν ακατατοίκητα. (βλέπε σαν τα Ίμια) Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του… Read more »

ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ
Offline

Αν το 1974 είχες την ίδια πληροφόρηση,”που πιο εσωτερική δέν γίνεται”,πόσο πιστεύεις ότι θα διαιωνόταν η πληροφόρηση σου;
Και άν το επεισόδιο που μας προαναγγέλεις χρόνια τώρα,δέν διαρκέσει 6,αλλά 36 ώρες,και δέν παραμείνει σημειακό,αλλά επεκταθεί αεροδρόμια και ναυστάθμους,θα έχεις την ευθιξία να κάνεις χαρακίρι,και να πείς για ποιόν λόγο;
Ή μήπως θα δηλώνεις και τότε δικαωμένος;

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris
Offline

Ωχ,ωχ Αχερωντα…τωρα θα μπεις και εσυ στη λιστα των ΑΣΧΕΤΩΝ 50αρηδων(+,-) ασχολουμενων με το αντικειμενο 30+ ετη διαβαζοντας οτι υπαρχει σε Ελληνικα
και Αγγλικα (τουλαχιστον…)

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Offline

Εντάξει,στην Ελλάδα οι λίστες είναι …κύρος.