Τουρκικοί εξοπλισμοί. Ησυχία, η πατρίδα κοιμάται…

127
Lockheed Martin Fort Worth Texas Photo by Alexander H Groves Production Line from Monorail FP170764 1707383 JSF F-35 AF Plant 4 04_06_17 Leeya Davis Image has NOT been released FOUO FOR OFFICIAL USE ONLY
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Και μάλλον βολεύει αυτός ο ύπνος… Ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να κάνουν την δουλειά τους έτσι όπως πρέπει να την κάνουν. Κατά καιρούς κάνουμε και ασκήσεις (που φέρνουν το προσωπικό αλλά και το καταπονημένο υλικό στα όριά του) και όλα μια χαρά. Σωστά;

‘Αλλωστε όπως δήλωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του  “η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται τελικά στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί να επενδύουν στις κοινωνίες τους και στην καλή γειτονία”. Ίσως είναι κι αυτός ο λόγος που εμείς οι Έλληνες είμαστε τόσο “ήσυχοι”, επενδύουμε προφανώς “στην κοινωνία και στην καλή γειτονία”. Απλά οι Τούρκοι επενδύουν σε οπλικά συστήματα και τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Τους τελευταίους μήνες, είτε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, είτε μέσα από την ιστοσελίδα, φροντίζουμε να σας ενημερώνουμε με τον καλύτερο τρόπο για τα τεκταινόμενα σε επίπεδο εξοπλισμών και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Βέβαια αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, στην μια πλευρά του Αιγαίου, γιατί η άλλη μάλλον δεν χρειάζεται εξοπλισμούς.

To τονίζουμε συνεχώς πως η Τουρκία εξοπλίζεται συνεχώς και ποικιλοτρόπως, αλλά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το ξεχνούν, καθώς εστίασαν μόνο πριν λίγους μήνες -αλλά εντελώς προσωρινά- στην αγορά των τουρκικών F-35A, και αγνοούν κάθε τι άλλο συμβαίνει στην γειτονική μας χώρα εξοπλιστικά. Ναι, αυτή την στιγμή η Τουρκία συγκλονίζεται ακόμη από τα απόνερα του Πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016, το Δημοψήφισμα έκανε τον Ερντογάν τον ισχυρότερο άντρα της ευρύτερης γειτονιάς μας, αλλά δεν πρέπει ξεχνάμε το τι συμβαίνει σε επίπεδο εξοπλισμών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τι συμβαίνει; με μια λέξη, θα μπορούσε κανείς να το πει “κοσμογονία“.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την άνευ προηγουμένου αύξηση του ΑΕΠ της από το 2000 μέχρι σήμερα (όταν τότε έπαιρνε δάνειο από το ΔΝΤ για να γλυτώσει από την χρεωκοπία), φρόντισε αργά αλλά σταθερά να ανανεώσει το υλικό των ένοπλων δυνάμεών της έχοντας στο μυαλό της δυο προφανείς άξονες. Ο πρώτος είναι η επιλογή υλικού να είναι η καλύτερη δυνατή. Ο δεύτερος είναι το αμυντικό υλικό που μπαίνει σε υπηρεσία να φτιάχνεται στο έδαφός της. Το θέμα είναι πως σταδιακά δημιουργήθηκε κι ένας τρίτος, που έχει να κάνει με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα, με τα τουρκικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να πρωτοστατούν στην προσπάθεια, ενώ οι τουρκικές βιομηχανίες έχουν πλέον συσσωρεύσει αρκετή γνώση και εμπειρία σε κρίσιμους τομεις της Άμυνας.
Θα ήταν ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε μερικά απο τα “επιτεύγματα” των γειτόνων, αλλά χρειαζόμασταν μάλλον αρκετές σελίδες του περιοδικού. Στο τελευταίο τεύχος έχουμε μια -σαφώς περιορισμένη- αναφορά στην IDEF 2017, αλλά σύντομα θα επανέλθουμε. Το μόνο που θα πούμε εδώ είναι πως η Τουρκία μπορεί και εξάγει αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας και κερδίζει χρήματα, και μάλιστα πολλά. Και το σημαντικότερο, αντί για brain gain, η Τουρκία έχει brain gain. Αντί να χάνει επιστήμονες, κερδίζει πίσω συνεχώς κι αυτούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό.

 

Σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιεί η Τουρκία, επιγραμματικά και μόνο θα αναφέρουμε ότι το σύνολο των F-16 της ΤΗΚ έχουν εκσυγχρονιστεί με AN/APG-68v9 και Link 16 (ενώ πρόσφατα πάρθηκε και η απόφαση για την δομική ανανέωση των παλαιότερων Block 30, η είδηση εδώ), νέα εκπαιδευτικά μπαίνουν σε υπηρεσία (εγχώριας κατασκευής), UAV/UCAV με εγχώριας κατασκευής κατευθυνόμενους πυραύλους παραδίδονται, Airbus A400M φέρνουν τις δυνατότητες αερομεταφοράς σε άλλο επίπεδο, ενώ κάποια στιγμή λίαν συντόμως θα αγοραστεί και Α/Α σύστημα μεγάλης ακτίνας δράσης (είτε αυτό λέγεται S-400, είτε Patriot PAC-3 είτε MEADS). Το Ναυτικό μετά τις νέες stealth κορβέτες σε λίγα χρόνια θα βάλει σε υπηρεσία και νέες φρεγάτες γενικής χρήσης, νέα αρματαγωγά, νέα υποβρύχια καθώς και το περίφημο ελικοπτεροφόρο, όλα μα όλα εγχώριας κατασκευής.

Ο στρατός ξηράς εκσυγχρονίζεται κι αυτός σε υψηλότατο βαθμό με νέα εγχώριας κατασκευής άρματα μάχης Altay (έχουμε γράψει πολλές φορές για το άρμα, οι τούρκοι μιλούν ίσως και για 1500 νέα άρματα που σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν όλα τα παλιά αμερικανικά σειράς Μ), νέα πυροβόλα (Α/Κ και ρυμουλκούμενα), νέα ρουκετοβόλα, νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι (με εμβέλεια που μπορεί να φτάνει και τα 1000 km), νέο τυφέκιο εφόδου, νέο επιθετικό ελικόπτερο (με εγχώρια κατασκευή, ενώ εγχώριας κατασκευής είναι και τα όπλα του), νέα τεθωρακισμένα κάθε είδους, Α/Κ αντιαεροπορικά, νέο τροχαίο υλικό κοκ.

Γενικά ότι πρέπει να αντικατασταθεί, αντικαθίσταται. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία έχει πλέον την ικανότητα να κατασκευάζει αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον τουρκικά ραντάρ, τουρκικά συστήματα νυχτερινής όρασης, τουρκικά ατρακτίδια σκόπευσης, ηλεκτρονικού πολέμου, αντιαρματικοί πύραυλοι (κατευθυνόμενοι με laser ή fire and forget), έξυπνες όπλα, πύραυλοι stand-off αλλά και τόσα άλλα. Μπορεί να μην είναι όλα στο επίπεδο αντίστοιχων δυτικών συστημάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υψηλή επιχειρησιακή αξία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίαν συντόμως θα μπει σε υπηρεσία και ο τουρκικός πύραυλος cruise, ο SOM-J, που θα τον φέρουν τα F-35A. Stealth πύραυλος cruise υψηλών δυνατοτήτων, που θα εκτοξεύεται από ένα stealth μαχητικό αεροσκάφος. Ακόμη κι αν αναβαθμιστεί όλη η αεράμυνα της Ελλάδος, και με κάποιο -σημαντικό- κόστος τα ραντάρ μας μπορούν να εντοπίσουν τα F-35A σε κάποια απόσταση “ασφαλείας”, ο SOM-J αναιρεί αυτή την δυνατότητα (που ούτως ή άλλως δεν την έχουμε ακόμη!). Αλλά είπαμε, ησυχία, η Πατρίδα κοιμάται.
Εδώ πρέπει να πούμε κάτι που δεν το συνηθίζουμε, αλλά τα πράγματα πρέπει να ειπωθούν απλά. Οι τουρκικοί εξοπλισμοί θεωρείται από πολλούς ότι είναι “επιθετικοί”. Αν βγάλουμε από την εξίσωση την Ελλάδα, θα δούμε πως η Τουρκία είναι σε ένα γεωγραφικό σημείο με εξαιρετικές προκλήσεις. Και οι απειλές στην περιφέρειά της είναι πάρα πολλές, ενώ η ίδια έχει καταφέρει να δημιουργήσει τους περισσότερους εχθρούς με την ρητορική του Ερντογάν, που είναι δυνατόν να αποκτήσει κάποιος τον 21ο αιώνα. Αλλά οι εξοπλισμοί που κάνει ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες άμυνας της χώρας. Στόχος της εξοπλιστικής στρατηγικής της δεν είναι απλά η άμυνα, είναι η επιβολή της θέλησής της, στον περίγυρό της, με στρατιωτικά μέσα.

Από την στιγμή που έχει μια τέτοια ικανότητα, και σύντομα θα μπορεί να κατασκευάζει ότι είδους στρατιωτικό υλικό επιθυμεί, η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή έχει αλλάξει δραματικά, και θα συνεχίζει να αλλάζει (υπέρ της Τουρκίας).

Σημειώνουμε για μια ακόμη φορά πως η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα με ίδιες δυνάμεις, και οι αγορές να έχουν υψηλή τουρκική προστιθέμενη αξία. Η ανάγκη για όσο το δυνατόν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία στις αγορές της σημαίνει φυσικά νέες θέσεις εργασίας και μεταφορά τεχνογνωσίας για την δημιουργία μιας ισχυρής εξαγωγικής αμυντικής βιομηχανίας. Σημαίνει όμως και απεξάρτηση από την ανάγκη εισαγωγών κρίσιμου αμυντικού υλικού σε “ευαίσθητες” περιόδους.

Ας είμαστε πιο σαφείς, η Τουρκία σε λίγο θα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πιθανό εμπάργκο όπλων χωρίς μεγάλα προβλήματα. Ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αγορά συστημάτων από την ΕΕ. Αλλά γιατί να την ενδιαφέρουν οι νέοι Α/Α πύραυλοι της ΕΕ ή των ΗΠΑ, τα νέα stand-off όπλα που αναπτύσσονται, η νέας γενιάς Α/Τ πύραυλοι, οι νέοι NSM ή Exocet, όταν η Τουρκία κατασκευάζει δικούς της και μάλιστα με ισάξια ή και ανώτερα χαρακτηριστικά;

Όσοι μας παρακολουθούν θα έχουν παρακολουθήσει την απαρχή του προγράμματος του νέου τουρκικού μαχητικου TF-X. H δημιουργία ενός εγχώριου μαχητικού από πολύ ισχυρότερες -οικονομικά και τεχνολογικά- χώρες έχει αποτύχει. Μεγάλες χώρες, με πολλαπλάσια βιομηχανική και οικονομική δυνατότητα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η Τουρκία όμως παίρνει αυτό το ρίσκο, και άποψή μας είναι πως θα φτάσει μέχρι το τέλος της εξέλιξης του νέου μαχητικού, που θα αντικαταστήσει θεωρητικά τα τουρκικά F-16 σε βάθος χρόνου. Ο λόγος μπορεί να είναι ο φόβος πως κάποια στιγμή δεν θα έχει πρόσβαση σε κορυφαία αεροσκάφη με προηγμένες ικανότητες. Μην ξεχνάμε ότι μετά τα γεγονότα του 1974, όταν η ΠΑ έβαζε σε υπηρεσία F-4E, A-7H και Mirage F-1C, η Τουρκία αρκούνταν σε F-104S.

Συνεπώς, οι τουρκικοί εξοπλισμοί έχουν δυο διαφορετικές παραμέτρους που μέχρι σήμερα αγνοούμε. Η πρώτη είναι η ικανότητα να παράγουν κρίσιμα υλικά ακόμη και σε περιόδους τυπικού ή άτυπου εμπάργκο. Η δεύτερη είναι η ικανότητά της να αναπληρώνει άμεσα, με δικά της μέσα το στρατιωτικό υλικό που καταναλώνει σε περίοδο επιχειρήσεων. Άρα είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που μπορεί να εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, με μόνο περιορισμό τους οικονομικούς της πόρους. Συνήθως ένας σύγχρονος πόλεμος φτάνει αρκετά γρήγορα σε ένα τέλος λόγω εξάντλησης υλικού και πυρομαχικών. Η Τουρκία δεν θα έχει αυτό το πρόβλημα, θα μπορεί να συντηρήσει επιχειρήσεις με ίδια μέσα όσο καιρό της το επιτρέπει η οικονομική της δυνατότητα.

Αν δει κανείς τι συμβαίνει στο τουρκικό Κουρδιστάν, οι τουρκικές δυνάμεις διεξάγουν έναν εξαιρετικά επίπονο και “πανάκριβο” πόλεμο. Τα οπλικά συστήματα που είχαν σταλεί στην περιοχή πριν λίγες δεκαετίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα καθώς δεν ταίριαζαν στις ανάγκες αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και ασύμμετρου πολέμου. Τα έξυπνα όπλα ήταν πανάκριβα, και οι επιχειρήσεις εξαντλούσαν τα αποθέματα της τουρκικής αεροπορίας (και στρατού). Οι Τούρκοι λοιπόν, αργά αλλά σταθερά, ανέπτυξαν μια εξαιρετικά σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων ειδικού πολέμου (που μάλιστα τώρα εξάγουν), και ανέπτυξαν δικά τους έξυπνα όπλα. Κατευθυνόμενες ρουκέτες CIRIT, αντιαρματικοί πύραυλοι OMTAS, UAV/UCAV ANKA και Bayraktar (και πολλά άλλα, από πυροβόλα και βαρέα όπλα μέχρι διόπτρες) δίνουν νέες διαστάσεις στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ.

 

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά πως είμαστε απροστάτευτοι. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν και συνεχίζουν να έχουν την απαραίτητη αποτρεπτική ικανότητα για να σταματήσουν την όποια τουρκική επιθετικότητα, όπου και όταν αυτή εκδηλωθεί. Το υψηλό επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού, μαζί με τις επενδύσεις που έγιναν στο -μακρινό- παρελθόν επιτρέπουν στην Ελλάδα να μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή σήμερα. Το θέμα είναι για πόσο.

Υπάρχουν φυσικά δυο προβλήματα. Το πρώτο εστιάζεται στο σήμερα, στους τομείς όπου οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να παίρνουν “κεφάλη” και απαιτείται αντίδραση, κυρίως με  ταχύεκσυγχρονισμό του υπάρχοντος υλικού (F-16, ΜΕΚΟ 200, ΑΗ-64+, Leo 2A4, M-109, MLRS). Όταν όμως λέμε “αντίδραση”, εννοούμε άμεση. Έχουμε ήδη καθυστερήσει.

Το έτερο πρόβλημα είναι στο μέλλον, όταν το υλικό μας θα έχει γεράσει αρκετά, και οι γείτονες θα έχουν αρχίσει να βάζουν μαζικά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας κυρίως δικής τους κατασκευής (αλλά και εισαγόμενο, όπως τα F-35A).

Ο Ερντογάν δημιούργησε όλη αυτή την ισχυρή αμυντική βιομηχανία με ισχυρές κρατικές ενισχύσεις, και βαριά συμβόλαια αγοράς. Δεν έκανε το λάθος που κάναμε εμείς με το Artemis 30 (που κάποιοι μας έγραψαν διάφορα παραμύθια και θεωρίες συνομωσίες, που τόσο αρέσουν στους Έλληνες), δεν δημιούργησε υδροκέφαλες κρατικές δομές, αλλά άφησε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει ότι κρίνει αυτός καλύτερο προκειμένου να επιβιώσει. Μετά την IDEF είδαμε να ξεκινάει ένα debate αν πρέπει ή όχι να κάνουμε σαν χώρα ότι έκανε και η Τουρκία. Η άποψη της ανάπτυξης και μιας δικής μας ισχυρής και εκτεταμένης αμυντικής βιομηχανίας είναι μάλλον ουτοπική, προφανώς και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον τουρκικό δρόμο, κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και δεν απαιτείται.

Για παράδειγμα, δεν συμφέρει -αλλά και δεν χρειάζεται- να φτιάξουμε από το μηδέν νέο άρμα μάχης, μπορούμε όμως να βρούμε μεταχειρισμένα άρματα μάχης σε εξαιρετικές τιμές από τους συμμάχους μας (Leo 2, M1A2) και να τα εκσυγχρονίσουμε με ότι καλύτερο ηλεκτρονικό είναι διαθέσιμο εκείνη την στιγμή (που θα αγοραστούν), με την εμπλοκή ελληνικών εταιρειών. Ή μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το δικό μας υλικό (Leo2A4, Leo1A5). Έχουμε αρκετές εταρείες στην Ελλάδα με ικανότητα ανάπτυξης, κατασκευής και τοποθέτησης νέων οπτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, οι οποίες αν εμπλακούν ισχυρά και με όραμα στην εξέλιξη οπλικών συστημάτων, μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Βραχυπρόθεσμα πρέπει να ενισχυθούμε με χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής αξίας μεταχειρισμένο πολεμικό υλικό, όπου όμως χρειάζεται. Η “αποθήκη” των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια καλή λύση, ειδικά ενόψει της συμφωνίας για την χρήση της βάσης της Σούδας. Απλά να αναφέρουμε πως οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι λελογισμένες, παραχώρηση χρήσης για λίγα έτη δίνουμε, δεν την “χαρίζουμε”. Φυσικά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τα “πάντα”, αλλά σίγουρα μπορούμε να αντλήσουμε σοβαρές “λύσεις” για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών μας. Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα οπλικά συστήματα που αποσύρουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (απλά στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε δωρεάν παραχώρηση).

Μπορούμε με την σειρά μας να “προσδεθούμε” στο όχημα εξέλιξης κάποιου νέου μαχητικού που αναπτύσσεται ή θα αναπτυχθεί (αντικαταστάτης του Typhoon, Rafale, Gripen κλπ), αντί να αναπτύξουμε ένα δικό μας, καθώς κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθούν τα F-4E, Mirage 2000, αλλά και κάποια από τα F-16, τίποτα δεν είναι αιώνιο. Οι ανάγκες μας και ο προσανατολισμός μας είναι τελείως διαφορετικός από της Τουρκίας, και θα είμασταν καλοδεχούμενοι σε έναν κονσόρτιουμ ανάπτυξης οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, οι δικές μας κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα ποτέ δεν θα μας έφερναν αντιμέτωπους με ένα εμπάργκο όπλων.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχουμε απευθείας πρόσβαση σε κορυφαία ευρωπαϊκά προγράμματα και όπλα, καθώς και τεχνολογία μέσω των δικτυωμένων πανεπιστημίων μας και των ερευνητικών μας ιδρυμάτων. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μόνοι μας, μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματά μας συλλογικά με τους ευρωπαίους εταίρους μας, με πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι η Τουρκία σήμερα. Θα είμασταν μόνοι μας αν ακούγοντας κάποιες πρόσκαιρες “σειρήνες” εγκαταλείπαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση για να γίνουμε πιστοί ακόλουθοι σε κάποιο ανατολικό παλάτι.

Όσο εύκολα και γρήγορα κι αν έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση “αφοπλιστεί” μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο εύκολα μπορεί και πάλι να επανεξοπλιστεί εάν και εφόσον το αποφασίσει. Έχει τα δυο βασικότερα συστατικά επιτυχίας σε μια προσπάθεια επανεξοπλισμού, την τεχνολογική υπεροχή και την οικονομική δυνατότητα. Το μέλλον θα δείξει αν οι ευρωπαίοι αποφασίσουν να επωφεληθούν από αυτά τους τα πλεονεκτήματα και προχωρήσουν στην δημιουργία ενός πανίσχυρου ευρωπαϊκού στρατού.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με τις εγχώριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα. Και δεν χρειάζονται επιδοτήσεις ή κρατικές ενισχύσεις κάθε είδους, απλή στήριξη και επιλογή των συστημάτων έστω και σε μικρούς αριθμούς.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω χρειάζονται οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις. Το να εγκαταλείψουμε τις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς κάποια ουσιώδη ενίσχυση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία (αν εξαιρέσουμε τα τελευταία F-16, που όμως αγοράστηκαν πριν μια δεκαετία, τα υποβρύχια, που είχαν αγοραστεί προ αμνημονεύτων χρόνων, ενισχυθήκαμε με μερικά CH-47D, αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε τα Ρ-3Β, και μάλλον θα παραλάβουμε λίγες δεκάδες Kiowa), δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι η χειρότερη, τουλάχιστον για τα συμφέροντα της χώρας. Ειδικά όταν ο γείτονάς μας εξοπλίζεται non stop.

Ας ξεκινήσουμε από φέτος, να υπολογίζουμε ένα ποσό ετησίως για τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ. Όσα μπορεί να “σηκώσει” ο προϋπολογισμός, ας πούμε 500 εκ. ευρώ ετησίως. Με αυτά μπορούν να γίνουν θαύματα. Για παράδειγμα, ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα κοστίσει περίπου 1,5 δις, σε βάθος δεκαετίας. Συνεπώς με “δόσεις” 150 εκ. το χρόνο, θα έχουμε 120-155 εκσυγχρονισμένα F-16, ανώτερα των τουρκικών, τα περισσότερα με ραντάρ AESA. To ίδιο μπορεί να γίνει και με τις φρεγάτες (έστω, μόνο της ΜΕΚΟ200), αργότερα με τα άρματα μάχης (Leo 2A4, Leo 1A5 αν αποφασιστεί, και γιατί όχι, και για τα Leo2A6) κοκ. Όταν φτάσει η ώρα, με την εμπειρία των προηγούμενων επιλογών μας θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και για Νέο Μαχητικό, Νέα Φρεγάτα, Νέο Άρμα, Νέο Επιθετικό Ελικόπτερο ή ότιδήποτε άλλο, πάντα όμως επιλέγοντας το βέλτιστο σε βάθος χρόνου.

Θα μπορούσαμε να “χαϊδεύουμε αυτιά” μιλώντας ανέξοδα για τον τρόμο που προκαλούν στον “οχτρό” τα SCALP EG, τα U214, τα “άγνωστα” Mirage 2000-5/MICA (όχι και τόσο άγνωστα, καθώς αν δεν βαριέται κάποιος ας μετρήσει πόσες φορές έχουν συμμετάσχει τα Mirage 2000-5 του Κατάρ σε Anatolian Eagle), τα F-16C/D Block52+Adv. Θα μπορούσαμε, αλλά δεν θα το κάνουμε, κι ας είναι “αντιεμπορικό”. Ναι είμαστε “λεβέντες”, αλλά δεν αρκεί αυτό πια σε έναν σύγχρονο πόλεμο. Πρέπει να δώσουμε στους “λεβέντες” και τα κατάλληλα όπλα.

Αντίθετα θα θέλαμε να δούμε ενεργοποίηση της ελληνικής βιομηχανίας και σε αμυντικά οπλικά συστήματα, δεν είναι “κακό” και “καταδικαστέο” να έχεις αμυντική βιομηχανία. Θα θέλαμε να δούμε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να αναπτύσσουν ειδικές αμυντικές εφαρμογές, χωρίς να γίνει κατάληψη των σχολών μέχρι νεωτέρας. Θα θέλαμε να δούμε λύσεις για κάθε είδους ανάγκη των ενόπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας από ελληνικά χέρια. Πόσοι γνωρίζουν ότι έχουμε ακόμη και σήμερα αμυντική και διαστημική ιδιωτική βιομηχανία, που παρά τους “χαλεπούς” καιρούς, τα καταφέρνει και επιβιώνει; με λίγα λόγια, η μαγιά υπάρχει, με λίγη βοήθεια μπορούν να γίνουν θαύματα.

Ελληνικές εταιρείες και πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει κατά καιρούς UAV, συστήματα νυχτερινής όρασης, ψηφιακά συστήματα πτήσης, ασφαλείς ζεύξης δεδομένων. Γιατί λοιπόν όλοι αυτοί δεν συνασπίζονται προκειμένου να κατασκευάσουν ένα UAV επιτήρησης συνόρων, αλλά και μια σειρά UCAVs; Μήπως γιατί απλά δεν έχουμε δηλώσει επίσημα ότι χρειαζόμαστε ένα τόσο αναγκαίο μέσο;

H ελληνική αμυντική στρατηγική δεν χρειάζεται να “τρέχει” πίσω από την αγορά των τουρκικών F-35A. Η αποτροπή βασίζεται στο γεγονός ότι οι απώλειες του επιτιθέμενου θα ήταν τόσο βαριές που κάθε κέρδος θα ήταν άχρηστο μπροστά στο κόστος. Στην περίπτωσή μας ακόμη και η όποια απώλεια εθνικού εδάφους (δικού μας), θα κόστιζε στην Τουρκία πολλαπλάσιες απώλειες αλλού (εδάφους ή/και υλικού). Χωρίς να υπολογίσουμε ότι αν είσαι η Τουρκία δεν μπορείς να “κρατήσεις” τα σύνορά σου στην Ανατολή αν έχεις χάσει για παράδειγμα 150 ή 200 F-16, ή δεν μπορείς να πουλάς “τσαμπουκά” στην Κύπρο αν έχεις χάσει τον στόλο σου. Το θέμα είναι, σήμερα ισχύει αυτή η “συνθήκη”; αν ναι, θα ισχύει και το 2025;

Πόλεμος γίνεται πλέον μόνο αν αυτός που τον ξεκινά, είναι σίγουρος πως θα τον κερδίσει. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε, χρειάζεται απλά όποιος μας επιβουλεύεται να ξέρει πως αν ξεκινήσει κάτι, θα το πληρώσει ακριβά. Σήμερα το ξέρει. Ας το ξέρει και αύριο.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω αποτελούν μια άποψη, η οποία σκοπός μας είναι να οδηγήσει σε δημιουργικό διάλογο, είτε στο blog μας, είτε στο facebook ή το twitter. Κάθε άποψη είναι αποδεκτή, αρκεί να μην είναι υβριστική ή προσβλητική για κανέναν. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τον δημιουργικό διάλογο, όχι να δώσουμε βήμα σε κανέναν να αρχίσει να βρίζει πράσινες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, πορτοκαλί κυβερνήσεις και πολιτικούς. Ότι έχει γίνει στο παρελθόν, λάθος ή σωστό, το ξέρουμε, στην Ελλάδα είμαστε όλοι μας για πολλά χρόνια. Παρακαλούνται λοιπόν οι φίλες/οι, αναγνώστριες/ες μας να συνεισφέρουν ιδέες και απόψεις για το μέλλον. Λύσεις θέλουμε, προβλήματα έχουμε αρκετά.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GeoLo
Guest
GeoLo

Πιστεύω ότι το μαγαζί ΕΛΛΑΣ έκλεισε

Λεωνίδας
Guest
Λεωνίδας

Kαι γώ το ίδιο, φίλε. Τον μέσο Ελληνα τον ενδιαφέρει μόνο το χρήμα, το πώς θα εξοντώσει τον Ταξικό Εχθρό, ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός της Κοινωνίας (που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις στο Δημόσιο) και το πώς θα φύγουμε απο την Ευρώπη των Γερμανοτσολιάδων και θα γυρίσουμε στη Δραχμή. Η παρούσα κατάσταση θυμίζει πολύ τα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. Οι ΕΔ σαπίζουν, η κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η κοινωνία σαπίζει, η Εκκλησία δέχεται πλήγματα και σχεδιάζουν πώς θα την ξεκάνουν τελείως, το Εθνος πεθαίνει μέσω των ανεπαρκών γεννήσεων, και οι Ελληνες μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Στα τελευταία χρόνια… Read more »

Γιανης
Guest
Γιανης

Αγαπητη Πτήση, την επικληση περι Ευρωπαικης Ενωσης την βρισκω ρομαντικη και αθώα. Οι ευρωπαιοι “εταιροι” μας ειναι οι τελευταιοι στον πλανητη στους οποιους θα στηριζομουν. Ποσα χρονια ακομα ξεκάθαρης εκδικητικοτητας και εχθροτητας χρειάζονται για να το καταλαβει κανεις? Ο ποιο κοντινος συμμαχος στον οποιο μπορουμε να υπολογιζουμε κάπως ειναι μονο η USA. Οι Ευρωπαιοι με ολη τους την συμπεριφορα αυτη (σε ολες τις κυβερνησεις μας ανεξαιρετως), δεν θα επρεπε να δουνε ουτε μισο ευρώ για τα επομενα 500 χρονια. Σχετικά με την εγχωρια βιομηχανια: Πολυ σωστό πραγμα να στηριχτεί και ας μην εχει το καλυτερο προιον θα προσθέσω, ομως μια… Read more »

sotbak
Member
sotbak

σωστός!!!

William
Guest
William

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το άσχετο της δημοσίευσης.
Διάβασα σε άλλη ιστοσελίδα του χώρου ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση/πώληση 8+8 F16 Block30. Αληθεύει αυτό το εξοργιστικό σενάριο ;;
Πείτε μου ότι είναι ψέμα…

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Ελλάδα αγόρασε πολλά F-16. Δεν είναι κακό να πουληθούν τα πιο παλαιά. Ειδικά μάλιστα αν έτσι είναι να χρηματοδοτήσουμε τον εκσυγχρονισμό των άλλων. Διαφορετικά αν περιμένουμε να μαζέψουμε με άλλο τρόπο τα λεφτά οι απέναντι ήδη θα έχουν προχωρήσει στην επιλογή του μαχητικού που θα αντικαταστήσει τα F-35 τους.

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Δεν ειναι κακο εινα τουλαχιστον αφελες……

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Άμα έχεις αγοράσει πολλά δεν είναι κακό να πουλήσεις κάποια από αυτά για να χρηματοδοτήσεις των εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων. Χώρια ότι το 70% του συνόλου είναι καθηλωμένο στο έδαφος….
Άρα για ποια άμυνα μιλάμε ? Η πώληση 16 αεροπλάνων δεν είναι το πρόβλημα.

Σε ότι αφορά τα τελευταία 30 F-16 δεν έπρεπε να αγοραστούν. Η κυβέρνηση άλλα είχε στα σχέδια της αλλά αναγκάστηκε να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Αμερικάνων αναφορικά με την ελληνο-ρωσική προσέγγιση.

aris32
Member
aris32

το λαθος δεν ειναι οτι αγορασε 30 φ16 το λαθος ειναι οτι δεν συμπληρωσε την παραγγελια με αλλα 10 . την καλυτερη δυνατη λυση εκανε . εφερε 30 νεα αεροπλανα για τα οποια ειχαμε ηδη γραμμη συντηρησης και ετοιμο προσωπικο να τα δουλεψει . απλα τα αλλα 10 με την ισοτιμια ευρω δολλαριου τοτε ηταν ευκαιρια . αλλα .. στερνη μου γνωση . πιστευω οτι η ΠΑ δεν θα ελεγε οχι σε αγορα επιπλεον 40 φ16 μπλοκ52Μ αν μπορουσε να γινει μια τετοια αγορα .

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Με τα λεφτα αυτα θα μπορουσαμε να αγορασουμε νεα ατρακτιδια σκοπευσης, αναγνωρισης,κασκες, οπλα, ανταλλακτικα ,λινκ για ολο τον στολο των F-16 που ειχαμε τοτε.Αυξησαμε μεν τα αεροπλανα αλλα τα κενα στον εξοπλισμο των αλλων εμειναν και τα βλεπουμε τωρα μπροστα μας.

aris32
Member
aris32

με τα λεφτα αυτα επρεπε να βρεις μια λυση για να αντικαταστησεις τα α7 και να αυξησεις τους αριθμους των συγχρονων αεροσκαφων σου . Η λογικη λεει οτι η ΠΑ και η Ελλαδα δεν μπορει να εχει διθεσια αεροπλανα διοτι δεν βγαινουν τα χρηματα . Μονο μονοθεσια . την εποχη εκεινη ειχαμε συμφωνια για 60-90 ef2000 που λογικα δεν καναμε πραξη και τελικα πηραμε 30 φ16 που επρεπε να γινουν 40 και να εχουμε 2 πληρες μοιρες . σιγουρα θελαμε πολλα ακομα , αλλα οτι ηταν σωστη αποφαση ηταν σωστη . πιστευω οτι αν υπηρχε η δυνατοτητα τωρα η ΠΑ… Read more »

παναγιωτης
Guest
παναγιωτης

η χώρα πλέον απλά δεν υπάρχει τι να λέμε τώρα για εξοπλισμούς και άλλα τέτοια όπως ανάπτυξη και τα σχετικά ,όσοι μπορείτε καλό ειναι φύγετε από εδώ απλά δεν υπάρχει μέλλον

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Η Ελλαδα δεν εφτασε ως εδω στο περασμα των αιωνων επειδη καποιοι εφυγαν…
αλλα μαλλον επειδη οι υπολοιποι εμειναν και το παλεψαν….και καποια ”κοροιδα”
εδωσαν ακομη και το ιδιο το ”ζην” οχι απλα το ”ευ ζην ” τους…

sotbak
Member
sotbak

σωστός!!!

Aias
Member
Aias

Το σημείο που αναφέρεται στην ανάγκη εξοικονόμησης και διάθεσης ενός ποσού κάθε χρόνο, είναι η ουσία και η άμεση λύση, είναι επιτακτική ανάγκη και το ελάχιστο βήμα.

Aris
Member
Aris

Ακόμα μια φορά εμπεριστατωμένο άρθρο… Όπως λέει και ο Γιάνης με ένα ν. Δεν θα στηριζόμουν σε κανέναν ευρωπαίο. Δεν έχουν δείξει μπέσα ποτέ στα εθνικά μας θέματα. Να το πάρουμε από την Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία(Βυζάντιο) εώς και την Κύπρο και Ίμια το 96. Δεν έδωσαν όχι χέρι βοηθείας σε εμάς αλλά μας δάγκωσαν όπως μπορούσαν….τι θα αλλάξει τώρα; Θα μας πουν μέλη του ΝΑΤΟ είσαστε και βρείτε τα. Οι ΗΠΑ από την άλλη δεν βοήθησαν το ελάχιστο ούτε στην Κύπρο αντιθέτως μας εμπόδισαν και να βομβαρδίσουμε, αν λάβουμε υπόψην τις μαρτυρίες περί αερομαχιών με τον 6ο Στόλο κλπ κλπ.… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Μακροπρόθεσμα, τα πάντα εξαρτώνται από τη δυνατότητα/πιθανότητα προώθησης του επιχειρείν στο χώρο της Άμυνας. Και μάλλον εκεί τελειώνει η συζήτηση, γιατί πολιτικά μιλώντας, τέτοια πιθανότητα απλώς δεν υπάρχει. Όπως πολύ σωστά έχετε γράψει στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν μια Ελληνική εταιρία να διαθέσει κονδύλια και να ξεκινήσει R&D για κάτι που θα αφορά μόνο την Ελληνική αγορά, απλώς γιατί η Ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή (σε αντίθεση με την Τουρκική, σε κάποιους τομείς τουλάχιστον). Άρα για να πετύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προσβλέπουμε σε εξαγωγές, στόχος που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητος αν θελουμε μια ιδιωτική εταιρία να συνεχίσει… Read more »

sotbak
Member
sotbak

ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!!

stefan
Guest
stefan

Ορθολογική ανάλυση, άσχετα με τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να έχει κάποιος. Ειδικά η κατακλείδα της οικονομικής θεώρησης του πολέμου είναι το ζουμί της υπόθεσης. Η παράμετρος της ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου, ενδεχόμενα επηρεάσει το ζύγι της απόφασης για σύγκρουση. Επίσης, η χώρα μας -κακά τα ψέματα- εδώ και χρόνια δε συμμετέχει στην ΕΕ ως ισότιμος εταίρος αλλα ως παρίας που “κατατρώγει το υστέρημα των ΕυρωπαΪων φορολογούμενων”. Είπατε παραπάνω πως ο Ερντογαν πριμοδότησε την κρατική παραγωγή με τεράστια συμβόλαια αναλαμβάνοντας ρίσκο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτραπεί επανεξοπλισμός στο ζητιάνο της Ευρώπης με δανεικά και -ενδεχόμενα-… Read more »

Βασίλης Μπαλ.
Guest
Βασίλης Μπαλ.

Δεν θα διαφωνίσω με την άποψή σου, έχω όμως μία ένσταση στα γραφώμενά σου. Άλλο οι “ηλίθιοι” που κατά καιρούς έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι (όσο γίνεται δηλαδή), άλλο οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” που έχουν το ρόλο της 5ης φάλαγγας για την άλωση εκ των έσω της Χώρας. Είναι κρίμα κι άδικο για τους πρώτους να μπερδεύονται με τους δεύτερους. Πάντα φιλικά και να τονίσω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς και την άποψή σου. Η θέση της Χώρας μας θα βελτιωθεί μόνο μέσω της Παιδείας και σε χρόνο δύο με τριών γενιών εφόσον μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ηθικούς,… Read more »

stefan
Guest
stefan

Νομίζω οτι είναι σαφής η διατύπωση οτι οι (χρήσιμοι ή μη χρήσιμοι) “ηλίθίοι”, δηλαδή οι ήρωες που δώσαν και τη ζωή τους για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, δεν αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα. Πλειοψηφικό ρεύμα συγκροτεί ο φιλοτομαρισμός και κρατούσα άποψη η διάθεση πάσης φύσεως συναλλαγή χωρίς ιερό και όσιο.

DimitrisK
Member
DimitrisK

Η άποψη του Stefan μαζί με την απάντηση του Βασιλης Μπαλ. Περιγράφουν την ωμή πραγματικότητα και συμφωνώ απόλυτα. Όσα δις και να δωθούν για την αμυνα, η χώρα οπως ειναι τωρα, δεν έχει μέλλον αν οι πολίτες της είναι απαιδευτοι. Η αλλαγή θα έρθει από τη παιδεια. Απο τα παιδια μας και τα εγγονια μας. Από πουθενά αλλού, από κανένα άλλον. Μέχρι τότε όμως εσείς και εγώ πρέπει να κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της αλλαγής για να τη βρουν οι επόμενες γενεές, και να φουντώσει. “Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου.. “

ThanosD
Member
ThanosD

Ιδιαίτερα δεμένο άρθρο.Σημασία πάντως έχεις να κερδίσεις ένα πόλεμο χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσεις.Αποτροπή δλδ με λογικό κόστος για την κοινωνία σου.Ειναι δυνατό αυτό; Ναι αλλα όχι 100% .(Η ιστορία λέει..) . Ενα στοιχείο σχετικά με την λεγόμενη φυγή εγκεφάλων,να σημειώσω ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος σαν την Τουρκία.Είναι ενταγμένη στον ευρωπαικό ενιαίο χώρο,που υπαρχει ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.(αν δεν τα καταφέραμε αρκετα καλά ,ειναι ευθυνη μας).Και η Γερμανία έχει “διαρροή” επιστημόνων,που δουλεύουν σε αλλες χώρες της Ευρώπης ,αλλα και αλλού . Και εκεί υπαρχει συζήτηση παρόμοια.. Το αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η Φινλανδία..και η γειτναίση της με την Ρωσία… Read more »

Mich
Guest
Mich

Αγαπητέ T.D Αν έχω καταλάβει το νόημα όσων γράφεις, νομίζω το παράδειγμα της Φινλανδίας είναι μάλλον ατυχές: Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ο όρος “Φινλανδοποίηση”, δηλ. πως μια χώρα με ένα ισχυρό και επιθετικό γείτονα τελικά αδρανοποιείται και ενεργεί από μόνη της με τρόπο που δεν θα προκαλέσει τριβές. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται ως απευκταία εξέλιξη για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Από την άλλη, καλό θα ήταν να μοιάσουμε στη Φινλανδία που αν και (πληθυσμιακά) μικρή έχει ομολογουμένως αξιοσημείωτο τεχνολογικό επίπεδο και ικανότατη αμυντική βιομηχανία, η οποία σε μεγάλο βαθμό καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες της… Read more »

ThanosD
Member
ThanosD

To παράδειγμα το έφερα για να τονίσω ότι δε σημαίνει Defacto πόλεμος,οταν υπαρχει γειτνιαση χωρών με διαφορετικα΄μεγεθη και στρατιωτική ισχύ.Ο πόλεμος είναι η εσχάτη λύση για όλους και η έκβαση εξαρτάται απο πολλούς παραγοντες για αυτο δεν ειναι προτιμητέα λύση .Το γράφω αυτό για να τονίσω ότι δεν είναι απλό θέμα ,ένας πόλεμος.Και μου κάνει εντύπωση ότι ολοι μιλούν για εξοπλισμούς,και όλοι δεν βλέπουν την αναγκη να αυξηθεί η θητεία στους 18 μήνες.Γιατι δεν βλέπουν θέματα όπως η Παλλαική Αμυνα,η επανεκπαιδευση των εφέδρων ,ακόμη και η τη στρατευση των γυναικών σε καποιες θέσεις για 1 χρόνο,Αυτα είναι πολλαπλασιαστές δύναμης που… Read more »

Mich
Guest
Mich

Μα το παράδειγμα της Φινλανδίας ακριβώς αυτό δείχνει. Πως ακόμα και χωρίς πόλεμο “υποτάσσεσαι” στις επιθυμίες του τσαμπουκά γείτονα.
Σου θυμίζω τη διάσημη ρήση: « Ο έμπειρος ηγέτης υποτάσσει το στρατό του εχθρού χωρίς μάχη» (Σουν Τζου, Η Τέχνη του Πολέμου) .
Εννοείται ότι όσα προτείνεις αποτελούν βασικούς παράγοντες για μια χώρα που θέλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα

ThanosD
Member
ThanosD

Ενα προβλήμα στη χώρα μας ειναι οι μεγάλες ιδέες…η μαλλον τα καχέκτυπα απομειναρια της περιόδου 1920..Αυτο μας κόστισε την Κύπρο και όχι οι Αμερικάνοι.Και η ιδεα του Δημαρχου της Καλυμνου της Καλύμνου στα Ιμμια αποτέλεσμα αυτής της ιδεολογίας ήταν με τα γνωστα αποτελέσματα .

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μια μικρή χώρα..με ισχυρή όμως γεωπολιτική αξία .και βάση αυτού να πορευτούμε.

ThanosD
Member
ThanosD

Δλδ η Τουρκία η απνίσχυρη που θα τα σαρώσει όλα,δεν είναι αναγκαστικα δορυφοροποιημένη απο τη Ρωσία…;

κωστας
Guest
κωστας

Μια μεση δυναμη, όχι μικρη, μεση.

ThanosD
Member
ThanosD

Συμφωνώ,έν μέρει.Στρατιωτικά είμαστε πάνω απο τη μέση(άσχετα αν δεν μας φτάνει),αλλα γενικώς θεωρούμαστε μικρός παίκτης..

T.D
Guest
T.D

Τωρα που το σκέφτομαι η Τουρκία ,,μπορεί να πεί καποιος ότι δορυφοροποιείτε γύρω απο τη Ρωσσία..

jim40
Member
jim40

@T.D η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο, καθαρά για τα πετρέλαια. Αν το πάρει και η Ελλάδα σταματάει στην Εύβοια και στην Λάρισα, τότε έχει πετύχει τον στόχο της. Ελέγχει την θάλασσα, τα πετρέλαια και τα Βαλκάνια. Μετά θα συνομιλεί με την Αμερική και την ΕΕ από θέση ισχύος. Θα είναι εταίρος και όχι απλά σύμμαχος “λόγο ευκαιρίας”. Σιγά μην καθίσουν μετά ΕΕ και ΗΠΑ να ασχοληθούν με κάποιον που δεν ήθελε να προστατέψει τα σύνορα του. Μπίζνες με την Τουρκία θα κάνουν και εμείς δεν θα έχουμε καμία αξία ούτε για την Κίνα, ούτε για την ΕΕ, ούτε για… Read more »

photographix
Member
gm
Guest
gm

Πότε θα κλείσει η συμφωνία για την Σούδα?

x-m
Member
x-m

“Η πρώτη είναι η ικανότητα να παράγουν κρίσιμα υλικά ακόμη και σε περιόδους τυπικού ή άτυπου εμπάργκο. Η δεύτερη είναι η ικανότητά της να αναπληρώνει άμεσα, με δικά της μέσα το στρατιωτικό υλικό που καταναλώνει σε περίοδο επιχειρήσεων. Άρα είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που μπορεί να εμπλακεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, με μόνο περιορισμό τους οικονομικούς της πόρους.”.
Νομίζω ότι εδώ υπερβάλλετε, ειδικά στη λέξη “άμεσα”.Αναμφισβήτητα όμως το άρθρο σας μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας: η αδράνεια μας είναι ασυγχώρητη!

γκρούεζας
Guest
γκρούεζας

καλα ολα αυτά αλλά κατά την άποψή μου το πρόβήμα δεν είναι στο ότι η Τουρκία παράγει οπλικά συστήματα και εμείς όχι αλλα στο ότι όταν χρειαστεί θα τα χρησιμοποιήσει ενώ εμείς είμαστε ακόμα στο δεύτερο όνειρο η πτωχή πλην τιμία Ελλάς έχει την ήττα στο τσεπάκι επειδή απλώς θα περιμένει θα δεχτεί όλο το βάρος μια επίθεσης όταν η Τουρκία το αποφασίσει και μετά να αμυνθεί , απλώς να αμυνθεί … δεν υπαρχει δόγμα προληπτικού πρώτου πλήγματος αλλά και η στρατιωτική ηγεσία είναι εγκλωβισμένη σε έναν απόλυτα συντηρητικό συμβατικό τρόπο σκέψης το άλλο είναι ότι οι δυνατότητές μας προσβολής… Read more »

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ, αλλά έχω την εντύπωση ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει σχέδια πρώτου πλήγματος με βάση τα μέσα που διαθέτει, αλλά η πολιτική βούληση για 1ο πλήγμα δεν υφίσταται…….

dimitrov
Guest
dimitrov

Εκπληκτικό! Αν το τυπώσετε σαν διακήρυξη βάζω κι εγώ την υπογραφή μου. Αλλά:
1) Σοβαρή προσέγγιση. Ποιά η δυναμική μας; Όλων. Αμυντικής βιομηχανίας, ειδικού τύπου, αναγνωστών, ΕΕΔ, πανεπιστημίων. Μήπως να κάνουμε λόμπυ; Με την καλή έννοια. Να ενωθούμε, να κάνουμε SWOT, business plan, εθνικές συμφωνίες μεταξύ ημών και των κομμάτων και να προχωρήουμε project.
2) Θα μου πείτε πολιτικολογώ. Δε θέλω. Δε μπορώ όμως. Σε όλα τα παραπάνω … Πάνος Η. Καμμένος. Τι να πεις μετά; Ας ήταν τουλάχιστον ο Βίτσας ρε γαμώτο.

Θανασης
Guest
Θανασης

Αραγε οσοι τα γραφουν ασχολουνται καθολου η οπως ολοι οι υπολοιποι δειχνουν να τα γραφουν μονο για καταναλωση;
Τοσα χρονια που γραφωνται παμπολα δημοσιευματα δειχνει να μην εχει αλλαξει κατι σε οσους παιρνουν αυτες τις αποφασεις εντος και εκτος χωρας.

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Εστιάζετε-δικαίως-στο υλικό μόνο. Το προσωπικό; Τι χρειάζονται τα όπλα; -Για να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, αυτό που λέμε ”έθνική άμυνα” δηλαδή. Αν λοιπόν δεν έχουμε σύνορα και έθνος, ΤΙ τα χρειαζόμαστε τα όπλα; -ΔΕΝ τα χρειαζόμαστε. Όπερ έδει δείξαι. Πριν γελάσετε ή με βρίσετε ή κόψετε το σχόλιο, σκεφτείτε ψύχραιμα τα γεγονότα: -Η νυν κυβέρνηση εξελέγη ΑΦΟΥ είχε δηλώσει ότι η χώρα δεν έχει σύνορα. Είχε ξεκινήσει από πριν το κακό, αλλά επίσημο πρόγραμμα υποψήφιας κυβέρνησης ήταν μόνο στις δεύτερες εκλογές του 2015. -Επίσης προσφάτως καταργήθηκε το ”εθνικής” από το υπουργείο παιδείας, ενώ επισήμως μάθαμε ότι έχουμε ένα κράτος ”άεθνο”. Πάει… Read more »

Άρης
Guest
Άρης

Βάζετε το θέμα στην σωστή βάση και θέτετε τα σωστά ερωτήματα. Και τα ψήγματα κυνισμού υποδηλώνουν την αγανάκτηση σας, την οποία συμμερίζομαι. Να προσθεσω: – πόσοι “πατριώτες” κόπτονται για το ποσά *δεν* γίνονται, και παραγνωρίζουν όσα μπορούν να γίνουν, όπως πχ η επαναφορά επαρκούς διετους θητείας και θέσπισης εντατικής εκπαίδευσης. – πόσοι, μέχρι και επώνυμοι, κομματικοί οπαδοί, μέσω σοβαροφανών ιστοσελίδων και μπλογκς, κατακρίνουν την κυβέρνηση για “αποτυχίες” αλλα αποφεύγουν όπως ο διαβολος το λιβάνι να θίξουν τα κυρια θέματα για τα οποία τα κατα τα αλλα πατριωτικά κόμματα τους δεν έχουν καμία λύση. – οπως υπονοείτε, κάθε αναφορά στα θεμελιώδη… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Ενδιαφέρον άρθρο, για κατάθλιψη αλλά αφού εκεί είμαστε, έτσι είναι.

https://www.youtube.com/watch?v=cHcunREYzNY&feature=youtu.be

x-m
Member
x-m

Κάνετε λάθος .Ο ψηφοφόρος δεν επιδοκίμασε τίποτα! Αποδοκίμασε. Αποδοκίμασε αυτούς που έφτασαν το χρέος εκεί που το έφτασαν, αυτούς που τόσα χρόνια μια ανάγκη (την άμυνα μας!!) την έκαναν εφαλτήριο προσωπικού πλουτισμού, αυτούς που ενώ μιλούσαν για μικρότερο κράτος έκαναν προσλήψεις, αυτούς που ανέλαβαν Ολυμπιακούς Αγώνες για να πέσουν οι μίζες…. Να συνεχίσω; Επιπλέον, είναι γνωστό τοις πάσοι ότι οι η αριστερά στην Ελλάδα έχει διάφορα “κολλήματα” με έννοιες όπως :πατρίδα, έθνος , κίνδυνος ,άμυνα….. Αυτοί όμως που συστηματικά διαστρέβλωναν την πραγματικότητα τόσα χρόνια με ζεϊμπεκιές, ελληνοτουρκικές φιλίες, κουμπαριές, και “Μαδρίτες” , ω του θαύματος !!!, δεν ήταν οι θου… Read more »

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Out of the frying pan and into the fire λέγεται βαρβαριστί αυτό που έκαναν. Για να ξεφύγει κάποιος από το τηγάνι, πηδάει έξω, απευθείας στην φωτιά που καίει γύρω από το τηγάνι. Τα χρέη διορθώνονται. Τα Μη Σύνορα, ήδη στο 3ο έτος, ΔΕΝ γυρίζουν πίσω πια. Ντάξει ρε παίδες, κι εγώ μαζί σας, να διώξουμε τους κακούς, να αλλάξουμε την Ευρώπη, να κόψουμε δραχμή, να μην πληρώσουμε τα χρέη μας. Χάθηκε ένας Τσάβες, ένας λα’ι’κιστής μεν, καταδρομέας δε, που δεν θα άνοιγε τα σύνορα;;; Τώρα θα διαπιστώσουμε τι θα γίνει όταν συνυπάρχουν σε μια χώρα δύο πληθυσμοί, ένας με ισχυρή… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Διαφωνώ μόνο ως προς το πρώτο: ο ψηφοφόρος αποδοκίμασε όσα λέτε… τελικά.

Αρχικά όμως (τότε δηλαδή που θα έπρεπε να τα αποδοκιμάσει) τα επιδοκίμασε.

Εκ των υστέρων όλοι δίκιο έχουμε.

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Σας έστειλα στο EIMAL σας πως κατέστρεψαν μια μικρή πολεμική βιομηχανία, θα σας στείλω για μια άλλη και για το Αρτεμις 30 γιατί είτε πολλά δεν ξέρετε, είτε πολλά σας τα έχουν κρύψει επιμελώς και δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσάς αλλά σε όλους τους Έλληνες!

sotbak
Member
sotbak

θέλουμε να μάθουμε

chikichiki
Member
chikichiki

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα πολλών να τα λένε αυτά, αλλά είναι προφανές ότι αφού δεν ακούνε αυτοί που πρέπει να ακούνε, οπότε μάλλον ή όσοι μιλάνε κάτι κάνουνε λάθος ή τα αυτιά δεν θέλουν να ακούσουν. Μη με παρεξηγείτε, δεν υπάρχει ούτε μία λάθος λέξη σ’αυτά που γράφετε. Αλλά όλα αυτά τα ωραία και μεγαλεπήβολα σχέδια κανείς δε μας έχει πει ούτε πως θα τα πετύχουμε ούτε πως θα τα διατηρήσουμε αν ποτέ τα πετύχουμε. Θέλω να πω, τι να την κάνω εγώ την προσπάθεια για συνεργασία με το τάδε ΑΕΙ για στρατιωτική τεχνολογία όταν θα βγουν οι γνωστοί άγνωστοι… Read more »

gm
Guest
gm

Απο την άλλην επί Παν-Σλαβικού σοσιαλισμού, εφτιαχναν μεχρι και μαχητικά στα βαλκάνια. Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή(pun intented) τομή ανάμεσα στις “ιδεολογίες”. Βλέπε Σουηδία.

sotbak
Member
sotbak

ορθόν!!!

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Το προβλημα ειμαστε εμεις, οπως παντα. Μια χωρα σαν την Ελλαδα, με τουρισμο, ναυτιλια, και οτι αλλο μπορει να βαλει το μυαλο σου, επρεπε να εκανε ΕΕ και ΗΠΑ να τρεχουν γυρω μας. Δεν πιστευω σε κακους Ευρωπαιους, καθε ενας απο αυτους τους και καλα κακους, που διαβασα πιο πανω, βλεπει μονο το καλο της χωρας του. Και μπραβο του! Παμε στο ζουμι…τα παντα γυρω απο την αμυνα στηριζονται σε 2 πυλωνες, χρημα και οραμα. Το πρωτο ειναι θεμα ΑΕΠ. Αν καποιος απο αυριο πεταξει την σαπιλα, με πολιτικο κοστος φυσικα, απο το ηλιθιο Ελληνικο συστημα εχει κανει τη μιση… Read more »

Mich
Guest
Mich

@ Giorgos
Για να λέμε την αλήθεια, πάντως, και οι πρόγονοί μας δεν ήταν πολύ καλύτεροι…

sotbak
Member
sotbak

σωστός!!!

ACHERON
Member
ACHERON

Giorgos «Ολα με καρτα και τελος….» Και πρίν το καταλάβεις,θα έχεις βρεθεί στην «Ωκεανία» του Όργουελλ,ἤ στην «Φάρμα των ζώων»,στον ρόλο του γαϊδάρου,με επιστάτη τα γουρούνια. Οἱ μεγάλες δοσοληψίες,και μαζί τους και όλα τα καλούδια που αυτές φέρνουν,π.χ δημόσια-ολυμπιακά έργα,με κάρτες νομίζεις θα πληρώνονται; Και εσύ,έχεις εμπιστοσύνη ότι «Το δε κρατος που καθε 3 μηνες (εδω και χρονια) αλλαζει τους ορους του παιχνιδιου.»,δέν θα οργιάσει με τις γνώριμες μεθόδους πελατειακής διαχειρήσεως,όταν εσύ,εγώ,και ὁ κάθε «ανώνυμος» φορολογούμενος δέν θα μπορεί να αντιδράσει απέναντι σε οποιοδήποτε χαράτσωμα επινοήσουν οἱ φωστήρες,αφού θα το πληρώνεις στην πρώτη δεδομένη συναλλαγή σου,με το πρώτο σκανάρισμα της… Read more »

Ζήσης
Guest
Ζήσης

Brain Gain και όχι Drain Gain …

npo
Member
npo

“…Στόχος της εξοπλιστικής στρατηγικής της δεν είναι απλά η άμυνα, είναι η επιβολή της θέλησής της, στον περίγυρό της, με στρατιωτικά μέσα…”

+1000

sotbak
Member
sotbak

έτσι είναι….έχουν θράσος, κάποιος όμως πρέπει να του το πεί με λόγια και έργα

γκρούεζας
Guest
γκρούεζας

από ότι βλέπω το σχόλιο μου δεν περνάει την προληπτική λογοκρισία για λόγους που εσείς ξέρετε … ελπίζω να μην καταντήσετε στο τέλος e-αμυνα που απλώς δημοσιοποιεί τα σχόλια που συμφέρουν το κόμμα

κατα τα άλλα “διάλογος” να γίνεται , εγώ είμαι ανοικτός στην κριτική για όσα γράφω εσείς μάλλον δεν το μπορείτε

κγ
Guest
κγ

Οταν θα αρχήσουν να λίγουν οι sclap τότε θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι…πρόβλεψη στην αγορά τους ΜΗΔΕΝ 90 κομμάτιοα μια και έξω.

Και τώρα θέλουμε να πάρει μπρος το μαγαζί. Το μαγαζί πάει στο άρθρο 99…

Δυστηχώς.

Aris
Member
Aris

Μια παρατήρηση ερώτηση που ξέχασα εχτές.
Η Κίνα αγοράζει κρίσιμα υλικά πρωτογενή τομέα για την κατασκευή των όπλων της. Της Τουρκίας αν αποφασίσουν να της κλείσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ τα κρίσιμα υλικά με τι θα τα φτιάχνει; αυτό το ρωτάω για την άμεση κάλυψη απωλειών που αναφέρετε.
Ευχαριστώ

som1els
Guest
som1els

Mια δικαιολογια μονο μπορει να γινει δεκτη για τις περικοπες στην αμυνα για τα τελευταια παντα χρονια, οτι εν μεσω διαπραγματευσεων κι αξιολογησεων δεν μπορουσαμε να τους δωσουμε το επιχειρημα “σας δινουμε για να τα σκορπατε σε εξοπλισμους και δη αμερικανικους”. Επειδη οτι και να γραψουμε θα καταληξουμε στο οικονομικο, θα πρεπει να πουμε οτι το “η ταδε χωρα εχει λεφτα αρα μπορει να επενδυσει στο ταδε οπλικο συστημα” δεν ειναι ακριβως ετσι οπως το εννοουμε. Στην παγκοσμια οικονομια δεν υπαρχει καμμια χωρα που δεν χρωσταει απο δανεισμο και τα λεφτα δεν παραγονται απλα τυπωνοντας τα οπως νομιζαν καποιοι εκλεγμενοι…… Read more »

sotbak
Member
sotbak

ορθή τοποθέτηση. Τώρα τί γίνεται είναι το θέμα….

som1els
Guest
som1els

Τα γραφει το αρθρο. Εμεις μπορουμε μονο να φωναζουμε, δε μπορούμε να επεμβαινουμε στην εσωτερικη πολιτικη της κάθε κυβερνησης. Όπως τα λενε πολλοι εδώ και καιρο πχ “υπενθυμίζω ότι το θαύμα του 1940 δεν ήταν θαύμα αλλά αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας από το 1936 έως το 1939 τόσο στον τομέα των εξοπλισμών (παρά και τα τότε μείζονα οικονομικά προβλήματα, διετέθησαν 15.7 δις δραχμές, έναντι 3 δις δραχμών κατά την προηγηθείσα 12ετία), όσο και στον τομέα προετοιμασίας της κοινής γνώμης και του λαϊκού φρονήματος.”
http://www.antibaro.gr/article/2385

Νεοκλής
Guest
Νεοκλής

Άλλο ένα πολύ ωραίο άρθρο….Αλλά…..Eπιτρέψτε μου κάποια σχόλια σαν αναγνώστης της ΠΤΗΣΗΣ από το 1982…35 συναπτά έτη , αυτό το περιοδικό αθόρυβα,με επιχειρήματα και τεκμηρίωση ,προσπαθεί να δείξει το δρόμο σε αυτό που λέγεται πολιτικό σύστημα και αποφάσεις για την πολεμική βιομηχανία – ή αμυντική αν ενοχλείται κάποιος.Από την αγορά του αιώνα και τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη που δεν ήρθαν ποτέ ή ήρθαν με πολύ λιγότερα στοιχεία μέχρι την ανάπτυξη ελληνικών οπλικών συστημάτων( πχ Άρτεμις 30, βλήμα ΑΡΗΣ, βόμβα λειζερ κτλ κτλ) …Δυστυχώς όμως ,στο ΥΕΘΑ υπάρχει τέτοια πολυσχιδής εισβολή ”ειδικών”,Ελλήνων και ξένων, που σε κάθε τι ελληνικό βάζουν τρικλοποδιές… Read more »

Captain_Kal
Member
Captain_Kal

“Εδώ τα πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ ,με τις ηλίθιες ιδεοληψίες τους δεν κατάφεραν όχι αεροπλάνο, ούτε αυτοκίνητο να μπορούμε να κατασκευάσουμε”

Στην Optima 2017 (https://sse.army.gr/el/news/4o-diethnes-epistimoniko-synedrio-stratiotikis-sholis-eyelpidon-veltisti-epiheirisiaki-shediasi), που παρακολούθησα μια χαρά ιδέες είχαν και μεταπτυχιακοί φοιτητές, αλλά και στελέχη που έκαναν μεταπτυχιακό. Αλλά όταν η ίδια η ΣΣΕ δεν την υποστήριζε, τί να λέμε τώρα!!

Kamp
Member
Kamp

Γι άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το άρθρο σας.. πέρα από τα σχόλια που μπορούν να ειπωθούν εγώ θα ήθελα να ρωτήσω πόσοι από εμάς που σχολιάζουμε εδώ μέσα αγοράζουμε κάθε μήνα το “ΠΤΗΣΗ Κ ΔΙΑΣΤΗΜΑ”.. Καλό είναι να στηρίζουμε την όποια προσπάθεια κάνει το περιοδικό ώστε να υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές φωνές..Καμιά φορά και αυτές οι φωνές αν δυναμώσουν αρκετά μπορούν και να ακουστούν στα ανώτερα κλιμάκια.. Γιατί άλλη η φωνή ενός περιοδικού που πουλάει 1000 κομμάτια το μήνα και άλλη αν πουλάει 5000 κομμάτια.. Επίσης όση μεγαλύτερη η στήριξή μας τόσο καλύτερη θα είναι και η ανταμοιβή μας… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Καλησπέρα Σας, άλλη μία αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση. Κατ’αρχάς, επιτρέψτε μου μια διόρθωση, αντί για “αντί για brain gain, η Τουρκία έχει brain gain” μπορείτε να το αλλάξετε σε “αντί για brain drain, η Τουρκία έχει brain gain”. Επίσης, για να απαντήσω σε κάποιους φίλους από πάνω, προφανώς και όλοι θα θέλαμε στον άδικο αυτό κόσμο να μην χρειάζεται η χώρα μας να δαπανά τόσα χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά τον ήλιο, την ακτογραμμή και τα νησιά σε αυτή τη μεριά του κόσμου κάπως πρέπει να τα πληρώνεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Ευχή μου, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γείτονος και να… Read more »

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Αγαπητέ Νεοκλής αν διαβάσεις το κείμενο που έστειλα στην Πτήση θα καταλάβεις ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την πολεμική μας βιομηχανία.
Ελπίζω να το δημοσιεύσει η Πτήση για να βγει η αλήθεια στο φως!
Αφορά: Η καταστροφή μιας μικρής πολεμικής βιομηχανίας.

Νεοκλής
Guest
Νεοκλής

Διάβασα πιο πάνω την ανάρτηση σου…είμαι σίγουρος ότι όντως είναι χειρότερα….περιμένω να το δω..

πανος
Guest
πανος

Οι Τουρκοι δεν θα τολμησουν να κανουν οτιδηποτε μονο οταν ξερουν οτι θα εχουμε οσα περισσοτερα mlrs με ρουκετες 300χλμ (πχ MGM-168 ATACMS).Ειναι τοσο απλη λυση ο διπλασιασμος των mlrs απορω που κολλαει?? Επισης οταν θα ξερουν οτι τα rm-70 θα διπλασιαστουν-τριπλασιαστουν και με μια σχετικη φθηνη αναβαθμιση θα εχουν ρουκετες 40χλμ αντι για 20χλμ.Εχουν κατι ωραια πακετακια Τσεχοι μεχρι και Σερβοι. Επισης ενα πυραυλικο συστημα τυπου Ρωσικου Iskander η σε πιο φθηνο κινεzικου df12/m20 κανει τρομερη ζημια σε ελαχιστο χρονο. Ολα τα παραπανω ειναι δυσκυλο να εντοπιστουν(φανταστειτε τα διασκορπισμενα σε νησια,εβρο και ακομα πιο πισω). Η τελικα πινελια μου… Read more »

πανος
Guest
πανος

ΟΙ καλες εποχες που η Ελλαδα μπορουσε να συντηρησει πολλα μαχητικα περασανε πρεπει να ειμαστε στα 150-200 max Μια αναβαθμιση στα f-16,mirage και τιποτα αλλο τα 5ης γενιας ειναι για αλλα πορτοφολια Σκεφτειται μονο τα εξοδα σε συντηρησεις,καυσιμα,αναβαθμισεις,οπλα. Τα ιδια και σε οτι αφορα τη θαλασσα,ξεχαστε τα πολλα πλοια,επενδυση σε αυτο που ονομαζω “ναυτικο πυροβολικο”,να ιδρωνουν στην ιδεα οτι ο στολος τους θα φαει nsm και yakhont με του που βγουν απο τα στενα. Και λιγοτερα λεφτα θα δινουμε και θα ειμαστε και πιο αξιομαχοι.. Τι χτυπαει πιο ευκολα ενα f-35?20 κρυμμενες συστοιχιες που ηδη βαλλανε μαζικα κατα των στοχων… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Ξεχάσατε το αεροδιαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας αλλά και το πυρηνικό που βάζουν τα πράγματα σε άλλο επίπεδο..
Άμεσα και με σχετικά μικρό κόστος μπορούν τα ΑΕΙ ΤΕΙ να δουλέψουν για ένα πρόγραμμα μικρόδορυφόρων για επικοινωνίες, τηλεπισκόπησης, ναυτιλίας, ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης στρατιωτικών χαρτών, παραγωγής λογισμικού και αυτοματισμών..

GK_
Member
GK_

Πολυ καλη η τοποθετηση σας και πληρης. Συμμεριζομαι την ανυσυχια σας και μαλλον το ξερετε ηδη απο αλλα σχολια μου. Θα τονισω ενα μονο σημειο: Η ελλαδα σε μονιμη και διαχρονικη βαση χαρακτηριζεται απο την παντελλη ελλειψη βιομηχανικης πολιτικης. ειτε προκειται για κυβερνητικο επιδεπδο, ειτε σε κρατικου μηχναισμου (δημοσιοϋπαλληλικο), υπαρχει ενα συγκεκρημενο «ελλειμα» που δεν επιτρεπει την συστηματικη αναπτυξη της ελληνικης βιομηχανιας. Βλεπουν το «δεντρο» αλλα αγωνουν επιδεικτικα το «δασος». Αυτα τα παραδειγματα που γνωριζετε, πχ ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, ΕΑΒ, κλπ, ποτε δεν απεδωσαν τα μεγιστα, απο ελλειψη κατανοησης του αντικειμενου. Το προβλημα βασικα εχει δυο πτυχες. Η μια ειναι του… Read more »

Aias
Member
Aias

Το ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει συντηρεί 300 μαχητικά είναι οικονομικά σωστό αλλά λογικά λάθος. Το οπλοστάσιο μας χώρας πρέπει να είναι ανάλογο των απειλών που δέχεται. Σίγουρα υπάρχει οροφή στις δυνατότητες των οικονομικών ,η οροφή έρχεται όταν την φτάσεις. Εμείς δεν νομίζω πως έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες απλά εξαντλήθηκε η οικονομία. Ακούγεται μπερδεμένο δεν είναι όμως. Είναι σαν να κινδυνεύει κάποιος να μολυνθεί άμεσα από θανατηφόρα ασθένεια, η οποία χρειάζεται χ ποσό για πρόληψη ,αλλά ξοδεύει λιγότερα ως ελάχιστα γιατί επιμένει να συντηρεί γκομενάκι. Αν δεν πληρώσεις από την μία φεύγει το γκομενάκι στην άλλη πεθαίνεις. Λεφτά… Read more »

sotbak
Member
sotbak

συμφωνούμε!!!!

Νίκος
Guest
Νίκος

Δε νομίζω ότι υπάρχει χρυσή τομή σε αυτά τα ζητήματα. Γιατί, από τη μια, πράγματι δε γίνεται να μείνουμε άοπλοι. Από την άλλη όμως, τόσες δεκαετίες αγοράζουμε όπλα με το τσουβάλι (με λεφτά που ποτέ δεν είχαμε – μέρος του χρέους είναι οι δόσεις όλων αυτών των ωραίων “γκάτζετ” που αποκτήσαμε), αλλά και τόσες δεκαετίες δεν άνοιξε ρουθούνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί θα πουν πως αν δεν τα είχαμε πάρει,οι “απέναντι” θα μας είχαν διαλύσει – η αλήθεια όμως είναι μάλλον πως όλα εξαρτώνται από το τηλεφωνάκι που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν οι Αμερικάνοι. Μια άλλη παράμετρος, που… Read more »

Ηλίας Σκαλτσάς
Guest
Ηλίας Σκαλτσάς

Διαβάζοντας ένα ακόμη εκπληκτικό άρθρο και διαγώνια τα σχόλια των αναγνωστών επιτρέψτε μου να προσθέσω επιγραμματικά τις απόψεις μου. Καλά κάνετε και γράφετε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα, η δουλειά σας είναι και μακάρι η δημοσιογραφία να είχε ανθρώπους σαν και εσάς. Να πω ότι τα έχετε ξαναγράψει πολλές φορές; Είναι μάταιο. Σας μελετούν αξιολογότατοι αξιωματικοί του στρατεύματος αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις παίρνονται στα πολιτικά γραφεία, ελάχιστοι και χωρίς δύναμη ενδιαφέρονται για στρατηγική, πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία μιας πατρίδας που βιάζεται καθημερινά από κάθε είδους μετριότητες. Επαναλαμβάνω και τονίζω αυτό που γράφετε: Στόχος της εξοπλιστικής στρατηγικής της δεν είναι απλά η άμυνα,… Read more »

sotbak
Member
sotbak

απόλυτα σωστή τοποθέτηση. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε όλοι: Συγκρότηση,σοβαρότητα, σχεδιασμός, στόχοι, όραμα, εσωτερική παραγωγή, συμμαχίες, εκμετάλλευση αδυναμιών αντιπάλου στο έπακρο, η ώρα πλησιάζει όσο πιο αδύναμοι και ασαφείς φαινόμαστε στα μάτια του αντιπάλου……

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Η καταστροφή μιας μικρής πολεμικής βιομηχανίας. Ένα μυθιστόρημα; Μια πραγματική ιστορία; ή ένας εφιάλτης! Από όσα θυμάμαι γιατί έχουν περάσει κοντά 25 χρόνια από τότε. Να αναφέρω το όνομα της, τι σημασία έχει αφού ο κόσμος την έχει ξεχάσει. Το θέμα τι έγινε τότε για να τα μαθαίνουν οι νέοι και να τα γνωρίζουν οι παλιοί, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τι τίτλο να έβαζα αναρωτιόμουν; Καταστρέψτε την με κάθε μέσο; Ή διαλύστε την; Ή το κατεστημένο και το σύστημα τα μεθόδευσε όλα αυτά χωρίς ίχνος ντροπής, ενοχής! Με τόσο μίσος όμως που είναι τόσο παράξενο και περίεργο για όλα… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Αυτό που έγραψες φίλε μου είναι ιστορία τρόμου, οπου όλοι λίγο πολύ έχουμε να διηγηθούμε, μπορεί να μην είναι επιπέδου επιθετικού ελικοπτέρου αλλά είναι εξίσου τραγικές και εξοργιστικές. Οπότε μην συγχύζεσαι αυτό που έχω να σου προτείνω είναι βγάλε διαβατήριο και άντε γεια από αυτό το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάς. Και μην γράψει κανένας αυτά τα ντεμέκ μείνε εδώ να πολεμήσεις και τέτοιες κοτσάνες, να πολεμήσεις ποιον τον ίδιο σου τον εαυτό; Οι Έλληνες έτσι Ήταν έτσι είναι και έτσι θα είναι για πάντα. Δηλαδή τι θα ενωθούμε οι λογικοί και τίμιοι να πολεμήσουμε τους βολεψάκηδες παρτάκηδες τεμπέληδες αυτής της… Read more »

sotbak
Member
sotbak

έχω μείνει…..

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Αμα η χώρα δεν έχει βλαδίμηρο δεν λέει.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Oχι απλα Βλαδιμηρο αλλα βρεγμενο Βλαδιμηρο

https://www.youtube.com/watch?v=Xb7wRp5x-Ug

ThanosD
Member
ThanosD

Τουρκίαι .η Υπερδύναμη …245 F-16 Diauesim;othta 80-85 % .Δλδ 210 F-16 Πρωτες 6 ώρες .Πιθανές απώλειες. Απο Α/Α 15-30 Αεροσκ’αφη ..Η Ελλάδα έχει ένα απο τα πυκνότερα Αντιαεροπορικα δίκτυα .Αν χτυπηθεί η Κεντρική Ελλάδα οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.από Patriot κλπ .Αν γίνουν ναυτικές προσβολές προσθεστε min αλλά 10. 20-40 αεροσκάφη απο την Π.Α Στο τέλος της πρώτης μέρας .Θα έχει διαθεσιμα 100-120 f-16.Στο τέλος της Δευτερης μέρας 50-60 …Την Τρίτη Μέρα 20-30 .. Το ίδιο πιθανώς και εμείς οι οποιοι θα χτυπήσουμε σφοδρά τις τρεις κύριες βάσεις τους,Αν βγούν οι επιθεσεις οι ΤΗΚ θα παει τα αεροσκάφη της(οτι έχει… Read more »

GK_
Member
GK_

Ανοιγετε τεραστιο θεμα…δεν ειναι ετσι απλα οπως τα εμφανιζετε.
Το τι μπορει να συμβει το 1ο 24-ωρο ουτε οι ιδιοι οι επαγγελματιες στρατιωτικοι δεν γνωριζουν με σιγουρια.
Εαν δεν απατωμαι, ηταν ο Ναπολεοντας Βοναπαρτης που ελεγε οτι:
«ο σχεδιασμος αντεχει σε αξιοπιστια μεχρι που θα πεσει η 1η σφαιρα»
Ο πολεμος παραμενει εξαιρετικα απροβλεπτος.

ThanosD
Member
ThanosD

Δεν γραφω κατι διαφορετικό αν και η εικόνα που περιγράφω αυτη θα είναι .Αμοιβαία σφαγή.Θα ριξουμε ότι εχουμε ,θα ρίξουν ότι έχουν και ο θεός βοηθός .Επειδή όμως γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι καμμια δεν εχει βεβαιότητα καταστροφής του αντιπάλου.και νίκης ,εχουμε πέσει σε ένα status ψυχρού πολέμου.Δεν ειναι ο πόλεμος video game.Εχει πολύ αίμα .Παρατηρούσα τις ημέρες που οι Τουρκοι έκαναν καποιες παραβιάσεις,και ο ελληνικος τύπος λίγο πολυ ελεγε έρχεται πόλεμος,ολα τα Τουρκια Media,δεν εγραφαν τίποτα,ασχολούνταν με τους Κούρδους ,τη Συρία. ,τους οπαδους του Γκιουλέν.Δουλεμα κανονικό.. Για αυτο λέω για ηττοπαθειες και υπερβολές..1 εκ τούρκοι θα ερθουν φέτος… Read more »

GK_
Member
GK_

Σε μεγαλο βαθμο συμφωνώ με τον συλλογισμο που αναφερετε στο σχολιο σας. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι το status του ψυχρου πολεμου συντηρειται για πολυ ακομη. Η αλματωσης αναπτυξη της αμυντικης βιομηχανιας της γειτονου δεν μπορει να υποτημηθει. Θα υπαρξουν αρνητικες επιπτωσεις στο συγκριτικο στρατιωτικο ισοζυγιο ισχυος απο καποια στιγμη και μετα. Δεν μπορουμε επισης να βασιστουμε σε ασχημες «επιδοσεις» της τουρκικης οικονμιας. Τα τελευταια 17 χρονια μετα την χρεωκοπια, απεδειξαν οτι αυτοι το «παθημα» τους εγινε «μαθημα» και φροντιζουν να αποφυγουν αν επαναληφτει ενα παραπλησιο φαινομενο. Λιγο, πολυ, τα καταφερνουν. Στην εδω πλευρα του αιγαιου, δεν φαινεται να εχει… Read more »

T.D
Guest
T.D

Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερο .Νομίζω ότι θα φουντάρει η Τουρκία χωρις δική μας θερμή ανάμειξη.Εμείς πρέπει να αυξήσουμε τη θητεία ,να μεταρυθμίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις στον τομέα Δομής κλπ και να δουλεψουμε λίγο περισσότερο με τους εφέδρους. Το κλειδί είναι η Κύπρος,εκεί θα δούμε τα όρια της γείτονας “υπερδύναμης ” και τι θέση θα πάρουν οι Αμερικάνοι .οι Γάλλοι κλπ .Μιλάω για τις γεωτρήσεις φυσικά.Εκεί θα δούμε και τα όρια της σκέψης του Ερντογάν.Εγω πάντως ποιό πολυ ανησυχούσα με το Δόγμα Νταβούτογλου(Με αυτό η Τουρκία οντως θα μπορουσ ενα παει πολύ ψηλα) παρά με αυτα που κανουν τώρα… Read more »

aris32
Member
aris32

η ελλαδα απλα δεν εχεις μακροχρονια σχεδιασμο και προτεραιοτητες . και οφειλεται οτι το καθε σωμα το καθε οπλο θελει καινουρια κατι που δεν μπορει να γινει . αλλαζοντας την στρατιωτικη ηγεσια , που μετα το 74 απλα εχει ευνουχηθει , ανα σχεδον 2 χρονια δεν μπορεις να εχεις μακροχρονιο σχεδιασμο . Θα ξεχασουμε οτι μετα τα Ιμια που καναμε ενα μεγαλο εξοπλιστικο προγραμμα τι ευκαιριες χασαμε ? και με τα ιδια χρηματα ποσα περισσοτερα οπλικα συστηματα θα ειχαμε ? να τα παρουμε απο την αρχη . Πολεμικη αεροπορια – ενω αγορασαμε 170 φ16 δεν καναμε ποτε γραμμη παραγωγης εδω… Read more »

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Δημήτρης Μαντζος 336, sotbak και λοιποί που να διαβάσετε και την συνέχεια έχω πολλά να γράψω και θα τα γράψω, ήρθε η ώρα της αλήθειας!

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ανυπομονώ να τα διαβάσω. Στο μεταξύ, σε κάποιο τεύχος στη δεκαετία του 90 υπήρχε μια αναφορά στο πόσο φτωχή ήταν η επίδοση μιας μονάδας που υπηρετούσε ένας αναγνώστης. Ενα εξαιρετικά χιουμοριστικό κείμενο που δυστυχώς δεν το έχω πλέον πρόχειρο. Η τότε απάντηση της “Π&Δ” ήταν απίστευτα πετυχημένη: οι ένοπλες δυνάμεις είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας οπότε στο στρατό υπάρχουν τα ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Αρα όλα τα ανάλογα άρθρα στηρίζονται στο φαύλο κύκλο που περιγράφει ο φίλος μου ο Σπύρος: για να ξεκολλήσουμε από την κρίση πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα τα οποία όμως μπορούν… Read more »

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

Έχουμε καφετέριες να φτιάξουμε καφέδες να πίνει όλη η Ευρώπη πέντε φορές τη μέρα. Αυτοκίνητα, πλοία , αεροπλάνα δεν ξέρουμε και πλέον δεν μπορούμε να φτιάξουμε. Μπορούμε όμως να αφουγκραστούμε την γεωπολιτική κατάσταση γύρω από την χώρα μας και σιγά σιγά να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές και όχι μόνο απαιτήσεις της χώρας μας. Αν όμως βάζουμε τρικλοποδιά στον ίδιο μας τον εαυτό τότε μπορούμε μάλιστα να σταματήσουμε τις εκδιώξεις τουρκικών αεροσκαφών όταν αυτά παράνομα εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας γιατί είναι πραγματικά χαμένος κόπος και χρόνος , ακόμα και η ζωή των Ελλήνων πιλότων που επιχειρούν με αυταπάρνηση. Εννοώ ένα πολύ… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Μαζί με τις καφετέριες βάλε και τα -τυρόπιτα φραπές 1.5 ευρώ και το νεράκι δώρο. Εχει γεμισει ο τοπος.

GDIKEOS
Member
GDIKEOS

Tango Alpha όλα μπορούν να γίνουν αν το θελήσουμε. Τώρα στο ερώτημα που μου έκαναν πάντα που θα βρούμε τα χρήματα για να τα κάνουμε αυτά; θα απαντήσω πως θα μπορούσαμε να είχαμε κατασκευάσει δυο εργοστάσια επεξεργασίας των θειούχων μεταλλευμάτων από το 1973 και όχι να τα στέλνουμε ανεπεξέργαστα στο εξωτερικό, μέσος όρος δεκαπενταετίας με της πιο χαμηλές τιμές καθαρά ετήσια έσοδα παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ! Λεφτά υπήρχαν δεν θέλαμε ποτέ όμως να δουλέψουμε για το καλό του τόπου. Μελέτες υπήρχαν με χαμηλού κόστους-ρίσκου συστήματα αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα συνεχές όχι! Εδώ έδιναν κονδύλια απλόχερα από ΝΑΤΟ ΕΟΚ… Read more »