- Advertisement -

Αναλυτικά οι εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές ΕΔ μέχρι σήμερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

- Advertisement -

Πριν από περίπου ένα μήνα, έγινε γνωστό πως 3.000 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, εξαιτίας της υποτιθέμενης σχέσης τους με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Παρά τη προσπάθεια της Άγκυρας να υποβαθμίσει τις συστηματικές εκκαθαρίσεις που έχουν λάβει χώρα στις ΤΕΔ, η κατάσταση είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη όπως προκύπτει από τα νούμερα που θα σας παραθέσουμε στη συνέχεια.
Είναι αλήθεια πως οι ΤΕΔ προσπαθούν μέχρι σήμερα να συνέλθουν από τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου 2016, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι τουρκικές αρχές δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Σύμφωνα με στοιχεία που είναι σήμερα γνωστά, τουλάχιστον 550 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν συλληφθεί, από τους συνολικά 10.000 που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας, υποστηρίζουν πως το κίνημα του Γκιουλέν, διατηρεί ως τις μέρες μας ένα ισχυρό πυρήνα στις ΤΕΔ. Η Άγκυρα προσπάθησε από τη πρώτη στιγμή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι εκκαθαρίσεις δεν έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο το αξιόμαχό τους. Η νικηφόρα έκβαση της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας”, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία που ανάγονται στο Φεβρουάριο του 2017 (έξι μήνες μετά την έναρξη των εκκαθαρίσεων) και είναι τα πιο πρόσφατα (δημόσια) διαθέσιμα, η μείωση στις τάξεις των “στρατηγών” (στρατηγών/ναυάρχων/πτεράρχων), ανέρχεται στο 40%. Συγκεκριμένα, από 325 “στρατηγούς”, ο αριθμός έχει πέσει στους 201 και στους 3 κλάδους των ΕΔ. Στους χαμηλότερους βαθμούς των αξιωματικών, η μείωση ανέρχεται στο 20% και συγκεκριμένα από 32.451 σε 25.728. Την ίδια στιγμή, 1.400 επιτελικοί αξιωματικοί απολύθηκαν, αριθμός που συνιστά μείωση 77%, ενώ ο θεσμός τους έχει πλέον καταργηθεί.
Ανάμεσα στους ανώτατους αξιωματικούς που απομακρύνθηκαν ή συνελήφθησαν, συμπεριλαμβάνονται 4 στρατηγοί, 39 αντιστράτηγοι/υποστράτηγοι και 126 ταξίαρχοι. Ανά κλάδο, αυτό μεταφράζεται σε 44% των ανώτατων αξιωματικών του Στρατού, 42% της Αεροπορίας και 58% του Ναυτικού. Ακόμη 586 συνταγματάρχες εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση τον Αύγουστο του 2016.
Τούρκοι πιλότοι
Η ομάδα αξιωματικών που επηρεάστηκε περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις, ήταν αυτή των πιλότων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ). Πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, η ΤΗΚ διέθετε δυο πιλότους για κάθε ένα από τα 320 μαχητικά που διαθέτει. Η απομάκρυσή 240 πιλότων, μείωσε αυτή την αναλογία (αεροσκάφους/πιλότου) σε σχεδόν 1/1,2 ήδη από το Σεπτέμβριο του 2017. Είναι προφανές πως για να επιστρέψει η ΤΗΚ στο προ πραξικοπήματος επίπεδο από άποψη διαθέσιμων πιλότων, εκπαίδευσης κτλ, ενδέχεται να χρειαστούν 2-3 χρόνια.
Στους παραπάνω αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απομακρύνθηκαν από τη Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό Σώμα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης αξιωματικών, επιχειρήθηκε να επιλυθεί με την αύξηση των αποφοίτων από τις ανάλογες σχολές. Ο αριθμός των αξιωματικών για παράδειγμα που λόγω εκκαθαρίσεων έπεσε από τους 32.451 στους 25.728, εμφάνισε μια αύξηση φτάνοντας τους 27.000. Και πάλι όμως οι αριθμοί δεν έχουν φτάσει αυτούς που υπήρχαν πριν την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως το Δεκέμβριο του 2016, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ανακοινώσει πως ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στις ΤΕΔ, έπεσε από τα 518.166 άτομα στα 355.212, γεγονός πως συνιστά μείωση κατά 1/3. Ωστόσο έκτοτε έχουν γίνει προσλήψεις αρκετών χιλιάδων σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Iomar

Καλησπέρα,
Άμα τους εκ-καθαρίσουν όλους θα είναι ακόμη καλύτερα, νομίζω.

Kostas

μια διαφωνία: λέτε αποτυχημένο. Μηπως η λέξη «στημένο» πραξικόπημα αντικατοπτρίζει καλυτερα την πραγματικότητα;

Spyros

“…ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στις ΤΕΔ, έπεσε από τα 518.166 άτομα στα 355.212…”
Εμείς αν δεν κάνω λάθος έχουμε κάπου 60.000. Εκτός αν το νούμερο αυτό αφορά μόνον τον ΕΣ, αν με διορθώσει κάποιος…

Thras

Από 25.000 σε ΠΝ και ΠΑ και περίπου 95.000 στον ΕΣ. Σύνολο περίπου 140.000 – 150.000!

stelios1974

Συγγνώμη που βγαίνω εκτός θέματος (σε σχέση με το θέμα του άρθρου).
Αλλά τα κράνη που φοράνε οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι σαν να τα πήραν από την ταινία Starship Troopers του 1997;

4Horsemen

Με σειρές του 1.000.000 (!) δεν έχουν ανάγκη… Με τόσα νιάτα, πολύ σύντομα θα επανέλθουν… ακμαιότατοι

Thras

Είπαμε να υπερβάλλουμε αλλά όχι και έτσι!
Δηλαδή αν έχουν 4 σειρές ανά έτος με 12μηνη θητεία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν 4.000.000 μόνο σε κληρωτούς!!!
Να θυμίσω ότι πάνω απο τους μισούς “τούρκους” σε ηλικία στράτευσης, είναι κουρδικής καταγωγής λόγω πτώσης του ρυθμού γεννήσεων των τούρκων και αντίστοιχη αύξηση των κούρδων.

4Horsemen

Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα στοιχεία είναι συντριπτικά: η Τουρκία διαθέτει 35 εκ. κατάλληλους προς στράτευση άνδρες έναντι 4 εκ. της Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο 1.36 εκ. Τούρκοι φτάνουν σε στρατεύσιμη ηλικία, έναντι 105.000 Ελλήνων.

Thras

Αυτό το νούμερο είναι 3 φορές μικρότερο από το αρχικό που έγραψες. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και λύσεις.
Σε παρόμοια αν όχι χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το Ισραήλ με τα γειτονικά του αραβικά κράτη, αλλά ανέλαβε δράση και βρέθηκαν λύσεις!

4Horsemen

Έχεις δίκιο. Έπρεπε να γράψω “σειρά” ανά έτος.
Σχετικά με το Ισραήλ, πέραν του ότι έχει πυρηνικά (σε αντίθεση με την Ελλάδα), αξίζει να αναφερθεί ότι η μέση γονιμότητα (γεννήσεις ανά γυναίκα) είναι 3,1 (!), όταν στην Ελλάδα είναι 1,3 (!!)

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

99
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά MDL
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά MDL

Related News

Αλβανία: Πλήρης επιτήρηση εναέριου χώρου με λειτουργία νέου ραντάρ

Η Αλβανία έχει θέσει σε λειτουργία έναν νέο σταθμό ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή της Σκόδρας, αποκτώντας μετά από αρκετά χρόνια τη δυνατότητα πλήρους επιτήρησης...

Η Victoria Stavridou-Coleman, η νέα επικεφαλής της DARPA

H Victoria Stavridou-Coleman είναι η νέα επικεφαλής της DARPA, του κέντρου έρευνας και τεχνολογίας του αμερικανικού Πενταγώνου.Με καταγωγή από την Ελλάδα η Coleman είναι...

Ελληνική αντι-Navtex για παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε...