«Η Τουρκία μιλούσε πάντα για πυρηνικά, αλλά όχι με τον ωμό τρόπο του Ερντογάν»

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Τουρκία είχε πάντα πυρηνικές φιλοδοξίες, αλλά ποτέ δεν μίλησε για το θέμα με τόσο ωμό τρόπο όπως πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Arab News», ο Γιακίς υπενθύμισε ότι ο Κενάν Εβρέν συζητούσε η Τουρκία να εργαστεί με το Πακιστάν στην πυρηνική τεχνολογία τη δεκαετία του 1980, ενώ το ζήτημα άγγιξε και ο στρατηγός Ιλμί Οζκιόκ στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το 2006.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται πυρηνικά όπλα για την Τουρκία, μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά

Όπως αναφέρει ωστόσο ο Γιακίς, για να προμηθευτεί πυρηνικά όπλα, η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει (αλλιώς θα υποστεί κυρώσεις) και να βρει κάποιο κράτος που θα τη βοηθήσει στην προσπάθειά της. Επιπλέον, θα πρέπει να αναπτύξει έναν πύραυλο που θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή, αλλιώς θα πρέπει να βρει ένα κράτος που θα της τον χορηγήσει. Σύμφωνα με το «Ahval», ο Γιακίς θεωρεί ότι ο Ερντογάν δεν γνωρίζει όλες τις συνέπειες από τη δήλωσή του, αλλά η ιδέα μιας Τουρκίας η οποία θα έχει πυρηνικά, μπορεί να γοητεύσει τους Τούρκους πολίτες…

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrisx
Member
dimitrisx

Αν δεν κάνω λάθος η Τουρκία έλαβε μέρος στην ανάπτυξη της λεγόμενης μουσουλμανικής ατομικής βόμβας (Πακιστάν), αλλά και στην συγχρηματοδότηση της από κοινού με το Πακιστάν και Σαουδική Αραβία. Ακόμη εν μέσω του εμφυλίου στην Ουκρανία, θέλησε να αγοράσει τα σχέδια του πυραυλικού φορέα ss-18, εκμεταλλευόμενη την οικονομική δυσπραγία, της Ουκρανίας, λόγο των Ρωσικών κυρώσεων. Η παρέμβαση της Ρωσίας απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο. Η Τουρκία δουλεύει μεθοδικά και σε βάθος χρόνου προς επίτευξη των στόχων της. Και βέβαια ως μεγάλη καιροσκόπος δεν αφήνει όποια ευκαιρία της παρουσιαστεί.

tomauromati
Guest
tomauromati

Υπάρχει κανείς άλλος που πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε τη δική μας επιχείρηση Οπερα;

zipo's
Guest
zipo's

Καλό !!! Εεεεε, λεγόμαστε Ελλάδα και όχι Ισραήλ. Καταλαβαίνετε τι εννοώ…

tomauromati
Guest
tomauromati

Καταλαβαίνω τι εννοείτε και συμφωνώ. Επίσης όλα είναι διαφορετικά εκτός ίσως από το διακυβευμα. Το γεγονός παραμένει : δεν πρέπει να επιτραπούν τετελεσμένα σε αυτή την περίπτωση με οποιοδήποτε κοστος.