Τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα T-129 για το Πακιστάν;

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 19
  •  
  •  

Το ενδιαφέρον του Πακιστάν για το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 δεν είναι κάτι καινούριο, έχουμε εξάλλου αναφερθεί σ’ αυτό και στο παρελθόν αναλυτικά. Φαίνεται όμως ότι παρά τις μη επιτυχείς διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν το βάζει κάτω.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ισμαήλ Ντεμίρ, διευθυντή της SSM (Υποδιεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών) υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με το Πακιστάν και θα μπορούσε να υπογραφτεί συμβόλαιο στις επόμενες εβδομάδες.

Το προφανές πρόβλημα για το Πακιστάν θα ήταν η πολυτυπία που θα ήταν αποτέλεσμα της προμήθειας ΚΑΙ του T-129, καθώς η χώρα αυτή διαθέτει ήδη επιθετικά ελικόπτερα AH-1F/S, Mi-35 ενώ αναμένει την παράδοση και των πρώτων τριών (από σύνολο δώδεκα) ελικοπτέρων ΑΗ-1Ζ King Cobra.

Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να υπογραμμίσουμε πως παρά το ότι το ελικόπτερο είναι ιταλικής σχεδίασης κι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει δικά της όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα σ’ αυτό, το πιο κρίσιμο σύστημα του ελικοπτέρου, ο κινητήρας του δηλαδή, παραμένει αμερικανικός και απαιτεί άδεια για την εξαγωγή του…

To ελικόπτερο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2009. Παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό το Μάη του 2014 και μέχρι στιγμής σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του scramble έχουν κατασκευαστεί 39 ελικόπτερα.

Χρησιμοποιείται εντατικά σε επιχειρήσεις στην Συρία σε πραγματικές συνθήκες, όπου είχε και μία απώλεια στις 10 Φεβρουαρίου φέτος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 19
  •  
  •