Τουρκία: Ερντογάν και Μέι “έκλεισαν” συμφωνία 100 εκ. λιρών για το TF-X

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην Άγκυρα (η πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη στην Άγκυρα μετά το πραξικόπημα) υπεγράφη -από τους επικεφαλείς των BAE Systems και Turkish Aerospace Industries (TAI) με τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ παρόντα, μια πολύ σημαντική συμφωνία, που σχετίζεται με την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X. Η συμφωνία, που έχει αξία ύψους 100 εκ. λιρών Αγγλίας, προβλέπει την ενεργό συμμετοχή της BAESystems στην ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού με συνεργασία “εκατοντάδων Τούρκων και Βρετανών μηχανικών” όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας. Η Τερέζα Μέι σύμφωνα με τις δηλώσεις “είχε την ευκαρία να θίξει και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα”, κάτι όμως που μάλλον είναι ήσσονος σημασίας για την βρετανίδα πρωθυπουργού. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως αντιστοίχη συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η τελευταία έχει δείξει έμπρακτα την απέχθειά της στις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (και θα την έδειχνε περισσότερο αν δεν ήθελε να καταρρεύσει η συμφωνία επαναπροώθησης για το προσφυγικό). H Μεγάλη Βρετανία με την σειρά της προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εμπορικούς εταίρους στην μετά ΕΕ εποχή κάτι που φανερώνει και η δήλωση της Μέι πως “η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει πως η Βρετανία είναι ένα μεγάλο εμπορικό παγκόσμιο έθνος, και είμαστε ανοιχτοι στις “δουλειές” (This agreement underlines once again that Britain is a great, global trading nation and that we are open for business).


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Κώστας
Guest
Κώστας

Και έρχεται συμφωνία για το Altay…… Οι Βρετανοί θα συμβάλουν στο θέμα του κινητήρα.

dimitrov
Member
dimitrov

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Κι εμείς ακόμα στον λάκκο ……

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Εδώ και μια δεκαπενταετία τουλάχιστον (για να μην πούμε από πάντα!)

dimitrov
Member
dimitrov

Το χειρότερο είναι πως θα παραμείνουμε in deep shit για πολύ ακόμα …. Μάλλον ο ναύαρχος Αντωνιάδης ήταν ρεαλιστής σε αυτό που είχε πει …..

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Η λυση στο Κυπριακο ειναι μια υποθεση χαμενη απο χερι. Business as usual για τα Αγγλακια…

4Horsemen
Member
4Horsemen

Όπως πάνε (δικό τους άρμα μάχης, επιθετικό ελικόπτερο, μαχητικό 5ης γενιάς, δορυφόρος, 80.000.000 (και νέος ηλικιακά) πληθυσμός, F-35, ιπτάμενα tankers, εμπειρία από πολέμους και -μελλοντικά- αεροπλανοφόρο, παραγωγή πυρηνικής ενέργειας κ.ο.κ.), δεν θα μάς σώνει όχι η δική μας άμυνα (προφανώς), αλλά ούτε και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι αυτά είναι τα νέα της προηγούμενης δεκαετίας.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Μάλλον “κλείνουν” για το θέμα κινητήρας-ες γενικώς…

Δημητρης
Guest
Δημητρης

Οι Βρετανοί χρειάζονται συμφωνίες όπως και κάθε χώρα. Οι κυρώσεις της Ευρώπης αφήνουν κενό που θα ήταν ανόητοι να μην εκμεταλλευθούν. Από εκεί και πέρα η Rolls Royce έχει πολύ καλούς κινητήρες ενώ υπάρχει τεχνογνωσία στην χώρα και για κινητήρες αρμάτων (όχι σαν τους Γερμανικούς ). Ακόμη το Challenger βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν θα ήθελαν , για λόγους περηφάνιας, να βρεθούν με Leo. Άρα ένα Βρετανικό Altay ως δόλωμα, παίζει πολύ λογικά.

montif74
Member
montif74

Αγγλοι και Τουρκοι αναπτύσουνε στελθ μαχητικό. Σαν τουρκο-ποντιακό ανέκδοτο ακούγεται.Και με 100 εκατομύρια τί ακριβώς θα κάνουνε? 1/2 αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας ? Ωραία τα μακέτα αλλά η ανάπτυξη ενός τέτοιου αεροσκάφους προυποθέτει πολλά δις που σε καμια απο τις 2 χώρες δεν διαθετει.

Το Altay στο τελος στο όνομα θα ειναι τουρκικό.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Δεν καταλάβατε μάλλον. Οι Τούρκοι έχουν προϋπολογίσει 6 δις δολάρια. Ούτε το αναπτύσσουν με τους Βρετανούς. Συνεργάζονται σε κάποιους τομείς και τα 100 εκατ είναι για να ξεκινήσει η συζήτηση!