Αύξηση 24% των πωλήσεων όπλων από την Τουρκία σύμφωνα με το SIPRI

3
773
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με έκθεση για τις πωλήσεις όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), η Τουρκία αύξησε κατά 24% τις πωλήσεις όπλων της. Δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι πωλήσεις, δηλαδή αν αφορούν αποκλειστικά νέα συστήματα ή και αναλώσιμα (πυρομαχικά).

Από τις έχουσες έδρα στην Τουρκία εταιρίες, η εταιρεία ηλεκτρονικών Aselsan με πωλήσεις 1,4 δις δολάρια έφτασε στην 61η θέση μεταξύ 100 εταιριών από όλο τον κόσμο, ενώ η αεροπορική βιομηχανία ΤΑΙ με πωλήσεις 1,22 δις δολαρίων έφτασε στην 70η θέση. Πέρσι η Aselsan ήταν στην 68η θέση και η TAΙ στην 77η,

Στην αναφορά τονίζεται ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η Τουρκία αναπτύσσει την δική της βιομηχανία όπλων, ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση, όπως και την επιθυμία της για ακόμη λιγότερη εξάρτηση της από εξωτερικούς προμηθευτές.

Οι αναφορές του SIPRI είναι σε μεγάλο βαθμό απλά ενδεικτικές και δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψιν για ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων που ακολουθεί έχει αμφισβητηθεί στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, πριν κάποια χρόνια είχε παρουσιάσει την Ελλάδα μέσα στους 5 μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως, πράγμα που φυσικά είναι αστείο μόνο στο άκουσμα, πέρα από το ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε επιβάλλει εμπάργκο στον εαυτό της αποφεύγοντας αγορές ακόμα και αναλώσιμων.

Η στρεβλή αυτή εικόνα είχε προκύψει λόγω του ότι το SIPRI υπολόγιζε στις εισαγωγές τις αποπληρωμές δόσεων για οπλικά συστήματα που είχαν παραγγελθεί πριν πολλά χρόνια (υποβρύχια Type 214, NH90 κτλ).

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι τότε εκθέσεις του είχαν γίνει clickbait «σημαία» σε διάφορα ΜΜΕ στο εξωτερικό και δυστυχώς και στο εσωτερικό παρουσιάζοντας μία εντελώς άκυρη εικόνα για τις αμυντικές προμήθειες με αποτέλεσμα ακόμα και παραλαβή δωρεάν μεταχειρισμένου υλικού να αντιμετωπίζεται με τον φόβο πολιτικού κόστους…

Δεν θα πρέπει να μας προξενήσει εντύπωση αν τελικά στις τουρκικές πωλήσεις συνυπολογίζει και την πώληση Τ129 στο Πακιστάν, που αν κι έχει συμφωνηθεί κι υπογραφτεί, βρίσκεται στον αέρα για τους γνωστούς λόγους.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Z10V
Guest
Z10V

Μπράβο στην Τουρκία, οι επενδύσεις και η καλή δουλειά αποδίδει

chikichiki
Guest
chikichiki

Αν κατάλαβα καλά μετρά τις πωλήσεις τουρκικών εταιρειών, είναι πωλήσεις προς το εξωτερικό μόνο ή και από εξοπλιστικά της τουρκικής κυβέρνησης; Είπαμε, κάνουν πρόοδο, αλλά φαίνονται λίγο…”φουσκωμένοι”.

Ilker
Guest
Ilker

From the translated version of this article I guess the last sentence means “It should not impress us if these numbers include T129 sales” .Well then you should be impressed ,because these numbers does not include milgem or T129 sales.These numbers are from 2017 data.According to Ismail Demir , platform sales will be included to financial reports of 2019.