Θα επηρεαστεί η Ευρώπη από τη κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας;

4
1175

Με την αξία της τουρκικής λίρας να βρίσκεται στα Τάρταρα και τις προγνώσεις για τη τουρκική οικονομία να είναι καθόλα αρνητικές, μια ανησυχία που έχει διατυπωθεί είναι κατά πόσο η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας θα επηρεάσει την Ευρώπη.

Το πρόβλημα με τη τουρκική οικονομία, είναι η έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στη γειτονική χώρα. Η ανησυχία ενισχύθηκε από χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ECB), εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή την έκθεση των εκ της ευρωζώνης προερχόμενων πιστωτών στη Τουρκία. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν δανείσει σε Τούρκους $83.3 δισ., οι γαλλικές $38.4 δισ. και οι ιταλικές $17δισ. Μερικές από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη “έκθεση” είναι οι BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Με τη λίρα να έχει χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου, το πληθωρισμό στο 16% και κυρίως με την πλήρως ελεγχόμενη ανελαστική οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν, οι ανησυχίες για την ΕΕ μοιάζουν δικαιολογημένες.

Σύμφωνα ωστόσο με τη DW, έκθεση της Berenberg Bank επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και των (ελεγχόμενων) χαμηλών επιτοκίων (της τουρκικής ΚΤ), δεν θα έχουν ουσιαστικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ευρωζώνη. “Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Τουρκία σημείωναν μείωση κατά 20%, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν θα συρρικνωνόταν περισσότερο από 0,1%.

Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκες εξαγωγές προς τη Τουρκία χάνονταν, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει πως οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι ικανές να αναγνωρίζουν έγκαιρα το πρόβλημα και να κατευθύνονται σε νέες αγορές. Πουλώντας προϊόντα αλλού θα αντιστάθμιζε μέρος των απωλειών και μόλις η κρίση στη Τουρκία τελείωνε, η κατάσταση θα διορθωνόταν γρήγορα.

Η ανάλυση της Berenberg καταλήγει στο συμπέρασμα πως η έκθεση της ΕΕ στις τουρκικές τράπεζες είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, οι εποπτικές αρχές διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία να περιορίσουν τη ζημιά, χωρίς να προκληθεί ύφεση στην ευρωζώνη.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το “οθωμανικό χαστούκι” επέστρεψε στα μούτρα του Έρντυ και έκανε και θόρυβο. Καθαρή περίπτωση διεθνούς διαπόμπευσης μετά τις μαγκιές τους.
  Όσον αφορά την τουρκική οικονομία η απότομη κατακρήμνιση της λίρας είναι μόνο η αρχή. Και μην ακούω για αύξηση εξαγωγών και τουρισμού, γιατί η αύξηση αυτή θα φέρνει μικρότερο συνάλλαγμα αφενός και αφετέρου η εμπιστοσύνη σε μια οικονομία με νόμισμα άνευ αξίας είναι μηδενική. Ας κάνουμε τα κουμάντα μας να δελεάσουμε όσους επενδυτές θέλουν να αποχωρήσουν από την γείτονα.
  Παρεμπιπτόντως η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ ωραία όλες τις εποχές του χρόνου και πλέον πάμφθηνη!

  • Προς το παρον οι Τουρκοι “φιλοι” μας εχουν φτωχυνει κατα 50-60% σε λιγους μηνες και τα χειροτερα ερχονται.
   Η Τουρκια δεν μπορει να αποφυγει το μοιραιο παροτι εχει παραγωγικο ιστο κυριως διοτι δεν εχει αυταρκεια σε πρωτες υλες και ενεργειακα αποθεματα.
   Η πτωση της Τουρκιας δεν οφελει την Ελλαδα οικονομικα (αν και δημιουργει ευκαιριες) ομως θα φρεναρει τον εξοπλιστικο της ιστρο και θα μας δωσει χρονο να ξεπερασουμε τα δικα μας προβληματα. Η πτωση της τουρκικης οικονομιας ειναι ο μονος τροπος διατηρησης της ισορροπιας ισχυος.

Comments are closed.