Πού θα καταλήξουν τα έξι τουρκικά F-35A;

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Lockheed Martin (LM) ετοιμάζεται να προσφέρει τα έξι τουρκικά μαχητικά F-35A στην Ολλανδία, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας και γενικός διευθυντής του προγράμματος F-35 Greg Ulmer ανέφερε στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το «Nederlads Dagblad», ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της LM έκανε την πρόταση στην αεροπορική βάση Leeuwarden, στην εκδήλωση άφιξης του πρώτου επιχειρησιακού F-35A στη Βασιλική Ολλανδική Αεροπορία.

Τα ολλανδικά F-35A… παρά την περιπέτεια

Με βάση τον Ulmer, τα έξι F-35A, που προορίζονταν για την Τουρκική Αεροπορία, θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ολλανδία. Τέσσερα από τα F-35A βρίσκονται στην AFB Luke και τα άλλα δύο είναι στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής εταιρείας στο Fort Worth. Το πέμπτο τουρκικό F-35A έκανε την πρώτη του πτήση την 1η Οκτωβρίου 2019.

Η Ολλανδία προχωρά στην απόκτηση επιπλέον εννέα F-35, έναντι €1 δισ.

Όπως επισημαίνει το «Scramble», αν η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνήσει, αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε τα έξι μαχητικά θα οδηγήσουν στην κατασκευή τριών και όχι εννέα F-35A στην Ιταλία είτε η Ολλανδική Αεροπορία θα καταλήξει να έχει 52 και όχι 46 αεροσκάφη του τύπου. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν θετική κατάληξη θα έχει συνέπεια την ταχύτατη παραλαβή των έξι μαχητικών. Εκτός από την Ολλανδία, άλλοι πιθανοί αποδέκτες των τουρκικών F-35A θεωρούνται οι ΗΠΑ, το Βέλγιο ή η Πολωνία.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στο θέμα της (μη) επιστροφής της Τουρκίας στο F-35», λέει η Ellen Lord

Μετά την έναρξη παραλαβής του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται στην ανάθεση έργου για τις Lot 12 & 13 μαχητικά για την Τουρκία, αν και θα έπρεπε να υπάρχουν 5-10 αεροσκάφη.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Anios
Guest
Anios

Ωραία. Προχωράει κι άλλο η τελεσίδικη αποκοπή τους από το πρόγραμμα. Αν γίνει αυτό, προφανώς θα είναι πια το σημείο χωρίς επιστροφή. Ελπίζω να μη λειτουργήσει ωστόσο αυτό για μας (ακόμη περισσότερο) καθησυχαστικά στο ζήτημα της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της αεροπορίας και του στρατού μας γενικότερα.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μην με μπερδεύεται τώρα.
Αφού ο Ακάρ το είπε καθαρά , δεν παίρνουμε S35 γιατί θα παραλάβουμε τα F35.

George74
Member
George74

Όσο θα έχουμε τον Τράμπ, θα έχουμε πίκρες. Το F-35 θα το πάρον οι Τούρκοι, μας αρέσει, δε μας αρέσει. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε να πάμε σε τουλάχιστον καμιά 10αριά F35. Αν πέρναμε 1-2 το χρόνο τα επόμενα 5 χρόνια, να μπούμε στο θέμα 5ης γενιάς και σε συνεργασία με τα F16V, καλό θα ήταν.
Καλύτερα ακόμα να μπούμε σε οικονομικότερες λύσεις. Τα επανδρωμένα μαχητικά σε καμιά 20-30αριά χρόνια θα αρχίσουν να αποσύροντε. Πρέπει να μπούμε σε εθνικό UAV…μπορούμε.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

πρακτικά και τεχνικά αδύνατον να γινει αυτό που λες γιατι καταρχήν δεν εχουμε τις υποδομές ετοιμες, δεύτερον σε γνωστή χώρα οι υποδομές κόστισαν 1bill οπότε δεν εχουμε ουτε τα χρηματα για τις υποδομές. Επίσης δεν εχουμε μπει στη λίστα με τις προσεχείς παραγγελίες. ακομα και να είχαμε να πληρώσουμε τα μαχητικά και τις υποδομές θα καναμε 5 χρόνια να παραλάβουμε το πρώτο ζευγάρι.
τέλος δεν έχουμε τα λεφτά για 12 μαχητικά του τύπου (οχι δεν κοστίζουν μόνο 80m).
Επίσης δεν συμφέρει η διατήρηση στόλου μικρότερου των 40 αεροσκαφών.

Miscojones
Member
Noble Member
Miscojones

Λίγο περίεργο γιατί η Τουρκία έχει πληρώσει για να τα πάρει. Θα της μεταφέρουν τα χρήματα από την πώληση στην Ολλανδία ή θα τα πουλήσει η ίδια εκεί;

tomauromati
Guest
tomauromati

Έχετε κάποια πηγή για το τι έχει πληρώσει η Τουρκια; Έχω βρει για τα χρήματα της συμμετοχής στη αναπτυξη και παραγγελία 6 αεροσκαφών. Αυτά έχουν πληρωθεί;

Evanos
Member
Noble Member
Evanos

Κανονικά θα έπρεπε να μπούμε σφήνα και να τα διεκδικήσουμε εμείς χτίζοντας σταδιακά μια μοίρα..

Ειναι ιδανική περιπτωση απο πλευράς πολυτιμου χρόνου καθώς ειναι ετοιμοπαράδοτα
και θα δώσουν άμεσα έναν αέρα υπεροχής..
Το κόστος για τόσο μικρό αριθμό δεν ειναι δυσθεώρητο..
Ενώ και Αμερικανοί γιατί να πουν όχι σε έναν τόσο πιστό και ενεργό σύμμαχο
την στιγμή που θα κέρδιζαν και μια αγορά που δεν την είχαν στο άμεσο προγραμμα..

Ασε και την καζούρα που θα κάναμε και εμείς και Αμερικανοί στους καμπόσους Τούρκους..

Anios
Guest
Anios

Αυτό θα ήταν η κανονικότητα, με την οποία δυστυχώς έχουμε πάρει διαζύγιο. Ενώ, αρκεί να σκεφτεί κανείς και τους τούρκους πιλότους που έβλεπαν καμαρώνοντας την ημισέληνο, πάνω στα ίδια σκάφη θα έβλεπαν ξαφνικά τη γαλανόλευκη. Θα χρειάζονταν τότε επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

ουτε τις υποδομές δεν εχουμε να πληρώσουμε να φτιαξουμε οχι τα αεροσκάφη….

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Έχεις δίκιο. Αλλά νομίζω ότι για αυτό λέει ο «συνάδελφος» πάνω ότι δεν είμαστε κανονική χώρα. Αν είμασταν το υπερπλεόνασμα θα πήγαινε σε κινήσεις που σου δίνουν δύναμη, όχι ψήφους.

Μην πιάσουμε το πρόσφατο παράδειγμα των ναυπηγείων, για το πώς παρουσιάστηκε, για να μην προκαλέσει αντιδράσεις…

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

δεν μου αρέσει να πολιτικοποιώ τις συζητήσεις σε αυτό το site…. σε κάθε περίπτωση μερίδιο ευθύνης εχει και ο λαός που πλην των 10.000 που διαβάζουν εδω μέσα οι υπόλοιποι θεωρούν πεταμένα λεφτά τα οπλικά συστήματα σε βαθμό σκανδάλου,

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Και εγώ δεν κατηγορώ τον υπουργό. Κατηγορώ το εκλογικό σώμα στο οποίο απευθύνεται….

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν έχουν παραδοθεί επίσημα 2 από τα μαχητικά στην ‘φίλη και σύμμαχο’; Αυτό δεν σημαίνει πως είναι ιδιοκτησία της, τυπικά τουλάχιστον;

Αν είναι έτσι, δεν είναι αναμενόμενο πως η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει (με κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα, το πιθανότερο) για την ‘μεταβίβαση’ των μαχητικών σε τρίτη χώρα;