Αρχίζει το “ξήλωμα” της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35; H ισραηλινή ΙΑΙ κι άλλες στην θέση της TAI/TUSAS

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με τον πάντα πολύ καλά πληροφορημένο συνεργάτη μας Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) τρεις ισραηλινές εταιρείες με επικεφαλής την ΙΑΙ ετοιμάζονται να πάρουν την θέση της τουρκικής εταιρείας ΤΑΙ αλλά και άλλων 9 τουρκικών εταιρειών στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.

Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία συμμετέχει σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα, και σύμφωνα με τουρκικές πηγές έχει δαπανήσει 1,35 δις δολάρια για το JSF. Τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται με τα χρήματα αγοράς των τουρκικών μαχητικών, απλά είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, ας πούμε η αξία των μετοχών της. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, η Τουρκία θα αρχίσει να λαμβάνει χρήματα όταν το πρόγραμμα γίνει κερδοφόρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον συνεργάτη μας, το σχέδιο της αντικατάστασης είναι αρκετά προχωρημένο, και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός του 2019. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το πλήγμα στο κύρος -κι όχι μόνο- της Τουρκίας θα ήταν ανυπολόγιστο. Φυσικά οι Τούρκοι μέσω διαφόρων αξιωματούχων έχουν τολμήσει να αναφέρουν πως θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ και την Lockheed Martin στα δικαστήρια για υψηλές αποζημιώσεις. Η αλήθεια είναι πως έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, και σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να το πετύχουν. Στην περίπτωση όμως αυτή, δεν υπάρχει Αμερικανός δικαστής που θα επιδίκαζε αποζημίωση στην Τουρκία που συνεργάζεται με την Ρωσία και το Ιράν! Όπως πολλές φορές έχουμε πει, το F-35 είναι το απόλυτο όπλο της Δύσης που θα εξασφαλίσει την ποιοτική υπεροχή απέναντι στους “Ανατολικούς”.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ αναμένεται σύντομα να επιβάλουν ένα πρόστιμο μαμούθ στην τουρκική τράπεζα Halkbank, σαν συνέπεια της συνεργασίας της τελευταίας με το Ιράν. Αν γίνει αυτό, το ποσό θα ωχριά μπροστά στο πρόστιμο που επεβλήθη από τις ΗΠΑ στο Group Volkswagen για το σκάνδαλο των ρύπων, και σίγουρα θα ξεπερνά τις όποιες τουρκικές απαιτήσεις για το πρόγραμμα JSF/F-35.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thomas
Member
Thomas

Υπό κανονικές συνθήκες αποκλείεται να φύγουν οι Τούρκοι από το πρόγραμμα. Με κάποιο τρόπο θα τα βρούν με τους Αμερικανους και θα κρατήσουν τα προσχήματα. Από την άλλη βεβαια είναι γεγονός ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση (και όχι μονο την Αμερική) βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση εδώ και αρκετά χρονια. Με αλλα λόγια είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το που πάει η κατάσταση. Σε καθαρά προσωπικό επίπεδο πιστεύω ότι η Τουρκια θα κάνει την κωλοτούμπα και θα τα βρει με τους Αμερικανους. Το θέμα για εμενα είναι ότι με όλα όσα έχουν γίνει τα… Read more »

Thras
Member
Thras

Αν ο Ερντο καταφερει και επιβιωσει απο την οικονομικη επιθεση που υφισταται πιθανοτατα θα κατευιυνθει προς Ρωσια και Κινα. Για να γινει ομβς αυτο χρειαζεται πολυ ισχυρα λαικα ερεισματα που δεν φαινεται να διαθετει. Η τουρκικη κοινωνια ειναι διχασμενη και μια τετοια κινηση μπορει να οδηγησει σε εμφυλιο…