Γράφημα: ο οπλισμός της ομάδας μάχης πεζικού του τουρκικού Στρατού

37
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το εγχώριο τυφέκιο εφόδου MPT-76 (Millî Piyade Tüfeği – Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού) έχει αρχίσει να παράγεται σε σημαντικούς αριθμούς και να εισάγεται σε υπηρεσία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η συνήθης σύνθεση μίας ομάδας μάχης πεζικού του τουρκικού Στρατού, καθώς κι ο προβλεπόμενος οπλισμός των στρατιωτών που την απαρτίζουν ανάλογα με τον ρόλο της.


Το τυφέκιο ΜΡΤ-76 έχει σχεδιαστεί και παράγεται από την τουρκική εταιρεία ΜΚΕΚ. Αν και το γερμανικής σχεδίασης G3A3 βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία σε μεγάλους αριθμούς, το ΜΡΤ-76 παραδίδεται κατά προτεραιότητα σε μονάδες πρώτης γραμμής στη Ν/Α Τουρκία.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι η μεγάλη ισχύς πυρός σε αντιαρματικά όπλα αφού κάθε ομάδα πεζικού διαθέτει συνολικά τέσσερα φορητά αντιαρματικά Μ72 LAW μίας χρήσης, επίσης κατασκευής της τουρκικής ΜΚΕΚ.

Επιπλέον, ο ένας τουλάχιστον τυφεκιοφόρος-βομβιστής είναι πλέον εξοπλισμένος με το πολυβομβιδοβόλο MGL (επίσης εγχώριας συναρμολόγησης – ΜΚΕΚ) που αποτελεί κάθετη αναβάθμιση σε σχέση με το μονής βολής Μ79 ή το προσαρτούμενο επί τυφεκίου Μ203.

Τέλος οι πολυβολητές των δυο υποομάδων είναι εξοπλισμένοι με βαρύ πολυβόλο MG3, που θεωρείται ομαδικό όπλο και απαιτεί υπηρέτηση δυο ατόμων (χειριστής & γεμιστής) σε σχέση με ελαφρύτερα πολυβόλα όπως το Minimi ή οπλοπολυβόλα όπως το HK11.

Σε αντιδιαστολή το όπλο αυτοάμυνας του πολυβολητή είναι ένα πιστόλι Yavuz 16 της ομώνυμης τουρκικής εταιρείας (αντίγραφο του Beretta 92FS) στο διαμέτρημα των 9χλστ. αντί του συνήθους 0.45.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω σύνθεση και χορήγηση οπλισμού δεν είναι δεσμευτική και μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση. Ωστόσο τείνει να εξελιχθεί στο πρότυπο χορηγούμενου οπλισμού ειδικά στις μονάδες πρώτης γραμμής, αν κι αυτό θα πάρει πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να εξοπλιστεί το σύνολου του τουρκικού Στρατού.

Το τουρκικό τυφέκιο MPT-76 σε μαζική παραγωγή

Πηγή γραφήματος: Graphica Mechanica (τροποποίηση με μετάφραση από την Π&Δ και αναδημοσίευση κατόπιν άδειας)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Guest
mustafa

Οι ισχυρότερες δυνάμεις πεζικού στον κόσμο …
Εγκατάσταση 209 π.Χ.
Πρώτος Διοικητής Μέτε Χαν …
<3<3<3

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Κόψε τα ναρκωτικά. Φιλικά

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ρε Μουστάφα , πάνω που λέω ότι σε κατάλαβα, μου πετάς ένα <3<3<3.

Υ.Γ.
Τελικά ατιμούλικο είσαι Μογγολικής καταγωγής;

Onair
Guest
Onair

Για αυτό έχει γεμίσει ο Έβρος από Τούρκους που το σκάνε από τον ισχυρό σας στρατό…

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Εσυ που τα ξερεις αυτά ειναι αλήθεια οτι η έρημος gobi τότε ήταν θάλασσα?

ETS
Member
Noble Member
ETS

Αρα ειχαν και Ναυτικο!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Εγώ δεν ξέρω από όπλα, ξέρω τι σας κάνουν οι Κούρδοι!

jimeta
Guest
jimeta

MUSTAFAMUSTAFA, δεν πας να μας κάνεις κανένα ιμάμ μπαιλντί ή μπακλαβά και άσε τις μεγαλοστομίες αν είστε ισχυροί κτλ,πάντως η Πτήση πρέπει να σε ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα στις σελίδες της μια και προσφέρει πολύ γέλιο.

observer
Guest
observer

Aπλά 3 φορές πιο ισχυρά εξοπλισμένοι από έναν άλλο γνωστό στρατό που έχει μείνει στην εποχή του Βιετνάμ…..

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Ναι έχεις απόλυτο δίκιο φίλε!!Εγώ ξέρω μια οργάνωση που έχει μείνει στην εποχή του Βιετνάμ. Μπορεί και παλιότερα αλλά ο αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι!!Επειδή το βίντεο είναι του 2019 δεν ξέρω αν ο οπλισμός είναι MTP-76 και αν είναι οι τύποι ομαδάρχες ή υπομαδάρχες!!Η περιοχή είναι στην ΝΑ Τουρκία που εκεί θα πήγαιναν οι πρώτες παρτίδες των υπερόπλων για τα πιο μπαρουτοκαπνισμένα στρατεύματα!!O Mustafa μπορεί να μας διαφωτίσει μιας και γράφει πάντα σχόλιο μήπως και αλλάξουμε πάνα από τον φόβο μας!! lol
https://www.youtube.com/watch?v=AX0c-I38mw4

Spirit
Guest
Spirit

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από ότι φαίνονται με μια πρώτη ματιά.
Το βάρος αυξάνεται δραματικά και η κινητικότητα και το απόθεμα πυρομαχικών είναι μείζον θέμα.
Επίσης δεν νομίζω η σύνθεση που αναφέρει το άρθρο θα είναι γενικευμένη σε όλο τον ΤΣ.

George_K
Member
Famed Member
george_k

Ενώ το LAW είναι σύγχρονο.., και το MG-3 δεν είναι παράγωγο του MG 42. Ξέρεις ποιου.., αυτού που είχαν οι Γερμανοί στον ΒΠΠ… όχι δεν έχει καμία σχέση…

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

παραθέτω ενα link σχετικό: https://amynagr.blogspot.com/2019/05/nea-omada-pezikou.html το οποιο κανει και σχετικη σύγκριση με την αντιστοιχη τουρκικη ομάδα.

observer
Guest
observer

Καλό και διαφωτιστικό το link. Δυστυχώς ο αμυνόμενος πρέπει να διεξαγάγει και αντεπιθέσεις…..Το ΗΚ-11 καλό όπλο, όμως ποτέ δεν το είδα με κιτ για τροφοδοσία με ταινία, άρα δεν είναι ανώτερο από ένα απλό g3. Δυστυχώς ο Τουρκαλάς έχει κατεβάσει δυο Μg 3 στο επίπεδο ομάδας, χώρια το βομβιδοβόλο mgl.Αν πολεμούσα αυτή τη στιγμή η εντολή μου θα ήταν, πάρτα τα όπλα από τους σκοτωμένους Τούρκους και πετάξτε τα δικά σας!!!

Amynagr
Guest

Το MG3 είναι εντελώς ακατάλληλο για την Ομάδα. Δες το παραπάνω σχόλιο μου σε παρακαλώ. Όπως και το ΗΚ-11Α1 είναι ακατάλληλο όπλο για την Ομάδα επδ δεν έχει δυνατοτητα ταινίας. Το ΜΙΝΙΜΙ όμως γ@μ£! και δέρνει.

ΥΓ: Το MG3 με ΔΝΟ και μια ταινία 200 φυσιγγίων ζυγίζει 15-20+ κιλά. Θα’θελα πολύ να δω Τούρκο 6μηνιτη κληρωτου να κάνει πυρ και κίνηση σε βουνό και μπροστά του να έχει αντίσταση…

observer
Guest
observer

Εννοείται δε θα βάλεις το MG3 σε πυρ και κίνηση. Μετά την κατάληψη του ΑΝΣΚ καλείς τον πολυβολητή να κινηθεί. Σίγουρα έχεις δίκιο ότι 2 MG3 καταστρέφουν την ικανότητα ελιγμών της ομάδος.Νομίζω 1 ΜG3 + 1 ακόμα οπλίτη θα έδινε έναν πολύ καλό σχεδιασμό ομάδος και εννοείται και με 1 MGL. Δεν είμαι και αρνητικός στο να έχει κάθε ομάδα και ένα stinger.Bλέπεις οι απέναντι έχουν πολλά ελικόπτερα και καλό είναι να προβλέπουμε και σενάρια υπερκέρασης με αεραποβατικές ενέργειες, ιδίως στον Εβρο. Θεωρώ ότι οι Τουρκαλάδες μας παρουσιαζουν ομάδες που διεξάγουν αεροποβατικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν, πχ αεραπόβαση σε δεσπόζουσες τοποθεσίες… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Για να δώσεις Stinger σε απλή ομάδα πεζικού πρέεπι να είσαι βέβαιος ότι ο χειριστής μπορεί να διακρίνει τα ελληνικά από τα τουρκικά ελικόπτερα…

Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο για το 95% του στρατεύσιμου προσωπικού!

AmynaGr
Guest

Έχεις δίκιο, και να συμπληρώσω ότι Stinger διατείθεται σε εξειδικευμένα στοιχεία Α/Α. Πέραν της αναγνώρισης φιλίων αεροσκαφών, το Α/Α Stinger έχει και δύσκολο χειρισμό. Είναι σαν να λέμε να δώσουμε στον ΤΦ να χειριστεί τυφέκιο Ε.Σ.

AmynaGr
Guest

Και πάλι συγγνώμη για την αργοπορία. Μα αν δεν κονείται το 45% της Ομάδας (4 άτομα) τότε τι είδους πυρ και κίνηση γίνεται;;

Όσον αφορά την προτίμηση σου στo να έχεις MG3 στην Ομάδα, θα συμφωνήσω, κι εγώ θα ήθελα. Μόνο που και η Ελληνική Ομάδα παίρνει ΥΔ ένα στοιχείο MG3, από την Δρια Υποστήριξης. Υπό Διοίκηση όμως, όχι οργανικά ενταγμένο.

Είναι παράλογο να σπαταλάς 4 άτομα για ένα τόσο βαρύ όπλο, μέσα στα πλαίσια της Ομάδας.

George_K
Member
Famed Member
george_k

Το μόνο μειονέκτημα είναι το διαμέτρημα 5,52 σε ομάδα με 7,62. Κατα τα άλλα το minimi είναι το ιδανικό όπλο για υποστήριξη ομάδος.

George_K
Member
Famed Member
george_k

Να σας δω να τρέχετε πυρ και κίνηση με το MG-3 ρε λαγοί.., και τι στον κόσμο… grin

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

Ειλικρινα περιμενεις να δεις πυρ και κίνηση
Εδω εχουν ανανεωσει τοσα και τοσα στο τυφεκιο θα αργουσαν.

Amynagr
Guest

Το MG3 είναι ομαδικό όπλο που υπηρετειται από 3 άτομα κι όχι από 2. Επίσης είναι όπλο που η βέλτιστη θέση του είναι επί τρίποδα, κι όχι με διποδα. Με διποδα, η βολή είναι περιοχής κι όχι σημείου. Επίσης 2 μόλις άτομα για το MG3 σημαίνει πως η αναχορηγια σε πυρομαχικά θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, τι να πρώτοπάρει ο βοηθός;; Πρέπει να κουβαλάει κι εφεδρικές κάννες MG3, ειδικά γάντια, σετ καθαρσεως, ατομικό οπλισμο κοκ….. Η Τουρκική Ομάδα αν και είναι 9 ατόμων στα χαρτιά, στην ουσία είναι 7 ατόμων, διοτι 2 άτομα αναλώνονται στο να βοηθούν τον χειριστή του MG3,… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Γενικά πολύ βαρύς οπλισμός. Με υψηλές απαιτήσεις σε πυρομαχικά κάθε λογής. Άρα πολύ βάρος, πολύ κουβάλημα, σίγουρα μειωμένη ευκινησία. Δείχνει εντυπωσιακό αλλά ….. βέβαια αν σε πηγαίνουν ελικόπτερα και ΤΟΜΑ ….. αλλά πάλι … δεν ξέρω.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Νομιζω οτι αυτο ειναι το σκεπτικό, θα ανοίξουν τα άρματα δρόμο και το πεζικό θα κρατήσει το έδαφος …..τα ελικοπτερα θα τους αφήσουν και σε συνδιασμο με το πυροβολικό απο την μικρασιατική ακτή το πεζικό θα κράτηση έδαφος…….ο οπλισμός ειναι καθαρά επιθετικός τα πολλά law μαλλον ειναι για τα ελληνικά m113 και για χρήση κατα οχυρωμένων θέσεων, το βόμβιδοβολο αντικαθιστά τον όλμο των 60mm……για άλλη μια φορά βλεπουμε τον προσανατολισμό της Τουρκίας που δεν ειναι ο ορεινός αγώνας κατα των Κούρδων…..

Fazer
Member
Member
Fazer

Πολύ βαριά ομάδα πραγματικά ! Πως κάνουν ελιγμό αυτοί με τόσα κιλά, 2 mg3!!!!- 11 κιλά το κάθε ένα μιλάμε για βάρος χωρίς πυρομαχικά, πως τα κουβαλάνε αυτά, φαντάζομαι δεν κουβαλάνε 2000 φυσίγγια που νομίζω είναι το στάνταρ στην δίκη μας ομάδα πολυβόλου που όμως δεν είναι σε διμοιρία κρούσης αλλά είναι διμοιρία υποστήριξης. Το τυφέκιο εφόδου τους δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο, ίδιο βάρος έχει με το G3A3 που είναι πολύ καλό όπλο, σε κάθε περίπτωση θα προτιμούσα ένα γερμανικό όπλο από ένα τουρκικό με τα ίδια χαρακτηριστικά . Δεν βλέπω διόπτρα στην ομάδα τους που αν ισχύει είναι… Read more »

Amynagr
Guest

Η δική μας Ομάδα πλέον έχει 2 σύγχρονα όπλοπολυβόλα με τις απαραίτητες ταινίες σε ειδικές θήκες, συγχονες ΔΝΟ, και δυνατότητα αλλαγής κάννης χωρίς γάντια. ΤΟ ΜΙΝΙΜΙ.

observer
Guest
observer

Ερώτηση…όλο το πεζικό έχει ΜΙΝΙΜΙ?

AmynaGr
Guest

Συγγνώμη που άργησα. Όχι όλο το πεζικό, μόνο αυτό το Μ/Κ και το Μ/Π. Το απλό ΠΖ έχει HK11A1.

Το ίδιο ισχύει όμως για όλους τους στρατούς. Και οι Τούρκοι, στο εφεδρικό ΣΣ της 1ης Στρατιάς έχουν β’ διαλογής υλικά. Στην 3η Στρατιά, έχουν νομίζω γ’ διαλογής.

Mimis
Member
Member
Mimis

Για ομαδες πεζικού με αποστολή αμυντικού, χαρακτήρα, άριστος εξοπλισμός. Για επιθετικούς ελιγμούς που απαιτείται ευελιξία και ταχύτητα…. Καλώς τα παιδιά!!!! Μαζι με τα πυρομαχικά να δω τι βάρος κουβαλάει ο καθένας! Βέβαια, σε συνδυασμό με άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, και ελαφρά θωρακισμένα hamvee …οκ! Γενικά ο εξοπλισμός ομάδας μάχης δε μπορει να είναι στάνταρ. Αλλάζει πάντα με το αντικείμενο της αποστολής, το έδαφος, την παρεχόμενη υποστήριξη κτλ.

Spirit
Guest
Spirit

Ολόστρωτος…

dig itallito
Guest
dig itallito

Το μόνο που “ζηλεύω” από τον εξοπλισμό τους είναι το πολυβομβιδοβόλο MGL. Πιστεύω είναι κάτι που λείπει από τον Ελληνικό Στρατό.

nikos
Guest
nikos

Mgl και όλα καινούργια στο 2020 κύριοι από θέμα εξοπλισμού .Τώρα οι Τούρκοι κρατάνε το πρότυπο των ηπα με πυροβόλα αλλά Γερμανία. Ενδιαφέρον

Thras
Member
Famed Member
Thras

Πραγματικά πολύ βάρος! Μετά από πορεία 3 χιλιομέτρων θα είναι όλοι κατάκοποι. Αν χρειαστεί δε να κάνουν και κρούση με πυρ και κίνηση θα φτάνουν στα 200 μέτρα από την αμυντική γραμμή και θα υποχωρούν (όσοι έχουν μείνει ζωντανοί) λόγω εξάντλησης…

STRATOS
Guest
STRATOS

Συμφωνώ με όλα τα παιδιά που ανέφεραν πόσο άκυρη είναι η σύνθεση της τουρκικής ομάδας πεζικού (9μελής) με τα δύο πολυβόλα MG-3 !!!

Εκτός αν οι τούρκοι πεζικάριοι μοιάζουν με τον Κόναν τον βάρβαρο η συγκεκριμένη σύνθεση οπλισμού είναι εκτός πραγματικότητας και μακάρι να την έχουν υιοθετήσει οι τούρκοι, που στην κυριολεξία θα σέρνονται στο πεδίο της μάχης..

Πολύ πιο ισορροπημένη η Ελληνική ομάδα πεζικού αν και καλό θα ήταν να αυξηθεί σε δύναμη ανδρών.

KAPGAN
Guest
KAPGAN
KAPGAN
Guest
KAPGAN